Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iPad mini/iPad 2 czy używany "New iPad"?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 października 2013 - 19:33

Mniej więcej jak w temacie, rozmiar nie ma dla mnie specjalnego znaczenia, bo uważam, że 8 cali jest dość komfortowe do przeglądania internetu i obejrzenia jakiegoś filmu. Jednak jak to jest z iPadem 3 generacji? Czy jest jakaś informacja o awaryjności urządzenia (to bardziej pytanie do serwisów). Chciałbym po prostu kupić urządzenia na około roku i nie widzę opcji kupowania tabletu z androidem, może na telefonach jest ok i nie mam problemu z SGS3, ale na tablecie nie lubię tego systemu. Więc chcę zamienić macbooka white na tablet i nie wiem czy dla samej retiny kupować używane urządzenie z niepewną przyszłością czy wybrać nowego iPada 2/mini i mieć te 12 miesięcy spokoju. Cenowo wszystko wygląda podobnie, około 1200zł można kupić jakiekolwiek urządzenie. Ewentualnie, do posiadaczy ipada 2 i 3, czy różnica wydajności jest aż tak spora, że jednak lepiej wybrać nowszą generację?

#2 iFan2000

iFan2000
  • 331 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 26 października 2013 - 20:15

A iPad Mini retina ?

#3 Conradez

Conradez
  • 199 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 października 2013 - 20:15

jeśli nie potrzebujesz retiny to wg mnie nowy iPad Mini za 1099zł w media expercie jest deal'em życia :)
jeśli koniecznie chcesz mieć więcej cali (i nadal bez retiny) to iPad 2 który nowy jakos za 1300zł kupisz też jest opłacalny, tyle, że dla mnie osobiście jest gabarytowo nieporęczny (użytkowałem go pół roku), no ale popyt na niego jest nadal - http://myapple.pl/co...-w-ofercie.html
a jeśli chcesz mieć retinę to faktycznie najtańszą alternatywą jest iPad 3, ja go użytkowałem tylko kilka minut więc wiele Ci o nim nie powiem, do internetu/filmów/notowania w sam raz, ale ponoć przy zaawansowanych graficznie grach już kuleje

#4 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 października 2013 - 20:33

Gry dla mnie to akurat proste i mało wymagające ;). Do grania mam xboxa, który mi wystarcza. Właśnie nie wiem czy dla samej retiny kupować ipada 3, do przeglądania internetu, tapatalk + jakiś serial raz na jakiś czas to chyba nie jest mi niezbędna. No właśnie tą ofertę widziałem, ale najpierw trzeba pozbyć się macbooka z domu. Zresztą nawet za 1250zł z apple store to wciąż nie jest zła cena za ipada mini. iPad mini retina o dziwo nie kosztuje 1200zł więc odpada. Wydawanie 2000zł na tablet/telefon niestety nie jest dla mnie, wolę poczekać rok i kupić taniej :).

#5 iFan2000

iFan2000
  • 331 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 26 października 2013 - 20:40

iPad Mini retina kosztuje 1699 zł . Ale jak do 1250 to ja bym wziął Mini w Mediaxepert za 1099 zł i na apple leather case by zostało :)

#6 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 26 października 2013 - 21:32

Gry dla mnie to akurat proste i mało wymagające ;). Do grania mam xboxa, który mi wystarcza. Właśnie nie wiem czy dla samej retiny kupować ipada 3, do przeglądania internetu, tapatalk + jakiś serial raz na jakiś czas to chyba nie jest mi niezbędna.

Ja używam trójki do właśnie takich zastosowań i uważam, że właśnie przy przeglądaniu internetu i ogólnie przy czytaniu retina jest bardzo przydatna. Tablet odkupiłem od użytkownika tego forum bodajże w styczniu, do tej pory z tabletem nie miałem żadnych problemów - nic się nie psuje, wszystko śmiga pięknie. Niektórzy mówia, że trójka ma za słaby procesor - ja czegoś takiego nie zauważyłem - można spokojnie pograć w gry, ja od czasu do czasu lubię pojeździć w RealRacing 3 i ta gra wygląda świetnie. Jedyne na co bym uważał to iOS7, bo tam z wydajnością chyba nie jest różowo (jak na razie chyba na żadnym urządzeniu iOS7 nie jest demonem prędkości) - ja zostałem na 6.1.3 i jestem zadowolony.

#7 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 października 2013 - 21:56

No, ale ma gorszy mipmapping, antyaliasing, nizsza rozdzielczosc i fps'y tez nie powalaja jak scigasz sie o setne sekundy by wygrac. Mowisz, ze rewelacyjnie, na iPad 4 albo 5 pewnie bys zawalu dostal :D

#8 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 października 2013 - 23:08

RR3 gram, ale na sgs3, wydajność mi na tym urządzeniu odpowiada ;). Chyba czeka mnie wycieczka do jakiegoś saturna czy ispota żeby zobaczyć jak to faktycznie jest z tymi czcionkami na ipadzie mini 1gen. Nie wierzę, że jest aż tak źle. No i wciąż oferta mediaexpert wydaje się kusząca. A 1700zł to wciąż trochę za dużo jak na mój budżet, więc pozostanę przy poprzednich generacjach iUrządzeń ;).

#9 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 października 2013 - 00:46

No sory, ale na SGS3 to jest w granicach 20fps jak mialem okazje sprawdzic na sofcie 4.1.2.

#10 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 października 2013 - 09:16

No, ale ma gorszy mipmapping, antyaliasing, nizsza rozdzielczosc i fps'y tez nie powalaja jak scigasz sie o setne sekundy by wygrac. Mowisz, ze rewelacyjnie, na iPad 4 albo 5 pewnie bys zawalu dostal :D

Nie przeczę, że nowsze iPady są mocniejsze i szybsze, ale dla mojego użytkowania iPad 3 w zupełności wystarcza ;) Nie mam takiego oka, że zauważę różnicę fps'ów pomiędzy iPadem 3 i 4, próbowałem w Apple Store poużywać chwilę iPada 4 i nie widziałem takiej różnicy, która by uzasadniała wydanie dużo więcej pieniędzy :) Jak kupowałem tablet to stanąłem przed wyborem iPad 4 32 GB WiFi, i za podobne pieniądze iPad 3 64GB WiFi + 3G i nie żałuję wyboru :)

#11 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 30 października 2013 - 20:20

No dobra, stwierdziłem, że do moich potrzeb w zupełności wystarczy iPad 2. Czytać na nim dużo nie będę więc brak retiny przeżyje, a do przeglądania netu wystarczy. Dziękuję wszystkim za posty i pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych