Czy istnieje możliwość zaszyfrowania zewnętrznego dysku, tak żeby dało się go użytkować pod Windows i OS X? Chodzi mi o to, żeby po podłączeniu dysku system wymagał hasła do przejrzenia jego zawartości.

Szyfrowanie dysku zewnętrznego - kompatybilność z Windows
Rozpoczęty przez
rudy211
, 07 paź 2013 19:43
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 października 2013 - 19:43
Napisano 07 października 2013 - 22:09
truecrypt?
pozzdro, aa
Napisano 07 października 2013 - 22:22
Tzn to jest problem. Bo ogólnie to można użyć dodatkowego softu który jest na wiele platform i OS-ów jak np wspomniany truecrypt, ale to wymaga aby był on zainstalowany na maszynie na której chcesz otworzyć dysk.
Takiego ogólnego rozwiązania na "przypadkowego" maca/windowsa to nie ma, każdy szyfruje po swojemu.
Napisano 08 października 2013 - 00:06
TrueCrypt jest także w wersji "przenośnej", która nie wymaga instalacji więc może być w całości na kluczyku razem z zaszyfrowanym "dyskiem"
Napisano 08 października 2013 - 00:27
TrueCrypt jest także w wersji "przenośnej", która nie wymaga instalacji więc może być w całości na kluczyku razem z zaszyfrowanym "dyskiem"
Przy czym nie zawsze gdzie chcesz użyć przenośnego dysku masz możliwość uruchomienia obcych aplikacji czy instalacji czegokolwiek.
Napisano 08 października 2013 - 07:51
Chodziło mi właśnie o rozwiązanie, gdzie zaszyfrowany klucz jest przechowywany na dysku zewnętrznym i gdzie bym go nie podłączył to będzie wymagał hasła. Zakładam, że wszystkie sprzęty gdzie będę go podłączał będą miały odblokowaną możliwość uruchamiania aplikacji obcych, w domu i w pracy mam prawa admina.
Napisano 08 października 2013 - 15:36
A WD Passport? Ma soft wgrany na dysku i na obie platformy...
Napisano 09 października 2013 - 08:10
Soft od WD będzie działał z dyskami innych producentów? To oprogramowanie też musi być instalowane na komputerach do których będzie podłączany dysk, czy pliki przechowywane są na dysku?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych