Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jeden komputer i dwa iPhony

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 _ZEB_

_ZEB_
  • 14 postów

Napisano 23 września 2013 - 14:59

Witam, Mam jeden komputer z instalacją iTunes (pod Windows 7 jeżeli to ważne). Z tym iTunes synchronizuje swojego iPhona za pośrednictwem mojego Apple ID. Czy można stworzyć osobny "profil w iTunes" dla drugiego iPhona z innym Apple ID, na tym samym komputerze ? Chodzi o to aby nie łączyć bibliotek muzyki, książek, programów - tak aby dla jednego i drugiego iPhona były całkowicie odrębne profile/biblioteki, ale na tym samym komputerze. Pozdrawiam

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 23 września 2013 - 20:30

Utwórz nowego użytkownika w Windowsie i będziesz miał oddzielną bibliotekę.

#3 arekl

arekl
  • 123 postów

Napisano 24 września 2013 - 10:28

a co jesli nie moge utworzyc innego konta windows ?

#4 _ZEB_

_ZEB_
  • 14 postów

Napisano 24 września 2013 - 11:04

>> Utwórz nowego użytkownika w Windowsie i będziesz miał oddzielną bibliotekę. Tak ale jeden komputer mogę autoryzować w iTunes do jednego Apple ID. Wątpliwość którą mam to czy iTunes autoryzuje się do "użytkowania windows" czy też sięga głębiej i poziomu sprzętu. A metodą doświadczalną nie chce tego robić, bo nie chcę stracić danych/biblioteki przypisanej do pierwszego telefonu. Pozdrawiam,

#5 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 24 września 2013 - 12:43

Spróbuj autoryzować komp. Dopóki nie naciśniesz "synchronizuj" to iTunes niczego nie usunie. A zawsze możesz spokojnie zarchiwizować ten telefon na wypadek wypadku :)

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 września 2013 - 15:05

a co jesli nie moge utworzyc innego konta windows ?

To już Twój problem.

- - - Połączono posty - - -

Tak ale jeden komputer mogę autoryzować w iTunes do jednego Apple ID.

Bzdura. Do jednego AppleID możesz autoryzować 5 komputerów (iTunes)

Wątpliwość którą mam to czy iTunes autoryzuje się do "użytkowania windows" czy też sięga głębiej i poziomu sprzętu. A metodą doświadczalną nie chce tego robić, bo nie chcę stracić danych/biblioteki przypisanej do pierwszego telefonu.

Zacznijmy od tego, że iTunes się nie autoryzuje z niczym. iTunes to program. AppleID autoryzuje się z konkretną biblioteką. Jak w swoim iTunes wyczyścisz całą bibliotekę i ustawienia będzie to dla AppleID nowy "komputer".

#7 _ZEB_

_ZEB_
  • 14 postów

Napisano 24 września 2013 - 17:59

Witam, >> Bzdura. Do jednego AppleID możesz autoryzować 5 komputerów (iTunes) To wiem, ale czy na jednym komputerze (na fizycznie tym samym sprzęcie, jednej instalacji Windows i iTunes) można autoryzować więcej niż jedno Apple ID? Chodzi mi o upewnienie się, że tworząc na Windows drugiego użytkownika i w efekcie synchronizowania drugie iPhona (z Apple ID nr 2) nie utracę biblioteki utworzonej dla pierwszego iPhona (z Apple ID nr 1). I dlatego powstaje pytanie czy proces autoryzacji komputera zapisuje jakieś unikalne dane sprzętowe komputera (np.: numer płyty głównej, MAC adres karty sieciowej, numer seryjny procesora - bo przecież proces autoryzacji musi w jakiś sposób identyfikować konkretną maszynę skoro zlicza ich ilość do 5 albo np. nr seryjny Windows) - jednym, słowem czy można autoryzować dwa różne Apple ID na tym samym komputerze. Pozdrawiam,

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 września 2013 - 18:01

Przeczytaj ze dwa razy mój poprzedni post i postaraj się zrozumieć jego sens. Są tam odpowiedzi na Twoje wszystkie pytania.

#9 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 25 września 2013 - 12:43

Utworzenie nowego konta w Windowsie rozwiązuje ten problem, sam tak robię, nie ma problemu z autoryzacją komputera ani z niczym. Problemem jest tylko to, że Apple nie przewidziało takiego scenariusza i trzeba szukać takich rozwiązań zamiast zaimplementować coś w iTunesie co by rozwiązało ten problem. Można zaznaczyć żeby ręcznie synchronizować muzykę itd., ale to też trochę problematyczne.

#10 arekl

arekl
  • 123 postów

Napisano 25 września 2013 - 13:17

To już Twój problem.

sam masz problem, spytalem z ciekawosci a ty sie burasz jak kundelek =)

#11 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 25 września 2013 - 14:27

Utworzenie nowego konta w Windowsie rozwiązuje ten problem, sam tak robię, nie ma problemu z autoryzacją komputera ani z niczym. Problemem jest tylko to, że Apple nie przewidziało takiego scenariusza i trzeba szukać takich rozwiązań zamiast zaimplementować coś w iTunesie co by rozwiązało ten problem. Można zaznaczyć żeby ręcznie synchronizować muzykę itd., ale to też trochę problematyczne.

A o jakim problemie mówisz? Przecież to jest jak najbardziej naturalne, że jeżeli więcej niż jedna osoba korzysta z komputera, to po to właśnie istnieją konta użytkownika i po to zostały wymyślone, co do samego iTunes, to trudno mi sobie wyobrazić sytuację, żebym chciał synchronizować z moim komputerem cudzy telefon. W dzisiejszych czasach telefon jest tak samo prywatny jak portfel, tak samo jak biblioteka muzyczna jest indywidualna. iTunes nie różni się niczym od dowolnego programu jaki masz na komputerze i praktycznie żaden z nich nie opcji multiuser, to czemu chciałbyś, żeby iTunes był tu wyjątkiem.

#12 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 25 września 2013 - 20:48

Chociażby dlatego, że iPada mam 64gb a iPhona 16gb i wrzucam na te urządzenia rożne rzeczy, nie jest to duży problem, bo mogę synchronizować te urządzenia ręcznie. Jednak wolałbym jakieś inne rozwiązanie, iTunes do tej pory mnie do siebie nie przekonał i nie jestem jego fanem. A z mojego komputera korzysta też moja dziewczyna i oddzielne konto zostało założone tylko ze względu na iTunes i wczesniej w ogóle nie widzieliśmy takiej potrzeby.

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 25 września 2013 - 20:58

Chociażby dlatego, że iPada mam 64gb a iPhona 16gb i wrzucam na te urządzenia rożne rzeczy, nie jest to duży problem, bo mogę synchronizować te urządzenia ręcznie.

Do tego nie potrzebujesz konta, ja mam iPada i iPhone i na każdym urządzeniu mam zupełnie coś innego i nie muszę nic ręcznie robić. Jeżeli chcesz swoje urządzenia synchronizować ze swoją biblioteką to nie ma problemu, ale jak sobie wyobrażasz synchronizowanie kontaktów i notatek dziewczyny ze swoim windowsem? Rozumiem, że wymagasz aby Twój windows na jednym koncie użytkownika miał wiele książek adresowych i multiuser notatki? No proszę Ciebie, pomyśl chwile a dopiero później się dziw, czemu dwie osoby nie mogą synchronizować różnych rzeczy na tym samym koncie. Poczty mailowej też używasz wspólnie z kimś czy masz swoją?

#14 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 26 września 2013 - 06:53

Do tego nie potrzebujesz konta, ja mam iPada i iPhone i na każdym urządzeniu mam zupełnie coś innego i nie muszę nic ręcznie robić. Jeżeli chcesz swoje urządzenia synchronizować ze swoją biblioteką to nie ma problemu, ale jak sobie wyobrażasz synchronizowanie kontaktów i notatek dziewczyny ze swoim windowsem? Rozumiem, że wymagasz aby Twój windows na jednym koncie użytkownika miał wiele książek adresowych i multiuser notatki? No proszę Ciebie, pomyśl chwile a dopiero później się dziw, czemu dwie osoby nie mogą synchronizować różnych rzeczy na tym samym koncie. Poczty mailowej też używasz wspólnie z kimś czy masz swoją?

Mając jedno konto w windowsie można przecież bez problemu mieć skonfigurowane w Outlooku czy każdym innym programie więcej niż jedno konto pocztowe. I proszę, przestań łaskawie starać się przekonać mnie, że tak jest wygodniej, bo ja piszę o tym jak jest wygodniej dla mnie - nie wątpie, że dla Ciebie używanie wielu kont jest wygodne, ale, za przeproszeniem, nie wciskaj innym na siłę swojego punktu widzenia. A dla mnie byłoby wygodniej w inny sposób niż jest to zrobione teraz. Chociażby w ten sposób żeby biblioteka iTunes była zależna od zalogowanego AppleID. Dość utrudnione jest też wgranie czegoś jakiemuś znajomemu, bo najpierw oczywiście telefon spróbuje się zsynchronizować, co trzeba szybko anulować. Ogólnie gdyby nie opcja "Synchronizuj tylko wybrane pozycje" to nie wiem nawet czy w ogóle byłoby to możliwe. Z różnych iPhonów korzystam od 4 lat, a do tej pory nie przekonałem się do iTunes, niestety.

#15 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 26 września 2013 - 08:47

Na Maku jak sie odpala iTunes i trzyma alt, dostaje sie opcje wyboru biblioteki (podobnie iPhoto itp) moze na Windowsie tez to tak dziala i moze jakos sie przydac?

#16 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 26 września 2013 - 09:10

Na Maku jak sie odpala iTunes i trzyma alt, dostaje sie opcje wyboru biblioteki (podobnie iPhoto itp) moze na Windowsie tez to tak dziala i moze jakos sie przydac?

O widzisz, i to jest dość sensowne rozwiązanie problemu - nie wiedziałem, że coś takiego istnieje.
iTunes: How to open an alternate iTunes Library file or create a new one w windowsie jest to Shift + iTunes.

#17 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 września 2013 - 09:16

Mając jedno konto w windowsie można przecież bez problemu mieć skonfigurowane w Outlooku czy każdym innym programie więcej niż jedno konto pocztowe.

A co ma piernik do wiatraka? Bie o kontach pocztowych rozmawiamy, ale mam wrażenie, że nie rozumiesz istoty tego o czym jest ta dyskusja.

I proszę, przestań łaskawie starać się przekonać mnie, że tak jest wygodniej, bo ja piszę o tym jak jest wygodniej dla mnie - nie wątpie, że dla Ciebie używanie wielu kont jest wygodne, ale, za przeproszeniem, nie wciskaj innym na siłę swojego punktu widzenia.

Teraz już wiem, że nie zrozumiałeś nic z moich wypowiedzi. Czy gdzieś kogoś do czegoś namawiam albo przekonuję? Zacząłeś płakać czemu jest tak a nie inaczej, to Ci wytłumaczyłem dlaczego jest tak a nie inaczej. Widocznie polska język trudna język, bo żadnego namawiania czy przekonywania nie widzę.

A dla mnie byłoby wygodniej w inny sposób niż jest to zrobione teraz. Chociażby w ten sposób żeby biblioteka iTunes była zależna od zalogowanego AppleID. Dość utrudnione jest też wgranie czegoś jakiemuś znajomemu, bo najpierw oczywiście telefon spróbuje się zsynchronizować, co trzeba szybko anulować. Ogólnie gdyby nie opcja "Synchronizuj tylko wybrane pozycje" to nie wiem nawet czy w ogóle byłoby to możliwe. Z różnych iPhonów korzystam od 4 lat, a do tej pory nie przekonałem się do iTunes, niestety.

Ponieważ każdy inny sposób nie jest zgodny z zasadą działania biblioteki i synchronizacji, ani nie jest zgodny ze zdrowym rozsądkiem. To, że Ty chciałbyś inaczej nie powoduje, że taka funkcjonalność jest potrzebna, napisałem Ci jakie jest rozwiązanie dla Twojego problemu przewidziane i zaimplementowane przez producenta systemu.

#18 _ZEB_

_ZEB_
  • 14 postów

Napisano 02 października 2013 - 12:55

>> Zacznijmy od tego, że iTunes się nie autoryzuje z niczym. iTunes to program.
>> AppleID autoryzuje się z konkretną biblioteką. Jak w swoim iTunes wyczyścisz
>> całą bibliotekę i ustawienia będzie to dla AppleID nowy "komputer".

Natomiast tu można znaleźć nieco inną informację [url=http://support.apple.com/kb/HT4627?viewlocale=pl_PL&locale=pl_PL]iTunes Store: kojarzenie urządzenia lub komputera z kontem Apple ID[/url]

"Z kontem Apple ID może być skojarzonych maksymalnie 10 urządzeń i komputerów (łącznie). Każdy komputer musi być także autoryzowany przy użyciu tego samego konta Apple ID. Po skojarzeniu urządzenia lub komputera z kontem Apple ID nie można skojarzyć tego urządzenia lub komputera z innym identyfikatorem Apple ID przez 90 dni. Na stronie Account Information (Informacje o koncie) w aplikacji iTunes na komputerze można sprawdzić, jakie urządzenia lub komputery są aktualnie skojarzone, usunąć nieużywane urządzenia lub komputery, a także sprawdzić czas, jaki musi upłynąć, zanim będzie możliwe skojarzenie z innym kontem Apple ID."

#19 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 października 2013 - 13:33

Znakomita informacja - nie wiedziałem tego. Dzięki!

#20 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 09 października 2013 - 12:13

Znakomita informacja - nie wiedziałem tego. Dzięki!

alt na Maku dziala cuda w wielu sytuacjach... w manu kontekstowych itp, bardzo przydatny klawisz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych