Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mission Control - jak stworzyć nowe czyste biurko?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zbyncom

Zbyncom
  • 18 postów

Napisano 28 października 2013 - 11:55

Witam, jak w temacie, jak tworzę dodatkowy desktop tworzy się jakby kopia tego który mam aktualnie, a chcę aby był nowy czysty pulpit. Jak to zrobić ? Niestety ale zapytania do googla wskazują na zupełnie inne problemy, typu jak wyczyścić biurko albo wyjście duplikacji pulpitu, czego nie chcę. Chcę mieć nowy czysty, każdy z innymi folderami, tak jakby 3 odzielne biurka :D na pewno jest jakaś opcja, może nie poprzez mission control. Robienie nowego konta mi nie pasuje za bardzo ;/ Z góry dziękuje macuserów za pomoc ! :)

#2 smiths

smiths
  • 83 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 października 2013 - 12:15

Będąc w Mission Control najedź kursorem na prawą górną część ekranu, powinnien Ci się ukazać plusik, celem dodania nowego biurka :)

#3 Zbyncom

Zbyncom
  • 18 postów

Napisano 28 października 2013 - 12:58

no ale wtedy tworzy się duplikat biurka ;/ jeżeli powyrzucam foldery to stracę je na desktop 1 rowniez. Chcę mieć kilka biurek odrębnych od siebie a nie duplikatów

#4 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 28 października 2013 - 13:06

Tego się nie da zrobić w czystym systemie, zresztą ciężko to by było zorganizować w Finderze: foldery Desktop1, Desktop2, Desktop3?

#5 Zbyncom

Zbyncom
  • 18 postów

Napisano 28 października 2013 - 13:10

to bez sensu, na co mi tyle biurek ? żeby trzymać tylko i wyłącznie pootwierane programy ? Myślałem, że to kwestia jakiś opcji ;/ pewnie niedługo wprowadzą. Podobno zarąbane biurko potrafiło spowolnić bardzo leoparda, ciekawe jak to bedzie z maverickiem

#6 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 października 2013 - 17:36

No to może zamiast kombinować z biurkami zainteresujesz się Launchpadem? Tam można sobie ustawiać ikony tak jak na ekranach iPhone czy iPada...

#7 Zbyncom

Zbyncom
  • 18 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 11:52

launchpad jest do programów, nie do folderów o ile się orientuję ? Może da się stworzyć nowe biurko z poziomu jakieś terminala albo coś w tym stylu ? Ja mam po prostu multum różnych folderów, które na bieżąco usuwam i najszbciej mam do nich dostę z poziomu biurka, czasem nie pamietam jak sie nazywają, ale pamietam gdzie są na biurku, to dla mnie najwygodniejsze.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 13:59

Nie rozumiesz podstawy. Mission Control na każdym 'biurku' wyświetla zawartość katalogu ~/Desktop. I tyle. A ten katalog jest jeden, więc nie możesz go wyświetlać różnie.

#9 Zbyncom

Zbyncom
  • 18 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 14:52

No to teraz zrozumiałem i jest ona głupia z założenia. Dla większości użytkowników nieprzydatna. Pierwsze, że jeżeli pracuję to wyłączam niepotrzebne mi programy, po drugie ludzie trzymają rzeczy na biurkach bo po to one są. Na moim biurku mam wszystkie rzeczy potrzebne mi do pracy, tak samo na kompie. Może powinienem zaproponować apple to... eh gdyby żył Steve to myślę, że dałoby radę. Czytałem kiedyś że często odbierał pocztę od prywatnych użytkowników ;] Jedyna opcja to konta, które kiedyś mi odradzał taki programista, że to dodatkowo utrudnia pracę kompa... zobaczymy

#10 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2013 - 15:10

No to teraz zrozumiałem i jest ona głupia z założenia. Dla większości użytkowników nieprzydatna. Pierwsze, że jeżeli pracuję to wyłączam niepotrzebne mi programy, po drugie ludzie trzymają rzeczy na biurkach bo po to one są. Na moim biurku mam wszystkie rzeczy potrzebne mi do pracy, tak samo na kompie. Może powinienem zaproponować apple to... eh gdyby żył Steve to myślę, że dałoby radę. Czytałem kiedyś że często odbierał pocztę od prywatnych użytkowników ;] Jedyna opcja to konta, które kiedyś mi odradzał taki programista, że to dodatkowo utrudnia pracę kompa... zobaczymy

Wychodzisz z kompletnie błędnego założenia- to że masz burdel to Twój własny dramat
Dla normalnego świadomego Użytkownika to dobrze że ma dostęp do kalogów i tych samych opcji na każdym desktopie
Drugi, i każdy inny desktop ma umożliwiać dostęp to wszystkich funkcji plus organizację pracy programów- na każdym pulpicie może być inny program i wszystkie inne rzeczy normalnie dostępne na pulpicie
To nie jest głupie tylko Ty tego nie rozumiesz i nie umiesz używać
Dla większości użytkowników funkcja potrzebna i przydatna

#11 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 listopada 2013 - 15:25

Konta nie są takie głupie. Przy szybkim przełączaniu w ciągu sekundy możesz być na profilu "domowym" i po chwili możesz wrócić do profilu "praca".

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 15:54

A ja uważam, że autor wątku chyba nie do końca wie, o czym pisze. Chce sobie trwać w błędnym założeniu - jego sprawa. Natomiast odpowiedź na zadane w wątku pytanie już padła, dlatego pozwolę sobie go zamknąć, bo dochodzimy już do idiotyzmów typu 'gdyby Steve żył'.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych