Temat może i stary , ale jakoś nie można konkretnej odpowiedzi znaleźć. Kolega jackeill proponował w 10.6 Leopard taki sposób : "wystarczy dodac kropke w nazwie pliku (jako pierwszy znak) i wtedy plik przez findera rozpoznawany jest jako ukryty"
Niestety na aplikacjach systemowych to nie działa. Ma ktoś jakowyś rozsądny sposób?
Chcę ukryć parę app-ek , których nie korzystam , a nie wiem czy mogę je odinstalować.

Ukrycie w Finderze ikon od podstawowych aplikacji
Rozpoczęty przez
NowyApple
, 23 paź 2013 19:50
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 października 2013 - 19:50
Napisano 25 października 2013 - 15:52
Otwierasz terminal.
Wpisujesz sudo chflags hidden (dajesz spację na końcu) i przeciągasz apkę którą chcesz ukryć. (pojawi sie na końcu lini jako ścieżka). Wciskasz enter i wpisujesz hasło za pierwszym razem. Potem powtarzasz kolejno dla każdej aplikacji. Na koniec restartujesz docka komendą killall Dock. (to ostanie niekonieczne, jeśli nie masz ich w docku, lub w teczce na docku)
Jak chcesz przywrócić widoczność wystarczy powtórzyć działanie z komendą sudo chflags nohidden dla poszczególnych aplikacji.
Ja tak mam poukrywane pierdoły, których wolę nie wyrzucać "bo możę się przydadzą" ale ich nigdy nie używam (szachy, żółte karteczki, konfigurator midi i tego typu rzeczy).
Ukrycie aplikacji NIE PRZESZKADZA w ich aktualizacji, ani w uruchomieniu np. poprzez otworzenie skojarzonego z nią pliku.
NIE DZIAŁA z Launchpadem.
Napisano 25 października 2013 - 20:40
Super , działa Twój sposób. Wielkie dzięki.
Co do Launchpad jest sposób na ukrycie katalogów gdzie damy przykładowo ikonki appek , które nie używamy?
Pytam , bo z Launchpada korzystam chyba najwięcej. A cenię sobie porządek na pulpicie :-)
Napisano 25 października 2013 - 22:21
Do tego jest programik (instaluje się w Preferencjach Systemowych):
Launchpad-Control [discontinued] | chaosspace.de
Działa na ML, nie wiem ja na tym najnowszym.
Program nie jest już rozwijany, ale można go pobrać.
Launchpad-Control [discontinued] | chaosspace.de
Działa na ML, nie wiem ja na tym najnowszym.
Program nie jest już rozwijany, ale można go pobrać.
Napisano 26 października 2013 - 00:09
Jeden wątek - jeden temat.
Napisano 29 października 2013 - 12:31
Fakt " Jeden wątek - jeden temat" : Mea culpa , mam jeszcze pozostałości po windows , gdzie winny jest eksplorator. Wiele trzeba się nauczyć. Temat do zamknięcia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych