Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro - Dziwne brzeczenie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 22 października 2007 - 18:34

Witam co jakis czas w moim macku cos brzeczy ale tak bardzo delikatnie w wiatrakach i jak np naciskam dahboard to mi sie to uspokaja na chwile a pozniej znowu zaczyna. Co to moze byc? Dodam ze nie robie wtedy nic wielkiego, jakies www, komunikator i mail.

#2 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 22 października 2007 - 19:11

Widocznie zaczynasz mieć to samo co ja niestety - po niespełna pól roku użytkowania pojawiło się brzęczenie obudowy, czasem tak niemiłosierne, ze słychać w całym domu :( Widocznie gdy klikasz na Dashboard to wiatraki zaczynają kręcić się odrobinę szybciej i przez co paradoksalnie jest ciszej, gdyż rezonans znika. Moją metodą jest unoszenie maka( z 4 dyskami bardzo dobre ćwiczenie bicepsów) lub ściskanie obudowy dłońmi, na chwilę hurgot ustępuje :D Ja wiem, może to wszystkich czytających to bawi, ale naprawdę znam ten ból już od stycznia i mi nie jest do śmiechu, bo gdy nad ranem po pracy wyłączam maka to odczuwam ulgę nie do opisania :/ Nie wiem, czy to podlega gwarancji, ja po przeczytaniu paru postów o SADzie nie próbowałem nawet zgłosić się z tą "błahostką" do nich, za dużo projektów na warsztacie, tymczasem gwarancja mi mineła...:/ Niestety pozostaje albo blacharz, albo zatyczki do uszu :D Przepraszam za sarkazm, niedowiarków wszystkich zapraszam na ten "metalowy koncert" i gorąco pozdrawiam :)

#3 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 22 października 2007 - 19:35

Widocznie zaczynasz mieć to samo co ja niestety - po niespełna pól roku użytkowania pojawiło się brzęczenie obudowy, czasem tak niemiłosierne, ze słychać w całym domu :(
Widocznie gdy klikasz na Dashboard to wiatraki zaczynają kręcić się odrobinę szybciej i przez co paradoksalnie jest ciszej, gdyż rezonans znika.
Moją metodą jest unoszenie maka( z 4 dyskami bardzo dobre ćwiczenie bicepsów) lub ściskanie obudowy dłońmi, na chwilę hurgot ustępuje :D
Ja wiem, może to wszystkich czytających to bawi, ale naprawdę znam ten ból już od stycznia i mi nie jest do śmiechu, bo gdy nad ranem po pracy wyłączam maka to odczuwam ulgę nie do opisania :/
Nie wiem, czy to podlega gwarancji, ja po przeczytaniu paru postów o SADzie nie próbowałem nawet zgłosić się z tą "błahostką" do nich, za dużo projektów na warsztacie, tymczasem gwarancja mi mineła...:/
Niestety pozostaje albo blacharz, albo zatyczki do uszu :D
Przepraszam za sarkazm, niedowiarków wszystkich zapraszam na ten "metalowy koncert" i gorąco pozdrawiam :)

hehe mocne
ale u mnie to jest takie minimalne trudno to nazwac w ogole czymkolwiek w sensie buczenia.
Ale jest :)
A macka mam na wysokosci glowy niedaleko prawego ramienia bo tak mam miejsce na biurku...

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 października 2007 - 19:39

Oczywiście, że to podlega gwarancji moim zdaniem. Przeszkadza w pracy, męczy, dlatego jak możecie to oddajcie do serwisu. Ja w swoim G5 też mam bardzo delikatny odgłos ale pochodzący od wiatraków, coś jakby ktoś wsadził papierek w szprychy. Ale to jest tak delikatne, że w ogóle nie przeszkadza. Nie mniej jest. Natomiast Wasz problem to może jest niedokładnie zamknięta boczna ściana ? nie sądzę, ale może. Nie chce mi się wierzyć, żeby buda od MacPro była montowana z takimi usterkami, chociaż to tylko sprzęt, zawsze może się coś takiego zdarzyć, niestety.

#5 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 22 października 2007 - 19:49

No witos wlasnie ja mam cos takeigo jak Ty. Takie delikatne brzeczenie jakby ktos papierek w wiatrak delikatnie wlozyl. Ale jest to uciazliwe bo brzeczy fakt faktem cichutko ale jest:)

#6 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 22 października 2007 - 20:34

A macka mam na wysokosci glowy niedaleko prawego ramienia bo tak mam miejsce na biurku...

No ja też mam takie ustawienie po prawej, choć idealnie byłoby mieć go po lewej(lewa ręka unosi obudowę lekko nad biurkiem, zaś prawa operuje myszką- rozmarzyłem się...:D).
A tak na poważnie, to obudowa jest bardzo dokładnie dopasowna i jej domknięcie, ze nie sposób domknąc krzywo czy coś, wydaję mi się , że to kwestia tych dziurek w obudowie, tak czy siak, to nie pochodzi z wiatraków, tylko z aluminium :/

#7 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 października 2007 - 20:41

No witos wlasnie ja mam cos takeigo jak Ty. Takie delikatne brzeczenie jakby ktos papierek w wiatrak delikatnie wlozyl. Ale jest to uciazliwe bo brzeczy fakt faktem cichutko ale jest:)

Ja to olałem. Z resztą komputer mam pod stołem a wiatraki na pracownię szmerają. Słīszę to tylko jak się wsłucham. Myślałem, że z czasem się to rozklekocze czy może powiększy ale nic, cały czas tak samo, więc spoko.

#8 marad_co

marad_co
  • 450 postów
  • SkądEU

Napisano 22 października 2007 - 20:45

W Mac-u Pro czasem sie zdazy ze tasma IDE idaca od napedu optycznego lekko dotyka do wentylatora w zasilaczu i powoduje taki efekt.

#9 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 października 2007 - 20:57

Oo .. to może w G5 tak samo jest. Sprawdzę.

#10 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 22 października 2007 - 21:51

A mój widzi, że się o nim pisze i siedzi w miarę cicho :) Oby do wiosny!

#11 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 października 2007 - 21:53

Spoko, zrobi się zimno to i wiatraki się uspokoją.

#12 marad_co

marad_co
  • 450 postów
  • SkądEU

Napisano 22 października 2007 - 22:03

Oo .. to może w G5 tak samo jest. Sprawdzę.

W G5 zasilacz jest na spodzie wiec to bedzie cos innego. Aczkolwiek mozliwe ze jakis inny kabel sie styka z wiatrakami.

#13 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 22 października 2007 - 23:42

Może tymczasowo jakiś FanControl, żeby zwiększyć/zmniejszyć obroty wiatraków? ;)

#14 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 października 2007 - 23:47

Nie, dzięki, nie skorzystam. Jestem jak najdalszy od instalowania "pierdółek" w systemie. Z tego się potem biorą posty typu: system mi wariuje ! jak dla mnie Tiger ma wszystko potrzebne w sobie, bez konieczności zawalania go "przydatnymi" programami.

#15 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 22 października 2007 - 23:55

Spoko, zrobi się zimno to i wiatraki się uspokoją.

Nie no z tą wiosną to mi chodziło, że może już się pojawią nowe Maci Pro ;)
U mnie im większe obroty, tym ciszej, jak już pisałem - czysto sprawa rezonansu obudowy.

#16 gechup

gechup
  • 60 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 października 2007 - 11:16

Witam... rzadko wpadam na forum ale akurat trafiłem na te śmieszne brzęczenie :) Miałem ten sam problem pół roku temu zaraz po zakupie nowiuśkiego MacBook Pro. Szlak mnie trafiał gdy wieczorem pracując na komputerze włączające sie wentylatory zaczynały brzęczeć....mało tego brzeczenie osiągnęło takie epogeum, że w pewnym momencie znajomi zaczeli się dziwić...dlaczego ci tak głośno brzęczy?....przecież to Apple :) Oddane na gwarancje liczyło się z tym, że przez kilka miesiecy nie bede miał na czym pracować. Wnerwiając sie że zapłaciłem tyle kasy a tu brzęczy....wytrzymałem kilka tygodni. Po czym nie wytrzymałem i kupiłem odpowiednie śrubokręty :) Otworzyłem go i okazało się że te dziwne brzęczenie jakby ....jak to opisujecie ktoś o szprychy papierkiem ocierał... okazało się rzeczywiście papierkiem. Jakby ktoś specjalnie przykleił mały papierek nad wentylatorkiem z lewej strony. Nie wiem kto komu chce zrobić na złość..może apple mało płaci pracownikom w chinach, którzy montują te lapty. Kiedy narzekam patrze na swojego starego PC którego nie chce już włączać....ale teraz np dręczy mnie dlaczego płyty dvd nagrane pół roku temu nie czyta mi Mac Book a w zwykłym lapie np Asusa te same płyty czyta mi normalnie? Może to następny temat ? Pozdrawiam wszystkich

#17 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 24 października 2007 - 11:48

Kiedy narzekam patrze na swojego starego PC którego nie chce już włączać....ale teraz np dręczy mnie dlaczego płyty dvd nagrane pół roku temu nie czyta mi Mac Book a w zwykłym lapie np Asusa te same płyty czyta mi normalnie? Może to następny temat ?
Pozdrawiam wszystkich

Chciałbym , żeby to był papierek u mnie, ale niestety to raczej wada konstrukcyjna obudowy. Możliwe, że konstruktorzy tego cacka nie przewidzieli wszystkich zależności między temperaturą (i tu naprężeniem obudowy) a obrotami wiatraczków w stanie jałowym :/

No niestety, w Macach Pro też są montowane bardzo niskiej jakości napędy "super-drive".
Staram się z tym pogodzić - moim zdaniem, warto mieć takiego PC pod ręką jako deskę ratunku, jeśli coś nie działa, także na odwrót (PC->MAC) choć to dość nietanie rozwiązanie :D
Nic nie jest idealne - także maki choć ładne i drogie ;) Ja też przed rokiem, kiedy kompletnie zielony przesiadałem się na maka, to liczyłem na komfort i spokój. Niestety szybko zostałem sprowadzony na ziemię - niektóre rzeczy działają lepiej, inne dużo gorzej.
Tak już jest, gdyby wszystko działało idealnie to ani Apple ani Microsoft nie zarobiłby na update'ach ;)

#18 gechup

gechup
  • 60 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 października 2007 - 20:37

No to mnie sprowadziłes na ziemię ;) Troche przykre ze tyle przepłacasz, a potem sie okazuje że sprzęt jaki ci daje jest z najniższej półki. Może sie nie znam ale czuje że poprostu zarobili. Zastanawiam się czy można to wymienić na coś innego.

#19 delosk8

delosk8
  • 13 postów

Napisano 04 maja 2009 - 05:50

widzę, że więcej ludzi ma problemy z macami :/ mój kilka dni temu zaczął brzęczeć :confused: Coś w środku chyba wpada w rezonans i jest strasznie denerwujące szczególnie wieczorami :/ MacBook Air kupiony w pół roku temu :/ Trochę dziwnie się czuję, bo wywaliłem za niego sporo kasy no i mam więcej sprzętu ze stajni apple... Niestety nie mam drugiego komputera, a pracuję za granicą, a gwarancja w Polsce :/ nie wiem w sumie co począć

#20 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 04 maja 2009 - 14:48

Hihi, Ooo, archeo... też kiedyś coś odkopałem ;) Hektor, darekmil: oto cena postępu ;) Ja mam MP 2x2.66 DC (od nowości), 10.4.11 i jest cichy jak mysz... Stoi tuż obok mojej głowy (po lewej). Optyk też bez zarzutu (no, może z jednym: nie umie nagrywać DVD-R DL ;), ale +R DL już zna) Wykluczam wady słuchu u siebie ;) Macie jeszcze te, o których był topic w 2007? Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych