Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Sens zabierania iPada na studia

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bartek88k

Bartek88k
  • 241 post贸w

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 14:14

Witam Chcia艂bym porozmawia膰 z Wami na temat tego czy ipad dobrze spisze sie jako urz膮dzenie pomocne podczas studiowania. Ka偶dy zachwyca sie nim, bo moze szybko robi膰 rysunki. D艂ugo trzyma na bateri, dzia艂a od razu po w艂膮czeniu przycisku power no i ten lans.. Posiadam jednego laptopa, jednego notebooka z Windowsem oraz iPada i zastanawiam si臋 co bedzie bardziej pomocne.聽 Podczas robienia licencjatu wozi艂em ze sob膮 notebooka. Dopiero na ostatnim roku zabiera艂em ze sob膮 iPada. Zd膮偶y艂em ju偶 zebra膰 kilka przemy艣le艅 kt贸rymi chcia艂bym sie podzieli膰 i pozna膰 Wasze zdanie. Ipad to fajne urz膮dzenie do szybkiego sprawdzenia czego艣 w internecie. 艁atwo jest na nim zrobic prezentacje, obrobi膰 jakie艣 zdj臋cie lub stworzy膰 film. Jednak co z tego jak z nikim sie tym nie podzielimy? Na studiach g艂贸wnym no艣nikiem danych pomi臋dzy komputerami s膮 pendrive. Wiele razy widzia艂em min臋 np dziewczyn, 偶e niestety do tego fajnego urz膮dzenia nie podepn臋 pendrive by np podzieli膰 sie notatkami lub zrobic cokolwiek innego. Sieci WiFi nie wsz臋dzie sa dost臋pne, lub maja bardzo s艂aby sygna艂. Wiec wymiana emailowa nie zawsze wchodzi w gr臋. Wiele razy musia艂em zabieraj膮c na studia iPada dzien wcze艣niej przygotowywa膰 na komputerze pliki jakie mog艂y by byc mi potrzebne dnia nast臋pnego.聽I wygra膰 je na pendrive, kt贸rego ze sob膮 zabiera艂em. Do tego dochodzi brak fizycznej klawiatury. Na tej ekranowej 艣wietnie si臋 pisze jednak nigdy tak szybko i wygodnie jak na byle jakiej z laptopa. Zastanawiam sie nad kupnem jakie艣 zewn臋trznej klawiatury. Ceny porz膮dnie wykonanych, ktore m贸g艂bym kupic zaczynaj膮 sie od oko艂o 359-400z艂 (sic!). Do tego mo偶emy dorzuci膰 jaki艣 kabelek usb w cenie 150z艂, plus kabelek do pod艂膮czenia iPada do rzutnika - kolejne 150z艂. Daje nam to oko艂o 700z艂, w zamian za to dostajemy i tak mocno okrojone mo偶liwo艣ci i gar艣膰 kabelk贸w w torbie.聽 Natomiast kupuj膮c byle jaki komputerk za 1000z艂 mamy usb do dyspozycji, fizyczna klawiatur臋 i 艂atwiejsza mo偶liwo艣膰 pod艂膮czenia komputera do czegokolwiek. Co s膮dzicie o sensie zabierania ze zob膮 iPada na studia?

#2 SilentFisher

SilentFisher
  • 192 post贸w

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 14:32

To ja mo偶e wypowiem si臋 z troszk臋 innej strony. Swojego iPada kupi艂em w drugiej klasie liceum. Urz膮dzenie swietnie sprawdza sie, je艣li chodzi o notatki, g艂ownie dlatego, ze mamy do dyspozycji klawiatur臋 + znakomity ekran! na kt贸rym mo偶emy rysowa膰 stylusem lub nawet palcem. Rozumiem jednak, ze na studiach zachodzi wi臋ksza potrzeba wymiany danych pomi臋dzy studentami. Moim zdaniem wszystko zale偶y od rodzaju pracy w czasie nauki na studiach. Dla niekt贸rych wystarczy iPad, bo jest naprawd臋 cudnym urz膮dzeniem, a niekt贸rzy musza zainwestowa膰 w MacBooka, lub inny komputer, aby moc korzysta膰 bardziej profesjonalnie ze swojego sprz臋tu.

#3 Molimo

Molimo
  • 3聽695 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 15:57

U mnie wi臋kszo艣膰 plik贸w jest wrzucana np na Dropboxa wi臋c nie ma problemu z wymian膮 danych mi臋dzy studentami ale coraz bardziej sk艂aniam si臋 do zakupu Surface 2, Surface 1 by艂o kiepskie, 2 ma wszystko czego 1 brakowa艂o. Dodatkowo klawiatura jako cover i USB dzi臋ki kt贸remu nigdy cz艂owiek nie b臋dzie ograniczony do chmury. Na studia sprz臋t idealny.

#4 Bartek88k

Bartek88k
  • 241 post贸w

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 16:31

Dropbox m贸wisz? Chcia艂bym zobaczy膰 min臋 kole偶anki ze studiow kiedy bedziesz jej o tym m贸wi艂. Lub min臋 wyk艂adowcy kiedy powiesz "przepraszam, nie pod艂膮cze pendrive do swojego urz膮dzenia ale mog臋 panu poda膰 link do mojego konta dropbox" :-) jesli nie masz dost臋pu do internetu to jeste艣 uziemiony.

#5 Tymon71

Tymon71
  • 242 post贸w

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 16:31

Mi na studiach spokojnie wystarcza艂a jedna bardzo mi艂a i 艂adna kole偶anka, kt贸ra mia艂a opcj臋 robienia notatek, po偶yczania do kserowania ich, co by艂o bardzo przydatne, mia艂a te偶 funkcj臋 kalendarza, a o innych funkcjach jakie mia艂a, iPad mo偶e tylko pomarzy膰. Dlatego uwa偶am, 偶e urz膮dzenia mobilne wcale nie s膮 niezb臋dne, zw艂aszcza w edukacji.

#6 Jolaos

Jolaos
  • 1聽036 post贸w

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 16:44

Mi na studiach spokojnie wystarcza艂a jedna bardzo mi艂a i 艂adna kole偶anka, kt贸ra mia艂a opcj臋 robienia notatek, po偶yczania do kserowania ich, co by艂o bardzo przydatne, mia艂a te偶 funkcj臋 kalendarza, a o innych funkcjach jakie mia艂a, iPad mo偶e tylko pomarzy膰.
Dlatego uwa偶am, 偶e urz膮dzenia mobilne wcale nie s膮 niezb臋dne, zw艂aszcza w edukacji.

W zamian za?;)

#7 cronopioverde

cronopioverde

驴Le gusta este jardin?

• 3聽838 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dprzytupta艂 noc膮 je偶?

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 16:49

W zamian za?;)

:D iPad te偶 nietani.

#8 Tymon71

Tymon71
  • 242 post贸w

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 17:02

W zamian za?;)

Czasami kole偶anki na studiach tak maj膮, potrzebuj膮 si臋 kim艣 zaopiekowa膰:)

#9 wojtkow

wojtkow

• 6聽767 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 19:40

Mi na studiach spokojnie wystarcza艂a jedna bardzo mi艂a i 艂adna kole偶anka, kt贸ra mia艂a opcj臋 robienia notatek, po偶yczania do kserowania ich, co by艂o bardzo przydatne, mia艂a te偶 funkcj臋 kalendarza, a o innych funkcjach jakie mia艂a, iPad mo偶e tylko pomarzy膰.
Dlatego uwa偶am, 偶e urz膮dzenia mobilne wcale nie s膮 niezb臋dne, zw艂aszcza w edukacji.

Niestety to stare, dobre czasy. Dzi艣 m艂odzie偶y iPad zast臋puje nawet kole偶anki i koleg贸w.

#10 Bartek88k

Bartek88k
  • 241 post贸w

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 22:32

Tymon71
Mi na studiach spokojnie wystarcza艂a jedna bardzo mi艂a i 艂adna kole偶anka

Jasne, takie kole偶anki s膮 bardzo pomocne ;) Jednak nadal zastanawiam si臋 co jest lepsze. Laptop (nawet z windows) czy iPad. Na chwil臋 obecn膮 wg mnie wygrywa laptop. Ipad nadaje si臋 bardzo dobrze do konsumpcji tre艣ci a nie do powa偶niejszej pracy. Wystarczy mi jedynie zakupi膰 bateri臋 do swojego notebooka Asusika za 100z艂 i jestem gotowy na rajdy.

Jednak nadal sam sobie pr贸buje udowodni膰, 偶e iPad na studiach spisze si臋 lepiej od zwyk艂ego notebooka. W ko艅cu to Apple tak? ;) (sarkazm).

Na koniec taki ma艂y suchar:

Co jest lepsze od jednej pomocnej studentki w 艂贸偶ku?
Spoiler

#11 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 post贸w
  • Sk膮dBia艂a Podlaska

Napisano 27 wrze艣nia 2013 - 22:56

Je偶eli musisz sobie na si艂臋 udowadnia膰, 偶e przyda ci si臋 iPad na studiach to tak naprawd臋, wcale go nie potrzebujesz. Ja do swojego iPada kupi艂em nieoryginalny CCK i za pomoc膮 iFile, zgrywam pliki na r贸偶ne pendrive. Pomimo braku retiny w iPadzie 2, jestem z niego bardzo zadowolony. :)

#12 pedr0s

pedr0s
  • 21 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2013 - 20:33

Ja u偶ywam iPada na studiach. Notatki w Evernote lub Outline + (艣wietny zamiennik notatnika papierowego z zak艂adkami), do plik贸w .docx wrzucanych przez prowadz膮cych - Pages, synchronizacja przez Skydrive (Office 艂adnie tam zapisuje pliki) lub Dropbox - wszystko dzia艂a rewelacyjnie. Zamiast kilku podr臋cznik贸w- Adobe Reader, oczywi艣cie z max. wykorzystaniem wirtualnych "zakre艣laczy" (zawsze to robi臋 w ksi膮偶kach papierowych). Spr贸buj co艣 zakre艣li膰 touchpadem w pliku PDF a p贸藕niej to samo w iPadzie za pomoc膮 stylusa ;) Spr贸buj na laptopie narysowa膰 jaki艣 graf, wykres itd. - na iPad - 偶aden problem, ze stylusem lekko i przyjemnie, a i palcem daje rad臋 ;) Pisanie na klawiaturze wirtualnej nie jest wcale bardzo niewygodne. Przy odpowiednim nachyleniu iPada jest naprawd臋 wygodnie. Polecam spr贸bowa膰 i zobaczysz, 偶e netbook nie jest Ci niezb臋dny :) Je艣li na uczelni masz wifi - 偶adna wymiana plik贸w przez USB nie jest potrzebna. Wystarzy chmura czy zwyk艂y gmail ;)

#13 xzlepek

xzlepek
  • 13 post贸w

Napisano 10 pa藕dziernika 2013 - 10:48

pedr0s, dzi臋ki za outline, nigdy wcze艣niej o nim nie s艂ysza艂am :) pytanie: przydaje si臋 dop艂aci膰 za wersj臋 "+"?

#14 sancruz3

sancruz3
  • 2聽436 post贸w

Napisano 10 pa藕dziernika 2013 - 11:33

Dropbox m贸wisz? Chcia艂bym zobaczy膰 min臋 kole偶anki ze studiow kiedy bedziesz jej o tym m贸wi艂. Lub min臋 wyk艂adowcy kiedy powiesz "przepraszam, nie pod艂膮cze pendrive do swojego urz膮dzenia ale mog臋 panu poda膰 link do mojego konta dropbox" :-) jesli nie masz dost臋pu do internetu to jeste艣 uziemiony.

Mozesz zobaczyc mine lepsza jak podasz mu adres @ i tam to wrzuci chyba ze przesylacie sobie filmy albo kij wie co to raczej nie przejdzie ale doksy w wordzie razej bez problemu chyba ze maja milion zdjec i przkraczaja max wielkosci wiadomosci to zmienia postac rzeczy.

Ja preferuje laptopa jest bardziej mobilny i wszechstronny od tabletu...

#15 dawido88

dawido88
  • 5 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 11 pa藕dziernika 2013 - 13:54

Dla mnie takie podej艣cie ma sens. My艣l臋, 偶e musisz sam to sprawdzi膰, iPad faktycznie pomo偶e Ci na wyk艂adach itp. Zainstaluj odpowiednie aplikacje i testuj. Lans nie jest dla mnie argumentem :P.

#16 michail

michail
  • 146 post贸w

Napisano 11 pa藕dziernika 2013 - 15:31

Sens zabierania ipada/notebooka na studia ? Kartki z d艂ugopisem nie zast膮pi ani ipad ani komputer. Tyle mam do powiedzenia w temacie. Dzi臋kuj臋!

#17 prezioso

prezioso
  • 132 post贸w

Napisano 11 pa藕dziernika 2013 - 18:50

Potwierdzam s艂owa michail. Mo偶e jestem juz za stary :) Dzi臋kuje . Krzysztof Jarzyna ze Szczecina

#18 berger91

berger91
  • 277 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2013 - 19:52

Sta艂em przed podobnym dylematem jaki艣 czas temu... mia艂em wtedy laptopa 15'' (by艂 do艣膰 gruby i ci臋偶ki- klasyczny laptop Samsunga). Nie chcia艂o mi si臋 go ''d藕wiga膰'' na uczelnie ze wzgl臋du na jego gabaryty i niema艂膮 wag臋, do tego bateria delikatnie m贸wi膮c nie powala艂a i musia艂em nosi膰 tak偶e 艂adowark臋... zdecydowa艂em si臋 wtedy na tablet... W wi臋kszo艣ci u偶ywa艂em go do przegl膮dania stron internetowych dla zabicia nudy na nieciekawych zaj臋ciach :) Wszystko zmieni艂o si臋 po zakupie macbooka air, kt贸ry jest niezwykle mobilny (lekki, bateria wytrzymuje ca艂y dzie艅 bez 艂adowania, bardzo por臋czny)... robienie notatek, edycja dokument贸w, og贸lna wygoda u偶ytkowania sk艂oni艂a mnie do zabierania na uczelnie komputera :) Nie nosze go w 偶adnej torbie i jestem zadowolony du偶o bardziej ni偶 z u偶ywania tabletu (je艣li chodzi o uczelnie). Tak czy inaczej zamierzam si臋 do zakupu iPada, ale raczej jako narz臋dzia do przegl膮dania wiadomo艣ci le偶膮c w 艂贸偶ku, b膮d藕 przegl膮dania internetu w trakcie czekania na posi艂ek w knajpie :)

#19 migal

migal
  • 351 post贸w
  • Sk膮dmam wiedzie膰 ?

Napisano 23 pa藕dziernika 2013 - 14:21

W 100% polecam, na studia niezast膮pione urz膮dzenie.

#20 crasti13

crasti13
  • 29 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, PL

Napisano 25 pa藕dziernika 2013 - 11:16

Tak jak kt贸ry艣 z koleg贸w wcze艣niej pisa艂. Tablet to 艣wietna spraw je艣li chodzi o studia, jednak nie zast膮pi to kartki i d艂ugopisu. Ju偶 widz臋 jak wszyscy na uczelniach technicznych b臋d膮 "wklepywa膰" wzory z klawiatury albo malowali paluchem. Taki tablet to jedynie dope艂nienie, nie jest on niezb臋dny ale u艂atwia 偶ycie. Nie musisz targa膰 ci臋偶kiego laptopa (jak w moim przypadku), praca na baterii jest zadowalaj膮ca, na nudnych zaj臋ciach bez problemu mo偶esz si臋 "pobawi膰". Po za tym nie wszyscy prowadz膮cy zaj臋cia, 偶ycz膮 sobie laptopy na ich zaj臋ciach, a tabletu nikt nie "zauwa偶y" :)

#21 GIZIU

GIZIU
  • 923 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 25 pa藕dziernika 2013 - 11:30

Sam bior臋 na studia iPada Mini. I szczerze m贸wi膮c nie jest niezb臋dny. Do notatek u偶ywam standardowego notesu i d艂ugopisu. Wyk艂adowcy cz臋sto sami nam wysy艂aj膮 mailem slajdy i materia艂y do nauki, a do wymiany plik贸w jest dropbox. Cho膰 przyznaj臋 偶e na szybko to pendrive jednak najszybszy i najpopularniejszy. Ale osobi艣cie wol臋 poczeka膰 1min 偶eby komu艣 co艣 wys艂a膰 mailem lub dropboxem ni偶 targa膰 e sob膮 laptop lub jaki艣 g贸w*iany netbook.

#22 TomBlack

TomBlack
  • 129 post贸w

Napisano 25 pa藕dziernika 2013 - 12:18

Jako艣 do nie dawna boryka艂em si臋 z podobnym problemem. Co zabra膰 ze sob膮. Zale偶nie od rodzaju studi贸w i kierunku na jakim jeste艣 musisz i tak sam zdecydowa膰. Z w艂asnego do艣wiadczenia powiem wprost: Apple Wireless Keyboard + Ipad Mini z pleckami. Na razie nie znalaz艂em nic bardziej wygodniejszego ni偶 notowanie + rysowanie na tablecie. Dodajmy do tego evernote'a i ju偶 jestem szcz臋艣liwy, 偶e mog臋 pisa膰. Notatki i wszelkie inne pomoce naukowe wrzucam w艂a艣nie na dropboxa. Jak potrzebuj臋 wi臋kszej mocy, to zabieram mbp.

Chocia偶 przyznam szczerze, 偶e jeden z koleg贸w ma racj臋. Najlepszym wyj艣ciem by艂o by (w moim przypadku) pozbycie si臋 mbp + ipada i zakup mba 13" lub nawet i bym to przetrwa艂 11". Tak si臋 w艂a艣nie zastanawiam nad przysz艂ym rokiem, by膰 mo偶e w moje szeregi wejdzie mba 11" :)

#23 tanin

tanin
  • 30 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 26 pa藕dziernika 2013 - 21:10

Na wst臋pie - nieprawd膮 jest, 偶e nie ma pendrive'a do iPada. Wprawdzie jest do艣膰 drogi i ma tylko "stare" z艂膮cze, ale jest. A teraz temat tabletu - nieco z drugiej strony tematu akademickiego - m贸j szef zdecydowan膮 wi臋kszo艣膰 wyk艂ad贸w prowadzi z iPada + adapter do rzutnika. W pe艂ni si臋 sprawdza, a zajmuje zdecydowanie mniej miejsca, ni偶 nawet najprostszy netbook. Bateria r贸wnie偶 wystarcza na kilka godzin wyk艂ad贸w. Odno艣nie studiowania z tabletem - na wst臋pie jedna do艣膰 istotna kwestia - ma艂o kt贸ry laptop wytrzyma wi臋cej jak 3-4 godziny pracy, a zw艂aszcza ju偶 z pod艂膮czonym modemem usb, tablet ma tutaj zdecydowan膮 przewag臋. Ilo艣膰 zajmowanego miejsca - nawet nie warto si臋 rozwodzi膰, tablet wygrywa. Sporo jest program贸w do robienia notatek, nawet do Evernote'a da si臋 dorzuci膰 rysunek z wykresem lub zdj臋cie tablicy (polecam, sam tak kiedy艣 robi艂em) i sporo problem贸w odpada. R贸wnie偶 mamy dost臋p do wszystkich materia艂贸w na bie偶膮co bez targania sterty zeszyt贸w. Sporo prowadz膮cych slajdy wrzuca na swoje strony, wi臋c nie ma problemu z ich pobraniem ju偶 przed wyk艂adem. Do tego tablet mniej rzuca si臋 w oczy i nie zostanie nam przyklejona 艂atka obiboka, co gra w gry na wyk艂adach, a niekt贸rym studenci z laptopem jeszcze si臋 z tym do艣膰 cz臋sto kojarz膮. Tempo i wygoda pisania - rzecz gustu, ja jednak pokusi艂bym si臋 o klawiatur臋 zewn臋trzn膮, ale i na ekranowej da si臋 偶y膰 (ale wtedy bateria szybciej pada).

#24 jaged

jaged
  • 28 post贸w

Napisano 23 grudnia 2013 - 19:44

Je偶eli nie b臋dziesz za c偶esto u偶ywa艂 wszelkiej ma艣ci rysunk贸w, tabel i wzor贸w, to tablet spisze sie rewelacyjnie. Do pisania polecam notability.

#25 berger91

berger91
  • 277 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 23 grudnia 2013 - 20:30

Odno艣nie studiowania z tabletem - na wst臋pie jedna do艣膰 istotna kwestia - ma艂o kt贸ry laptop wytrzyma wi臋cej jak 3-4 godziny pracy, a zw艂aszcza ju偶 z pod艂膮czonym modemem usb, tablet ma tutaj zdecydowan膮 przewag臋.
Ilo艣膰 zajmowanego miejsca - nawet nie warto si臋 rozwodzi膰, tablet wygrywa..

1. MacBook Air spokojnie wytrzyma 10-12h pracy, nawet nowe MacBooki PRO pracuj膮 bez problemu 9h- Czas pracy mojego MB Air i iPad Air jest bardzo zbli偶ona. Tak wi臋c z t膮 zdecydowan膮 przewag膮 bym nie przesadza艂, bo to nieprawda.
2. Ilo艣膰 zajmowanego miejsca- czy MBA 11" zajmuje du偶o wi臋cej miejsca ni偶 iPad? Szczeg贸lnie iPady 1-4?
3. Pisanie na laptopie jest o niebo wygodniejsze, a noszenie do tabletu klawiatury jest bardziej problematyczne- tutaj tak偶e niew膮tpliwa przewaga MacBooka.
Do tego du偶o wygodniejsza praca w wielu oknach na komputerze ni偶 tablecie.
"艁atk臋 obiboka" mo偶na r贸wnie dobrze przypisa膰 studentowi z tabletem- Twoja teoria w tej kwestii do mnie nie przemawia, to bardzo subiektywne odczucie.
iPad owszem, jest bardzo przydatnym urz膮dzeniem, jednak przede wszystkim do konsumowania tre艣ci, a nie ich tworzenia- przynajmniej w obecnym wydaniu.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych