Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air: wysyłanie plików *.pages - błąd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 23:42

Witam,

od kilku dni bawię się pierwszym sprzętem z systemem OS X (iOS już dłużej).

Natrafiłem na problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Dziwne jest to, że podobnego nie znalazłem próbując samemu go rozwiązać.

Napisałem tekst w Pages. Chciałem go wysłać do kogoś tam. Próbowałem oczywiście standardowo przez program/aplikację wgraną w systemie. Nie udało się. Próbuję przez całkiem inną pocztę, przez przeglądarkę. Ponownie wysyłanie pliku nieudane.

Błąd: Gmail odsyła mnie tutaj:
https://support.google.com/mail/answer/6590

Nie widzę związku z tematem.

Czy ktoś wie co jest nie tak?

Pozdrawiam

#2 Gość_krzykwiat_*

Gość_krzykwiat_*

Napisano 06 listopada 2013 - 11:31

Możliwe że serwer goglowy blokuje wiadomość i traktuje plik z rozszerzeniem pages jako nieakceptowalny. Spróbuj wysłać z innego konta mailowego jak je masz, np. z konta które dostałeś przy zakładaniu Apple ID czyli @icloud.com. A próbowałeś wysłać w formacie PDF czy zależy Ci na wersji edytowalnej?

#3 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 17:40

Nie próbowałem zmienić na *.pdf - jak to tutaj zrobić? (nie widzę opcji "zapisz jako…"). Próbowałem - jak już pisałem - z przeglądarki z konta pocztowego, które założyłem X lat temu. Interia. Niestety tam dostaję nie tylko komunikat z błędem, co zwrotnego maila, że wysyłanie nie powiodło się (mail jest poprawny). Niemniej jednak nierzadko będę potrzebował właśnie wersji edytowalnej. Znajomy z OS X nie ma tego problemu…

#4 producent

producent
  • 263 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 18:20

A po co się męczyć w konwertowanie pages na pdf czy coś. Po prostu na pliku Pages kliknij prawym> Kompresuj. Będziesz miał wtedy plik zip a ten na pewno będzie latał przez serwery bez problemu . Jeśli to dalej nie działa to wina może leżeć po stronie twojego łącza.

#5 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 18:30

"Cytując" tekst z błędem: skompresowane pliki przed wysłaniem są 'rozpakowywane', sprawdzane i dopiero wysyłane. Także po kompresji również nie udało mi się tego wysłać. Z innych komputerów i z innymi plikami, np. *.docx wysyłanie maila przebiega bezproblemowo, także łącze nie wydaje mi się tu być problemem… Pliki graficzne z MBA również wysyłam bez problemu.

#6 Gość_krzykwiat_*

Gość_krzykwiat_*

Napisano 06 listopada 2013 - 20:13

A-One zrobiłem test i też zwraca mi błąd z serwera google o nieakceptowanym pliku. Tak więc nie jest to Twoja wina tylko serwerów google.

Co do konwersji do PDF - klikasz Plik-Eksportuj do ... - wybierz z listy PDF, lub jak masz Pages 2013 to u góry masz taką ikonę Udostępnij - Wyślij kopię - email i z listy wybierz PDF. W tej drugiej opcji odpali się mail z gotowym załącznikiem pdf.

#7 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 20:33

Dzięki. Google robi takie problemy od zawsze czy po prostu ja tak trafiłem? Jest jakaś informacja, że będzie to poprawione?

#8 Gość_krzykwiat_*

Gość_krzykwiat_*

Napisano 06 listopada 2013 - 20:53

Do tej pory o takich problemach ja nie słyszałem.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 14:03

Ale co tu ma być 'poprawione'? Google nie życzy sobie przesyłania .doc albo .pages po prostu jako załącznik (bo a) bezpieczeństwo; B) może). Spakuj sobie w .zip i nie marudź.

#10 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 15:38

Wiadomości zawierające pliki wymienionych powyżej typów zostaną automatycznie odrzucone i zwrócone do nadawcy. Gmail nie akceptuje plików tego typu, nawet jeśli są wysyłane jako spakowane. Oto przykładowe formaty plików spakowanych:

O jakie bezpieczeństwo tu chodzi? (prawdę pisząc nie słyszałem jeszcze o żadnym możliwym zagrożeniu pochodzącym z plików *.doc albo *.pages)

Bo może? Jasne, ale w takim razie trzeba rezygnować z ich polityki. Jakby faktycznie można było to wysłać jeszcze jako *.zip albo *.rar…

Od kiedy w życie weszły te zasady? Jeszcze miesiąc temu w Windowsie poprzez GMail normalnie przesyłałem pliki Word'a.

Teraz wychodzi z tego, że naprawdę nie da się wysłać pliku tekstowego edytowalnego przez maila?!

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 16:00

Wysyłanie plaintekstem (bo tak działa poczta) czegoś, co można w połowie drogi przechwycić i podmienić jest bez sensu, nie?

#12 iukasz

iukasz
  • 112 postów
  • SkądT-d

Napisano 11 listopada 2013 - 22:55

Napisałem tekst w Pages. Chciałem go wysłać do kogoś tam. Próbowałem oczywiście standardowo przez program/aplikację wgraną w systemie. Nie udało się. Próbuję przez całkiem inną pocztę, przez przeglądarkę. Ponownie wysyłanie pliku nieudane.

Błąd: Gmail odsyła mnie tutaj:

https://support.google.com/mail/answer/6590

Mam ten sam problem. Mało tego, Dropbox też .pages nie przyjmuje.
Najlepszym sposobem jest wyeksportowanie do pdf (jeśli sytuacja na to pozwala). Jeśli do własnego użytku to proponuję iCloud.
Powtórzę pytanie A-One: Jest to jakiś stały, standardowy błąd czy to coś nowego? Jest jakiś sposób na wysyłanie pages przez gmail?

#13 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 01:03

To standardowa „właściwość” tego formatu. Gdybyś nagrał plik zapisany z Pages lub Keynote lub Numbers na nośniku ISO, FAT, FAT32 lub NTFS, to zauważył byś, że to tak naprawdę folder a nie plik. Jedynym rozwiązaniem jest kompresja (np. systemowy ZIP) przed przesłaniem. Czasem można wziąć także pod uwagę eksport do typowych formatów tekstowych (RTF, DOC, TXT), jeśli odbiorca nie ma Maca, tylko Windows lub Linuxa.

#14 Gość_krzykwiat_*

Gość_krzykwiat_*

Napisano 12 listopada 2013 - 10:04

A sprawdzaliście czy dodając plik .pages przez webmail googla da się wysłać czy się też wykrzacza? Dziś z ciekawości sprawdzę czy na hotmailu nie ma takich przebojów. Choć ja nikomu plików pages mailem nie wysyłam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych