Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zmiana języka w całym systemie operacyjnym

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 dziunek11

dziunek11
  • 15 posts

Posted 12 October 2013 - 14:51

Jestem stosunkowo nowym urzytkownikiem zarówno macbooka pro jak i macmini. Mam problem z językiem na jednym z komputerów. W macu mini jest wszystko OK (język angielski od początku do końca), na macbooku jest problem. W ustawieniach mam język angielski i większość rzeczy jest normalnie - po angielsku. Niestety nie wszystko. W szczególności ekran logowania jest po polsku. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - mianowicie w macu mini mam ustawienia regionalne ustawione na Poland(English), w macbooku nie mam takiej opcji. Mogę ustawić jedynie Poland(Polish). Jedyna opcja wyzbycia się pewnych polskich elementów, to wpisanie w regionie np. UK. To jednak nie załatwia sprawy, ponieważ po pierwsze nie jest tak jak być należy, po drugie na ekranie logowania w dalszym ciągu mam polski język. Mój wniosek: Język polski musi być ustawiony jako domyślny gdzieś głęboko w systemie. Nie wiem gdzie, ale jego reinstall nic nie zmienia. Pytanie: Jak mam wyplenić język polski z mojego komputera?

#2 dominzak

dominzak
  • 474 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 12 October 2013 - 15:15

A czy nie lepiej ustawić tak, żeby cały system był po polsku? No, chyba że wolisz angielski. Zmiana języka odbywa się za pomocą listy pokazanej na obrazku. Język który jest na samej górze tej listy to język systemu. [ATTACH=CONFIG]17560[/ATTACH]

#3 dziunek11

dziunek11
  • 15 posts

Posted 12 October 2013 - 15:28

Obawiałem się takiej odpowiedzi. 1. Nie, nie lepiej. 2. Nie, nie odbywa się. Nie, nie jest językiem systemu. Przecież pisałęm, że mam ustawiony angielski, a pomimo to mam jakieś polskie artefakty. Pisałem między innymi "W ustawieniach mam język angielski i większość rzeczy jest normalnie - po angielsku. Niestety nie wszystko. W szczególności ekran logowania jest po polsku." Ustawienia regionalna mam na Polskę i na język polski bo inaczej się nie da. (W macu mini mam Polskę i angielski, w macu mini mam też ekran logowania po angielsku (co jest jak się okazuje niezależne od ustawień języka i od ustawień regionalnych) więc da się to zrobić, pytanie: "jak?")

#4 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 12 October 2013 - 17:44

w macu mini mam ustawienia regionalne ustawione na Poland(English), w macbooku nie mam takiej opcji. Mogę ustawić jedynie Poland(Polish).

Właśnie. Co do tego, żeby Ci pomóc, poproszę Cię o screenshota z System Preferences z miejsc tych, żeby rozjaśnić sytuację:

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Nie przejmuj się moim wszechpolskim, wiem, że u Ciebie będzie angielski ;) Wierzę, że zaraz coś na Twą bolączkę poradzimy.

#5 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 12 October 2013 - 18:29

odpal Terminal.app wpisz polecenie sudo languagesetup i wybierz sobie żądany język. Ustawienia w Preferencjach systemu (System preferences) są wyłącznie dla danego konta użytkownika. Amen.

#6 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 12 October 2013 - 18:41

odpal Terminal.app wpisz polecenie sudo languagesetup i wybierz sobie żądany język. Ustawienia w Preferencjach systemu (System preferences) są wyłącznie dla danego konta użytkownika. Amen.

Kolega z problemem napomknął, że jest nowy stosunkowo, więc chyba jak mu z «sudami» wyjedziemy, to nie o taką pomoc będzie chodzić. Ale słuszna uwaga: zapomniałem spytać:

@dziunek11
Jesteś administratorem owego systemu w macbooku?

#7 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 12 October 2013 - 18:47

Się dowie, jak poda hasło. :)

#8 dziunek11

dziunek11
  • 15 posts

Posted 12 October 2013 - 19:07

Jestem administratorem, z terminalem i "sudami" nie ma problemu, po prostu nigdy nie miałem MACa. Został w biurze, jutro, albo w poniedziałek spróbuję i się pochwalę czy zadziałało.

#9 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 12 October 2013 - 20:11

Jestem administratorem, z terminalem i "sudami" nie ma problemu, po prostu nigdy nie miałem MACa. Został w biurze, jutro, albo w poniedziałek spróbuję i się pochwalę czy zadziałało.

To skoro kolega unixowiec, jak najbardziej porada pedrosa powinna pomóc. Jeśli jednak wolisz działania z poziomu UI, na dole pierwszego z moich screeenów jest box o nazwie „edycja listy…”. Wejście tam i odznaczenie polskiego (pod warunkiem, że angielski jest cały czas na szczycie listy) może równie skutecznie rozwiązać zagwozdkę.

No, i oczywiście, przelogowanie konieczne.

#10 dziunek11

dziunek11
  • 15 posts

Posted 13 October 2013 - 14:01

OK, jeden problem z głowy, w oknie logowanie jest angielski. Dziękuję. Jest jeszcze jednak drugi, związany z regionem. Jako region mam wybrany Poland(Polish), bo nie ma innej opcji, a na macu mini był (był, bo zmieniłlem, żeby zobaczyć co się stanie i już nie mogę zaznaczyć takiej opcji bo jej NIE MA :/ ) region Poland(English). Ma to wpływ na język np. innymi kalendarza. Jakiś pomysł?

#11 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 13 October 2013 - 15:43

A checkbox obok menu 'Region:' zaznaczony? Ten z napisem 'Show all regions"?

#12 dziunek11

dziunek11
  • 15 posts

Posted 13 October 2013 - 16:03

No jasne... Nie pytałbym tutaj gdyby się to dało jakoś wyklikać w ustawieniach języka. Siedziałęm i klikałem dłuższą chwilę. Poza tym ja to widzę tak: Weźmy np. język francuski. Wchodzę na francuski i wyświetla mi się lista krajów, które mogę zaznaczyć począwszy od Belgi, przez Francję, na Togo skończywszy. Więc nie wybieramy regionu, wybieramy język, a później region. Pytanie moje brzmi dlaczego nie ma tam języka angielskiego i możliwości wybrania dowolnego regionu? Częściowo odpowiedź znam: bo wszystkie kraje anglojęzyczne są w tej podstawowej liście z nazwami krajów. PS: Nie wierzę, że nie da się jakoś pokombinować, żeby połączyć region "Polska" i mieć naszą walutę, nasz czas, system metryczny itd. ale w języku tym, który odpowiada np. UK.

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 13 October 2013 - 23:07

Ja mam: Poo7Kjz.png

#14 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 13 October 2013 - 23:10

ja też mam, ale problemem jest, że jak pisze po polsku w wordzie czy textedicie czy gdzieś - to mi wszystko podkreśla na czerwono...

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 13 October 2013 - 23:16

Bo trzeba sobie ustawić sprawdzanie pisowni na polskie w zakładce 'Text' (lista 'Spelling:' _oraz_ guziczek 'Set up...' na jej dole).

#16 dziunek11

dziunek11
  • 15 posts

Posted 14 October 2013 - 09:54

A ja nie mam opcji zaznaczenia Poland(English), bo zwyczajnie nie mam tego w menu wyboru. Miałem tak jak Ty, zmieniłem, nie jestem w stanie wrócić...

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 14 October 2013 - 13:19

Mi się tak zrobiło chyba samo podczas tego całego pierwszego setupu, kiedy wybrałem angielski jako język systemu, a lokalizację na Polskę.

#18 dziunek11

dziunek11
  • 15 posts

Posted 21 October 2013 - 09:34

Tak też się stało u mnie, później zepsułem. Jak naprawić ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users