Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Maps/Find My Mac - Lokalizacja komputera

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 vic01

vic01
  • 68 posts
  • SkądLeszno/Zielona Góra, PL

Posted 23 October 2013 - 22:46

Witam Mapy nie lokalizują położenia, to samo Znajdź mój mac, a na dokładkę maps.google w safari też nie odnajdują obecnej lokalizacji. Ustawienia>Prywatność włączone. Proszę o rady. Pozdrawiam

#2 NowyApple

NowyApple
  • 14 posts
  • SkądGliwice PL

Posted 24 October 2013 - 05:35

A że zapytam : który laptop firmy Apple posiada odbiornik GPS? Wydawało mi się , że lokalizuje sobie , po WiFi czyli danych od dostawcy internetu. Jeżeli korzystałem od Playa z routera wątpliwej jakości to przykładowo wciąż pokazywał mi Warszawę :-) Mogę się mylić , ale proponuję zmień na moment urządzenie dostarczające internet lub dostawcę. ( Nie sprawdzałem samego iPhona , który by był jako router ) Proponuję poczekać na innych , bo ja od windowsa odszedłem raptem parę dni temu.

#3 knut

knut
  • 157 posts

Posted 24 October 2013 - 07:48

U mnie ten "GPS" pokazuje wzorcowo, co do numeru domu. ;)

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 24 October 2013 - 08:20

Jakiego dostawcy internetu używasz? Polsat Cyfrowy LTE, np. nie udostępnia lokalizacji.

#5 knut

knut
  • 157 posts

Posted 24 October 2013 - 10:03

Jakiego dostawcy internetu używasz? Polsat Cyfrowy LTE, np. nie udostępnia lokalizacji.

Ja używam jakiegoś rodzaju Neostrady, a na zwykłym DSL od TP nie sprawdzałem jak to działa.

#6 JaBo

JaBo
  • 211 posts

Posted 24 October 2013 - 10:08

U mnie też pokazuje dokładnie. MBP 13" (2012) - lokalny dostawca.

#7 Animatter

Animatter
  • 421 posts

Posted 24 October 2013 - 11:55

Ja mam problem. Na ML wszystko było ok, po aktualizacji muszę długo czekać na wczytanie się mapy. I zawsze działa albo lokalizacja - wtedy brak mapy albo mapa - wtedy brak lokalizacji...

#8 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 24 October 2013 - 12:55

iPlus z LTE pokazuje lokalizację bardzo dokładniea, więc w zasadzie CP z LTE też powinien

#9 vic01

vic01
  • 68 posts
  • SkądLeszno/Zielona Góra, PL

Posted 25 October 2013 - 12:02

Mój lokalny dostawca nie potrafi nic mi powiedzieć, mam ruter NAT ale sprawdziłem w pracy i lokalizacja też nie działa. Z drugiej strony iPhone nie ma najmniejszych problemów

#10 SolusLupus

SolusLupus
  • 12 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 25 October 2013 - 12:18

Ja np. w iMacu musiałem włączyć WiFi bo po kablu mnie nie lokalizowało. A program sam zażądał włączenia WiFi.

#11 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 25 October 2013 - 17:03

Bez WiFi nie będzie działało. Wi-Fi positioning system - Wikipedia, the free encyclopedia

Generalnie to zależy od zasięgu WiFi i aktualności bazy danych współrzędnych access pointów. Jeśli nie ma żadnych sieci w zasięgu, to nie potrafi się zlokalizować.

#12 zajac666

zajac666
  • 23 posts

Posted 25 October 2013 - 22:27

u mnie mapy akurat działają...lokalizacja działa bardzo dobrze...na iCloud znajduje mi Maca i iPhone'a...ale jest problem i może ktoś będzie wiedział jak mi pomóc... Problem polega na tym, że nie mogę udostępnić mapy/trasy z aplikacja na iPhone'a... akutalizację do iOS 7.0.3 zrobiłem od razu jak tylko się pojawiła. do konta iCloud mam dodane obydwa urządzenia tj. MacBook Air oraz iphone 5...na obydwu urządzeniach podane te same konto... ktoś wie jak można to rozwiązać? jeśli udostępnię mapę przez e-mail i odbiorę to programem na iPhone'ie to działa a tak to nie mogę...MBA i iPhone podłączone do tej samej sieci Wi-fi , włączona synchronizacja za pośrednictwem wi-fi i nic...po podłączeniu USB również nic to nie daje. może ktoś wie jak to rozwiązać??

#13 mls

mls

• 1313 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2013 - 12:37

Bez WiFi nie będzie działało. Wi-Fi positioning system - Wikipedia, the free encyclopedia

Generalnie to zależy od zasięgu WiFi i aktualności bazy danych współrzędnych access pointów. Jeśli nie ma żadnych sieci w zasięgu, to nie potrafi się zlokalizować.

Co za głupota? Oczywiście, że bez WiFi lokalizacja też zadziała. Nie ma znaczenia sposób podłączenia do sieci a fakt, czy dana pula adresów IP ma przypisaną jakąś lokalizację. Gdyby wymagało to tylko WiFi to jak, na przykład, lokalizowało by świeżo wyjęty z pudełka router? A gwarantuję, że by lokalizowało...

#14 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 26 October 2013 - 13:27

Głupota? Mój numer IP (Wrocław), jest lokalizowany raz w Warszawie, raz we Włocławku (wg współrzędnych GPS), raz we Wrocławiu 2 km od miejsca mojego pobytu. Dziwnym trafem niezależnie od adresu IP Apple Maps lokalizuje mi laptopa z dokładnością do kilku metrów. Po cholerę komuś lokalizacja z dokładnością od kilku kilometrów do kilkuset kilometrów? Poza tym dlaczego Apple Maps przy wyłączonym WiFi i próbie lokalizacji wywala komunikat, że trzeba włączyć WiFi? Co do nowego routera: oczywiście, że by lokalizowało. Tylko nie na jego podstawie, a na podstawie sieci, które są w okolicy. Podobnie prawdopodobnie będzie działać nawet bez połączenia z siecią WiFi (o ile ma jakąś bazę zapisaną offline), byle by mogło znaleźć sieci w okolicy i siłę ich sygnału.

#15 Ninetou

Ninetou
  • 390 posts
  • SkądUK

Posted 26 October 2013 - 13:53

Komputery nie są lokalizowane po adresie IP a po adresie MAC poszczególnych NICów w Gatewaych sieciowych. Ktoś zapytał dlaczego świeżo podłączony router od ISP jest lokalizowany, dzieje się to dlatego ze ISP automatycznie powiązuje twój adres domowy z adresem MAC routera. Możesz dodać powiązanie swojego adresu z adresem MAC do bazy danych która jest używana do usług lokalizacyjnych tutaj Skyhook: How It Works > Submit Wi-Fi AP. Uprzedzam, że zajmuje to trochę czasu zanim baza danych zostanie uaktualniona.

Ciekawostka, gdy się przeprowadzisz i zabierzesz swój router a w okolicy nie będzie innych sieci to mimo wszystko będzie lokalizowało komputer w starym miejscu.

PS. Adresy IP są lokalizowane po gatewayach ISP.

#16 piotrszysz

piotrszysz
  • 237 posts
  • SkądMazowsze

Posted 27 May 2014 - 22:38

potwierdzam. Ta sama sytuacja.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users