Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

"Lagi" w Launchpadzie, Finderze, Safari...

• Please log in to reply
42 replies to this topic

#1 Sinv

Sinv
  • 32 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 October 2013 - 19:52

Hej, Wspomniałem również w wątku z problemami po aktualizacji (u mnie z ML), ale chyba przepadło w gąszczu. Czy ktoś ma podobne problemy: - przycinają się strony launchpada (jak przerzucamy dwoma palcami prawo-lewo to czasem ścina się i trzeba "poprawić" ponownie tym samym gestem); - Safari działa jakoś dziko, czasem po prostu się zawiesza, pojawia się zamiast kursora kolory wiatrak i cisza. Nic. Czasem tak zostaje, czasem po chwili znów działa; - symbole ikon w Finderze: np. mamy listę różnych plików w katalogu. Gdy otworzymy ten katalog w finderze (widok: lista) to zamiast ikonek (odpowiednia grafika dla pliku jpg, inna dla pdf, inna dla docx np.) są takie kwadraciki z przerywanym konturem, a po sekundzie-dwóch wczytują się odpowiednie grafiki ikon. Powyższych problemów na ML nigdy nie miałem. Poza tym odnoszę wrażenie, że włączenie się Macowi zajmuje 2-5 sekund więcej, natomiast grafika jabłuszka (ta, która pojawia się na białym tle podczas włączania) w momencie przechodzenia od ekranu startowego na ekran logowania podnosi się do góry ustępując miejsca avatarowi usera w sposób... kulawy. Jakby ją klatkowało. Mało płynnie. MBA mid 2013 na 8GB ramu. Ktoś coś podobnego? Apple coś na to? Na anglojęzycznych forach ludzie zgłaszali podobne problemy, ale raczej dorzucali "mam tak samo" niż podawali jakieś rozwiązania. Reinstalowałem już Mavericksa, resetowałem z safe mode'a, czyściłem PRAM...

#2 NowyApple

NowyApple
  • 14 posts
  • SkądGliwice PL

Posted 23 October 2013 - 19:56

Co do wiatraka i przestojów w Safari odznacz funkcję: SafariPreferencje/Zaawansowane/Wtyczki internetowe/Zatrzymaj wtyczki , aby oszczędzać energię. Zacznie działać bez przestojów Poprawka do późniejszych postów. Zmiana na Air 2013 i na "czystej instalacji", faktycznie były zwisy , ale po "modernizacji" działa i nie zauważyłem powrotów zawieszeń. Może na starszych modelach to nie zadzała. Przykro mi , że nie pomogłem.

#3 Sinv

Sinv
  • 32 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 October 2013 - 20:09

Niestety nic się nie zmieniło. Ech.

#4 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 23 October 2013 - 20:11

- przycinają się strony launchpada (jak przerzucamy dwoma palcami prawo-lewo to czasem ścina się i trzeba "poprawić" ponownie tym samym gestem);

mi przycinało już na ML - na Lionie śmigało
wyeliminowałem to, ale:
1. musiałaby być czysta instalka ML
2. Ostatni rząd ikon musi być pusty :) - laguje na pełnej stronie, jak ikony nie są wszystkie - jest płynnie

- co ciekawe - laguje tylko w przesuwaniu do przodu - z powrotem już nie

W Mavericsie widać to pogorszyli, zwłaszcza, że grafika dostaje jeszcze mniej RAMu na animacje w desktopie...

#5 Sinv

Sinv
  • 32 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 October 2013 - 20:15

U mnie strona przewijania nie ma znaczenia. Mogę się porwać na czystą instalkę Mavericksa jeśli będzie wiadomo, że to pomoże. Z tym, że obecny MBA (którego mam) będzie w sprzedaży do 2014 aż pokażą nowego. I będzie w sprzedaży z Mavericksem. Stąd raczej nie powinno być takich problemów, każdy to zauważy jak dłużej potestuje sprzęt w sklepie.

#6 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 October 2013 - 20:18

Ja mam czystą instalacja z wykonanego przez siebie pendriva i dupa. Często jak piszę w oknie to Safari zawiesza się i przez kilka sekund mam tęczowe kręcące się kółeczko. Strona po załadowaniu jest niepełna, mimo że pasek pokazuje że jest załadowana. Za kilka sekund "puszcza" i mogę stronę przewijać. Coś spieprzyli. Mam MBA z 2011 z 4GB RAM więc co tu się ma zawieszać na Safari?

#7 Sinv

Sinv
  • 32 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 October 2013 - 20:20

Nie mam doświadczenia, więc może Wy wiecie: przy poprzednich zmianach OSów były również jakieś problemy? Apple reagowało i je rozwiązywało? Jak szybko?

#8 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 23 October 2013 - 20:21

System jest jak widać bardzo słabo zoptymalizowany. Ja tez mam problem z przycinkami. Chetnie bym wrócił do ML Spróbujcie szybko przelecieć po docku kursorem - zobaczycie jak się trzesie ;)

#9 Szaden

Szaden
  • 252 posts

Posted 23 October 2013 - 21:19

Potwierdzam problem z Launchpadem :-P u mnie (MacBook Alu 2008) jest tak samo - Jeśli wykonam gest energicznie, strony zmieniają się normalnie, natomiast jeśli zrobię to powoli od krawędzi do krawędzi, zatrzymują się w połowie… Szczerze mówiąc myślałem, że to jest jakiś nowy, dziwny "feature" :lol: gest szybko - przewija sie cała strona, gest powoli - przewija się do połowy - trochę w tym logiki ;d Również ikonki czasem pojawiają mi się z opóźnieniem, ale to pewnie wina mojego starego sprzętu, bo na ML było dokładnie tak samo. Oprócz tego wszystko działa poprawnie.

#10 Myszor

Myszor
  • 77 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 23 October 2013 - 22:09

Lagi w Safari mam ale tylko na stronie myapple.pl. Poważnie. Reszta internetu śmiga jak trza.

#11 zubel

zubel
  • 1194 posts
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Posted 23 October 2013 - 22:57

U mnie jeszcze JoeMonster laguje i to tak porządnie. Ale fakt, reszta stron śmiga super.

#12 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 23 October 2013 - 23:25

jak na razie u siebie nie zauważyłem żadnych lagow samego systemu ani safari

#13 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 October 2013 - 06:24

U mnie gest stuknięcia dwoma palcami (=prawy przycisk) ma pewne opóźnienie, mija około pół sekundy od czasu gestu do wywołania menu - a owe menu pokazuje się w miejscu gdzie aktualnie znajduje się kursor, nie tam gdzie był podczas gestu.

#14 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 24 October 2013 - 06:50

Lagi w Safari mam ale tylko na stronie myapple.pl.
Poważnie. Reszta internetu śmiga jak trza.

Popieram przedmowce, nie wiem czemu ale od czasu ML wchodzenie na myapple przez safari to totalna udreka, zainstalowalem juz wiekszosc mozliwych przegladarek i na wszsytkich dziala ok jak i inne strony. Na safari normalnie dzialaja inne fora wiec mozna wnioskowac, ze moze jakis skrypt nie siadl przegladarce albo cos jest zle napisane i powoduje zamrozenia przegladarki czasami nawet na kilkanascie sekund co jest naprawde ciezko strawne.

Owa sytuacja sprawdzana na 3 komputerach 2 po updacie 3ci po czystej instalacji Mavika.

Reszta dziala ok nawet plynniej chodzi wszystko wiec jak narazie jest ok :)

#15 Zephi

Zephi
  • 192 posts

Posted 24 October 2013 - 10:18

Jesli chodzi o Finder i problem z ikonami, to mam to samo u siebie w pro, z tym, ze ja moge sobie to tlumaczyc dyskiem HDD. Tak czy inaczej Finder dziala teraz o niebo lepiej niz wczesniej, zauwazylem duzy skok w predkosci uruchamiania, przelaczania miedzy zapchanymi folderami, ogromna roznica w porownaniu do 10.8, kiedy to wszystko dzialalo naprawde powolnie, gdzie tylko XtraFinder nieco poprawial stan rzeczy.

#16 borysbo

borysbo
  • 27 posts
  • Skądz daleka

Posted 24 October 2013 - 10:24

1. Otwórz okno terminala i wpisz chflags nohidden ~ / Library / do katalogu Library użytkownik widoczne. 2. Kliknij ikonę dysku twardego znajduje się na pulpicie. 3. Idź do użytkowników> [nazwa użytkownika]> Biblioteka> folderów Safari. 4. Usuń wszystkie pliki poza "Bookmarks.plist". 5. Następnie przejdź do użytkowników> [nazwa użytkownika]> Biblioteka> Preferencje. 6. Znajdź com.apple.Safari.plist , com.apple.internetconfigpriv.plist, com.apple.internetconfig.plist, com.apple.internetaccounts.plist i je usunąć (ignorować jeśli nie ma pliku w folderze). 8. Safari powinien teraz być w pełni przywrócić do ustawień fabrycznych. u mnie ładnie chodzi ;) pzdrawiam, Paweł

#17 Snowy

Snowy
  • 17 posts
  • SkądZabrze

Posted 24 October 2013 - 19:59

To samo, a ponowna instalacja i reset SMC nic nie dają. Myślę, że to może być problem z kartą graficzną.

#18 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 24 October 2013 - 20:36

wróciłem do LIONA - tam żadnych problemów z kartą graficzną nie ma

#19 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 25 October 2013 - 18:13

1. Otwórz okno terminala i wpisz

chflags nohidden ~ / Library /

do katalogu Library użytkownik widoczne.
2. Kliknij ikonę dysku twardego znajduje się na pulpicie.
3. Idź do użytkowników> [nazwa użytkownika]> Biblioteka> folderów Safari.
4. Usuń wszystkie pliki poza "Bookmarks.plist".
5. Następnie przejdź do użytkowników> [nazwa użytkownika]> Biblioteka> Preferencje.
6. Znajdź com.apple.Safari.plist , com.apple.internetconfigpriv.plist, com.apple.internetconfig.plist, com.apple.internetaccounts.plist i je usunąć (ignorować jeśli nie ma pliku w folderze).
8. Safari powinien teraz być w pełni przywrócić do ustawień fabrycznych.

u mnie ładnie chodzi ;)

pzdrawiam, Paweł

Co to ma niby znaczyć? Że Google czy też Bing tłumacz ma grypę? :D
Ale jak ktoś chce, niech próbuje. U mnie też ładnie chodzi, z małymi wyjątkami w postaci kilku stron (m. in. myapple.pl, niestety) i tylko jednego szalejącego procesu. Ale to nie wina domowych bibliotek raczej. Jak znajdę rozwiązanie, to na pewno się podzielę ze społecznością - w ojczystym języku. Pozdrowienia.

#20 asu

asu
  • 55 posts
  • SkądUSA - Illinois

Posted 25 October 2013 - 18:46

Aż huczy o tym na forum. Administratorzy mogliby się ustosunkować...

#21 Sinv

Sinv
  • 32 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 October 2013 - 19:07

W sensie na tym forum? A mi udało się nagrać krótki filmik ukazujący lagi we wczytywaniu grafik ikon w Finderze. Przesłałem go do Apple po kontakcie z infolinią. Również uważają, że to nienaturalne, szczególnie że na ML nigdy się to nie zdarzało. Sam filmik wrzucam: Obiecali, że jak dział techniczny czegoś się dowie to dadzą mi znać.

#22 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 25 October 2013 - 19:18

W sensie na tym forum? A mi udało się nagrać krótki filmik ukazujący lagi we wczytywaniu grafik ikon w Finderze. Przesłałem go do Apple po kontakcie z infolinią. Również uważają, że to nienaturalne, szczególnie że na ML nigdy się to nie zdarzało. Sam filmik wrzucam:

http://www.youtube.com/watch?v=OeTcpX_ixOI&feature=youtu.be

Obiecali, że jak dział techniczny czegoś się dowie to dadzą mi znać.

Nie wiem, czy to tylko u mnie, ale nie widać Twojego filmu.

Ale jajo!!! :) A w cytacie mi wskoczył.

#23 zubel

zubel
  • 1194 posts
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Posted 25 October 2013 - 19:28

U mnie też ładnie chodzi, z małymi wyjątkami w postaci kilku stron (m. in. myapple.pl, niestety) i tylko jednego szalejącego procesu. Ale to nie wina domowych bibliotek raczej. Jak znajdę rozwiązanie, to na pewno się podzielę ze społecznością - w ojczystym języku. Pozdrowienia.

Ja znalazłem - AdBlock. "Nie chcem, ale muszem"

#24 borysbo

borysbo
  • 27 posts
  • Skądz daleka

Posted 27 October 2013 - 17:27

Co to ma niby znaczyć? Że Google czy też Bing tłumacz ma grypę? :D
Ale jak ktoś chce, niech próbuje. U mnie też ładnie chodzi, z małymi wyjątkami w postaci kilku stron (m. in. myapple.pl, niestety) i tylko jednego szalejącego procesu. Ale to nie wina domowych bibliotek raczej. Jak znajdę rozwiązanie, to na pewno się podzielę ze społecznością - w ojczystym języku. Pozdrowienia.

google.. nie chciało mi się tłumaczyć a nie wiem jak tutaj ze znajomością ang. Mi się nic nie dzieje z strona myapple, zrób sobie jeszcze Zerowanie pamięci NVRAM / PRAM -> Informacje o pamięci NVRAM i PRAM (Command (⌘), Opcja, P oraz R)

#25 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 27 October 2013 - 17:33

Żarcik taki, wybacz… Zawsze mnie rozbawiają automatyczne tłumaczenia. A w moim przypadku to nie aż takie radykalizmy jak NVRAM. Wtyczka jakaś to była. Wywaliłem z /Library/Internet Plug-Ins wszystkie poza Default Browser i już chodzi ładnie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users