Do swojego MacBooka Pro wstawilem dysk SSD owc, a zamiast napędu jest HDD w optibay i tutaj rodzi się moje pytanie czy można tak zarządzić HDD żeby podczas nie używania HDD (plików na HDD) stopował go (hamował obroty talerza?), a po użyciu wznawiał, tak jak to jest w dyskach przenośnych?

MacBook Pro, SSD i HDD, usypianie HDD
Started by
djspoko
, 02 Oct 2013 20:30
3 replies to this topic
Posted 02 October 2013 - 20:30
Posted 02 October 2013 - 20:38
Podobno tak

Posted 02 October 2013 - 21:06
Podobno? Ja potrzebuję konkretów, jak to trzeba zrobić.
Posted 02 October 2013 - 23:00
W ustawieniach, w zakladce zarzadzanie energią jest pole odnośnie usypiania dysków jeśli nie są używane. Jeśli czas domyślny jest dla Ciebie zbyt długi, możesz go zmniejszyć komendą w terminalu: sudo pmset -a disksleep VALUE gdzie ja ustawiłem 1, czyli 1 minutę
Niestety nie znalazłem sposobu aby po wybudzeniu automatycznie usypiał dysk po 1 minucie, muszę wejść w HDD i wyjść, po czym sam go usypia. Problemu nie ma w przypadku kiedy laptop jest uruchamiany, wtedy HDD wyłącza się po 1 minucie.
pozdrawiam

Niestety nie znalazłem sposobu aby po wybudzeniu automatycznie usypiał dysk po 1 minucie, muszę wejść w HDD i wyjść, po czym sam go usypia. Problemu nie ma w przypadku kiedy laptop jest uruchamiany, wtedy HDD wyłącza się po 1 minucie.
pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users