Jeden komputer i dwa iPhony
Napisano 23 września 2013 - 14:59
Napisano 23 września 2013 - 20:30
Napisano 24 września 2013 - 10:28
Napisano 24 września 2013 - 11:04
Napisano 24 września 2013 - 12:43

Napisano 24 września 2013 - 15:05
a co jesli nie moge utworzyc innego konta windows ?
To już Twój problem.
- - - Połączono posty - - -
Tak ale jeden komputer mogę autoryzować w iTunes do jednego Apple ID.
Bzdura. Do jednego AppleID możesz autoryzować 5 komputerów (iTunes)
Wątpliwość którą mam to czy iTunes autoryzuje się do "użytkowania windows" czy też sięga głębiej i poziomu sprzętu. A metodą doświadczalną nie chce tego robić, bo nie chcę stracić danych/biblioteki przypisanej do pierwszego telefonu.
Zacznijmy od tego, że iTunes się nie autoryzuje z niczym. iTunes to program. AppleID autoryzuje się z konkretną biblioteką. Jak w swoim iTunes wyczyścisz całą bibliotekę i ustawienia będzie to dla AppleID nowy "komputer".
Napisano 24 września 2013 - 17:59
Napisano 24 września 2013 - 18:01
Napisano 25 września 2013 - 12:43
Napisano 25 września 2013 - 13:17
To już Twój problem.
sam masz problem, spytalem z ciekawosci a ty sie burasz jak kundelek =)
Napisano 25 września 2013 - 14:27
Utworzenie nowego konta w Windowsie rozwiązuje ten problem, sam tak robię, nie ma problemu z autoryzacją komputera ani z niczym. Problemem jest tylko to, że Apple nie przewidziało takiego scenariusza i trzeba szukać takich rozwiązań zamiast zaimplementować coś w iTunesie co by rozwiązało ten problem. Można zaznaczyć żeby ręcznie synchronizować muzykę itd., ale to też trochę problematyczne.
A o jakim problemie mówisz? Przecież to jest jak najbardziej naturalne, że jeżeli więcej niż jedna osoba korzysta z komputera, to po to właśnie istnieją konta użytkownika i po to zostały wymyślone, co do samego iTunes, to trudno mi sobie wyobrazić sytuację, żebym chciał synchronizować z moim komputerem cudzy telefon. W dzisiejszych czasach telefon jest tak samo prywatny jak portfel, tak samo jak biblioteka muzyczna jest indywidualna. iTunes nie różni się niczym od dowolnego programu jaki masz na komputerze i praktycznie żaden z nich nie opcji multiuser, to czemu chciałbyś, żeby iTunes był tu wyjątkiem.
Napisano 25 września 2013 - 20:48
Napisano 25 września 2013 - 20:58
Chociażby dlatego, że iPada mam 64gb a iPhona 16gb i wrzucam na te urządzenia rożne rzeczy, nie jest to duży problem, bo mogę synchronizować te urządzenia ręcznie.
Do tego nie potrzebujesz konta, ja mam iPada i iPhone i na każdym urządzeniu mam zupełnie coś innego i nie muszę nic ręcznie robić. Jeżeli chcesz swoje urządzenia synchronizować ze swoją biblioteką to nie ma problemu, ale jak sobie wyobrażasz synchronizowanie kontaktów i notatek dziewczyny ze swoim windowsem? Rozumiem, że wymagasz aby Twój windows na jednym koncie użytkownika miał wiele książek adresowych i multiuser notatki? No proszę Ciebie, pomyśl chwile a dopiero później się dziw, czemu dwie osoby nie mogą synchronizować różnych rzeczy na tym samym koncie. Poczty mailowej też używasz wspólnie z kimś czy masz swoją?
Napisano 26 września 2013 - 06:53
Mając jedno konto w windowsie można przecież bez problemu mieć skonfigurowane w Outlooku czy każdym innym programie więcej niż jedno konto pocztowe. I proszę, przestań łaskawie starać się przekonać mnie, że tak jest wygodniej, bo ja piszę o tym jak jest wygodniej dla mnie - nie wątpie, że dla Ciebie używanie wielu kont jest wygodne, ale, za przeproszeniem, nie wciskaj innym na siłę swojego punktu widzenia. A dla mnie byłoby wygodniej w inny sposób niż jest to zrobione teraz. Chociażby w ten sposób żeby biblioteka iTunes była zależna od zalogowanego AppleID. Dość utrudnione jest też wgranie czegoś jakiemuś znajomemu, bo najpierw oczywiście telefon spróbuje się zsynchronizować, co trzeba szybko anulować. Ogólnie gdyby nie opcja "Synchronizuj tylko wybrane pozycje" to nie wiem nawet czy w ogóle byłoby to możliwe. Z różnych iPhonów korzystam od 4 lat, a do tej pory nie przekonałem się do iTunes, niestety.Do tego nie potrzebujesz konta, ja mam iPada i iPhone i na każdym urządzeniu mam zupełnie coś innego i nie muszę nic ręcznie robić. Jeżeli chcesz swoje urządzenia synchronizować ze swoją biblioteką to nie ma problemu, ale jak sobie wyobrażasz synchronizowanie kontaktów i notatek dziewczyny ze swoim windowsem? Rozumiem, że wymagasz aby Twój windows na jednym koncie użytkownika miał wiele książek adresowych i multiuser notatki? No proszę Ciebie, pomyśl chwile a dopiero później się dziw, czemu dwie osoby nie mogą synchronizować różnych rzeczy na tym samym koncie. Poczty mailowej też używasz wspólnie z kimś czy masz swoją?
Napisano 26 września 2013 - 08:47
Napisano 26 września 2013 - 09:10
O widzisz, i to jest dość sensowne rozwiązanie problemu - nie wiedziałem, że coś takiego istnieje.Na Maku jak sie odpala iTunes i trzyma alt, dostaje sie opcje wyboru biblioteki (podobnie iPhoto itp) moze na Windowsie tez to tak dziala i moze jakos sie przydac?
iTunes: How to open an alternate iTunes Library file or create a new one w windowsie jest to Shift + iTunes.
Napisano 26 września 2013 - 09:16
Mając jedno konto w windowsie można przecież bez problemu mieć skonfigurowane w Outlooku czy każdym innym programie więcej niż jedno konto pocztowe.
A co ma piernik do wiatraka? Bie o kontach pocztowych rozmawiamy, ale mam wrażenie, że nie rozumiesz istoty tego o czym jest ta dyskusja.
I proszę, przestań łaskawie starać się przekonać mnie, że tak jest wygodniej, bo ja piszę o tym jak jest wygodniej dla mnie - nie wątpie, że dla Ciebie używanie wielu kont jest wygodne, ale, za przeproszeniem, nie wciskaj innym na siłę swojego punktu widzenia.
Teraz już wiem, że nie zrozumiałeś nic z moich wypowiedzi. Czy gdzieś kogoś do czegoś namawiam albo przekonuję? Zacząłeś płakać czemu jest tak a nie inaczej, to Ci wytłumaczyłem dlaczego jest tak a nie inaczej. Widocznie polska język trudna język, bo żadnego namawiania czy przekonywania nie widzę.
A dla mnie byłoby wygodniej w inny sposób niż jest to zrobione teraz. Chociażby w ten sposób żeby biblioteka iTunes była zależna od zalogowanego AppleID. Dość utrudnione jest też wgranie czegoś jakiemuś znajomemu, bo najpierw oczywiście telefon spróbuje się zsynchronizować, co trzeba szybko anulować. Ogólnie gdyby nie opcja "Synchronizuj tylko wybrane pozycje" to nie wiem nawet czy w ogóle byłoby to możliwe. Z różnych iPhonów korzystam od 4 lat, a do tej pory nie przekonałem się do iTunes, niestety.
Ponieważ każdy inny sposób nie jest zgodny z zasadą działania biblioteki i synchronizacji, ani nie jest zgodny ze zdrowym rozsądkiem. To, że Ty chciałbyś inaczej nie powoduje, że taka funkcjonalność jest potrzebna, napisałem Ci jakie jest rozwiązanie dla Twojego problemu przewidziane i zaimplementowane przez producenta systemu.
Napisano 02 października 2013 - 12:55
>> AppleID autoryzuje się z konkretną biblioteką. Jak w swoim iTunes wyczyścisz
>> całą bibliotekę i ustawienia będzie to dla AppleID nowy "komputer".
Natomiast tu można znaleźć nieco inną informację [url=http://support.apple.com/kb/HT4627?viewlocale=pl_PL&locale=pl_PL]iTunes Store: kojarzenie urządzenia lub komputera z kontem Apple ID[/url]
"Z kontem Apple ID może być skojarzonych maksymalnie 10 urządzeń i komputerów (łącznie). Każdy komputer musi być także autoryzowany przy użyciu tego samego konta Apple ID. Po skojarzeniu urządzenia lub komputera z kontem Apple ID nie można skojarzyć tego urządzenia lub komputera z innym identyfikatorem Apple ID przez 90 dni. Na stronie Account Information (Informacje o koncie) w aplikacji iTunes na komputerze można sprawdzić, jakie urządzenia lub komputery są aktualnie skojarzone, usunąć nieużywane urządzenia lub komputery, a także sprawdzić czas, jaki musi upłynąć, zanim będzie możliwe skojarzenie z innym kontem Apple ID."
Napisano 02 października 2013 - 13:33
Znakomita informacja - nie wiedziałem tego. Dzięki!Na Maku jak sie odpala iTunes i trzyma alt, dostaje sie opcje wyboru biblioteki (podobnie iPhoto itp) moze na Windowsie tez to tak dziala i moze jakos sie przydac?
Napisano 09 października 2013 - 12:13
Znakomita informacja - nie wiedziałem tego. Dzięki!
alt na Maku dziala cuda w wielu sytuacjach... w manu kontekstowych itp, bardzo przydatny klawisz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych