Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacMini-TimeCapsule-AppleTV-MacBook-iPad-iPhone - jak to wszystko połączyć?!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kris Kubis

Kris Kubis
  • 12 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 30 października 2013 - 17:17

Witam, Może zacznę od tego że nie jestem nowym użytkownikiem ani też nie uważam się za kompletnego laika jeśli chodzi o produkty Apple. Dokonałem jednak ostatnio małego upgrade'u domowego sprzętu i chciałbym to teraz na spokojnie fajnie skonfigurować tak żebym był zadowolony...i nie wiem jak mam to zrobić. Korzystamy w domu i nie tylko z następujących urządzeń: a) MacMini z 500GB dysku B) MacBookPro 13" c) MacBook White d) iPad 3 e) iPhone 3GS f) iPhone 4S g) Apple TV2 h) Time Capsule (nowa) 2TB A teraz na czym mi zależy: 1) Pierwsza sprawa to kwestia konfiguracji sieci. Mam internet z Neostrady. Rozumiem że muszę TB wpiąć kablem do modemu/routera (rozumiem że nie ma takie opcji żeby TB czerpała internet po WiFi a następnie udostępniała go już w sieci którą sama tworzy?) Co teraz? TB ma utworzyć zupełnie nową sieć czy wpiąć się do jakiejś? Chciałbym to tak skonfigurować żeby mieć własną sieć w domu która udostpnia połączenie internetowe wpiętym do niej urządeniom i można się do niej wpiąć z zewnątrz wpisując w przeglądarkę jakiś jej adres...? Jest to możliwe? Taka własna chmura...? Chciałbym wykorzystać w 100% możliwości tego urządzenia tym bardziej że dałem się namówić na tą nową kapsułę w wersji "słupek" hehe bo podobno ma świetny sygnał, szybki transfer i cuda na kiju. Pomóżcie mi proszę to skonfigurować proszę. 2) MacMini jest moim głównym komputerem stacjonarnym jednak chciałbym wykorzystać potężny dysk w Time Capsule. Pracuję w programach muzycznych których pliki zajmują bardzo dużo miejsca. Nie chciałym w związku z tym zawalić dysku tymi plikami i chciałbym je trzymać na TB. Tyczy się to również kolekcji domowych zdjęć czy muzyki. I teraz jak to zrobić żeby np. iTunes włączony na MacMini czy iPadzie czerpał sobie pliki z TB? To samo tyczy się iPhoto 3) Kwestia Time Machine Tak jak podejrzewam że ustawienie Time Machine w MacMini żeby robił backup'y na TB jest proste...to jak to zrobić żeby iPad czy iPhony też trzymały swoje kopie zapasowe na TB i najchętniej synchronizowały się automatycznie bezprzewodowo przez tą domową sieć (jak już ją uda się wspólnie z wami ustawić :) 4) AppleTV Z tego urządzenia korzystam przede wszystkim dla funkcji AirPlay. Teraz na nowym systemie pojawiła się opcja mirror screen i zastanawiam się czy to właśnie rozwiązało całkowicie kwestie filmów? Czy oglądając sobie coś na VLC mogę to póścić na TV w dobrej jakości bez lagu z napisami takimi jak chcę bez konieczności korzystania z lornetki do czytania...? Rozumiem że w tym momencie jailbreak AppleTV to tylko dodatkowy wyżyczalnie...czy są jeszcze jakieś plusy? Szukałem na youtube i ogólnie trochę tutoriali ale wszystko dotyczy starszych wersji tego sprzętu, programu Narzędzie Airport i starszej TB. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam bardzo serdecznie! Kris

#2 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 października 2013 - 21:03

Czy TB to Time Capsule? Trochę się zgubiłem w opisie.

#3 Kris Kubis

Kris Kubis
  • 12 postów

Napisano 30 października 2013 - 23:40

Sorki, sam się zapędziłem w skrótach :D Tak - TB miało być TC czyli Time Capsule :) Jakieś pomysły?

#4 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 31 października 2013 - 20:25

1. Najlepiej TC podłączyć kablem i stworzyć własną sieć. Możesz rozszerzać Wi-Fi, ale wtedy często tracisz na szybkości przesyłu, co więcej zdalny dostęp do sieci (z internetu) nie zadziała. Warto stworzyć sieci obu częstotliwości (2,4 i 5 GHz) i na przykład Apple TV na sztywno przyczepić do 5GHz. Taka własna chmura działa jako "Back to my mac" (wszystko w Airport Utility) - wbijasz swoje dane iCloud do TC i ustawiasz "Enable File Sharing" i "Share over WAN" dla dysku czy jakoś po polsku (ja mam po angielsku - generalnie zaznaz wszystko w tej zakładce). Pamiętaj by zrobić apdejt TC do najnowszego firmwaru najpierw. Back to my mac ustawiasz na wszystkich kompach, od tego momentu (minutę po ustawieniu) powinieneś je widzieć w zakładce shared w finderze nawzajem i TC z nich wszystkich też. 2. TC widzisz w shared. By korzystać wystarczy zamontować. Można zrobić Apple Scriptem, odpalanym automatycznie przy starcie by zawsze montował ten dysk, znajdziesz w internecie przykładowy. 3. iPady i iPhony nie backupują się bezpośrednio na TM. Można to zrobić poprzez pewne mambo-jambo - czyli stworzenie linków symbolicznych do backupów na TC w ~Library/Application Support/Mobilesync i backupowanie po WiFi ustawione na telefonach. Oczywiscie TC musi być zamontowana. No i dziala tylko po WiFi, nie przez internet. iCloud jest po prostu lepszym rozwiązaniem. 4. Apple TV działa przez Airplay i można klonować ekran komputera i działa to poprawnie, albo normalnie oglądać filmy które masz na iTunes. Jailbreak AppleTV działa tylko na modelu 2, czyli tej wielkiej. Fajna rzecz, nie tylko wypożyczalnie.

#5 Kris Kubis

Kris Kubis
  • 12 postów

Napisano 02 listopada 2013 - 13:47

...hmm, ok, muszę to co napisałeś przeczytać jeszcze na spokojnie bo na pierwszy rzut oka wiele nie rozumiem :/ Z pierwszych przemyśleń - napisałeś że TC najlepiej podłączyć kabelkiem - ok, ale czy jest w ogóle opcja żeby ją podłączyć do netu przez WiFi? (czekam w tej chwili na nowy router i net mam poki co tylko WiFi z gwizdka - nie wiem czy poczekać z konfiguracją całości czy mogę zacząć już teraz) Na czym polega rozszerzenie sieci przez TC? i Jak to zrobić by stworzyć dwie sieci jak powiedziałeś? Kurde...czy nie ma jakiegoś tutorialu w necie...? Bo broszurka którą daje Apple to śmiech na sali :)

#6 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 listopada 2013 - 20:17

czy jest w ogóle opcja żeby ją podłączyć do netu przez WiFi?)

No ewidentnie:

muszę to co napisałeś przeczytać jeszcze

Bo odpowiedź jest jak byk. Wystarczy zrozumieć.

Wejdź w Airport Utility sobie co? Pochodź po ustawieniach i takie tam. Bo na sucho to za wiele nie zdziałamy.

#7 Kris Kubis

Kris Kubis
  • 12 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 01:32

Dobrze to może po kolei. Podłączam TC RJ-tką do MacaMini. Kapsuła się odpala po jakimś czasie jak już kontrolka w niej zacznie mrugać na pomarańczowo - odpala się Airport Utility . Pyta o wybór opcji - Utworzenie nowej sieci, dodanie do istniejącej lub zastąpienie istniejącego urządzenia. Wybieram Utwórz nową sieć -> Nazwa sieci domyślna "sieć Wi-Fi (User)", nazwa stacji bazowej "AirPort Time Capsule (User)", zaznaczone "Używaj pojedyńczego hasła. Wpisuję więc hasło oraz potwierdzam je i "Dalej" -> teraz mi komunikuje żebym odpiął zasilanie modemu DSL lub kablowego od sieci (rozumiem ze chodzi mu o to że nie ma wpiętego kabelka z netem i zastanawia się "where the hell is my fu... internet?!" - klikam więc po prostu Dalej -> "To Urządzenie Time Capsule może utworzyć użyczaną sieć Wi-Fi" - czyli że co? To nie rozumiem, to jest jakaś kolejna sieć? Jedną o nazwie "Sieć Wi-Fi (User)" właśnie tworzymy, to czym jest nagle "Sieć użyczana (User)" ? Nie wiem póki co więc nie zaznaczyłem i klikam Dalej -> teraz klikam żeby poki co nie wysyłał do Apple informacji diagnostycznych i ponownie Dalej -> Konfiguracja zakończona, konfigurator się zamkną i teraz wyświetla się główne okno Airport Utility a tam "Brak skonfigurowanych stacji bazowych AipPort. Narzędzie AirPort będzie kontynuować szukanie." ??? W dostępnych sieciach teraz pojawiły się dwie rzeczy: 1) Sieć którą utworzyłem 2) Stacja bazowa TimeCapsule Kliknąłem na TimeCapsule. Mignął jakiś błąd w połączeniu ale po chwili zniknął. TC pojawiła się w AirPort utlity jako AirPort Time Capsule. Widnieje przy niej cyferka "3". Po kliknięciu na cyferkę otwiera się okno a w nim czytamy że: sieć: Sieć Wi-Fi (User), IP 169.254.10.170, IL LAN 10.0.1.1, numer seryjny bla bla bla, wersja 7.7.1 i status: 1) Że stacja ma wlączoną możliwość konfiguracji po kablu przez WAN. 2) stacja ma złe IP i żebym sprawdził czy przypadkiem jakiś router się w domu nie znalazł i 3) stacja nie ma ustawionych żadnych serwerów DNS i może mieć przez to kłopoty z netem. CZY JA MAM TU TERAZ COŚ ZMIENIAĆ CZY CZEKAĆ DO WTORKU AŻ BĘDZIE STACJONARNY INTERNET PO KABLU? Piszesz wyżej o funkcji Back on my MAC - podejrzewam że chodzi o"Zdalnie na moim Macu". Jest taka zakładka jak kliknę w przycisk edycji na karcie tej stacji bazowej w Airport Utility. Wprowadzam więc moje AppleID i zobaczymy później co będzie. Przechodzę do zakładki Dyski i teraz klikam żeby udostępnił Dyski w sieci oraz żeby udostępnił Dyski przez WAN bo piszą żeby pierwszy Backuo zrobić po kablu bo będzie szybciej. Klikam "Uaktualniam" i stacja uaktualniła konfigurację ale niestety zniknęło moje AppleID które wprowadzałem. WPisałem jeszcze raz -> Uaktualniam i teraz wyskoczył Bląd podczas Uaktualnienia. Kapsuła wyświetla się w AirPort Utility z wykrzyknikiem - "To Urządzenie było częścią twojej sieci, sprawdź czy nie zostało odłączone lub czy jest w zasiągu luz zapomnij to urządzenie". Sytuacja ma miejsce po raz 3-ci. Co teraz? Zakładając że to uda się jakoś ogarnąć - jak jest z tym dyskiem - ile miejsca jest na dane a ile na backup, jak to zmieniać i gdzie? Jak wygląda sprawa z tymi osobnymi sieciami 5GHz i 2,4 ? Teraz potrzebna dalsza pomoc...

#8 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2013 - 17:41

A Ty w ogóle masz jakiś internet? Zawsze będziesz miał błędy i cała ta zabawa mało sensu, gdy go nie podłączysz albo przez rozszerz sieć (czyli WiFi - ale tutaj zapomnij o serwerze na zewnątrz domu) albo jak podłączysz modem czy co tam masz kablem. Sieć możesz użyczać - czyli rozszerzać sieć (jak w opcjach). Sieć to zawsze to samo w tym wypadku, WiFi.

#9 Kris Kubis

Kris Kubis
  • 12 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 10:44

Dobra, sytuacja wygląda następująco :) Jest neostrada. Capsula jest wpieta do routera i tworzy dwie sieci. Jedna normalna i jedna 5GHz. Komputer wpina się w tą 5GHz ale niestety jest tam jakis fuck up. Net prawie nie działa a dźwięk wysyłany do AppleTV przerywa. Kiedy przepinam się na normalną sieć którą wysyła capsuła to net jest ale dostęop do samej capsuły np. z poziomu findera to nie jest demon prędkości. Pokazuje niby pełen zasięg ale np. podczas korzystania z itunes numery przerywają (pokatalogowane są na capsule i komp z niej zasysa przy odtwarzaniu). Co może być nie tak z tą siecią 5GHz? no i teraz jak to zrobić - żeby muza wisiała sobie na capsule i żeby był do niej dostęp z AppleTV...? Bo teraz jeśli mam wyłączony stacjonarny który udostępnia bibliotekę itunes to niestety AppleTV nie widzi nic- czy tak musi być?

#10 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 listopada 2013 - 10:48

Pozniej odpisze. Teraz nie baudzo mam jak.

#11 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 listopada 2013 - 13:17

Generalnie używanie TC do przechowywania muzyki to nie jest dobry pomysł. Musisz być zawsze pewien że dysk jest zamontowany, zanim odpalisz iTunes na przykład i tak, komputer MUSI być włączony, by Apple TV odtwarzało muzykę z bibliioteki iTunes. Wszelkie operacje dyskowe jak już zauważyłeś trwają z TC. Do tego TC nie jest centrum multimedialnym dla Apple TV tylko i tak korzysta z komputera by wysłać muzę w Airplay. Ja muzę trzymam na kompie i iTunes Match. Zrób tak - kompa podłącz po zwykłym Wi-Fi. Apple TV po 5GHz, ale to niekoniecznie musi pomoc. Jeśli komp jest blisko TC, to możesz go podłączyć kablem do TC - to może zrobić różnicę. 5Ghz ma tylko jedną przewagę nad 2,4 - mniej urządzeń w tych częstotliwościach działa więc mniej zakłóceń na lini sieć - Apple TV. Zacięcia mogą wynikać ze masz ruch wielokrotny w obie strony po tej samej sieci - TC śle muzę do kompa, komp z powrotem na Airplaya, czyli najprawdopodobniej z powrotem do TC, która znów śle to samo do Apple TV.

#12 Kris Kubis

Kris Kubis
  • 12 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 09:09

hmm... to może ja popełniłem błąd kupując to urządzenie? W tej chwili już widzę że Capsuła stoi w złym miejscu bo np. do AppleTV które stoi na drugim końcu mieszkania sygnał dociera już bardzo słabiutki (i to sądzę jest przyczyna cięcia się muzy) Tak jak mówisz - muzy nie ma co na nim trzymać bo nie działa to zbyt sprawnie. Czyli właściwie to urządzenie ma służyć w 1 kolejności do bezprzewodowych back upów TimeMachine i do stworzenia dobrej jakości sieci domowej (która u mnie szwankuje) , tak? Bo tak się zastanawiam, że może lepiej jakiś zewnętrzny dysk WD czy Lacie pod FireWire albo taki który będzie udostępniany w sieci...? Nie wiem, poradźcie mi proszę coś bo może jest to przerost formy nad treścią, wywaliłem pieniądze w błoto i zaraz się okaże że mogłem kupić coś innego za połowę tej ceny, co spełniłoby moje oczekiwania...? I już widzę że będę miał problem z Logic'iem. Nie powiedziałem wcześniej, ale robię sporo muzyki. Jak wiadomo wav'y zajmują sporo miejsca i po to też był zewnętrzny dysk ale już widzę po prędkości przesyłu plików, że logic będzie się ciął odtwarzając je po sieci z TimeMachine, nie wspominając o nagrywaniu... :/ Pliz help! Dobrze że jej nawet nie odfoliowałem... :) aaa, jeszcze co do sieci w domu - czyli komp ma chodzić pod zwykłą siecią a AppleTV pod 5GHz? A iphone czy MacBook ? I jeszcze się zastanawiałem - czy lepiej ustawić automatyczne przydzielanie adresów czy może każdemu urządzeniu przypisać swój na stałe i tyle? Teraz zwariowałem kompletnie... właśnie sprawdzilem prędkości netu. Komp wpięty do routera bezpośrednio kablem 8,4Mb download... komp wpięty do sieci tworzonej przez TimeCapsule 2,3Mb. WTF ?!

#13 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 listopada 2013 - 12:26

Dokładnie. TC to urządzenie do Backupów (z Time Machine - przyjemnie wygodnych w tle) z przyzwoitym i łatwym do obsługi routerem, z dostępem do plików z Internetu przez Back to Mac. Niestety moc sygnału nie powala. Szybkość TC jest bardzo zróżnicowana i mało kto jest zachwycony. Tutaj jest parę czynników. Zakłócenia WiFi to jeden. Ile masz sieci od sąsiadów w powietrzu? Im więcej tym bardziej 5 GHz to bywa dobry pomysł, by uniknąć tych zakłóceń. Ale 5GHz może i lepiej się rozchodzi po pomieszczeniach ale zdaje się, że gorzej "przebija" ściany. Wolny dysk, to druga rzecz. OS X też ma jakieś niesprecyzowane problemy tutaj przy komunikacji sieciowej, bo ciągle o nich słyszę z wielu źródeł. Jako dysk do pracy, lepiej używać dysk na pokładzie (najlepiej SSD) i stworzyć mechanizm synchronizacji do jakiegoś centralnego. Na przykład dodatkowy backup Twojego foldera używanego do pracy do TC, przez folder actions czy jakiś skrypt, równie dobrze możesz używać Skydrive albo Dropbox, jeśli ufasz korporacjom ;-). Apple TV jest fajne jak czasem wypożyczysz bądź kupisz film z iTunes, albo masz iTunes Match, czy chcesz pokazać fotki z kompa dla rodziny. To nie są rozwiązania profi. To bardziej infrastruktura ktora ma Ci ulatwiac zycie. Jak chcesz pogrzebac to konkurencja miewa lepsze rzeczy, jednak wnioskując po tym jak walczyłeś z TC, to wcale nie będą dla Ciebie lepsze rozwiązania. Poziom komplikacji jest dużo wyższy by uzyskać oczekiwane (pewnie lepsze niz z TC) efekty.

#14 Kris Kubis

Kris Kubis
  • 12 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 12:48

Dobra, to zaatakuje z zupełnie innej strony: 1) Czy z Mac'iem Mini jest tak jak z Macbookiem że można go praktycznie nie wyłączać tylko usypiać i na przykład budzić z sieci? Bo jeśli tak to to widzę w ten sposób - Zamiast Time Capsule dysk na fire wire albo thunderbolt udostępniony przez komputer w sieci tak że można przeglądać jego zawartość z poziomu np. ipada. Na nim back upy ( na bezprzewodowości tej czynności mi najmniej zależy) Na nim muza i pliki Logic'a. Sieć po prostu z routera internetu który ma WiFi tylko teraz je wyłączyłem ze względu na TimeCapsule. To chyba rozwiązałoby sprawę. Jedyne co mnie zastanawia to to żeby dysk był wpięty do kompa ale widoczny w sieci. Są takie dyski? 2) Może polecisz/polecicie jakieś urządzenia tego typu?

#15 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 listopada 2013 - 15:12

1. Tak jest z Makiem Mini. Dysk dowolna pojemność (do dwóch sztuk wewnątrz - rozmiar 2,5 cala) możesz dość łatwo zamontować samemu w środku, bądź ktoś o sprawnych rękach zrobi to dla Ciebie. Co więcej mając tam odpalone iTunes, wszystko jest dostępne cały czas z Apple TV. Jakikolwiek dysk podłączysz do Mini będzie widoczny z innych kompów jeśli go udostępnisz. Mini może nawet sieć udostępniać, jeśli sobie tego życzysz. Z iPada to możesz przeglądać to co iTunes udostępnia. Do innych tematów potrzebujesz Appek zarządzających plikami i nie jest jakoś super. 2. Synology.

#16 Kris Kubis

Kris Kubis
  • 12 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 17:00

Wow... to teraz tak:
To:
[url=http://www.epasystemy.pl/nas_synology/synology%20ds112j.php]Dysk sieciowy Synology DS112j - najtaDszy z najlepszych[/url]
czy to:
[url=http://www.profipc.pl/wd-my-book-live-2tb.html]WD My Book Live 2TB - ProfiPC.pl - dyski sieciowe, przełączniki KVM, konsole LCD KVM i monitoring video - rejestratory i kamery.[/url]

Czy ja dobrze rozumiem że jedyna różnica pomiedzy tymi dyskami sieciowymi a TimeCapsule jest taka że one nie tworzą własnej sieci i że nie mają znaczka Apple...? No i kosztują połowę tego co TC ? Bo jeśli nie ma innych różnic to proszę o kilka za i przeciw obu rozwiązań i czemu miałbym tego nie zamienić ? I jak to jest możliwe że te dyski mają coś takiego jak iTunes Serwer a TC tego nie ma?

#17 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 listopada 2013 - 19:06

Nie zarekomenduje Ci żadnego, bo nie używam. Gdzieś tu znajdziesz tematy o NAS jak wrzucisz w wyszukiwarkę i już trzebaby sprawdzić z użytkownikami na ile "serwer iTunes" zadziała zgodnie z opisem w materiałach reklamowych. Tak, do tych urządzeń potrzebujesz oddzielnego routera. W TC, płacisz za Router (Ethernet i WiFi) z bardzo uproszczoną obsługą, z dual band i siecią wydzieloną dla gości, który przy okazji działa jak zdalny dysk ale na pewno nie jest to serwer danych.

#18 Kris Kubis

Kris Kubis
  • 12 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 08:34

Bardzo dziękuję za odpowiedź, to chyba rozwiało w 90% moje wątpliwości. Ide poszukać czegoś o NAS

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych