Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy Macbook Pro jest dla mnie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 enzo

enzo
  • 16 postów

Napisano 28 października 2007 - 11:38

Witam, To moj pierwszy post na forum Apple'a, pisany co prawda z PC'ta, ale moze to sie wkrotce zmieni ;-) Ale do rzeczy, otoz szukam dla siebie nowego laptopa i zaczalem sie zastanawiac nad Macbookiem Pro. Kosztuje nie malo, ale moze jest tego wart? Do tej pory nie mialem nigdy stycznosci z Mac'ami i moja wiedza na ich temat to jedynie obiegowe opinie. Potrzebuje komputera glownie do obrobki zdjec, poza tym do standardowej pracy biurowej i internetu. Zalezy mi takze na duzej mobilnosci i solidnosci konstrukcji. Do tej pory celowalem w Thinkpada T61, ale tu mam do wyboru albo wersje 14,1 (mala i lekka, ale ekran do pracy ze zdjeciami troche maly a i standardowa bateria to jakis zart - pojemniejsze wystaja niestety poza obrys) albo wersje 15,4 (lepsza bateria i ekran, ale spore wymiary i waga). Tak wiec zlotym srodkiem bylby MBP 15,4 - wymiary i waga mniejsza niz w T61 15,4 a ekran o takiej samej przekatnej. Moe pytanie brzmi: Czy MBP jest w stanie spelnic moje oczekiwania? Czy jest na tyle solidny zeby moc uzywac go, na codzien w poza domem i wreszcie czy odczuje jakis dyskomfort po przesiadce z Windows na Mac'a (sprawdzilem dostepnosc oprogramowania jakiego uzywam i wiekszosc jest tez w wersji na Mac'a)? pzdr.

#2 NuLL

NuLL
  • 186 postów
  • SkądSopot

Napisano 28 października 2007 - 11:45

Jesli jedynym twoim wymaganiem jest praca poza domem to tak :D

#3 Pavulon_

Pavulon_
  • 142 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 października 2007 - 11:59

Róźnica w cenie między T61 15,4 a MBP 15,4 2.2gh to około 1-1,5 tys. pln. w zależności czy kupuje sie na allegro czy w sklepie. Wg mnie zatem nie jest ona aż tak wielka żeby miała zaważyć przy kupnie laptopa. Używam służbowo T60, prywatnie MBP 15,4 - T60 to dobry solidny sprzęt do biura, ale MBP ma zalety które prywatnie dają wiele radości z użytkowania. Też robie sporo zdjęć, na razie tylko próbuje bawić się w obróbkę, jakoś matrycy LED jest wyśmienita, przesiadka z Win na MacOS X bezbolesna i jak teraz pomyślę że odpalam w domu Win to aż mi niedobrze... :D

#4 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 28 października 2007 - 12:14

Przesiadka wiąże się z różnymi odczuciami, zależy od osoby. Ja osobiście nie znosiłem Windows'a i nie znoszę go jeszcze bardziej po 8 miesiącach z Mac OS X. Udany i bezproblemowy (1,5h roboty + 3h na sprawdzenie kompatybilności programów wraz z ich potrzebną aktualizacją) przeskok do Leoparda mnie w tym upewnił. Co do solidoności to muszą wypowiedzieć sie jego właściciele. Z wiadomości krążących po Internecie można stwierdzić, że nie jest różowo szczególnie jeśli chodzi o samo aluminium, które lubi się rysować. Z drugiej strony pięknie wygląda i to jest już dla mnie powód do zakupu ;). Sam przymierzam się do wymiany laptopa mojej lubej na tenże model w przyszłym roku.

#5 enzo

enzo
  • 16 postów

Napisano 28 października 2007 - 13:19

>>NuLL Nie doczytales - mobilnosc to nie jedyne wymaganie ;-) Glownym zadaniem do ktorego potrzebuje komputer to praca ze zdjeciami i tu jakosc matrycy ma decydujace znaczenie W kwestii ceny, to tez to zauwazylem, dobry (w sensie zarowno parametrow jak i konstrukcji) laptop PC jest niewiele tanszy od MBP. Uzywalem kiedys firmowego T(chyba?)40 i pamietam ,ze byl nie do zajechania. Inna sprawa, ze teraz nie ma juz IBM a jest Lenovo i slyszalem, ze jakosc nie jest juz tak dobra. Ah, i jeszcze jedno - czy faktycznie potwierdzaja sie te pogloski (ktore znalazlem takze na tym forum) o kiepskiej dostepnosci najtanszego modelu MBP 15,4? Pytam, poniewaz moglbym skorzystac przy zakupie ze znizki studenckiej (a przy kwocie za MBP to calkiem spora znizka) a ona jest tylko do 31 grudnia i nie wiem czy zdazylbym z zakupem. pzdr.

#6 olczyna

olczyna
  • 5 postów

Napisano 28 października 2007 - 15:02

Witam, chcialabym niedługo nabyc MacBookaPro, ale nie wiem czy np. pod koniec roku nie wyjda jakies nowe modele. Moze warto poczekac ? slyszeliscie może coś na ten temat ? ;)

#7 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 28 października 2007 - 15:09

http://buyersguide.macrumors.com/

tutaj odszukujesz interesujacy Cie produkt i czytasz, czy warto kupic TERAZ.
I wedle tej strony, jest MacBookPro teraz gdzies tak w srodku swojego cyklu odnowienia. Teoretycznie za 2-3 miesiace wyjdzie jakis PIMP :)

#8 born2fight

born2fight
  • 443 postów
  • SkądILL WIND US

Napisano 28 października 2007 - 15:25

ja licze na nowe MB i PB jeszcze przed swietami ale chyba sie przelicze i bede musial czekac do marca...

#9 olczyna

olczyna
  • 5 postów

Napisano 28 października 2007 - 15:34

ajj :(( nie no ja tez licze,ze przed swietam, to marca to ja nie wytrzymam :P

#10 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 28 października 2007 - 17:22

Nie ma się co łudzić, że coś pojawi się wcześniej niż po styczniowym MacWorldExpo 2008 i to pewnie z dostępnością w marcu właśnie. Apple ma już dość nowych produktów, żeby zapełnić sobie kieszenie przed świętami ;).

#11 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 28 października 2007 - 17:37

enzo MacBookPro jest dla Ciebie. Spełni Twoje oczekiwania. Stabilność systemu i parametry techniczne jakie daje tej klasy sprzęt wystarczą do takich zastosowań spokojnie. Praca na MBP będzie po prostu przyjemnością.
Co do czekania na kolejną wersję sprzętu. A co mogą dodać? Kilka herców? Dysk większy? Bez przesady. Ponadto kupując dzisiaj dostajesz system 10.4 i możliwość update do 10.5 za jakieś 50-60pln.

#12 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 28 października 2007 - 20:07

@robbie Mi bardziej chodziło o nowy produkt, np. aluminowy mniejszy MacBook Pro lub po prostu UMPC. Być może jakieś odświeżenie MacBook'ów. Aktualnego design'u MBP niech nawet się nie ważą ruszyć ;).

#13 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 28 października 2007 - 20:22

@ser91e Polityka Apple co do linii PowerBook-ów/MacBookPro była taka, że kierowali ją do osób mających większe oczekiwania, większe potrzeby i głębsze kieszenie. Mniejsza matryca nie pasuje do tej grupy produktów. Być może Apple będzie dalej dywersyfikował swoją ofertę.

#14 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 28 października 2007 - 21:17

@robbie eee to po co był PowerBook 12"?? Nie chce mi się wierzyć, że ten cały MultiTouch nie trafi do jakiegoś większego urządzenia.

#15 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 28 października 2007 - 23:19

@robbie

eee to po co był PowerBook 12"?? Nie chce mi się wierzyć, że ten cały MultiTouch nie trafi do jakiegoś większego urządzenia.

@serg1e

12 calowy PowerBook był testem. I raczej nieudanym. (nie mówię tu o jakości tego sprzętu - parametrami biły go ówczesn iBook-i, nie ten segment). Dowodem na to może być to, iż Apple nie podjęło tematu wprowadzając MacBookPro.

#16 enzo

enzo
  • 16 postów

Napisano 29 października 2007 - 14:00

No to jak Panowie? Kupowac teraz MBP czy moze wstrzymac sie jeszcze? I jak to w koncu jest z ta dostepnoscia MBP?

#17 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 30 października 2007 - 17:32

@ser91e

Polityka Apple co do linii PowerBook-ów/MacBookPro była taka, że kierowali ją do osób mających większe oczekiwania, większe potrzeby i głębsze kieszenie. Mniejsza matryca nie pasuje do tej grupy produktów.

U konkurencyjnego Sony jest Vaio TZ, Asus ma U1E, a Toshiba Portege R500.

#18 enzo

enzo
  • 16 postów

Napisano 07 listopada 2007 - 12:33

Tak wiec postanowilem sie wstrzymac jeszcze troche z zakupem MBP - ponoc plotki mowia o jakiejs modernizacji na poczatku przyszlego roku. Z innej beczki - w zwiazku z nowymi modelami Macbooka (nie "Pro") zaczalem sie zastanawiac czy moze nie kupic go dla... Mamy :-) Pomysl jest dosc karkolomny, poniewaz w tej chwili uzywa ona desktopa (leciwego juz) z XP. Opor materii jest zarowno z powodu innego systemu (ale tu mysle, ze bardziej jest to spowodowane niewiedza) ale tez wielkosci ekranu w MB. Sam sie z reszta zastanawiam czy te 13'3 nie jest aby za male. Faktem jest, ze Matula miala swego czasu laptopa z 14'1 a aktualny monitor od desktopa ma 15, tak wiec roznica nie jest jakas ogromna, ale jest... Tak wiec moze macie jakies argumenty za MB, co to bym mogl je Mamusi z dobrym skutkiem zaprezentowac? ;-) pzdr.

#19 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 07 listopada 2007 - 14:27

U konkurencyjnego Sony jest Vaio TZ, Asus ma U1E, a Toshiba Portege R500.

Ba! Tak wymieniać można długo. Mi się cholernie podoba laptop mojego szwarga:
http://store.shopfuj...do?series=T4220
Komponenty jak najbardziej dla power userów a 12 cali. Do tego po przekręceniu ekranu robi się z tego tablet dotykowy. Na urządzenia pro jest bardzo duży popyt w wersjach mini.

#20 Marchew

Marchew
  • 150 postów
  • SkądDawna stolica Polski

Napisano 09 listopada 2007 - 22:19

Opor materii jest zarowno z powodu innego systemu (ale tu mysle, ze bardziej jest to spowodowane niewiedza) ale tez wielkosci ekranu w MB. Sam sie z reszta zastanawiam czy te 13'3 nie jest aby za male.

Przesiadałem się z 19 cali desktopa na Macbooka (służy mi za główny komp, nie tylko do pracy w mieście) i jakoś nie spieszy mi się kupować*przełączkę na wiekszy monitor. 13 cali nie przeszkadza i nie męczy oczu, siedzę przy nim kilka godzin dziennie i bardzo sobie chwalę, obawy były bezpodstawne.

#21 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 listopada 2007 - 01:58

jezeli chodzi o jakiekolwiek update'y sprzetu. Zawsze po chwili uzytkowania wyjdzie cos nowego. Ja mam okazje cieszyc sie najnowsza wersja MBP, tak naprawde to glownym argumentem bylo to, ze niedlugo po tym wychodzi leopard, a potem bedzie mozliwosc odpalenia DirectX 10 na tej karcie graficznej po zainstalowaniu Visty jako dodatkowego systemu. Mimo to, ze nie mam oficjalnie Leo, i zamierzam miec, nie zamierzam kupowac Visty, wiec ten argument upadl, rownie dobrze moglbym pracowac na poprzedniej wersji MBP, i pewnie nie czulbym dyskomfortu, gdyz jak przechodze obok iSpotu to czesto pokazuje go kolegom, zamulki systemu nie czuje... Zawsze bedzie cos nowego, wiec nie ma sensu czekac. Komputer maleje na wartosci z miesiaca na miesiac, bo po miesiacu wymysla cos nowego. Aktualny MBP ma juz chyba wszystkie najnowsze standardy, takze ekologiczne, wiec bierz bez wahania. polecam

#22 kubuszek

kubuszek
  • 136 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 listopada 2007 - 13:21

Enzo ,a matula ma monitor CRT 15" ? Jeżeli tak to faktyczny wymiar wynosi 13.3" czyli tyle ile w maczku. Ja korzystamz maca od miesiąca(przesiadłem się z PC monitor 19") i wcale nie odczuwam dyskomfortu z powodu "małego" wyświetlacza.

#23 enzo

enzo
  • 16 postów

Napisano 11 listopada 2007 - 21:29

Niestety Mamusia kategorycznie zaprotestowala przeciwko 13,3 wiec... kupilem jej Thinkpada T61 15,4, sobie zreszta tez ;-), ale, to juz postanowione nadal czekam na nowy wypust MBP, wtedy moj T61 pojdzie dalej do rodziny (juz sa chetni :-) ) a ja przesiade sie na Maca. pzdr.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych