Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

"Lagi" w Launchpadzie, Finderze, Safari...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#26 borysbo

borysbo
  • 27 postów
  • Skądz daleka

Napisano 27 października 2013 - 17:48

Żarcik taki, wybacz… Zawsze mnie rozbawiają automatyczne tłumaczenia. A w moim przypadku to nie aż takie radykalizmy jak NVRAM. Wtyczka jakaś to była. Wywaliłem z /Library/Internet Plug-Ins wszystkie poza Default Browser i już chodzi ładnie.

ja właśnie sobie zrobiłem to co wrzuciłem i jeszcze czasem coś się z myapple działo ale jak zrobiłem to czyszczenie nagle przestało i wróciło wszystko do normy.. więc nie wiem czy pomogło czyszczenie czy tutaj był jakiś skrypt zastosowany w źródle..

#27 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 28 października 2013 - 09:37

Witam betatesterów, malduję, że czysta instalka na MBP 15" early 2011 dziął miodnie. Nawet na zewnętrznym dysku podpiętym po FireWire wirującym z prędkością zaledwie 5400 obr./min. W Safari zero opóźnień w renderowaniu stron, dock dział tak samo płynnie jak w poprzedniej wersji. System działa pięknie. Ale na dysk wewnętrzny pójdzie dopiero wtedy gdy wyjdzie co najmniej druga, trzecia poprawka. Aha, na lagi w Safari ze stronami polecam AdBlock. Nie dacie wiary jak MyApple się wczytuje szybko po wycięciu wszystkich reklam a o ile szybciej jak się jeszcze wytnie komentarze pod artykułami. Przykre ale prawdziwe.

#28 zubel

zubel
  • 1 194 postów
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Napisano 28 października 2013 - 10:36

Też to zauważyłem - skorzystałem z czyjejś propozycji instalacji kilka stron wcześniej i… nagle MyApple, JoeMonster i inne strony które zawsze lagowały, zaczęły działać tak jak powinny.

#29 Snowy

Snowy
  • 17 postów
  • SkądZabrze

Napisano 28 października 2013 - 10:44

Apple w Mavericksie miało poprawić wydajność karty graficznej, RAMu. Może właśnie problem tkwi w sterownikach w systemie. Coś ewidentnie z kartą graficzną jest nie tak, a przy okazji u mnie cały system zwolnił w porównaniu do Mountain Liona.

#30 Flensik

Flensik
  • 1 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 17:35

Miałem to samo na MB Pro 15" z lipca 2012 i to do takiego stopnia że pracować się nie dało. przez pierwszy tydzień od aktualizacji wszystko ok, a potem lagi i to takie, że aż mi się okna rozczepiały :/ w iSpocie nic mi nie doradzili poza instalacją na czysto jeszcze mnie facet nastraszył że mogła grafika lub płyta główna strzelić. Wróciłem do domu i odpaliłem AutoCAD'a 2013 by zrobić projekt na uczelnie i jak ręką odjął teraz zero lagów safari chodzi płynnie nic nie ścina :) na początku myślałem że po restarcie lagi wrócą ale jak na razie spokój ;)

#31 MacAG

MacAG
  • 34 postów
  • SkądWołomin

Napisano 24 stycznia 2014 - 09:47

Problem z MBA 13 Mid 2013 1,7 i7 8Gb ram'u Posiadam MBA mid 2013 !,7 i7 8GB ramu Przyłącze się, po około trzech miesiącach używania Mavericka zauważyłem następujące „Lagi” -Dwukrotne bądź kilkukrotne wciśniecie przyciski power co mi się zdarza przez przypadek, jest nad backspacem, powoduje zawieszenie - pomaga tylko reset poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku power. -Przy wygaszaniu monitora, jeżeli go wybudzę niemalże w tym samym momencie w którym zgasł zawiesza się. -WiFi jest połączone ale nagle traci połączenie, pomaga wyłączenie i ponowne uruchomienie WiFi w komputerze. W żadnym z czterech pozostałych urządzeń korzystających z tego samego WiFi problem nie występuje. -Safari zamula takie strony jak joemonster, filmweb itd Przed chwilą zastosowałem "SafariPreferencje/Zaawansowane/Wtyczki internetowe/Zatrzymaj wtyczki , aby oszczędzać energię. Zacznie działać bez przestojów” Wygląda na to że pomogło, ale okaże się po jakimś czasie. -Safari podczas przeglądania powoduje uruchomienie wiatraka. I to bez większych obciążeń. Bateria największy dramat na Mountain Lion komputer śmigał do 16 godzin i to nie na minimalnych ustawianiach, Matryca na co najmniej 30%, Safari WiFi. Od przejścia na Mavericka 10 godzin oglądania filmów ale na safari najwyżej 8h i to naprawdę na minimalnych ustawieniach nie po to kupiłem ten sprzęt, miał pracować do 12. a nie ledwo 2/3 tego czasu.

#32 TomBlack

TomBlack
  • 129 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 11:53

U mnie wyglądało to tak: 1. Po instalacji mavericks spotkałem się z gwałtownym spadkiem stanu baterii, nawet do 79% z 85, wg coconutBattery 2. Bateria trzymała coś koło godziny ze 100% naładowania, po 10 minutach miała nawet 25% 3. Stan baterii wskazywał na dobry 4. Wykonałem kilka kalibracji baterii 5. Zrestartowałem PRAM 6. Zainstalowałem system na nowo 7. Bateria w końcu wróciła do normy i potrafi wytrzymać nawet 8-9h 8. Jednak zaczęły się inne problemy: - safari przy korzystaniu z gładzika, czyli powrót do poprzedniej strony itd, potrafił się zaciąć - nie ładowały mi się wszystkie strony w safari, - Wyczyszczenie cookies itd pomogło 9. Zaczęły się problemy z wifi. - oglądałem nagrania na yt, po pewnym czasie na górnej belce dropbox jak i dysk google traciły połączenie, a wifi się rozłączało - piłka plażowa i zwiecha systemu, restart pomagał - już przywykłem do restartu komputera, bo mam ssd, to aż tak mi to nie przeszkadzało 10. Wymieniłem dvd na dysk w optibay, czyli 120 GB SSD + 500 GB HDD - wyczytałem, że warto skorzystać z trim enabler'a, żeby ssd wyciągał maks, - właśnie trim enabler sprawił, że nie widzę już piłki plażowej, a sam system działa bardzo dobrze. Wyłączyłem sobie ekranik z widgetami (denerwował mnie nie potrzebnie) oraz usunąłem zbędne programy.

#33 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 12:02

Za problemy które opisujecie odpowiedzialny jest w 99% przypadków AppleGraphicsPowerManagement.kext który najzwyczajniej w świecie specjalnie zwalnia pracę grafiki w trakcie mniej wymagających czynności. Wystarczy wyłączyć ten kext zmieniając rozszerzenie z .kext na .old następnie naprawić uprawnienia i uruchomić ponownie system.

Jak coś pójdzie nie tak uruchamiamy komputer z instalki, uruchamiamy terminal i odwracamy operację: (uprzednio wchodząc na nasz dysk i do folderu /System/Library/Extensions

mv AppleGraphicsPowerManagement.old AppleGraphicsPowerManagement.kext

Tak więc jak ktoś ma problem z lagami w systemie to polecam sobie przetestować :)

#34 MacAG

MacAG
  • 34 postów
  • SkądWołomin

Napisano 24 stycznia 2014 - 13:42

Mam pytanie seb235, możesz przybliżyć nam sposób w jaki to zrobić, nie mogę znaleźć takiego rozszerzenia w systemie jak AppleGraphicsPowerManagement.kext a co dopiero je zmienić na .old Byłbym wdzięczny za pomoc.

#35 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 13:50

Mam pytanie seb235, możesz przybliżyć nam sposób w jaki to zrobić, nie mogę znaleźć takiego rozszerzenia w systemie jak AppleGraphicsPowerManagement.kext a co dopiero je zmienić na .old Byłbym wdzięczny za pomoc.

Jest taki pliczek w /System/Library/Extensions a jak nie jesteś w stanie znaleźć go ręcznie to opcja jest taka:

1) Otwórz sobie terminal
2) wpisz w nim "cd /System/Library/Extensions" (Oczywiście bez "" i zatwierdź enterem)
3) wpisujesz "mv AppleGraphicsPowerManagement.kext AppleGraphicsPowerManagement.old" zatwierdzasz enterem
4) Naprawiasz uprawnienia
5) Reboot systemu :)

W razie problemów przywracasz rozszerzenie .kext z instalki systemu (z terminala).

#36 MacAG

MacAG
  • 34 postów
  • SkądWołomin

Napisano 24 stycznia 2014 - 14:26

Zrobiłem to ale, po zmianie rozszerzenia na .old z zamkniętego pliku zrobił się folder, czyli już nie spełnia swojej funkcji, udało mi się znaleźć podobne wskazówki, jedyna różnica polegała na zmianie rozszerzenia na .disable. Wychodzi na to że zmiana wnosi unieszkodliwienie tego pliku a nie zmianę jego działania. Nie wiem czy działa, to się okaże. Dziękuje za wskazówki i pomoc, odezwę się za jakiś czas jak będę mógł stwierdzić czy coś uległo zmianom.

#37 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 14:50

Pamiętaj tylko że wyłączenie tego pliku wyłącza oszczędzanie energii przez układ GPU itd … temperaturki także mogą iść w górę także odrobinka czujności :)

#38 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 17:02

Zrobiłem to ale, po zmianie rozszerzenia na .old z zamkniętego pliku zrobił się folder

Hint: .kext, tak samo jak .app, to tak naprawdę katalog (sam jesteś 'folder'), tylko dla wygody Finder pokazuje to jako plik.

#39 MacAG

MacAG
  • 34 postów
  • SkądWołomin

Napisano 25 stycznia 2014 - 00:16

(sam jesteś 'folder')

naprawdę? Kultura. Ale mimo to dzięki za bezcenną informacje, poprawi to standard mojego życie itd.

- - - Połączono posty - - -

Jest taki pliczek w /System/Library/Extensions a jak nie jesteś w stanie znaleźć go ręcznie to opcja jest taka:

1) Otwórz sobie terminal
2) wpisz w nim "cd /System/Library/Extensions" (Oczywiście bez "" i zatwierdź enterem)
3) wpisujesz "mv AppleGraphicsPowerManagement.kext AppleGraphicsPowerManagement.old" zatwierdzasz enterem
4) Naprawiasz uprawnienia
5) Reboot systemu :)

W razie problemów przywracasz rozszerzenie .kext z instalki systemu (z terminala).

Nie polecam tego zabiegu, przynajmniej w moim wypadku i jak się potem okazało nie tylko, co wyczytałem na mądrych zagranicznych forach, komputer zawiesza się przy każdej próbie odpalenia filmu na YouTubie i przy innych czynnościach związanych z flash'em. Po przywróceniu stanu pierwotnego problemu nie ma.

#40 jdus

jdus
  • 475 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 stycznia 2014 - 17:55

Od paru dni zacząłem mieć dziwne lagowanie animacji. Wszystko działa płynnie i szybko tylko animacje strasznie tną. Ma ktoś jakieś pomysły?

#41 jdus

jdus
  • 475 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 stycznia 2014 - 23:41

Okej, problem rozwiązany. Fix znalazłem tutaj: https://discussions....tart=0&tstart=0

Wystarczyło WŁĄCZYĆ autocada a lagi zniknęły. Dziwne ale pomaga.

#42 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 28 stycznia 2014 - 23:43

@MacAG, zauważyłeś poprawę? Mam identyczny problem co Ty (z wyjątkiem włączania się chłodzenia podczas korzystania z Safari). Mogę za to dodać tak naprawdę spory problem podczas korzystania z tzw. "podglądu" przy otwieraniu i edycji zdjęć przy tak prostych czynnościach jak przesuwanie powiększonego obrazu jak i samo powiększanie oraz oddalanie... To się nie ścina sporadycznie, ale sporadycznie płynnie działa... To samo dotyczy przeglądania pliku *.pdf Na uczelni korzystam z książki właśnie w *.pdf i przejście do innej strony wygląda wręcz żałośnie... nawet przy 5-letnim laptopie obok z Intel Core2Duo... Miałem napisać o wszystkich problemach, ponieważ bałem się, że dostałem jakiegoś bubla (MBA nowy, ale nie kupiony w AOS), jednak widzę, że niekoniecznie ;)

#43 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 30 stycznia 2014 - 00:39

macbook pro 13 2013 zero problemów na OSX 10.9.1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych