Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zakup Maca mini, a zniżki w black friday

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 torell

torell
  • 142 posts

Posted 30 October 2013 - 09:21

Witam, Miałem kupić Maca mini już we wrześniu, ale postanowiłem poczekać na konferencję Apple, bo miały być zaprezentowane nowe. Jak się okazało nie były i w tym roku pewnie nie będą, dlatego czas najwyższy dokonać zakupu. W zasadzie już bym go kupił, tylko hamuje mnie jedna rzecz. Mianowicie, black friday, który będzie za miesiąc. Czy w ubiegłych latach zniżki obejmowały Maca mini czy nie?

#2 Wesoł

Wesoł
  • 988 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 October 2013 - 09:34

Zdaje się, że z kompów tylko na laptopy były zniżki...

#3 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 30 October 2013 - 09:45

Tak samo jak 2 lata temu :)

#4 torell

torell
  • 142 posts

Posted 30 October 2013 - 10:01

OK, a jeszcze jedno pytanie, jaka konfiguracja sprawdzi się lepiej przy pracy w iMovie? Lepiej kupić Maca mini z procesorem i5 i dołożyć ramu do 8 GB, czy zainwestować w procesor i7 i pozostać przy 4 GB ramu?

#5 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 30 October 2013 - 10:14

OK, a jeszcze jedno pytanie, jaka konfiguracja sprawdzi się lepiej przy pracy w iMovie?
Lepiej kupić Maca mini z procesorem i5 i dołożyć ramu do 8 GB, czy zainwestować w procesor i7 i pozostać przy 4 GB ramu?

Wydaje mi się,że lepiej 8gb ramu ;) Lepiej kup 4gb i kup sobie dodatkowo ram na własną rękę.Za 289 zł kupisz 1 x 8 i dołożysz do tego co "masz" czyli 2+8 ;)

#6 torell

torell
  • 142 posts

Posted 30 October 2013 - 10:53

A jak z różnicą w wydajności 2 a 4 rdzenie (i5 vs i7). Przy pracy biurowej pewnie żadna różnica, ale czy będzie odczuwalna w iMovie? Dołożenie samego ramu za ~300 pln to już nie jest duży koszt przy takiej kwocie. Tylko pytanie czy jest sens dokładać ~1000 pln do i7 (nie wspominam o większym dysku, bo dla mnie akurat nie ma żadnego znaczenia, pracuję na zewnętrznym).

#7 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 30 October 2013 - 10:57

A jak z różnicą w wydajności 2 a 4 rdzenie (i5 vs i7). Przy pracy biurowej pewnie żadna różnica, ale czy będzie odczuwalna w iMovie? Dołożenie samego ramu za ~300 pln to już nie jest duży koszt przy takiej kwocie. Tylko pytanie czy jest sens dokładać ~1000 pln do i7 (nie wspominam o większym dysku, bo dla mnie akurat nie ma żadnego znaczenia, pracuję na zewnętrznym).

To już musi się wypowiedzieć ktoś,kto się zna.
460 zł kosztuje 8gb ramu u apple(2x4).

#8 angelares

angelares
  • 912 posts
  • Skądona taka blada?

Posted 30 October 2013 - 11:41

1. Mac mini 2012 vs. 2011 – podejście drugie | fabryka pikseli
2. ilość ram ma znaczenie - 8 jest spoko/4 może być. Ram dostaniesz na allegro.

pozzdro, aa

#9 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 30 October 2013 - 19:29

Przy pracy z plikami video ważniejszy będzie procesor ale 8GB RAM to też minimum, dlatego jak kupujesz go do pracy z iMove/FCP wybierz model i7. Ram dokupisz w przyszłości, można rozbudować do 16GB.

#10 kris8

kris8
  • 46 posts

Posted 31 October 2013 - 09:48

Od kilku tygodni jestem zdecydowany na zakup mac'a mini, tylko czekałem na konferencję i nic. Teraz czekam na "czarny piątek" w Apple Store, ale też nie wiem jaka będzie obniżka na mini. Czy jednak czekać na nowszą generację. Po przeczytaniu linku powyżej też się zastanowię nad i7 skoro to ma być komputer na parę lat.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users