Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Adapter VGA- ciąg dalszy walki.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 jasi3k

jasi3k
  • 59 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 19:33

Witam wszystkich, Dodawałem ostatnio post o przejściówce minidp->vga. Nagle przestała działać i przekazywać obraz, chociaż monitor był wykrywany. Myślałem, że może jest to wina Mavericksa na którego przesiadłem się jakiś czas temu. Sprawdziłem przejściówkę na inny kompie, efekt był taki że nie działała. Będąc w domu podpinam przejściówkę hdmi z nadzieją, że dostane obraz, oczywiście działa. Dało się obejrzeć jeden film. Podpinam ją następnego dnia i ani drgnie. Nawet obraz nie miga. Coś mi tu śmierdzi ponieważ to samo dokładnie stało się z vga. Nic innego mi nie pozostało jak kupić nową VGA , jako ze nie chciałem znowu wydawać masy pieniędzy na oryginalna (pierwsza była taka) to zakupiłem zamiennik firmy Hama. Podpinam to kompa i wszystko działa. Odpinam i przypinam jeszcze raz następnego dnia i kupa. Przejściówka już nie działa. Jedyna opcja żeby uruchomić przejściówkę to reset PRAM za każdym razem i wpięcie przejsciówki gdy komputer się włącza. Metoda dziala tylko z Hamą, oryginalna(stara) vga nadal wykrywa monitor a obrazu nie daje. Hdmi niestety nie mam teraz przy sobie i będę mógł zrobić testy dopiero w grudniu bo została w domu. Szczerze powiedziawszy tracę już nadzieje na normalne korzystanie z monitora codziennie. Reset PRAM za każdym razem jest beznadziejnym rozwiązaniem (i też nie działa zawsze). Czy ktoś ma jakieś pomysły???? Z góry dzięki za pomoc! jasi3k

#2 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 04 listopada 2013 - 19:59

Może masz uszkodzone wyjście?

#3 jasi3k

jasi3k
  • 59 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 20:13

Nie wydaje mi się żeby wyjście było problemem. Reset PRAM, przejsciówka działa. Jeśli ją wyjmę i włożę gdy komputer jest włączony obrazu nie ma. Kolejny reset pram i działa.

#4 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 04 listopada 2013 - 20:31

No bo może być (nie musi), ale chyba coś jest na rzeczy skoro kila przejściówek nie działa

#5 jasi3k

jasi3k
  • 59 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 00:24

Dorwałem takiego samego Maca tylko że na pokładzie ze snow leopardem. Oryginalna nie działa (czyli wiadomo, że jest do wywalenia). Przejściówka Hamy działa bez zarzutu od razu po podłączeniu.

#6 jasi3k

jasi3k
  • 59 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 20:22

Problem rozwiązany, komputer trzeba uruchomić już z włożoną przejsciówką. Ewentualnie uśpić, włożyć adapter i podnieść klapę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych