Witam,
posiadam Macbooka Air 11 cali, w domu pracuję na monitorze zewnętrznym Asus MX239, wszystko gra, do momentu aż chcę obejrzeć film i kabel HDMI przepinam pod TV Philips 32 cali. Po chwili (czasem 5 min, czasem 25 min) obraz robi się zielony. Pomaga wypięcie kabla i podpięcie go ponownie.
Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem? Jeśli tak to proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem.
Dodam że gdy podłączam pod ten sam telewizor inny komputer z Windowsem tym samym kablem HDMI to wszystko gra jak należy.

Problem z monitorem zewnętrznym Macbook Air (zielony obraz)
Rozpoczęty przez
djryba
, 27 paź 2013 19:16
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 października 2013 - 19:16
Napisano 27 października 2013 - 19:40
Kabel masz oryginalny ?
Napisano 27 października 2013 - 19:48
Nie, przejściówka z Thunderbolt do HDMI jest zakupiona na allegro, firma Apple nie oferuje takiego adaptera. Dziwne że na monitorze Asusa działa bez zarzutu.
Napisano 27 października 2013 - 20:18
No ale możesz używać Mini DisplayPort-HDMI.Nie, przejściówka z Thunderbolt do HDMI jest zakupiona na allegro, firma Apple nie oferuje takiego adaptera. Dziwne że na monitorze Asusa działa bez zarzutu.
Może rozdzielczość w tv jest za duża.
Napisano 27 października 2013 - 22:16
Właśnie sprawdziłem na 720p też sie tak robi. Może sterowniki w macbooku nie współpracują z tym modelem TV, z tym że w macu stery są z automatu instalowane. Chyba że sie mylę. Jestem osobą początkującą jeżeli chodzi o system Appla. W starym lapku mam kartę GeForce i wszystko śmiga jak należy, tu jest Intel HD5000, może ta karta ma jakieś problemy.
Napisano 29 października 2013 - 22:36
Tak, ktoś już się zetknął z tym problemem.
https://discussions....539413#15539413
Problem znany co najmniej od roku 2011, dotyczy wybranych modeli telewizorów - na jednych jest wszystko OK, na drugich nie. Szkoda, że nie ma jakiejś dokładnej listy które modele NIE są OK, w wątku ludzie wymieniają jakiegoś Philipsa z Ambilight, jakąś Toshibę, Sony KDL-32EX401 i Samsung LCD Model LN-T223T2H. Problem nie ma nic wspólnego z okablowaniem, i o ile dobrze zrozumiałem występuje tylko w przypadku odtwarzania materiału wideo.
Żeby być w 100% pewnym że Twój Macbook jest w porządku, najlepiej byłoby podskoczyć do jakiegoś marketu RTV i poprosić sprzedawcę o możliwość podpięcia się pod TV, w domyśle innej marki niż Twój Philips. Sprawdzić tak ze trzy różne marki i byś miał wtedy jasność, czy to wina TV czy może OS X zainstalowanego w Macbooku. Bo może jest tak, że niektóre TV nie potrafią dogadać się z OS X co do przesyłu sygnału po kablu, a z Windows nie mają żadnego problemu.
W App Store, w komentarzach do tego najnowszego upgrade OS X o nazwie Mavericks, ktoś napisał "Wreszcie dobrze działająca obsługa wielu ekranów!". No ale wiesz, Mavericks aktualnie cierpi na tzw. "problemy wieku dziecięcego", więc nie wiem czy warto ryzykować instalację, dla zakładam z góry sporadycznego oglądania filmów na TV. Jeżeli używasz Macbooka do pracy zawodowej to ja bym nie ryzykował. W innym przypadku, przy zrobionej kopii zapasowej aktualnie używanej wersji OS X czemu nie? Podobno kto nie ryzykuje, ten nie zyskuje.
https://discussions....539413#15539413
Problem znany co najmniej od roku 2011, dotyczy wybranych modeli telewizorów - na jednych jest wszystko OK, na drugich nie. Szkoda, że nie ma jakiejś dokładnej listy które modele NIE są OK, w wątku ludzie wymieniają jakiegoś Philipsa z Ambilight, jakąś Toshibę, Sony KDL-32EX401 i Samsung LCD Model LN-T223T2H. Problem nie ma nic wspólnego z okablowaniem, i o ile dobrze zrozumiałem występuje tylko w przypadku odtwarzania materiału wideo.
Żeby być w 100% pewnym że Twój Macbook jest w porządku, najlepiej byłoby podskoczyć do jakiegoś marketu RTV i poprosić sprzedawcę o możliwość podpięcia się pod TV, w domyśle innej marki niż Twój Philips. Sprawdzić tak ze trzy różne marki i byś miał wtedy jasność, czy to wina TV czy może OS X zainstalowanego w Macbooku. Bo może jest tak, że niektóre TV nie potrafią dogadać się z OS X co do przesyłu sygnału po kablu, a z Windows nie mają żadnego problemu.
W App Store, w komentarzach do tego najnowszego upgrade OS X o nazwie Mavericks, ktoś napisał "Wreszcie dobrze działająca obsługa wielu ekranów!". No ale wiesz, Mavericks aktualnie cierpi na tzw. "problemy wieku dziecięcego", więc nie wiem czy warto ryzykować instalację, dla zakładam z góry sporadycznego oglądania filmów na TV. Jeżeli używasz Macbooka do pracy zawodowej to ja bym nie ryzykował. W innym przypadku, przy zrobionej kopii zapasowej aktualnie używanej wersji OS X czemu nie? Podobno kto nie ryzykuje, ten nie zyskuje.
Napisano 16 lutego 2014 - 01:19
Minęło kilka miesięcy, a problem z obrazem dalej występuje. Jest to dość uciążliwe. Znalazły się jakieś nowe rozwiązania?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych