iPhone 5S - Pierwsze wrażenia
Posted 08 November 2013 - 23:23
Posted 09 November 2013 - 00:55

Posted 09 November 2013 - 01:02

Posted 09 November 2013 - 01:09

Posted 09 November 2013 - 09:12
to pierwsze wrażenie
drugie takie że brakuje obsług LTE w Plusie
trzecie takie, że wystarczy że po pracy z detergentami potrafi schodzić naskórek z palców i wtedy Touch ID potrafi nie zadziałać ;(
Wiadomo że po czymś takim nie będzie ci działać tak jak przed detergentami ale to w każdym urządzeniu w czytnikiem lini papilarnych,mimo wszystko ten bajer przydaje się i skraca czas.
Posted 09 November 2013 - 13:15
Posted 09 November 2013 - 13:34
Posted 09 November 2013 - 13:41
Trochę OT ale inne tematy są pozamykane, więc piszę tutaj. IP 5s gold 32gb zamówiony 25.10, mam status: Wysłano 8.11.
Zamawiałam również Case do 5s i mam dwa numery przesyłek (jakby wysłane osobno, a zamawiałam w jednej paczce).
Aha dziękujemy za informacje. Była bardzo przydatna.
Posted 09 November 2013 - 13:50
Aha dziękujemy za informacje. Była bardzo przydatna.
Nie ma za co! Może dla Ciebie nie, dla wielu innych użytkowników (m.in. ze strony 54, 55 tego wątku) zapewne tak.
Posted 09 November 2013 - 13:53
Nie ma za co! Może dla Ciebie nie, dla wielu innych użytkowników (m.in. ze strony 54, 55 tego wątku) zapewne tak.
Ekstra, ale nie kontynuujmy tego OT. Ten temat ma inną nazwę i fajnie by było jakbyście się jego trzymali.
Tu rozmawiamy o użytkowaniu i pierwszych wrażeniach już posiadanych iP 5s, a nie o zamówieniach i innych bzdetach.
Posted 09 November 2013 - 20:04
Ale przecież "zamówienia i inne bzdety" to też jest w jakiś sposób wrażenie nt. tego telefonu nieprawdaż?Ekstra, ale nie kontynuujmy tego OT. Ten temat ma inną nazwę i fajnie by było jakbyście się jego trzymali.
Tu rozmawiamy o użytkowaniu i pierwszych wrażeniach już posiadanych iP 5s, a nie o zamówieniach i innych bzdetach.

Posted 09 November 2013 - 20:27
Ale przecież "zamówienia i inne bzdety" to też jest w jakiś sposób wrażenie nt. tego telefonu nieprawdaż?
hehe, dobry żart na dobranockę

Taki temat, o którym piszesz to powinien się nazywać: "Dostępność i zamówienia iP 5s" czy coś podobnego.
W tym wątku piszmy tylko o wrażeniach z użytkowania tego telefonu, a nie o zamówieniach, czasach realizacji itp.
OK, ja już skończyłem, wracajmy do tematu.
Posted 09 November 2013 - 20:45

Posted 09 November 2013 - 22:16
Posiadam około tygodnia 5s, przesiadka z 4s. Liczyłem że bateria będzie lepsza, touch ID będzie fajnie działało, problemy z uściskiem śmierci znikną, telefon będzie dużo szybszy od mojego poprzednika i że aparat będzie lepszy... Takie miałem oczekiwania..
1. Bateria to na prawdę mnie zaskoczyła, nie wiem, albo w moim 4s miałem jakąś zepsutą baterię, albo w 5s jest o wiele lepsza, albo ktoś "za moimi plecami" używał mojej 4eski jak spałem
2. Touch ID działa dobrze, nie mam większych zastrzeżeń, wydaje się że poprawność odczytywania odcisku zależy od konfiguracji, ponoć z czasem czytnik odczytuje coraz lepiej.
3. Jak na razie nie zauważyłem objawów, a na 4s strasznie było jeśli chidzi o death grip.
4. Idzie odczuć szybkość, jest dużo szybciej.
5. Aparat wydaje się być lepszy, na razie nie miałem okazji porządnie przetestować. Raczej nie będę rozczarowany w porównaniu do 4s.
Jak zainstalowałem iOS 7 na 4s to miałem mieszane uczucia, chodzi o całokształt, natomiast używając na 5s, dało się szybciej przyzwyczaić. Podoba mi się ogólnie.
Jak na razie jestem bardzo zadowolony!
A powiedz mi, bo ja tez od tygodnia mam 5s, zauważyłeś może, ze 4s lepiej reaguje na niektóre elementy. Nie trzeba kilka razy klikać np. Ok jak wysyłasz SMS itp. Czy na 4s po aktualizacji do ios 7.0 tez słabiej jakby " skalibrowany " ekran ?
Posted 10 November 2013 - 10:20
A powiedz mi, bo ja tez od tygodnia mam 5s, zauważyłeś może, ze 4s lepiej reaguje na niektóre elementy. Nie trzeba kilka razy klikać np. Ok jak wysyłasz SMS itp. Czy na 4s po aktualizacji do ios 7.0 tez słabiej jakby " skalibrowany " ekran ?
Ja nie odczułem pod tym względem różnicy. Być może jest coś na rzeczy, ale nie ma w tym winy konkretny model iphonea, moim zdaniem.
Posted 10 November 2013 - 12:37
1. Mam mieszane uczucia odnośnie wielkości ekranu (nie używałem wcześniej piątki). Z jednej strony bardzo fajnie, że jest większy, bo więcej się na nim mieści, z drugiej musiałem zmienić ułożenie ikon, bo mniej wygodnie jest mi sięgać kciukiem w prawy górny róg, trzymając iPhone’a w jednej ręce.
2. Touch ID jest super. Do tej pory nie blokowałem telefonu kodem, nigdy nie chciało mi się go wpisywać. Teraz przykładam palec i jest odblokowany, odblokowywanie działa bardzo szybko (choć nie natychmiast). Wbrew temu, co czytałem na MacRumors, iPhone nie zapomina moich odcisków, a wręcz po miesiącu je rozpoznaje lepiej. Podobno tak właśnie ma być, tzn. Touch ID uczy się nadal podczas używania.
3. M7 jest fajny. To ten osobny chip, który liczy kroki. Zainstalowałem sobie Pedometer++, wyświetla prawidłową liczbę wykonanych kroków (liczy je wtedy, gdy telefon jest w kieszeni, nie liczy, gdy trzymam go w ręce), a co najważniejsze, nie trzeba pamiętać, aby włączyć pomiar i potem go wyłączyć. Działa cały czas. Co więcej, nawet działa „wstecz”, czyli np. apka zainstalowana dzisiaj pokazuje nam liczbę kroków wykonanych parę dni temu.
4. Zdjęcia dzienne wychodzą na tyle dobrze, że zrezygnowałem z kompaktu, zostawiam go tylko do zdjęć nocnych (tu nowy iPhone też wypada nieźle, ale nie tak dobrze, jak kompakty Sony z funkcją „z ręki o zmierzchu”). Uwielbiam automatyczne geotagowanie zdjęć, do tej pory musiałem je oznaczać ręcznie, a teraz po zaimportowaniu do komputera widzę dokładnie na mapie, gdzie zrobiłem każde z nich. Oczywiście iPhone 4 też je geotagował, ale nie używałem tej funkcji, bo jakość zdjęć była zbyt niska.
5. Wideo w zwolnionym tempie - po pierwszej fazie ekscytacji (nagrywanie wody, mew łapiących jedzenie w powietrzu, biegających ludzi itd.) przyszło lekkie rozczarowanie: szkoda, że w tym trybie nagrywa tylko 720p. Na małym ekranie iPhone’a wszystko wygląda super, ale po przesłaniu na iPada lub na Maca wideo jest trochę rozmazane. Jednak efekty można osiągnąć fajne.
6. Zużycie baterii. Gdy używałem iPhone’a zamiast aparatu, słuchałem muzyki oraz od czasu do czasu zaglądałem na Facebooka, nie był w stanie wytrzymać 8 godzin. Jeśli natomiast używam go oszczędnie, głównie jako telefonu (odbieranie i wykonywanie połączeń, w tym FaceTime, SMS-y i iMessage), wygląda to tak:

Oczywiście włączone są wszystkie funkcje, czyli Push, iCloud, 3G, Find my iPhone, odświeżanie w tle, usługi lokalizacji, w tym „często odwiedzane” itd. — nie po to są, żebym je wyłączał, jest wiek XXI, to ma być smartfon, a nie Siemens C35i.
Dla porównania, wyniki przy podobnym oszczędnym sposobie użycia iPhone’a 4:

7. Nowy system, czyli iOS 7. Na iPhonie 4 mulił (ale nie używałem już 7.0.3, w którym podobno coś poprawili), tutaj działa oczywiście dużo szybciej. Niestety, wygląda tak samo obrzydliwie, choć powoli się przyzwyczajam. To podobna sytuacja, gdy wejdzie się do śmierdzącej ubikacji — po jakimś czasie przestaje się czuć smród. Oczywiście pełno błędów, np. wystarczy ustawić iPhone’a pionowo, otworzyć aparat z zablokowanego ekranu (przeciągamy ikonę aparatu w górę), obrócić iPhone’a poziomo, a następnie uśpić go w tej pozycji (EDIT: trzeba wcześniej wyłączyć Ustawienia > Ogólne > Touch ID > Prosty kod, aby do odblokowania iPhone'a wyświetlała się pełna klawiatura, a nie tylko klawiatura liczbowa, bo ten błąd nie występuje, jeśli iPhone jest blokowany prostym, czterocyfrowym kodem). Po ponownym obudzeniu iPhone'a widzimy to:

Wśród raportów o błędach (Ustawienia > Ogólne > To urządzenie > Diagnostyka i użycie > Dane) jest mnóstwo raportów o braku pamięci (LowMemory). Niepokoi mnie to. Co ciekawe, na nowym iPhonie działa kompresja pamięci (widać to w tych raportach), która nie działa na iPadzie 4, a mimo to na iPadzie 4 mam dużo mniej raportów LowMemory, niż na iPhonie 5s, chociaż na iPadzie mam więcej programów. Powodują je procesy i programy systemowe: kbd, backboardd, MobileSafari, Reminders…
Wyłączenie dokumentów i danych iCloud spowodowało zmniejszenie liczby raportów LowMemory powodowanych przez proces kbd oraz zmniejszyło zużycie baterii. Ech. Czekam na iOS 7.1.
Na wszelki wypadek: instalowałem iOS 7 na czysto, bez przywracania danych z wcześniejszego systemu.
8. Na koniec niezbędna obserwacja: w przeciwieństwie do iPhone’a 4, chociażbym nie wiem jak obejmował dłonią telefon, to nie traci zasięgu

9. Telefon pochodzi z USA, miał kartę AT&T, przyjął bez problemu kartę Orange. Co do LTE nie mogę się wypowiedzieć, bo pomarańczowa sieć ma „zasięg” LTE tylko w samym centrum Warszawy, ale jedynie dla abonentów korzystających z Internetu, a nie z telefonu. iPhone 5s wymaga karty nanoSIM, więc nie mogę przełożyć karty microSIM z iPada, aby sprawdzić, czy działa. Kartę na nanoSIM wymieniłem w salonie, nie przycinałem sam.
Posted 10 November 2013 - 13:45
Posted 10 November 2013 - 14:03
Posted 10 November 2013 - 14:25
Posted 10 November 2013 - 15:17
Posted 10 November 2013 - 21:21
Posted 10 November 2013 - 22:46
Posted 11 November 2013 - 00:11
Posted 11 November 2013 - 07:41
Posted 11 November 2013 - 11:29
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users