Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Klawiatura AZERTY - czy można przeprogramować na QWERTY

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 nersen

nersen
  • 6 posts
  • SkądNowy Sącz

Posted 18 September 2013 - 09:58

Witam, ostatnio zalałem winem swoją klawiaturę Apple Aluminium USB z polem numerycznym i nie działają mi dwa klawisze, "e" oraz "3". Dosłownie dwie krople spadły mi na klawiaturę, którą od razu wyczyściłem, ale po 24 godzinach przestały działać te oto dwa klawisze. Ale nie o naprawę mi chodzi, ponieważ nauczony doświadczeniem (to nie jest moja pierwsza zalana klawiatura Apple :???: ) wiem, że możliwości naprawy są zerowe. Mogę teraz kupić okazyjnie klawiaturę z francuskim układem AZERTY i tu rodzi się moje pytanie. Czy jeśli poprzestawiam klawisze w układ QWERTY oraz inne płytki zamienię z mojej starej klawiatury do nowej i ustawił w systemie Polski Pro, to wszystkie klawisze działałyby tak jak w mojej poprzedniej klawiaturze, czy trzeba będzie je jakoś "przemapować" jakimś specjalnym programem? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wymiana samej plastikowej płytki nie zmienia funkcji klawisza :). Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

#2 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 18 September 2013 - 10:27

Przełożysz klawisze, ustawisz polski pro i wszystko powinno działać jak na starej.

#3 zbiryn

zbiryn
  • 96 posts
  • SkądThe Grid

Posted 18 September 2013 - 11:02

Testowałem na niemieckim układzie (QWERTZ) i po zmianie układu w |preferencje systemowe/język i tekst| na polski pro, klawiatura działa tak jak normalna klawiatura z QWERTY. Nie trzeba zmieniać żadnych płytek.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users