Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Debian na iBook Clamshell - problem z instalacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 22 października 2007 - 21:55

zainstalowalem Debian na iBook clamshell. mam jednak problem z X window. w trakcie instalacji wyobralem instalacja systemu graficznego oraz rozdzielczosci 800x600 i 640x480. po instalacji jednak system sie nie uruchamia. w trakcie inicjacji systemu graficznego pokazuja sie paski na bialym tle. co zrobic aby dzialal system graficzny? prosze o jakakolwiek porade.

#2 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 23 października 2007 - 00:20

Nie wiem jaki sterownik wybrał Ci instalator debiana ale spróbuj w xorg.conf zmienić na vesa.

#3 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 23 października 2007 - 09:56

Nie wiem jaki sterownik wybrał Ci instalator debiana ale spróbuj w xorg.conf zmienić na vesa.

problem ze nie mam jak zmienic. bo mac os nie widzi partycji ext3. a jak laduje linuxa to odrazu przechodzi do ladowania systemu graficznego. nie wiem jak zrobic zeby linux zabootowac w czystym systemie (nie w graficznym). i czym wyedytowac ten plik?

#4 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 23 października 2007 - 10:24

przełącz na konsolę tekstową: ctrl+alt+f1 [az do f6 masz konsole]
edytujesz np. vim, joe, jed, emacs, mcedit - w zależności co masz na systemie i co lubisz.

ext3 możesz uruchomić na maku tym: http://sourceforge.n...ojects/ext2fsx/
(ext3 rozni sie tylko journalingiem wiec mimo ze to jest dla ext2 to odczyta)

jeśli masz tam skonfigurowany internet to możesz mi podesłać plik /etc/X11/xorg.conf to może coś mi się uda pokombinować.

#5 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 23 października 2007 - 16:19

dzieki. juz odpalilem. nie dalo rady odpalic terminala. zrobilem install jeszcze raz, ale tylko base system bez gnome. potem odpalilem su apt-get install xorg apt-get install gnome reboot startx. i nie bylo problemu. nie wiem czemu przy instalacji z gnome wysypalo sie, ale teraz dziala ok. dzieki za pomoc.

#6 Longinus

Longinus
  • 69 postów

Napisano 23 października 2007 - 20:19

Na przyszłość :) 1. Da się przejść do trybu tekstowego i to bez problemów ;) Jak chcesz mieć konsole odrazu, to wybierz drugą opcję przy kernelu(safe mode)- X'y się nie załadują 2. Polecam zamiast apt-get używać w miarę możliwości aptitude :) Lepszy :) 3. Można było się obejść bez reinstalki- "dpkg-reconfigure pakiet" i można zdziałać wiele :) 4. Domyślna instalacja ze środowiskiem graficznym jest jak na mój gust przekąbinowana. Lepiej zainstaluj sam system bazowy + laptop(skoro możesz wybierać grupy pakietów, to zapewne masz DVD), a potem z konsoli jako root piszesz aptitude i masz pseudograficzny program, w którym wybierasz sobie co i jak :] Dzięki temu masz większą kontrolę nad tym co będzie instalowane + nie jesteś zdany na GNOME, jeżeli chcesz np KDE albo jakiegoś WM'a :)

#7 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 23 października 2007 - 20:54

Na przyszłość :)

2. Polecam zamiast apt-get używać w miarę możliwości aptitude :) Lepszy :)

o jezuuu... w czym?? bo jest interaktywny? dużo szybciej się wszystko robi z linii poleceń!
apt nie ma zbyt skomplikowanej składni ;)

---- Dodano 23-10-2007 o godzinie 21:59 ----
Pozatym apt-get ma jeszcze jedną zaletę: wysyłasz komuś żeby wklepał
sudo apt-get install mysql-client mysql-sqrver phpmyqdmin
i juz wszystko ma.
A tak to trzeba mu opisać : wejdź w tą listę, wybierz to, wybierz tamto etc - po pierwsze tworzy sie wtedy niejednoznacznosci a po drugie trzeba wykonac kilka czynnosci.

---- Dodano 23-10-2007 o godzinie 22:00 ----
Oczywiscie o ile sie ktos nie pomyli tak jak ja w phpmyadmin ;)

#8 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 24 października 2007 - 00:42

Lepiej zainstaluj sam system bazowy + laptop(skoro możesz wybierać grupy pakietów, to zapewne masz DVD), a potem z konsoli jako root piszesz aptitude i masz pseudograficzny program, w którym wybierasz sobie co i jak :] Dzięki temu masz większą kontrolę nad tym co będzie instalowane + nie jesteś zdany na GNOME, jeżeli chcesz np KDE albo jakiegoś WM'a :)

Instalowalem z CD -netinst (22 plytek CD nie chcialo mi sie sciagac i wypalac).
a ten obraz DVD to jakis podejrzany mi sie wydawal.
wzialem CD-netist. podpialem sie kablem do sieci. i reszte sam pociagnal z mirror'a z berkeley.

jeszcze jedno male pytanie. jak odpalic airport? przy sieci open system oraz przy sieci z wpa2 personal?

#9 Longinus

Longinus
  • 69 postów

Napisano 24 października 2007 - 00:49

Ciekawe teorie tworzysz :P

wysyłasz komuś żeby wklepał
Kod:

sudo apt-get install mysql-client mysql-sqrver phpmyqdmin

i juz wszystko ma.
A tak to trzeba mu opisać : wejdź w tą listę, wybierz to, wybierz tamto etc - po pierwsze tworzy sie wtedy niejednoznacznosci a po drugie trzeba wykonac kilka czynnosci.

Zacznijmy od końca- nie trzeba tego robić w taki sposób. Piszesz
aptitude install pakiet
I efekt jest taki sam :) Skoro efekt taki sam, to w czym niby jest lepszy ten aptitude? Ano efekt jest taki sam w przyapdku instalacji oprogramowania, ponieważ obydwa programy(aptitude to taka 'nakładka' na apt'a) w świetny sposób radzą sobie z zależnościami przy instalacji pakietów, ale już przy ich usuwaniu apt wysiada, ponieważ nie zapamiętuje zależności. Jak to się przedstawia w praktyce? Załóżmy, że chcemy pakiet X, który wymaga jeszcze np 30 innych pakietów, więc zarówno apt jak i aptitude nam je ładnie pobiorą, ale kiedy nie będziemy już chcieli mieć u siebie pakietu X i użyjemy polecenia apt-get remove X to zostanie odinstalowany owy pakiet X...i tylko on. Aptitude natomiast odinstaluje pozostałe zależności, pod warunkiem, że nie są one wymagane przez inne pakiety.
Dlatego, jeżeli chce się utrzymać jak największy porządek w systemie, to lepiej jest jednak korzystać z aptitude(oczywiście możemy oczyścić system z tych zbędnych pakietów w parę sekund, ale skoro można mieć to już na poziomie instalacji i usuwania oprogramowania, to czemu nie :D

---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 01:56 ----

Instalowalem z CD -netinst (22 plytek CD nie chcialo mi sie sciagac i wypalac).
a ten obraz DVD to jakis podejrzany mi sie wydawal.
wzialem CD-netist. podpialem sie kablem do sieci. i reszte sam pociagnal z mirror'a z berkeley.

Jedna płytka w zupełności wystarczy :) Znajduje się na niej większość pakietów potrzebnych do zwykłego użytkowania komputera, w tym środowisko graficzne(standardowo GNOM-e, dla XFCE i KDE istnieją inne obrazy)
Co takiego podejrzanego wydaje Ci się w obrazie DVD? (pytam się, bo właśnie włączyłem upgrade obrazu DVD i jutro będę jechał nową instalkę :])

jeszcze jedno male pytanie. jak odpalic airport? przy sieci open system oraz przy sieci z wpa2 personal?

Wybacz, ale nie mam teraz sił na googlowanie- co to jest airport?

#10 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 24 października 2007 - 06:24

Hmm... Ostatni raz używałem aptitude w jakieś 5-6 lat temu i tylko mi namieszał w zależnościach i to poważnie. Jestem świadom tego że go dopracowali przez ten czas ale bardziej ufam samemu apt'owi.

apt-get przecież za pomocą jednego polecenia czyści niepotrzebne pakiety. Debian jest dla świadomych użytkowników - ja mogę nie chcieć z jakiegoś (wielu) powodów usuwać rzeczy od których zależy program który usuwam.

Pozatym apt-get jest w wielu systemach - nawet OSX w finku - a ja go przekompilowałem sobie do windowsa w celu łatwiejszej administracji kompami w firmie.

---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 08:09 ----
Aha - to wszystko może i też jest podyktowane osobistymi preferencjami - po prostu mam alergię do wszelkich nakładek w linuxach. Już będzie z 10 lat jak siedzę w Slack'u i tam cała automatyzacja to są moje skrypty. System jest do granic możliwości przerobiony low-levelowo (łącznie z moimi patchami do podsystemu IDE i AGP dopóki nie weszły oficjalnie do jądra).
A takie administrowanie na niskim poziomie ma swoje dobre strony - potem sobie człowiek radzi w każdej dystrybucji a nie tylko np. w SUSE.

@clarq: na tej stronie znajdziesz opisy instalacji linuxów krok po kroku na jabłuszkach. Znajdź sowjego i potem na niego Debiana a dowiesz się jak skonfigurowac każdą rzecz w nim - w tym i wifi.

---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 08:13 ----
Jeszcze jedno - to jest stary airport czy extreme?

#11 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 24 października 2007 - 08:49

Ciekawe teorie tworzysz :P
Co takiego podejrzanego wydaje Ci się w obrazie DVD? (pytam się, bo właśnie włączyłem upgrade obrazu DVD i jutro będę jechał nową instalkę :])

Wybacz, ale nie mam teraz sił na googlowanie- co to jest airport?

to, ze 3 pierwsze DVD na wiekszosci mirrorow maja kilkaset MB, a nie 4GB.
airport to karta sieci wlan w mac'u.

@clarq: na tej stronie znajdziesz opisy instalacji linuxów krok po kroku na jabłuszkach. Znajdź sowjego i potem na niego Debiana a dowiesz się jak skonfigurowac każdą rzecz w nim - w tym i wifi.

---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 08:13 ----
Jeszcze jedno - to jest stary airport czy extreme?

ok. dzieki. ide czytac.
jest to stary airport.

---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 09:57 ----
mam teraz taka sytuacje na dysku:
- partycja apple i techniczne mac'a
- partycja z mac osx
- czysta partycja na mac os9
- partycja bootstrap newworld
- partycja ext2 z debianiem
- partycja swap.

jesli instalowalbym os9 to czy instalator nie namiesza mi na partycjach linuxa?

#12 Longinus

Longinus
  • 69 postów

Napisano 24 października 2007 - 09:23

Odzyskasz wtedy tablicę partycji :)

airport to karta sieci wlan w mac'u.

Można prosić dokładniejsze info? Będzie wiadomo jaki moduł należy załadować. Poszukaj wśród tego co ci wypluwa
lspci
swojej karty, ew jeżeli masz jakieś GUI do tego(na gtk jest chyba hwinfo albo jakoś tak) to tam też możesz to znaleźć.
grzegor- nie wiem jak było kiedyś bo nie miałem styczności, ale teraz jest już ok, chociaż może się zdarzyć, że niektórym aptitude może chcieć wywalić pół systemu(ale to są przypadki gdzie system jest już długo i wicznie był jechany z apt-get'a + jakieś dodatkowe udziwienia. Na czystych i nstalkach czy nie za syfionych systemach tego problemu nie ma :) I podziwiam za upór przy SLACKu :D Za leniwy jestem na niego :D

#13 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 24 października 2007 - 22:36

poczytalem troche manuali z web'a. w /etc/modules jest tak jak byc powinno. niby powinno wszystko dzialac. sprawdzalem w domu - powinno wykrywac dwie sieci jedna open system, a druga z wpa2 personal. pod mac osx wszystko wykrywa, automatycznie podlacza, o haslo do tej drugiej sieci sam pyta. w pod linuxem nie idzie. chcialbym zeby dzialalo automatyczne podlaczanie do najsilniejszej sieci - tak jak to sie dzieje pod osx.

#14 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 27 października 2007 - 20:58

udalo sie odpalilem wszystko:)

#15 Longinus

Longinus
  • 69 postów

Napisano 29 października 2007 - 15:01

Napisz jak to zrobiłeś :) Może tekst okaże się pomocny jeszcze komuś :)

#16 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 29 października 2007 - 23:23

w /etc/modules dodalem: alias eth2 airport w /etc/network/interface dodalem: auto eth2 iface eth2 inet dhcp trzeba tez doinstalowac pakiety: - wireless-tools - wpa--supplicant konfiguracje wpa nalezy robic w pliku /etc/network/interface (zgodnie z najnowszymi zasadami), a nie w oddzielnym pliku wpa-supplicant (tak jak w starszych debianach). w internecie sa sprzecznosci w manualach, lepiej trzymac sie wpa w /etc/network/interface . teraz kombinuje jak zrobic config dla kilku ustawien ip/wlan.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych