Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail - brak powiadomienia o nowej poczcie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 tepple

tepple
  • 4 postów

Napisano 27 października 2013 - 16:34

Wczoraj kupiłem pierwszego mac'a i staram się ogarnąć system. Skonfigurowałem sobie gmaila w aplikacji mail. Mam jednak mały problem. Nie dostaję powiadomień o przychodzącej poczcie. Kiedy jednak wejdę do programu mail, liczba nowych maili wyświetla się, ale przy zakładce archive, zamiast inbox. Help [ATTACH=CONFIG]17879[/ATTACH]

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 343 postów

Napisano 27 października 2013 - 23:43

To Mavericks? Musisz ustawić pokazywanie liczby nieprzeczytanych maili na ikonce w System Preferences -> Notifications.

#3 tepple

tepple
  • 4 postów

Napisano 28 października 2013 - 09:53

Tak, to Mavericks, powiadomienia mam ustawione [ATTACH=CONFIG]17889[/ATTACH]

#4 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 28 października 2013 - 12:10

Wygląda na to, że inbox jest z automatu archiwizowany. Zajrzyj do ustawień.

#5 tepple

tepple
  • 4 postów

Napisano 28 października 2013 - 13:06

Być może źle szukam, ale nie znalazłem żadnych ustawień związanych z archiwizacją

#6 wolfik41

wolfik41
  • 214 postów

Napisano 28 października 2013 - 13:53

Wiesz co ja miałem ten sam problem. U mnie pomogła instalacja Growl (taki odpowiednik Notifications). Nagle w magiczny sposób zaczęły mi się pojawiać numerki z ilością nowych nieprzeczytanych maili w Docku.

#7 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 08 listopada 2013 - 01:19

również męczy mnie problem braku powiadomień o nowych mailach w docku. myślałem, że aktualizacja maila rozwiąże ten problem… ale nie… podobnie jak Tepple nie mogłem odnaleźć ustawień archiwizowania skrzynki… hmm, a growla nie chcę istalować…

#8 matt.b

matt.b
  • 17 postów
  • SkądELW

Napisano 10 listopada 2013 - 18:31

Moim zdanie jest to powiązane z moim problemem - wyświetlał mi podwójnie powiadomienie o tym samym mailu. Rozwiązałem to przez konfigurację na koncie Gmail w przeglądarce. Ustawienia -> Etykiety i odznaczyłem "pokaż w kliencie IMAP" dla Etykiety "wszystkie" [ATTACH=CONFIG]18221[/ATTACH] Sprawdź u siebie konfigurację, może coś będzie poprzestawiane. Załączam screen z mojej konfiguracji konta która działa już wzorowo

#9 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 10 listopada 2013 - 20:12

to chyba nie są preferencje programu mail??? – co to są za ustawienia (czego i gdzie?). przeglądarka - czego? nie mogę tego nijak znaleźć…

#10 matt.b

matt.b
  • 17 postów
  • SkądELW

Napisano 10 listopada 2013 - 21:12

Sorry, nie sprecyzowałem. Trzeba zalogować się na konto Gmail przez przeglądarkę, to są ustawienia Gmaila. Klikamy to kółko zębate po prawej i wybieramy ustawienia -> wybieramy zakładkę Etykiety i powinno wyglądać jak na screenie.

#11 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 10 listopada 2013 - 22:54

to chyba jednak nie to (przynajmniej u mnie). ustawienia etykiet miałem z grubsza podobne. natomiast dok nie wyświetla mi powiadomień jeśli w preferencjach Mail nie mam ustawienia "liczba nieczytanych w doku" na "wszystkie". co z kolei mnoży tę ilość sztucznie. nawet jak odczytam nowego maila to w doku i tak pozostaje info o jednym nieodczytanym (z czerwonej 3 robi się 1)... MASAKRA! nie wiem czy same ustawienia konta gmail mają tu coś do rzeczy - nigdy wcześniej ich nie zmieniałem. problem z powiadomieniami w doku pojawił się po instalacji Maveriksa (na brudno).

#12 matt.b

matt.b
  • 17 postów
  • SkądELW

Napisano 11 listopada 2013 - 11:51

Ja wcześniej w Mail miałem ilość nieprzeczytanych przy etykiecie Przychodzące jak i Archiwum i stąd te podwójne powiadomienia. Tak z ciekawości te maile to wpadają do programu Mail jako przeczytane czy nic nie odbiera? Dodatkowo w ustawieniach Gmail (tam gdzie te etykietki) masz tylko IMAP, POP3 czy jedno i drugie włączone?

#13 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 11 listopada 2013 - 12:15

do maila wpadają jako nieprzeczytane (mają niebieską kropkę) – problemem jest powiadomienie w doku: jeśli mam ustawione (w Mail) na "przychodzące" – nie ma powiadomienia, jeśli na "wszystkie" – mam powiadomienie o 3 nowych mailach (po przyjściu jednego). mam włączony pop. ale widzę, że mam też jeszcze opcję (do) włączenia "pop dla wszystkich wiadomości" i "pop dla przychodzących". protokół IMAP również włączony.

#14 matt.b

matt.b
  • 17 postów
  • SkądELW

Napisano 11 listopada 2013 - 12:29

rzeczywiście to wszystko dziwne. Ja w ustawieniach mam włączony jedynie IMAP, pop3 wyłączony. Mimo szczerych chęci pomocy nie wiem co by jeszcze mogło pomóc (może usunięcie konta i dodanie ponownie), jednak nie wiem :(

#15 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 11 listopada 2013 - 13:24

usunąłem konto i dodałem. nic nie pomogło. dziękuję za chęci ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych