Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple w Szwajcarii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nurkotka

Nurkotka
  • 56 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 29 września 2013 - 10:43

Kupiłam komputer w Złotych tarasach w iSpocie, przeprowadziłam się do Szwajcarii. Moi goście zalali mi komputer szampanem przez co byłam zmuszona kupić nowy (stary miał niecałe 4 miesiące :( ) Przy kolejnych wizytach w serwisie (a było ich 1 300 000, bo sprawcy zalania nie chcieli oddać kasy i koniecznie były kolejne ekspertyzy) dowiedziałam się że w Polsce w ogóle nie ma oficjalnego apple (jest apple reseller) , tzn w Polsce nie mamy praktycznie serwisu (napraw apple w PL dokonuje MiK w Radomiu --> dogadanie się z nimi to cud). Pisałam do nich kilka razy z prośbą o wycenę naprawy zalanego lapka na podstawie ekspertyzy Szwajcarskiego apple i zawsze słyszałam tak, tak, proszę wysłać maila. Wysyłałam i słuch ginął :). Na straszną pochwałę zasługują serwisy (sklepy) w Szwajcarii. Byłam w dwóch w Zurichu (Glattzentrum i Bahnhofstrasse). Obsługa super miła i kompetentna (pod koniec nawet mnie kojarzyli ;/- ekspertyz było sporo). Po tym jak straciłam nadzieję i postanowiłam kupić nowy komputer pomogli mi go zamówić i sami dopytali czy aby nie jestem studentką, bo jeśli tak to dostanę zniżkę a do tego dostałam kartę do appstore na 100CHF (ok 350zł). Funkcjonowanie z taką obsługą to sama rozkosz a do tego w Szwajcarii ceny apple nieco inne ( niższy podatek). Każdemu kto planuje kupić coś applowskiego i akurat będzie w Szwajcarii szczerze polecam kupić tu :)

#2 RPAnimation

RPAnimation
  • 387 postów

Napisano 29 września 2013 - 12:14

Dokładnie, ceny w Szwajcarii są zupełnie inne niż w Polsce. Nie tyczy się to tylko Apple, lecz w np. Media Markt lub innych sklepach z elektroniką jest bardzo wiele przecen, o których w Polsce można byłoby tylko pomarzyć... Z serwisem też jest zupełnie inaczej, w Polsce ludzie się zupełnie w inny sposób cenią.

#3 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 29 września 2013 - 12:22

Bo dziś przeciętny polski sprzedawca/"przedsiębiorca" to ten sam burak, który 20 lat temu stał na targowisku. Zmieniło się tylko miejsce kręcenia byznesu.

#4 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 29 września 2013 - 13:16

W pełni Cie popieram i wiem o czym piszesz, sam sporo sprzętu kupowałem na Bahnhofstrasse i mam same bardzo miłe wspomnienia z tamtejszej obsługi. Zawsze mogłem liczy na pomoc z ich strony, rezerwacje, telefon, email. Rownież bardzo polecam :)

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 września 2013 - 13:50

Bo dziś przeciętny polski sprzedawca/"przedsiębiorca" to ten sam burak, który 20 lat temu stał na targowisku. Zmieniło się tylko miejsce kręcenia byznesu.

Niekoniecznie. Sporo zostało jeszcze starych, dobrych resellerów Apple, tylko niestety, duże sieciówki ich skutecznie zepchnęły gdzieś na sam koniec kolejki. Dlatego właśnie jest ten dział, żeby dobrych chwalić i polecać, a nędzę piętnować. No i trzeba pamiętać o jednym, że nie zawsze cena ma znaczenie. Czasem porządna obsługa warta jest więcej, niż kilkaset złotych rabatu. Mniejszy sprzedawca ma mniejsze możliwości upustów.

Sam znam kilku dobrych sprzedawców w Warszawie, opiekujących się swoimi klientami, a nie tylko ich portfelem. Zapewniają wsparcie, wiedzę, serwis i pomagają przy załatwianiu formalności reklamacyjnych.

#6 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 29 września 2013 - 15:45

Radek, dlatego napisałem przeciętny :) Na szczęście są tacy, którzy rozumieją, że zadowolony klient wróci i zostawi więcej pieniędzy. Tym bardziej, że wielu rzeczy nie da się kupić raz na całe życie. Niestety jednak przeważają Ci, którzy kierują się zasadą tu i teraz. Mówię ogólnie, a nie konkretnie o resellerach Apple.

#7 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 30 września 2013 - 00:26

Akurat wracam z wakacji z Hiszpanii przez Szwajcarię i Austrię. Możecie napisać coś więcej o tych przecenach i cenach? Jadę przez Genewę, Zurych i Berno.

#8 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 30 września 2013 - 08:53

Akurat wracam z wakacji z Hiszpanii przez Szwajcarię i Austrię. Możecie napisać coś więcej o tych przecenach i cenach? Jadę przez Genewę, Zurych i Berno.

Apple

#9 Nurkotka

Nurkotka
  • 56 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 30 września 2013 - 09:50

Ja przecen jako takich nie zauważyłam (tyle co na legitymacje studencką jeśli uczelnia współpracuje z apple), ale ceny są niższe o podatek (iPod shuffle 59CHF = 200PLN, MBA13 1249CHF = 4 286,67 ), więc to jest około 10-15% zniżki na wejście + około 5% jeśli masz legitymacje studencką.

#10 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 30 września 2013 - 09:53

Ja przecen jako takich nie zauważyłam (tyle co na legitymacje studencką jeśli uczelnia współpracuje z apple), ale ceny są niższe o podatek (iPod shuffle 59CHF = 200PLN, MBA13 1249CHF = 4 286,67 ), więc to jest około 10-15% zniżki na wejście + około 5% jeśli masz legitymacje studencką.

+produkty refurbished są w naprawdę dobrej cenie ;)

#11 Nurkotka

Nurkotka
  • 56 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 30 września 2013 - 10:00

A gdzie te produkty zobaczyć/dostać ?

#12 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 30 września 2013 - 10:15

A gdzie te produkty zobaczyć/dostać ?

Réductions Mac - Apple Store (Suisse)