Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

przeniesienie danych na dysk zewnetrzny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 pytanie

pytanie
  • 1 postów

Napisano 31 października 2013 - 12:23

zadam pytanie poslugujac sie jezykiem polskim, jednoczesnie nie mogac uzywac polskich znakow: Chcialabym odciazyc laptopa MacBook ;) jego dyski wewnetrzne, i jak jest to w przypadku laptopa z systemem win( i rodzina), uzywajac dysku zewnetrznego przeniesc zdjecia, vidjosy itp na tenze. Problem tkwi w nosniku zewnetrznym, jest on sformatowany, a jakze, mimo to, nie jest mozliwe jego uzycie pod MacBook-iem. Zakladam, iz konieczne jest formatowanie pod czyms innym nts, ms czy cos tam innego. Kabel, wetknac mam pod windows, czy macbook, a moze trzeba cos zrobic ( osobiscie przeklinam jak szewc, prosze mnie wiec, NIE dobijac) Za podpowiedz napisana w miare zrozumialy dla laika sposob -dziekuje

#2 wolfik41

wolfik41
  • 214 postów

Napisano 31 października 2013 - 12:55

Hej :) A pytanie brzmi czy chcesz sformatować ten dysk ? Jeśli tak to jest to bardzo proste. Wchodzisz w Narzędzia/ Disk Utility (nie wiem jak tak jest po polsku :) Ikonka to dysk ze stetoskopem :) Podłączasz sobie dysk i powinno Ci po lewej stronie pokazać go, Następnie klikasz w zakładkę Erase i wybierasz Mac OS Extended (Journaled) i Klikasz w Erase. I już masz dysk pod Maca sformatowany.

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 października 2013 - 12:58

Jak chcesz używać dysk i z Windowsem i z OS X to uruchom Narzędzia Dyskowe i: Wybierz dysk (nie partycję!) z lewej strony, z listy Wybierz zakładkę partycje Usta z listy wybieranej '1 Partycja' (chyba, że chcesz więcej - ustaw sobie jak chcesz) Kliknij 'Opcje' Zaznacz 'Master Boot Record' (ostatnia opcja) i OK Jako format ustaw exFAT Tyle. Pamiętaj, że formatując dysk wymażesz wszystkie dane z niego!

#4 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 31 października 2013 - 13:00

Hej :) A pytanie brzmi czy chcesz sformatować ten dysk ? Jeśli tak to jest to bardzo proste. Wchodzisz w Narzędzia/ Disk Utility (nie wiem jak tak jest po polsku :) Ikonka to dysk ze stetoskopem :)

Podłączasz sobie dysk i powinno Ci po lewej stronie pokazać go, Następnie klikasz w zakładkę Erase i wybierasz Mac OS Extended (Journaled) i Klikasz w Erase. I już masz dysk pod Maca sformatowany.

Tylko,że jeżeli jest to dysk zewnętrzny to możliwe,że będzie chciał też czasem podpiąć pod windows'a a wtedy taki format jest nie widoczny.
Lepiej,żeby sformatował na ExFat.Wtedy będzie mógł przerzucać z maca większe pliki niż 4gb a zarazem będzie czytelny dla 2 systemów.

#5 jacente

jacente
  • 10 postów

Napisano 31 października 2013 - 16:20

Roberto: czy dysk sformatowany na ExFat z opcją "Zaznacz 'Master Boot Record' (ostatnia opcja) i OK" na Macu będzie widziany pod Windowsem? Wczoraj kupiłem dysk zewnętrzny, sformatowałem go na ExFat pod Mac i nie było go widać w Windows7. Dopiero jak sformatowałem go na ExFat za pomocą Windows7 był widoczny na obu systemach. Oczywiście korzystałem z Maca i PC a nie z Maca z dwoma systemami bo tutaj już może być inaczej.

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 października 2013 - 17:04

Windows 7 powinien sobie radzić już z GUID, ale lepiej ustawić MBR. exFAT powinien być widziany na Windowsach począwszy od XP (chociaż XP potrzebuje doinstalowania sterowników do exFAT z Windows Update). Nie ma różnicy czy to Windows na Maku czy nie.

#7 bebeto97

bebeto97
  • 41 postów
  • SkądWawa

Napisano 31 października 2013 - 19:41

A podłączając się pod temat. Ja mam dysk 2 tera i był formatowany przez OS X z czego udostępniłem mu 1tera na backup, a reszte trzymam biblioteke iTunes, iphoto. (Wiem głupota ale narazie nie stać mnie na nic innego). Teraz pytanie, jak zrobić (nie formatujac) żeby windows potrafił go przeczytać. Bo po podłączeniu win go nie widzi było by mi wygodniej w ten sposób przerzucać dane z win na mac

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 października 2013 - 20:40

Zrobić dodatkową partycję exFAT jeśli możesz. Albo doinstalować jakieś sterowniki pod Windowsem (jak możesz i znasz konkretną maszynę) dla HFS+

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych