Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Please log in to reply
494 replies to this topic

#426 dodo21x

dodo21x
  • 137 posts
  • SkądLondyn

Posted 10 July 2014 - 10:43

Panowie, pytanie odnośnie iMac-a; Czy jest różnica miedzy 21 a 27 w głośności pod obciążeniem? Wcześniej miałem temat 21 vs 27 ale nie było żadnych odpowiedzi, zastanawiam się czy nie kupić wersje 21 cali i do tego iPhon-a 5S (mam male problemy z obecnym Blackbery Z10) Zdaje sobie sprawę z problemow z matrycami, mam pod nosem Apple Store wiec jakoś sobie poradzę.

#427 mlodykawa@gmail.c

mlodykawa@gmail.c
  • 19 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 July 2014 - 09:19

Mam do was pytanie dotyczące Imaca, jak sądzicie czy warto jest kupować nowego w sierpniu czy zaczekać jeszcze miesiąc lub dwa i zobaczyć czy będzie coś nowszego ?? Kupując komputer potrzebuje go do przeglądania internetu i czasami pogram w gry.... Obecnie mam dość leciwego i słabego w wersji 2010mid 21,5 i3 3,06ghz, 8gb ram, 500hdd, radeon 4670mb Ze względu na ograniczone fundusze wybieram między dwoma najtańszymi modelami i proszę was o radę. Jeżeli kupić teraz to który i czy będzie faktycznie duża różnica w ich działaniu. Interesuje mnie: 21,5-calowy: 1,4 GHz z grafiką Intel HD Graphics 5000 albo 21,5-calowy: 2,7 GHz z grafiką Procesor graficzny Intel Iris Pro Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc.

#428 dodo21x

dodo21x
  • 137 posts
  • SkądLondyn

Posted 16 July 2014 - 09:50

pogram w gry

W jakie dokładnie gry będziesz grac? Rożnica miedzy iGPU to miedzy 30 a 50%, do tego masz 2 razy większy dysk, pamięć w dual chanel i oczywiście 2 rdzenie więcej.

Sadze ze warto dopłacić do 2.7

#429 mlodykawa@gmail.c

mlodykawa@gmail.c
  • 19 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 July 2014 - 10:04

Obecnie ogranicza mnie komputer, a pogrywam w takie gry jak: Diablo 3, Eve, Metro (działa bez rewelacji), planowałem rozpocząć grę w The Elder Scrolls Online i Bf 3 (boot camp) Faktycznie po chwili zwiedzania stwierdzam że nie będzie to duża różnica w cenie, a konfiguracja wygląda dużo lepiej. Tylko pytanie czy zaczekać tą chwile czy kupić w przeciągu miesiąca.

#430 dodo21x

dodo21x
  • 137 posts
  • SkądLondyn

Posted 16 July 2014 - 10:31

Tylko pytanie czy zaczekać tą chwile

Jaka chwile ?

#431 Usul

Usul
  • 28 posts
  • SkądBiałystok

Posted 16 July 2014 - 10:34

Pewnie mowa o chwili do ok. 25 października po konferencji w Cupertino ?

#432 mlodykawa@gmail.c

mlodykawa@gmail.c
  • 19 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 July 2014 - 08:23

Tak, myślałem o konferencji.... Doczytałem że podobno znacząca zmiana ma być dopiero w 2015r. Obecnie jestem bliżej zamówienia go w połowie sierpnia, ale dzięki za szybką odpowiedz.

#433 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 17 July 2014 - 13:26

Obecnie ogranicza mnie komputer, a pogrywam w takie gry jak:

Diablo 3, Eve, Metro (działa bez rewelacji), planowałem rozpocząć grę w The Elder Scrolls Online i Bf 3 (boot camp)

Faktycznie po chwili zwiedzania stwierdzam że nie będzie to duża różnica w cenie, a konfiguracja wygląda dużo lepiej. Tylko pytanie czy zaczekać tą chwile czy kupić w przeciągu miesiąca.

Różnica między Iris Pro a HD5000 jest duża. Dwukrotnie szybsza będzie Iris Pro.

Jest jeden problem. Iris Pro to karta graficzna która po prostu ujdzie w tłoku. Słabo/średnio będzie się spisywać w tych grach, które wymieniłeś.

Obecna generacja jest już przestarzała w stosunku do tego co nas czeka w najbliższym czasie. iMaci nie dostaną jakichkolwiek update'ów oprócz marginalnego podbicia taktowań procesorów Haswell i przejścia na karty graficzne Maxwell.

Ciężko Ci cokolwiek doradzić bo widać, że chcesz kupić komputer już teraz, ale... nowe komputery będą najwcześniej we wrześniu.

I tak naprawdę - nikt nie wie, oprócz Apple, co będą mieć w środku.

#434 dodo21x

dodo21x
  • 137 posts
  • SkądLondyn

Posted 17 July 2014 - 13:56

co będą mieć w środku.

Nie wiele się może zmienić patrząc na rynek hardware.

#435 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 17 July 2014 - 15:14

Nie będzie nic nowego do 2015 roku, najprawdopodobniej nie zobaczymy żadnego nowego iMaca oraz rMBP do końca roku. Śmiało można kupować obecny model któremu nic nie brakuje.

#436 dodo21x

dodo21x
  • 137 posts
  • SkądLondyn

Posted 17 July 2014 - 15:48

Sam tez tak uczynię.

#437 illumineuse

illumineuse
  • 1 posts
  • SkądStrasbourg, FR

Posted 23 July 2014 - 23:29

Hej, witajcie! Nadszedł czas emerytury mojego komputera - obecnie jest to wysłużony laptop Lenovo n200. Stoi on głownie w domu na biurku (nie można go ruszyć, bo bez kabla nie działa, przegrzewa się i w ogóle cud, że działa). Jestem szczęśliwą posiadaczką całej gromady jabłek, więc od dawna czułam w sobie instynkt, który podpowiadał mi: Kup komputer od Apple, kup, no kup. Najpierw wpadłam na pomysł nabycia MacBooka Air 13, ale ponieważ głownie trzymałabym go w domu, to do przeglądania internetów chciałabym coś większego. Wtedy moją uwagę przykuł iMac, który do tej pory wydawał mi się poza zasięgiem ze względu na koszty. Wybrałam 21 calowy monitoro-komputer o tajemniczych parametrach: Apple iMac 21.5" quad-core i5 2.7GHz/8GB/1TB/Intel Iris Pro Graphics. Komputera używam do blogowania (czyli Internety), pracy (dokumenty, faktury, kontakty, maile, prezentacje, nic specjalnego, praca psychologa od zaplecza nie jest jakaś szczególnie ekscytująca), oglądania filmów i bardzo bardzo chciałabym czasami cofnąć się w rozwoju grając w Simsy 3. Ponieważ parametry komputera mówią mi tyle, co wam rozmiary staników (są dwa: duże cycki i małe cycki), to powiedzcie mi, czy będzie tego? Przepraszam za przydługawą wypowiedź, która sugeruje, że Simsy już dawno wypaliły mi mózg (nie prawda, nie grałam od lat!). Starałam się to jakoś zamaskować krzywym żartem o cyckach :- ) Nie znam się na komputerach Apple, także ten, pomocy?

#438 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 23 July 2014 - 23:36

Ponieważ parametry komputera mówią mi tyle, co wam rozmiary staników (są dwa: duże cycki i małe cycki), to powiedzcie mi, czy będzie tego?

Tym tekstem wygrałaś tegoroczny konkurs na tekst roku w dziale sprzętowym ;).

Iris Pro to powiedzmy średniego rozmiaru cycki. Jedni je lubią, inni wolą większe, jeszcze inni nie potrzebują nic więcej niż małe. Dla Ciebie i twojego użytku komputera to będzie overkill. Wystarczyłyby małe ;). Ale zaraz wyjdzie Sims 4 i co wtedy zrobisz? Operacja? :(
Ten komputer zupełnie Ci wystarczy ;).

Ale, ale...

Wyżej iron.gery sugerował, że nic nowego się w tym roku nie pojawi. Mark Gurman z 9to5mac twierdzi coś zupełnie innego a mianowicie - iMac Retina, oraz Thunderbol Display Retina. Jeśli ktoś chce - może czekać na ten ekran i killerfeature w iMacach.

#439 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 24 July 2014 - 00:34

Wyżej iron.gery sugerował, że nic nowego się w tym roku nie pojawi. Mark Gurman z 9to5mac twierdzi coś zupełnie innego a mianowicie - iMac Retina, oraz Thunderbol Display Retina. Jeśli ktoś chce - może czekać na ten ekran i killerfeature w iMacach.

I nadal to podtrzymuje. Nawet mogę wejść w zakład na prawdziwe PLN, w tym roku nie będzie retina iMac oraz "nowego" rMBP pomijam pierdoły jak + 100 MHz CPU.

#440 motorun

motorun
  • 7 posts

Posted 28 July 2014 - 13:48

chyba jednak wrzucą tę retinę. Coś muszą zrobić, bo sprzedaż im spada, a retina jest akurat fajnym plusem, na który warto stawiać

#441 mpta

mpta
  • 146 posts
  • Skądwroclaw/monachium

Posted 28 July 2014 - 16:28

illumineuse Przemysl zakup MAC'a MINI. I do tego jakis fajny monitor np uzywany Apple Cinema Display 24. Masz wowczas bardziej niezawodny sprzet z namiastka mobilnosci (mozna mini wziac w plecak i podlaczyc do innego monitora np u mamy/babci/kolegi/w szkole itp) Pamietaj zeby doliczyc cene klawiatury i myszki lub gladzika.

Kup Maca mini z darmową dostawą - Apple Store (Polska)
MAC MINI - 2600zl
klawiatura + gladzik - 520zl
monitor uzywany ok 1600zl

+ opcjonalnie jesli masz wiecej pieniedzy
dysk SSD + 8GB ram - okolo 1200zl
Ogromnym plusem jest mozliwosc zmiany monitora (IMACi maja problemy z matrycami) i wlasnie rozbudowy MINI.

wada jest jednak to ze jednak troszke wiecej miejsca na biurku to zjamuje i ze MINI ma gorsza wydajnosc (powiedzmy ze najnowsze simsy moga Ci przymulic, ale to niech inni potwierdza)

Jesli Cie zainteresuje taka opcja to przeszukaj forum o mini.

#442 Psaltis

Psaltis
  • 10 posts

Posted 22 August 2014 - 11:18

Kupiłem takiego maca w lutym (21,5, 2.7 Intel Core i5, 8gb ram,1Tb HDD). To mój pierwszy kontakt z komputerami od Apple. Mam też Ipad Air i Iphone 5c. O ile z dwóch urządzeń mobilnych jestem bardzo zadowolony, o tyle iMac nie zrobił na mnie tak wielkiego wrażenia, jakiego się spodziewałem. System jest wolny, "piłkę plażową" widzę non stop. Fakt, nie mam SSD ani Fusion, ale pytałem sprzedawcę, czy do zastosowań domowych jest sens dopłacać 800 zł i powiedział, że raczej nie. Zresztą mój stary XP na netbooku chodzi szybciej. Słyszałem, że w przypadku Apple nie patrzy się na specyfikację aż tak bardzo, bo skoro firma sprzedaje taką konfigurację, to jest ona tak zoptymalizowana, żeby działało szybko, sprawnie i bez problemów. Przecież "Mac ma po prostu działać"-tym sloganem z ukrytą ironią w stronę Windowsa kierowałem się przesiadając się na mac os. Nie wiem gdzie może być problem.... Safari śmiga i to jedyne pocieszenie. Praca z MS Word na macu to udręka jakich mało, ktoś wymyślił ten pakiet na mac żeby zrobić użytkownikom mac na złość. Sieciowy dysk WD MyCloud pod tym systemem strasznie muli, a co najgorsze nie można go w żaden sposób przeszukiwać-Spotlight go nie widzi. Sprzedawcy mówiłem, że skoro w zasadzie pracuje na tym dysku sieciowym to szybki dysk wbudowany nie jest mi potrzebny. Nie wiedziałem, że osx z tego typu dyskami sie zbytnio nie lubi. Poza tym to osx jest super. Intuicyjność, prostota idt... Jakie są wasze doświadczenia z tym typem iMaca?

#443 torell

torell
  • 142 posts

Posted 22 August 2014 - 14:53

Teraz w Saturnie do niedzieli jest promocja i model 21.5" z grafiką Iris Pro kosztuje 4499, więc cena wydaje się być całkiem niezła. Natomiast Mac Mini z procesorem i7 to koszt niecałych 2800 zł. I co tu wybrać? Obecnie używam Macbooka Pro (doposażonego w SSD i 16 GB ram) podłączonego do Eizo FS2331 wraz z klawiaturą Apple Wireless Keyboard, ale na dłuższą metę takie rozwiązanie jest lekko męczące (kable itd.), więc chciałem kupić coś stacjonarnego. Co wybrać?

#444 asurpanipal2

asurpanipal2
  • 78 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2014 - 09:17

Bierz mini tym bardziej jak masz monitor Eizo.

#445 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 23 August 2014 - 09:54

[...]System jest wolny, "piłkę plażową" widzę non stop. Fakt, nie mam SSD ani Fusion[...]

Nie powiem, żeby mój iMac był jakimś demonem prędkości. Potrzebuje troszkę czasu po uruchomieniu, żeby wszystko załadować (też nie mam SSD ani Fusion), ale później praca jest dość komfortowa. Obok mam MBP z SSD i, już po uruchomieniu, praca na iMaku nie jest jakoś dużo mniej komfortowa niż na MBP. Piłkę plażową widzę najczęściej w Safari (jak jakiś plugin zaplanował się wywalić). Może jest jakaś "zewnętrzna" przyczyna problemu?

#446 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 posts
  • SkądGdynia

Posted 23 August 2014 - 11:08

Tak czytam i czytam i nie wierzę własnym oczom. Masz iMaca na i5 i 8 GB ram i wolno chodzi? Musisz mieć zawalonego kompa jakimś syfem, pootwieranych milion procesów albo usterkę hardwarową. Ja mam od ponad 7 lat iMaca z C2D i 4 GB Ramu i nic mi nie przycina. Ba, nawet w Final Cut Pro edytuję filmy w 720p. Trzeba trochę poznać system. Wiedzieć co może powodować chwilowe zamulenie i od czasu do czasu serwisować system, a wszystko będzie ok.

#447 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 August 2014 - 15:05

Może warto dokupić dodatkowy RAM? Zauważam, że po resecie system jest szybszy, ale już np. po tygodniu nieresetowania zaczyna mieć jakieś chwilowe "zamyślenia". W przypadku Snow Leoparda system bywał dłużej stabilny i nie wymagał częstych resetów.

#448 Psaltis

Psaltis
  • 10 posts

Posted 24 August 2014 - 15:27

Bardzo możliwe. Tylko nie wiem jaki to może być syf i jakie procesy mogą na to wpływać. Wydaje mi się, że korzystam z komputera normalnie. Nie gram w żadne gry, nie używam jakichś specjalistycznych programów. Jedyne co przychodzi mi ma myśl to ciągle otwarta przeglądarka Safari z wieloma oknami ale czy może to aż tak spowolnić komputer? Mam też kilka klientów chmurowych (dropbox, onedrive, google dysk, box) które to programy na bieżąco się synchronizują... Nie wiem...

#449 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 24 August 2014 - 17:40

@Psaltis Zabij procesy usług typu dropbox i po testuj, one dość często coś mieszają.

#450 genuinepeter

genuinepeter
  • 62 posts
  • SkądNewcastle, UK

Posted 24 August 2014 - 19:31

ja mam nowego iMac 27 late 2013 i od razu dokupilem mu kolejne 8GB ram, w safari otwarte 10 zakladek i juz w monitorze widze, ze caly ram zajety.... na 16gb juz nie muli ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users