Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Polerowanie ramki iphone 5

• Please log in to reply
56 replies to this topic

#26 Piron

Piron
  • 89 posts
  • Skądszczecin

Posted 29 October 2013 - 18:32

niestety... ip5 ma ramkę z aluminium, więc polerowanie to strata czasu. ip4 i 4s mają ramki ze stali nierdzewnej i tu polerowanie daje efekt. ramka ip5 będzie lepiej wyglądała jako "szczotkowana". Aby uzyzkać efekt "szczotkowania" należy po usunięciu głębszych rys, przejechać wzdłuż ramki papierem o grubszym ziarnie. Po tym zabiegu należy ramkę przesmarować specjalnym żelem sylikonowym, który zabezpiecza rysy przed brudem.

#27 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 29 October 2013 - 19:53

Mimo wszystko ten iphone 4/4s wygląda bajecznie,i mam pytanie po co robiłeś taki efekt ?

#28 speedway

speedway
  • 172 posts

Posted 29 October 2013 - 20:02

Ja jak czegoś nie przerobię po swojemu to nie usiedzę:) przecież taka ramka to powinna być fabrycznie! ;)

#29 cwirke

cwirke
  • 117 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 October 2013 - 20:17

Ja kupiłem fabrycznego czarnego, otwieram - już odpryski. Mówię sobie Pie**ole, nie daje na wymianę bo pewnie każdy czarny będzie tak samo wyglądał, albo z czasem chwyci skazy na ramce. Użyłem drobnego papieru wodnego bez rozbierania telefonu. Ogółem wygląda sto razy lepiej niż ten grafit. Musiałbym jeszcze go jakoś wypolerować żeby się świecił, ale chwilowo nie mam na to czasu i przyzwyczaiłem się do obecnego stanu - "metalowego srebrnego".

#30 minimal-x

minimal-x
  • 149 posts

Posted 29 October 2013 - 21:43

Polerowałem ramkę w iphone 4. Drobna szmatka, pasta polerska k2 lub cos innego o grubszej gramaturze, pol godziny roboty i jest lustro. Jestem mega zadowolony bo wali po oczach aż miło ;)
Do iPhone 5 polecam to samo. Odpusciłbym papier ścierny bo jakiego byś nie użył zrobisz widoczne rysy. Grubsza pasta, 2h intensywnego tarcia i będzie lustro. Uwierz.
Do czyszczenia szpar i wszystkich zakamarków używałem szczoteczki do zębów spryskanej breake cleanerem. Nic nie zalane bo szybko paruje i świetnie czyści

Samą pastą to można wypolerować ip4, iphone 5 ma powłokę lakieru i jeżeli myślisz że ją zjedziesz samą pastą to życzę powodzenia :) Ja użyłem papierów 180,240,400,1000,2500 i dopiero na końcu pasta polerska tempo :)

ps. film nie jest mojego autorstwa :)

#31 Hawken12

Hawken12
  • 250 posts
  • SkądGorzów Wlkp. Polska

Posted 29 October 2013 - 21:56

Moment panowie. Zdjecia robione kosiarką ale może chociaż troszkę oddadzą efekt. Wrzucę za niedługo jak tylko dopadnę komputer.

[ATTACH=CONFIG]17927[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]17931[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]17928[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]17932[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]17929[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]17930[/ATTACH]

Już wiem co będę robił w weekend :D. Aha... czy na te "separacje" anten jakoś specjalnie uważałeś czy jechałeś je też?

#32 speedway

speedway
  • 172 posts

Posted 29 October 2013 - 22:39

Jechałem równo bez żadnego rozkręcania czy zaklejania. Na sam koniec polecam jakaś włochatą, miękką tarczę do polerki+wkrętarka , troszkę drobnej pasty na to i będzie efekt jak u mnie. Bezpieczny zabieg bo włoski niczego nie porysują;)

#33 michas__

michas__
  • 12 posts

Posted 30 October 2013 - 08:16

Ja rowniez rozpoczalem proces polerowania. Papiery 600, 1200 i na koniec 2500. Efekty pokaze jak ukoncze. Troche roboty jest szczegolnie kolo przyciskow. Mysle ze dzis wieczorem wrzuce foty

#34 nofffy

nofffy
  • 14 posts

Posted 30 October 2013 - 08:52

600 do ramki? Ja bym byl ostrozny, bo moga byc za glebokie rysy, i ciezko bedzie sie ich pozniej pozbyc.

#35 zet_77

zet_77
  • 30 posts

Posted 09 December 2013 - 20:28

Łepek jeszcze wrzucił

iPhone 5 Scuff / Scuffgate Issue Fix/ How To Polish iPhone 5 Bezel to Beautiful Finish! - YouTube

#36 Adamzet

Adamzet
  • 5 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 April 2014 - 22:19

Jechałem równo bez żadnego rozkręcania czy zaklejania. Na sam koniec polecam jakaś włochatą, miękką tarczę do polerki+wkrętarka , troszkę drobnej pasty na to i będzie efekt jak u mnie. Bezpieczny zabieg bo włoski niczego nie porysują;)

mam iP5. Zrobiłem podobnie. Na początku trochę grubszy papier wodny ponieważ sama pasta nie pozbawi nas koloru czarnego z ramki. Potem 800, następnie 1200 na sam koniec 2000 a dopiero potem włochata ściera oraz pasta polerska i już po kilku przetarciach widać niesamowity efekt. Dodam, że rozebrałem telefon ponieważ chciałem zrobić dokładnie obok przycisków. Sam przyciski też spolerowałem.
Wygląda rewelacja a zmusił mnie do tego obity delikatnie róg fona. Zresztą przesiadłem się z 4S więc sama ramka o wiele bardziej podobała mi się w poprzednim modelu.

#37 kondzioro

kondzioro
  • 62 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 09 April 2014 - 15:26

Wygląda świetnie! Może ktoś nagrać jakiś mały poradnik albo bardziej szczegółowo opisac cały proces? I co z tym łączeniami na obudowie? Czy coś się może stać jak je uszkodzę?

#38 Adamzet

Adamzet
  • 5 posts
  • SkądBiałystok

Posted 09 April 2014 - 17:22

Wygląda świetnie! Może ktoś nagrać jakiś mały poradnik albo bardziej szczegółowo opisac cały proces? I co z tym łączeniami na obudowie? Czy coś się może stać jak je uszkodzę?

O których łączeniach piszesz kolego? O rogach? Faktycznie je najgorzej się poleruje ale powoli i wszystko będzie ok.
Rozebrałem iP5 wg poradnika z ifixit i jak już miałem go rozebranego to zacząłem robotę. Gdzieś tutaj nawet był filmik z YT jak klient to robi. Zrobiłem też tylko same ranty jak pokazywał ale wolałem jednak mieć efekt jak z iP4 i postanowiłem zrobić całą w sreberku. Przyciski odkręciłem dopiero po tym jak je przepolerowałem żeby mieć płaski dostęp do ramki wokół nich.

#39 kondzioro

kondzioro
  • 62 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 10 April 2014 - 07:17

O których łączeniach piszesz kolego? O rogach? Faktycznie je najgorzej się poleruje ale powoli i wszystko będzie ok.
Rozebrałem iP5 wg poradnika z ifixit i jak już miałem go rozebranego to zacząłem robotę. Gdzieś tutaj nawet był filmik z YT jak klient to robi. Zrobiłem też tylko same ranty jak pokazywał ale wolałem jednak mieć efekt jak z iP4 i postanowiłem zrobić całą w sreberku. Przyciski odkręciłem dopiero po tym jak je przepolerowałem żeby mieć płaski dostęp do ramki wokół nich.

Chodzi mi o łączenia czarne (po bokach) w iPhone 4S. Mógłby ktoś zapodać linka?

#40 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 April 2014 - 07:25

Papier wodny: 800/1500/2000.
https://www.dropbox....22 08.22.23.jpg
https://www.dropbox....22 08.22.40.jpg

#41 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 22 April 2014 - 09:26

rozbierales ipka do tego zabiegu ze same ścięcia udało Ci sie wypolerować?

#42 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 April 2014 - 09:33

Nie, tył bez problemu, a przód to z 2-3h polerowania jak nie więcej, trochę zabawy było ale efekt jest.

#43 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 22 April 2014 - 09:47

a samą ramke na czas zabiegu czyms okleiłeś aby nie wjechać papierem na nią?

#44 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 April 2014 - 11:03

Nic z tych rzeczy, udało mi się bez najmniejszego wyjechania, trochę cierpliwości mam. :)

#45 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 22 April 2014 - 11:14

możę sięzabiore za ten zabieg jak przybedize kolejnych odpryskow w tych meijscach...mam co prawda 5S ale ścięcie tak samo sie rysuje jak w 5tce. boki poprawili to fakt.w

#46 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 April 2014 - 13:00

5S nie ruszam, po 3mc wygląda jak nowy. :P

#47 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 23 April 2014 - 06:56

mi troche odrapalo etui PURO wiec wywalilem i teraz nie przybywa rys

#48 Bitdown

Bitdown
  • 9 posts

Posted 20 August 2014 - 14:53

Ja swojego rozebralem na części i powiem ze efekt jest niezły :) [ATTACH=CONFIG]22851[/ATTACH] Jak by ktoś chciał mogę wykonać taka ramkę (wypolerowac )

#49 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 20 August 2014 - 16:24

same ranty najlepiej polerowac polerka do paznokci tzw kostka... dostalem taka od dziewczyny... sama w sobie dosc twarda ale z bardzo delikatna... troce zabawy i krawedzie jak nowe

- - - Połączono posty - - -

cala ramke mialem wypolerowana w 4. i nie polecam

ramka szybko matowieje jakby lekko sniedziała i trzeba czesto na nowo polerowac zeby utrzymac efekt lustra...

#50 gentelman

gentelman
  • 452 posts
  • SkądWroclaw

Posted 20 August 2014 - 16:32

Bo niezabezpieczony aluminium się utlenia ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users