Jeśli po przeczytaniu FAQ nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie sprawdź w dziale Tutoriale, dodatkowo odwiedź stronę Apple (Polska), na samym końcu przeszukaj forum!!! Być może Twój problem został już poruszony i rozwiązany wcześniej.
Pamiętaj aby przed założeniem tematu zapoznać się z Zasadami umieszczania wpisów na forum, Zasadami umieszczania wpisów w dziale iPhone - Pomoc i Zasadami umieszczania wpisów w dziale iPhone - Aplikacje
Wszelkie modyfikacje iPhone przeprowadzasz na własną odpowiedzialność!
Opracowanie: interpol_girl, LoBo, mav, Davvido & skromnie tonymontana
Ogólne:
P: Chcę kupić iPhone'a. Jak to zrobić?
Opcji jest kilka:
A: Kupić w Polsce - iSłuchawkę można dostać na portalach aukcyjnych, np. Allegro. Uważajcie na sprzedawców z zerową historią komentarzy i krótkim stażem -wtedy prawodobieństwo oszustwa wzrasta wielokrotnie! Bardziej pewną metodą jest kupowanie na Giełdzie Myapple, szczególnie od osób z długim stażem i dużą liczba postów. Mamy wtedy gwarancję, że kupujemy od ludzi, którzy znają się na rzeczy i ich celem nie jest oszustwo. Link do Giełdy Myapple TUTAJ
B: Za granicą - najkorzystniej iPhone'y można zakupić w USA i UK. Ceny zaczynają się od 950 zł brutto za najtańszy model. Można czasem kupić taniej jak miało to miejsce w kwietniu 2008 roku, kiedy to iPhone'y w UK można było dostać za 770 zł brutto.
P: Jestem w Apple Store (sklep Apple) w USA lub UK. Jak kupić iPhone? Muszę podpisać umowę?
Nie musisz. W sklepach Apple nie podpisuje się żadnych umów ( w przeciwieństwie do salonów operatorów). W sklepie Apple podchodzi się do lady, prosi sprzedawcę o telefon a on ma obowiązek Ci go wydać. Jedyne co musisz mieć przy sobie, to kartę debetową lub kredytową (np. MasterCard, VISA,STAR,AE) Nie można płacić gotówką.
UWAGA: To, że płacisz kartą nic nie znaczy, nikt nie będzie pobierał z niej opłat abonamentowych,ani śledził czy aktywujesz telefon w danej sieci. Kupujesz nią iPhone, jak inne zabawki, ubrania itp. Nie wiążą się z tym żadne konsekwencje. Prosisz o iPhone, dajesz kartę, sprzedawca obciąża rachunek, dostajesz iPhone i kartę, wychodzisz ze sklepu i on nic nie musisz się*martwić.
P: Co to są Apple Store i gdzie je znajdę w USA a gdzie w UK?
Apple Store to sklepy detaliczne Apple. Poznać je można bez trudu, gdyż charakteryzują się oryginalnym wzornictwem. Znajdziesz je w centrach dużych miast lub centrach handlowych.Oprócz iPhone'ów można też kupić lub zapoznać się tam z komputerami Makintosh i akcesoriami Apple.
Lista sklepów Apple (razem z adresami, mapą i numerami telefonów) TUTAJ.
P: W jakich wersjach aktualnie są sprzedawane iPhony ?
O: Aktualnie firma Apple ma w swojej ofercie dwie wersje iPhona o pojemności 8GB i 16GB [Apple Store]
P: iPhone ? Z czym to się je ?
O: Polecamy zajrzeć na stronę producenta firmę Apple iPhone a także przeczytanie podręcznika użytkownika iPhone User Guide
P: Co kryje się pod numerem seryjnym (SN) IPhone ?
O: Przykladowy iPhone SN: 7T727XYZWH8
cyfry 1 do 3 (7T7) = Rok / kod produkcji
cyfry 4 to 5 (27) = tydzień produkcji
cyfry 6 to 8 (XZY) = unikalny identyfikator naszego egzemplarza
cyfry 9 to 11 (WH8 ) = model 8GB
P: Jak sprawdzić wersję firmware?
O: Jeżeli telefon jest już aktywowany - Settings->General->About->Version.
Jeżeli jest prosto z pudełka - idź do Emergency Call, wpisz *3001#12345#* i naciśnij Call. Pod Versions powinno się pokazać:
1.0.0: = 03.11.02_G
1.0.1: = 03.12.08_G
1.0.2: = 03.14.08_G
1.1.1: = 04.01.13_G
1.1.2: = 04.02.13_G
1.1.3: = 04.03.13_G
1.1.4: = 04.04.05_G
2.0.0: = 2G = 04.05.04_G
2.0.0: = 3G = 01.45.00
2.0.1: = 2G = 04.05.04_G
2.0.1: = 3G = 01.48.02
2.0.2: = 2G = 04.05.04_G
2.0.2: = 3G = 02.08.01
2.1: = 2G = 04.05.04_G
2.1: = 3G = 02.11.07
2.2: = 2G = 04.05.04_G
2.2: = 3G = ???
P: Jak wykorzystać Bluetooth w iPhone? Inne telefony mnie nie widzą!
O: iPhone na chwilę obecną nie posiada opcji przesyłania danych poprzez Bluetooth. Być może zostanie to dodane za jakiś czas, ale nikt na ten temat na razie nic nie wie. Bluetooth w iPhone służy jedynie do obsługi bezprzewodowych zestawów słuchawkowych i tym podobnych akcesoriów.
P: Podczas pisania wyskakują dymki z podpowiadanymi angielskimi słowami. Jak je wyłączyć?
O: Jest to tak zwana autokorekta. Oczywiście możesz ją wyłączyć instalując paczkę Kb2 i wyłączając autokorektę w ustawieniach narodowych, jednak zanim to zrobisz zainstaluj polski słownik autokorekty ze źródła i.myapple.pl. Więcej informacji tutaj.
P: Czym różni się firmware 1.1.1 od 1.0.2?
O: Firmware 1.1.1 oferuje następujące nowości/poprawki:
- iTunes Wi-Fi Music Store
- Głośniejszy tryb głośnomówiący i mikrofon
- Podwójne kliknięcie przycisku Home daje dostęp do ulubionych lub kontroli muzyki
- Podwójne kliknięcie spacji wstawia kropkę i spację
- Możliwość przeglądania załączników e-mailowych w poziomie i pionie
- Możliwość zmiany kolejności akcji i miast w aplikacjach Stocks i Weather
- Status baterii Apple Bluetooth Headset na pasku stanu
- Obsługa TV Out
- Możliwość wyłączenia EDGE/GPRS w przypadku roamingu międzynarodowego
- Nowe odstępy czasowe dla Passcode
- Regulacja głośności powiadomień
P: Czy po zakupie iPhone w USA muszę płacić podatek?
O: iPhone z USA i wysokość cła - MyApple.pl
P: Jak wprowadzić iPhone w tryb restore (DFU Mode) i zrobić restore/update do innej wersji firmware niż proponuje mi iTunes?
O: Ściągnij interesujące Cię firmware na dysk (linki znajdziesz np. tutaj) -- nie rozpakowuj, plik ma pozostać w formacie .ipsw. [1.0.2] przytrzymaj Home+Sleep/Wake przez 25 sekund do momentu pojawienia się napisu "Please connect to iTunes" lub [1.1.1 i wyżej] podłącz iPhone do komputera i włącz iTunes, przytrzymaj przyciski Sleep/Wake + Home przez 10 sekund (lub do momentu aż zgaśnie ekran), następnie puść górny przycisk, a Home trzymaj do momentu pojawienia się informacji o wykryciu iPhone w trybie Restore. Następnie przytrzymaj [Mac] Option ([Win] Shift) w momencie kliknięcia na Restore/Update w iTunes i wskaż plik firmware na dysku.
P: Czy mogę wgrywać muzykę i video inaczej niż przez iTunes?
O: Tak [http://www.myapple.p...st-itunes.html], jednak proces ten jest o wiele trudniejszy i dlatego każdemu polecamy używanie iTunes
P:Jak skonfigurować iPhona dla polskich operatorów?
O: W tym temacie znajdziesz wszytsko http://www.myapple.p...operatorow.html
P: Mam/miałem iPoda, i jestem przyzwyczajony do opcji Manually manage music i Enable Disk Mode. Czy opcje te dostępne są dla iPhone?
O: Opcja Manually Manage music and videos dostępna jest począwszy od iTunes 7.6; w niższych wersjach zarządzać zawartością można tylko poprzez synchronizację wybranych playlist (lub całej zawartości bibiloteki). iPhone nie może być także używany jako przenośny dysk bez użycia komercyjnego software np. iPhoneDrive lub iPhoneFS
P. Pomocy! iPhone mi się zawiesił!
O: Spróbuj zamknąć aplikację, która zawiesiła iPhone poprzez nacisnięcie przycisku Home przez 6 sekund. Gdy to nie pomoże, zrób reset - przytrzymaj Home+Sleep/Wake przez 10 sekund do momentu pojawienia się logo Apple. Reset nie przywróci ustawień fabrycznych i nie usunie danych.
P. Używałem słuchawek i teraz nie mogę rozmawiać inaczej niż przez słuchawki lub speakerphone.
O: iPhone nie wykrył momentu wyjęcia słuchawek. Rozwiązanie - [rozwiązanie] Nie słychać rozmówcy + rozmówca nie słyszy nas - MyApple.pl
P. Chciałem coś powgrywać do iPhone i chyba coś namieszałem. Jak przywrócić ustawienia fabryczne?
O: Spróbuj wprowadzić iPhone w tryb restore [1.0.2 - Recovery Mode] przytrzymaj Home+Sleep/Wake przez 25 sekund do momentu pojawienia się napisu "Please connect to iTunes" lub [1.1.1 - DFU Mode] podłącz iPhone do komputera i włącz iTunes, przytrzymaj przyciski Sleep/Wake + Home przez 10 sekund (lub do momentu aż zgaśnie ekran), następnie puść górny przycisk, a Home trzymaj do momentu pojawienia się informacji o wykryciu iPhone w trybie Restore. Następnie zrób restore. Uwaga: jeżeli masz firmware 1.0.2. i masz zdjętego simlocka przez anySIM 1.0.0-1.0.2, iUnlock lub Unlockera, nie rób restore do 1.1.1! Zrób restore do 1.0.2 (musisz ściągnąć na dysk i przytrzymać Option na Mac, Shift na PC w momencie wybierania "Restore" w iTunes i wybrać ściągnięty plik .ipsw)
P: Co to jest jailbreak i czym różni się od aktywacji i odblokowania (zdjęcia sim-locka)?
O: Jailbreak polega na zdobyciu dostępu odczyt/zapis do systemu plików iPhone. Aktywacja to ominięcie wymaganej rejestracji przez iTunes w celu używania iPhone. Jailbreak i aktywacja nie zdejmują sim-locka.
P: Gdzie znajdę software do iPhone?
O: Zapraszamy do przyklejonego wątku - >>Programy, aplikacje itd<< PRZECZYTAJ ZANIM ZADASZ PYTANIE v3 - MyApple.pl
P: W jaki sposób moge zainstalować aplikacje na iPhone?
O: Najprostszy sposób to instalacja AppTapp (znanego także jako Installer i Installer.app) . Na Windows można wgrywać aplikacje także przez iBrickr, na Mac - przez iNdependence.
P: Zainstalował(em/am) AppTapp, ale nie widzę OpenSSH lub innych aplikacji, o których mówicie.
O: Zainstaluj Community Sources (w Installerze ver. 3 znajdziesz je w zakładce Install->Sources).
P: Jak dodać nowe repozytorium (Source) w Installerze ver. 3?
O:
- Otwórz Installer i wejdź w zakładkę Sources.
- Kliknij Edit (w prawym górnym rogu), a następnie Add w lewym górnym rogu.
- W okienku Add Source wpisz URL repozytorium (np.
http://i.unlock.no/
) i naciśnij OK. - Naciśnij Done, a potem Refresh i powinny się pojawić packages oferowane przez dodane źródło.
P: W jaki sposób mogę wgrać pliki do iPhone?
O: Jeżeli telefon jest po jailbreak i ma zainstalowany BSD Subsystem i Open SSH (z Installer'a lub iNdependence) oraz połączenie z Wi-Fi możemy wgrać pliki przez programy SFTP/SCP -- na Mac: CyberDuck, Fugu, na Windows: np. WinSCP. Na Windows możemy wgrać pliki także przez USB używając iBrickr (linki w wątku >>Programy, aplikacje itd<< PRZECZYTAJ ZANIM ZADASZ PYTANIE v3 - MyApple.pl)
P: Gdy dzwoni/wysyła SMSa do mnie osoba, którą mam w kontaktach, pokazuje mi się jej numer, a nie nazwa.
O: http://iphone.fivefo....php/AppSupport . W przypadku polskich numerów interesuje nas plik AppSupport-9.
P: Postępuję wg instrukcji, która mówi, że mam połączyć się z iPhone przez SSH. W jaki sposób mogę to zrobić?
O: Upewnij się, że masz zainstalowane SSH i BSD Subsystem na iPhone, masz polączenie z Wi-Fi i znasz jego IP. Na Mac możesz użyć SSH z Terminala:
ssh -l root adresIPiPhone
Domyślne hasło to dottie na 1.0.2, alpine na 1.1.1 i wyżej (dla konta mobile: alpine). Na Windows możesz użyć programu Putty.
P: Jak zmienić domyślne hasło dla root?
O: Na Mac możemy to zrobić np. przez iNdependence (zakładka SSH->Change Password). Możemy także połączyć się przez SSH (patrz wyżej) i wpisać komendę passwd. Poleca się także zmianę hasła dla konta mobile.
P: W jaki sposób mogę zmniejszyć zużycie baterii?
O: Wyłącz Wi-Fi, Bluetooth i SSH, jeżeli ich nie używasz (np. przez aplikację Services, dostępną przez Installer). Ustaw Auto-lock ekranu na 1 minutę.
P: Nie przychodzą do mnie SMSy z banku lub od operatora.
O: iPhone z firmware 1.0.2 i niżej ignoruje SMSy, w których zamiast numeru występuje nazwa. Problem nie występuję na software 1.1.1, więc rozwiązaniem jest update do 1.1.1
P: Mam problem z konfiguracją poczty Onet.
O: Konfiguracja Onet Poczty na iPhonie - odbieranie i wysylanie [DZIAŁA!] - MyApple.pl
P: W jaki sposób mogę zainstalować Flash w Safari?
O: iPhone Safari nie obsługuję Flash [na razie].
P: Czy mogę używać klawiatury landscape (poziomej) w Mail i do pisania SMSów?
O: Niestety, pozioma klawiatura występuje na razie tylko w Safari.
P: Czy mogę zmodyfikować pewne ustawienia/wygląd iPhona?
O: Tak, zapraszamy do dzialu iPhone - Tutoriale - MyApple.pl w który znajduje się duż informacji na temat róźnych modyfikcaji np. jak podmienić ikony w iPhonie, jak wgrać język polski itp.
UWAGA: * - jeśli przy numerze firmware'u widzisz gwiazdkę potraktuj metodę odblokowania jako nieaktualną. Na dzień dzisiejszy wszystkie telefony można odblokować metodą opisaną na dole, przy numerze software'u 1.1.4
Firmware 1.0.2 i niżej: *
P: W jaki sposób mogę aktywować iPhone i zdjąć simlocka?
O: Przewodnik dla Mac po polsku: iPHone unlock Uwaga: Do zdjęcia sim-locka używaj wyłącznie anySIM 1.1!
P: Czy mogę zrobić upgrade do 1.1.1?
O: Tak, pod warunkiem, że nie przeprowadzałeś modyfikacji basebandu. Jeżeli używałeś iUnlock, Unlockera, anySIM (wersja 1.0.0, 1.0.1 i 1.0.2), poczekaj, przed update musisz przywrócić fabryczny baseband. Sprawdź, czy na pewno masz Modem Firmware 03.14.08_G, a następnie w Installerze dodaj Unlock the iPhone - the simple tutorial! do Sources, zainstaluj i użyj The Virginizer (03.x) (dostępny w sekcji Unlocking Tools)
Inna metoda przywracania dziewictwa: Przywracanie "dziewictwa" iPhone'owi - MyApple.pl. Gdy baseband jest już "dziewiczy", zrób update do 1.1.1 i jailbreak/aktywację zgodnie z tutorialem: [1.1.1] Aktywacja i ściągnięcie simlocka [Mac OS X/Windows] - MyApple.pl.
Starsze metody jailbreak: [MAC] [1.1.1] Aktywacja i usunięcie SIMlocka - MyApple.pl (od kroku 14.), [Win] [Win] iPhone 1.1.1 (Aktywacja + Simlock) dla osób z odblokowanym 1.0.2 - MyApple.pl (krok 2.).
P: Nie mogę dzwonić i odbierać SMSów!
O: [1.0.2] Nie przychodzące SMS'y i nie wychodzące rozmowy - rozwiązanie! - MyApple.pl
P: W jaki sposób mogę wgrać dzwonki?
Q: Najprostszą metodą jest użycie SendSong (dostępny przez Installer) -- jako dzwonka używamy wtedy utworu, który mamy już na iPhone. Inny sposób to wgranie dowolnego pliku w formacie .mp3, .aac, .m4a do /var/root/Library/Ringtones (jezeli nie ma tego folderu, to trzeba go utworzyć). Pliki w formacie .m4a wgramy też przez iNdependence.
P: W jaki sposób mogę scrollować Home Screen?
O: Zainstaluj Summerboard.
P: W jaki sposób mogę pochować ikonki aplikacji i zmienić ich kolejność?
O: Zainstaluj Launcher (lub inny podobny program np. iLauncher), który pozwoli Ci uruchamić aplikacje bez potrzeby posiadania ich ikonek na Home Screen. Zainstaluj rSBT i poprzesuwaj ikonki, które chesz ukryć do Hidden, możesz też zmienić ich kolejność.
P: Chcę zmienić logo operatora, dzwonki SMS, logo ładowania etc.
O: Zainstaluj program Customize.
Firmware 1.1.1: *
P: Mam firmware 1.1.1 i chcę aktywować/zdjąć simlocka.
O: Użyj AppSnapp. Inne metody: z downgrade do 1.0.2: [1.1.1] Aktywacja i usunięcie SIMlocka - MyApple.pl; dla Windows: [GUIDE] How to jailbreak, activate, unlock and get youtube to work (On Windows) !! - Hackint0sh.
P: Mam zmodyfikowany baseband przez użycie starszych metod zdjęcia sim-locka i mój iPhone nie działa po upgrade do 1.1.1.
O: Aktywuj telefon używając AppSnapp, a następnie przywróć dziewiczy baseband: w Installerze dodaj Unlock the iPhone - the simple tutorial! do Sources, zainstaluj i użyj The Virginizer (04.x) (dostępny w sekcji Unlocking Tools). Następnie zrób restore do 1.1.1. Potem możesz na nowo odblokować przez AppSnapp.
Starsza metoda: musisz zrobić downgrade firmware do 1.0.2, a następnie downgrade baseband do wersji 3.14 (instrukcja: [1.1.1] Przywracanie wersji 3.14 modemu (z wersji 1.0.2) - MyApple.pl) i revirginize (Przywracanie "dziewictwa" iPhone'owi - MyApple.pl), potem możesz zrobić update do 1.1.1 i aktywować np. przez AppSnapp.
P: Jak zainstalować AppTapp?
O: Najprostsza metoda: wejdź na AppSnapp przez Safari na iPhone i zainstaluj AppSnapp, który zainstaluje installera.
[Inna metoda na Mac] Ściągnij i rozpakuj AppTapp Installer . Naciśnij prawym przyciskiem i z menu wybierz Show Package Contents. Wejdź do Contents->Resources i skopiuj plik Installer.app do /Applications na iPhone (przez SFTP/SCP). Jeżeli nie robiłes patch Springboard (iNdependence v.1.2.3-1.2.5 robi patch automatycznie), musisz użyć CITYnet Przekierowanie... aby używać aplikacji 3rd-party. Gdy Installer pojawi się na Home Screen iPhone (może być wymagany restart), otwórz go i zrób update do najnowszej wersji. Jeżeli nawet po spatchowaniu Springboard Installer nie pojawia się, na pulpicie, ustaw permissions na 755 (polącz się przez SSH i wpisz komendy:
cd /Applications/Installer.app/
chmod 0755 Installer)
Jeżeli nie pokazuje się możliwość update, usuń folder var/root/library/installer/.
P: W jaki sposób mogę dodać nowe dzwonki na 1.1.1?
O: Jest nowa wersja Sendsong na firmware 1.1.1. Inny sposób wgrywania dzwonków na 1.1.1 - iPhoneGod: Free Custom Ringtones on iPhone 1.1.1. Dostępny jest też komercyjny iToner.
P: Jak uaktywnić polska klawiaturę?
O: Dodaj Unlock the iPhone - the simple tutorial! do Sources w Installerze i użyj Enable International Menu dostępne w Install->Unlocking Tools.
[Inna metoda] Połącz sie z iPhone przez SFTP i wejdź do folderu
/System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/
Znajdź
M68AP.plist
i ściągnij na komputer. Zrób kopię (na wypadek pomyłki). Otwórz w ulubionym edytorze (np. TextWrangler). W okolicach linii 15. znajdź
i zmień na
zapisz i wgraj na iPhone. Zrestartuje iPhone'a. W "Settings->General" znajdziesz nową zakładkę "International" - wybierz interesujące Cię ustawienia.
P: Jak ukryć napis "Call forwarding active"?
O: MyApple.pl - Wyświetl Pojedyńczy Post - Jak ukryć napis "Call forwarding active"
Firmware 1.1.2: *
P: Co nowego jest w firmware 1.1.2?
O: Więcej języków: EN; DE; FR; IT; oraz klawiatur: EN; EN(UK); DE; FR; IT.
Zakładka "International" jest widoczna bez modyfikacji. Inne zauważone zmiany: Firmware 1.1.2 - zauważone zmiany - MyApple.pl
P: Czy możliwe jest odblokowanie firmware 1.1.2OTB?
O: Tak, aktualnie są dwie możliwości:
1. użyć programu Ziphone [tutorial http://www.myapple.p...de-ziphone.html ]
2. zrobić jailbreak i aktywację (tutorial: iPhone z fabrycznie wgranym 1.1.2 softem, aktywacja - MyApple.pl) a następnie wykonać http://www.myapple.p...owy-unlock.html
P: Czy możliwe jest odblokowanie firmware 1.1.2 w przypadku gdy oryginalnie miałem niższy soft?
O: Jeżeli mamy 1.1.1 i chcemy zrobić upgrade do 1.1.2 - [1.0.2 / 1.1.1] Update do 1.1.2 w niecałe 30min bez DOWNGRADE! ;D - MyApple.pl
P: Co zrobić w przypadku nieplanowanej aktualizacji do 1.1.2?
O: Zrobić downgrade do 1.1.1 przez iTunes, później postępuj zgodnie z http://www.myapple.p...-x-windows.html, a potem wykonaj downgrade basebandu w następujący sposób::
1. Ustaw Settings → General → Auto Lock → Never.
2. Zainstaluj BSD SubSystem (w kategorii System) w Installerze.
3. W zakładce Sources w Installerze naciśnij Edit i dodaj jako źródło:
http://i.unlock.no/4. Zainstaluj "Baseband Downgrader" ( w kategorii Unlocking Tools). Zajmie to ok. 5 minut.
5. Po zakończeniu, zrób restore ("Odtwórz") do 1.1.1 przez iTunes i dalej postępuj zgodnie z http://www.myapple.p...-x-windows.html.
Firmware 1.1.3: *
P: Co nowego jest w firmware 1.1.3?
- możliwość wysyłania SMS-ów do wielu osób jednocześnie,
- możliwość wyświetlenia naszej pozycji na mapie w Gogle Maps,
- dostępny nowy podgląd mapy (Hybrid) w Gogle Maps,
- możliwość dowolnej zmiany położenia ikon w menu (funkcja przenieś i upuść),
- ekran główny wspiera numerację stron,
- możliwość zapisania nowej zakładki Web na ekranie głównym.
P: Update do softu 1.1.3?
O: Aktualnie istnieją dwie metody na update iPhona do wersji 1.1.3, Nate-a http://www.myapple.p...e-mac-os-x.html / http://www.myapple.p...te-windows.html i oficjalna metoda DevTeam-u http://www.myapple.p...indows-mac.html
P: Czy możliwe jest odblokowanie iPhone 1.1.3 OTB?
O: Tak, aktualnie są dwie możliwości:
1. użyć programu Ziphone [tutorial http://www.myapple.p...de-ziphone.html ]
2. należy zrobić jailbreak i aktywację jednak proces ten jest długi i czasochłonny:
- krok 1 : Downgrade z 1.1.3 do 1.1.1 : http://www.myapple.p...-1-windows.html
- krok 2 : Aktywacja 1.1.1 : http://www.myapple.p...-x-windows.html [tylko krok 1 i 2]
- UWAGA : istnieją dwie drogi powrotu do 1.1.3 jednak zaleca się robić to z softu 1.1.2
Z softu 1.1.1 - krok 3a: Update do 1.1.3 :
- Metoda Nate-a : http://www.myapple.p...e-mac-os-x.html / http://www.myapple.p...te-windows.html
- Metoda DevTeam-u : http://www.myapple.p...indows-mac.html
- krok 3b : Zdjęcie simlock-a http://www.myapple.p...owy-unlock.html
Z softu 1.1.2 - krok 4a : http://www.myapple.p...owngrade-d.html [z pominięciem The Virginize]
- krok 4b: Update do 1.1.3 :
- Metoda Nate-a : http://www.myapple.p...e-mac-os-x.html / http://www.myapple.p...te-windows.html
- Metoda DevTeam-u : http://www.myapple.p...indows-mac.html
- krok 4c : Zdjęcie simlock-a http://www.myapple.p...owy-unlock.html
P: Zrobiłem update przez iTunes do 1.1.3 [jedynie dla BL3.9]?
O: Jeśli posiadzasz iPhona 1.1.1 OTB i niżej wykonaj downgrade z 1.1.3 do 1.1.1 [http://www.myapple.p...-1-windows.html a następnie go odblokuj [http://www.myapple.p...-x-windows.html tylko krok 1 i 2], teraz gdy masz dostęp do Installer-a dodaj źródło i.unlock.no i zainstaluj Baseband Downgrade, po zakończeniu procesu wykonaj restore do wersji 1.1.1. W rezultacie będziesz posiadał czystego iPhona z softem 1.1.1 i wersją modemu 04.01.XX
P: Zrobiłem update przez iTunes do 1.1.3 [jedynie dla BL4.6]?
O: Wykonaj takie same czyności jak w pytaniu Czy możliwe jest odblokowanie iPhone 1.1.3 OTB?
P: Po jailbreak 1.1.3 mam spore problemy z iPhonem, co robić ?
O: Polecamy wątek http://www.myapple.p...lemy-i-faq.html, niestety JB1.1.3 na dzień dzisiejszy nie jest dopracowany do końca co może powodować sporo problemów.
UWAGA: * - jeśli przy numerze firmware'u widzisz gwiazdkę potraktuj metodę odblokowania jako nieaktualną. Na dzień dzisiejszy wszystkie telefony można odblokować metodą opisaną na dole, przy numerze software'u 1.1.4
Na dzień dzisiejszy zalecamy update wszystkich telefonów do wersji 1.1.4 i zastosowanie poniższej metody. Zalecamy również zainstalować program iFix z repozytorium i.myapple.pl co wyeliminuje uciążliwe błędy pojawiające się w iPhone.
Firmware 1.1.4:
P: Zrobiłem update przez iTunes do 1.1.4, co teraz?
O: Nic się nie stało, wystarczy wejść do działu tutoriale i wybrać jeden z kilku dostepnych obecnie sposobow na odblokowanie iPhone'a : iPhone - Tutoriale - MyApple.pl ( polecamy skorzystać z metody http://www.myapple.p...pwnagetool.html (( Winpwn [Windows] lub Pwnage [Mac] )) )
P: Kupiłem iPhona z softem 1.1.4 [1.1.4OTB], co robić ?
O: Nic się nie stało, wystarczy wejść do działu tutoriale i wybrać jeden z kilku dostepnych obecnie sposobow na odblokowanie iPhone'a : iPhone - Tutoriale - MyApple.pl ( polecamy skorzystać z metody http://www.myapple.p...pwnagetool.html (( Winpwn [Windows] lub Pwnage [Mac] )) )
-- tekst FAQ skrócony z powodu limitu długości postu --