Debian na iBook Clamshell - problem z instalacja
Napisano 22 października 2007 - 21:55
Napisano 23 października 2007 - 00:20
Napisano 23 października 2007 - 09:56
Nie wiem jaki sterownik wybrał Ci instalator debiana ale spróbuj w xorg.conf zmienić na vesa.
problem ze nie mam jak zmienic. bo mac os nie widzi partycji ext3. a jak laduje linuxa to odrazu przechodzi do ladowania systemu graficznego. nie wiem jak zrobic zeby linux zabootowac w czystym systemie (nie w graficznym). i czym wyedytowac ten plik?
Napisano 23 października 2007 - 10:24
edytujesz np. vim, joe, jed, emacs, mcedit - w zależności co masz na systemie i co lubisz.
ext3 możesz uruchomić na maku tym: http://sourceforge.n...ojects/ext2fsx/
(ext3 rozni sie tylko journalingiem wiec mimo ze to jest dla ext2 to odczyta)
jeśli masz tam skonfigurowany internet to możesz mi podesłać plik /etc/X11/xorg.conf to może coś mi się uda pokombinować.
Napisano 23 października 2007 - 16:19
Napisano 23 października 2007 - 20:19

Napisano 23 października 2007 - 20:54
Na przyszłość
2. Polecam zamiast apt-get używać w miarę możliwości aptitudeLepszy
o jezuuu... w czym?? bo jest interaktywny? dużo szybciej się wszystko robi z linii poleceń!
apt nie ma zbyt skomplikowanej składni

---- Dodano 23-10-2007 o godzinie 21:59 ----
Pozatym apt-get ma jeszcze jedną zaletę: wysyłasz komuś żeby wklepał
sudo apt-get install mysql-client mysql-sqrver phpmyqdmini juz wszystko ma.
A tak to trzeba mu opisać : wejdź w tą listę, wybierz to, wybierz tamto etc - po pierwsze tworzy sie wtedy niejednoznacznosci a po drugie trzeba wykonac kilka czynnosci.
---- Dodano 23-10-2007 o godzinie 22:00 ----
Oczywiscie o ile sie ktos nie pomyli tak jak ja w phpmyadmin

Napisano 24 października 2007 - 00:42
Lepiej zainstaluj sam system bazowy + laptop(skoro możesz wybierać grupy pakietów, to zapewne masz DVD), a potem z konsoli jako root piszesz aptitude i masz pseudograficzny program, w którym wybierasz sobie co i jak :] Dzięki temu masz większą kontrolę nad tym co będzie instalowane + nie jesteś zdany na GNOME, jeżeli chcesz np KDE albo jakiegoś WM'a
Instalowalem z CD -netinst (22 plytek CD nie chcialo mi sie sciagac i wypalac).
a ten obraz DVD to jakis podejrzany mi sie wydawal.
wzialem CD-netist. podpialem sie kablem do sieci. i reszte sam pociagnal z mirror'a z berkeley.
jeszcze jedno male pytanie. jak odpalic airport? przy sieci open system oraz przy sieci z wpa2 personal?
Napisano 24 października 2007 - 00:49

Zacznijmy od końca- nie trzeba tego robić w taki sposób. Piszeszwysyłasz komuś żeby wklepał
Kod:
sudo apt-get install mysql-client mysql-sqrver phpmyqdmin
i juz wszystko ma.
A tak to trzeba mu opisać : wejdź w tą listę, wybierz to, wybierz tamto etc - po pierwsze tworzy sie wtedy niejednoznacznosci a po drugie trzeba wykonac kilka czynnosci.
aptitude install pakietI efekt jest taki sam

Dlatego, jeżeli chce się utrzymać jak największy porządek w systemie, to lepiej jest jednak korzystać z aptitude(oczywiście możemy oczyścić system z tych zbędnych pakietów w parę sekund, ale skoro można mieć to już na poziomie instalacji i usuwania oprogramowania, to czemu nie

---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 01:56 ----
Jedna płytka w zupełności wystarczyInstalowalem z CD -netinst (22 plytek CD nie chcialo mi sie sciagac i wypalac).
a ten obraz DVD to jakis podejrzany mi sie wydawal.
wzialem CD-netist. podpialem sie kablem do sieci. i reszte sam pociagnal z mirror'a z berkeley.

Co takiego podejrzanego wydaje Ci się w obrazie DVD? (pytam się, bo właśnie włączyłem upgrade obrazu DVD i jutro będę jechał nową instalkę :])
Wybacz, ale nie mam teraz sił na googlowanie- co to jest airport?jeszcze jedno male pytanie. jak odpalic airport? przy sieci open system oraz przy sieci z wpa2 personal?
Napisano 24 października 2007 - 06:24
apt-get przecież za pomocą jednego polecenia czyści niepotrzebne pakiety. Debian jest dla świadomych użytkowników - ja mogę nie chcieć z jakiegoś (wielu) powodów usuwać rzeczy od których zależy program który usuwam.
Pozatym apt-get jest w wielu systemach - nawet OSX w finku - a ja go przekompilowałem sobie do windowsa w celu łatwiejszej administracji kompami w firmie.
---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 08:09 ----
Aha - to wszystko może i też jest podyktowane osobistymi preferencjami - po prostu mam alergię do wszelkich nakładek w linuxach. Już będzie z 10 lat jak siedzę w Slack'u i tam cała automatyzacja to są moje skrypty. System jest do granic możliwości przerobiony low-levelowo (łącznie z moimi patchami do podsystemu IDE i AGP dopóki nie weszły oficjalnie do jądra).
A takie administrowanie na niskim poziomie ma swoje dobre strony - potem sobie człowiek radzi w każdej dystrybucji a nie tylko np. w SUSE.
@clarq: na tej stronie znajdziesz opisy instalacji linuxów krok po kroku na jabłuszkach. Znajdź sowjego i potem na niego Debiana a dowiesz się jak skonfigurowac każdą rzecz w nim - w tym i wifi.
---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 08:13 ----
Jeszcze jedno - to jest stary airport czy extreme?
Napisano 24 października 2007 - 08:49
Ciekawe teorie tworzysz
Co takiego podejrzanego wydaje Ci się w obrazie DVD? (pytam się, bo właśnie włączyłem upgrade obrazu DVD i jutro będę jechał nową instalkę :])
Wybacz, ale nie mam teraz sił na googlowanie- co to jest airport?
to, ze 3 pierwsze DVD na wiekszosci mirrorow maja kilkaset MB, a nie 4GB.
airport to karta sieci wlan w mac'u.
@clarq: na tej stronie znajdziesz opisy instalacji linuxów krok po kroku na jabłuszkach. Znajdź sowjego i potem na niego Debiana a dowiesz się jak skonfigurowac każdą rzecz w nim - w tym i wifi.
---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 08:13 ----
Jeszcze jedno - to jest stary airport czy extreme?
ok. dzieki. ide czytac.
jest to stary airport.
---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 09:57 ----
mam teraz taka sytuacje na dysku:
- partycja apple i techniczne mac'a
- partycja z mac osx
- czysta partycja na mac os9
- partycja bootstrap newworld
- partycja ext2 z debianiem
- partycja swap.
jesli instalowalbym os9 to czy instalator nie namiesza mi na partycjach linuxa?
Napisano 24 października 2007 - 09:23

Można prosić dokładniejsze info? Będzie wiadomo jaki moduł należy załadować. Poszukaj wśród tego co ci wypluwaairport to karta sieci wlan w mac'u.
lspciswojej karty, ew jeżeli masz jakieś GUI do tego(na gtk jest chyba hwinfo albo jakoś tak) to tam też możesz to znaleźć.
grzegor- nie wiem jak było kiedyś bo nie miałem styczności, ale teraz jest już ok, chociaż może się zdarzyć, że niektórym aptitude może chcieć wywalić pół systemu(ale to są przypadki gdzie system jest już długo i wicznie był jechany z apt-get'a + jakieś dodatkowe udziwienia. Na czystych i nstalkach czy nie za syfionych systemach tego problemu nie ma

Napisano 24 października 2007 - 22:36
Napisano 27 października 2007 - 20:58
Napisano 29 października 2007 - 15:01

Napisano 29 października 2007 - 23:23
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych