Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ipad Mini 16GB nieszczęsny GPS !?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 plejaz

plejaz
  • 38 postów

Napisano 08 października 2013 - 15:41

Witam, stoję przed możliwością zakupu w niskiej cenie iPada Mini bez 3G - około 1100 zł za nowy sprzęt z gwarancją. W chwili obecnej korzystam z Motoroli Xoom, którą chcę sprzedać. Wersja bez 3G nie posiada wbudowanego GPSu, czy to znaczy, że nie będzie można korzystać w ogóle z mapy nawet w wersji offline? Jak w przypadku korzystania z map google? Czy istnieje możliwość np. udostępnienie połączenia internetowego przez sieć 3G z iPhona i wtedy korzystanie z GPSu telefonu na iPadzie? Czy lepszym rozwiązaniem będzie poczekać na premierę iPada Mini 2 i wtedy zakupić pierwszą generację już z 3G/4G ?

#2 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 08 października 2013 - 15:59

GPS nie ma więc będziesz mógł tylko przeglądać mapę. Lepiej poczekać na premierę 2 i wtedy kupić taniej jedynkę z 3g

#3 braknazwy

braknazwy
  • 45 postów
  • Skądappcake

Napisano 08 października 2013 - 16:09

chyba jednak ma jakąś namiastkę gps, bynajmniej mój jest w stanie podać moją pozycję z dość dobrą dokładnością
nie mam pojęcia jak to robi
mapy działają tak samo jak w iphonie, ikonka lokalizacji się pojawia, szczerze powiedziawszy byłem mocno zdziwiony kiedy dowiedziałem się ze nia ma gpsu

[mod]Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz![/mod]

#4 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 08 października 2013 - 16:11

Jaasne... napisz jeszcze jedną bzdurę na tym forum, a możesz mi wierzyć, że będziesz miał dziś wieczorem masę czasu na odrabianie lekcji.

#5 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 08 października 2013 - 16:15

Mam wrażenie, że niektórzy traktują to forum jako zbieraninę jeleni i frajerów. Tak trudno poczytać sobie specyfikację ipada mini? Takie pytania wręcz są obraźliwe.

#6 braknazwy

braknazwy
  • 45 postów
  • Skądappcake

Napisano 08 października 2013 - 16:34

[url]https://discussions.apple.com/thread/4465169?start=0&tstart=0[/url]
mój jest w stanie podać moją pozycję oraz kierunek w którym jestem zwrócony.
czyli chyba to czyni już coś co można nazwać "namiastką gps'u"
teraz przeproś, lub w normalny sposób wytłumacz mi dlaczego się mylę i najlepiej na jakiej zasadzie ipad wifi mnie namierza na mapach na focie nie jest wczytana mapa bo nie chciałem zdradzać gdzie mieszkam. Ale kropka jest dokładnie w mijescu w którym mieszkam
[ATTACH=CONFIG]17505[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]17506[/ATTACH]
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 października 2013 - 16:46

Do kierunku to jest kompas, a lokacje łapie po wifi, nawet mikro namiastki gps nie posiada wersja bez 3g. Proponuję robić tak "nie wiem czegoś -> nie piszę bzdur na ten temat".

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 października 2013 - 16:48

udostępnienie internetu z iPhone powinno wskazać poprawną lokalizację.
https://discussions....tart=0&tstart=0
WiFi-Only iPad 2 Gets GPS When Tethered to iPhone | Cult of Mac

#9 braknazwy

braknazwy
  • 45 postów
  • Skądappcake

Napisano 08 października 2013 - 17:33

Skoro lokalizacje łapie po wifi, to skąd mój router wie gdzie stoi? Przecież nie ma gpsu Nie rozumiem na jakiej zasadzie to działa.

#10 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 08 października 2013 - 17:36

To, że się czegoś nie rozumie, nie upoważnia do pisania głupot i wprowadzania ludzi w błąd.

#11 braknazwy

braknazwy
  • 45 postów
  • Skądappcake

Napisano 08 października 2013 - 17:46

Dlatego wyjaśnij zasadę działania tego namierzenia po wifi I obalmy mój mit o namiastce gpsu W każdym razie, pewnie niejednej osobie się wydaje ze brak gpsu w wersji wifi only, sprawia ze to urządzenie jest całkowicie nieprzydatne z mapami Jednak ja osobiście nie zauważam różnicy w domu łapie moje położenie po wifi jakoś Poza domem jak potrzebuje korzystać z iPada to paruje go z iphonem żeby iPad miał neta, wtedy tez łapie położenie od iPhona Tym o to sposobem nie zauważyłem braku posiadania gpsu

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 października 2013 - 17:54

Na takiej zasadzie, że pozycja twojego routera jest gdzieś zapisana (chociażby Apple ją ma na podstawie lokacji twojego iPhona jak się łączysz z domowa Wi-Fi) po prostu i lokalizacja jest na podstawie otaczających Wi-Fi właśnie. Jak się przeprowadzisz i weźmiesz router ze sobą, to zapewne przez pewien czas będzie podawał złą lokalizację ;)

#13 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 08 października 2013 - 17:59

Dlatego wyjaśnij zasadę działania tego namierzenia po wifi

Ooo nie, bratku. Jakżeś ciekaw, to sobie sam poszukaj. Tu nie szkółka niedzielna, a ja nie...

#14 plejaz

plejaz
  • 38 postów

Napisano 09 października 2013 - 07:17

Mam wrażenie, że niektórzy traktują to forum jako zbieraninę jeleni i frajerów. Tak trudno poczytać sobie specyfikację ipada mini? Takie pytania wręcz są obraźliwe.

Nikogo nie chciałem obrazić, chciałem dopytać i mieć 100% pewność.
Czytałem specyfikację na stronie apple i stronie poświęconej urządzeniom mobilnym i było napisane, że nie posiada GPS'u.
Przezorny zawsze ubezpieczony - życie mnie tego nauczyło.
Rzuciła mi się w oczy kiedyś informacja o tym, że jest możliwość wyciągnięcia położenia z innego urządzenia od apple np. iPhona stąd też trochę się pogubiłem, a na dodatek ten post kolegi "braknazwy".
Swoją drogą to bardzo ciekawy zabieg przez Apple - wypuścić demo wersję tabletu :), gdzie włożenie odbiornika GPS kosztowało by ich pewnie kilka centów.
Dzięki wszystkim za informację poczekam, na prezentację iPada Mini 2 i wtedy się zastanowię.

@Jolaos
Co do Twojego podpisu w profilu to Ty po której stronie jesteś bo mnie się wydaje, że raczej ciągnie w stronę tych "mniej" inteligentnych.

Forum jest po to żeby zadawać pytania i gwarantuję Ci, że moje zaliczyć można do tych pomocnych, gdyż wiele osób nie rozeznaje się w specyfikacjach sprzętu, a kilka dodatkowych informacji nikomu nie zaszkodziło.

P.S
Gdyby moderator uznał temat za debilny to by go usunął, bądź przerzucił do kosza...

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Temat można zamknąć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych