Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[1.1.1] Aktywacja i usunięcie SIMlocka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
140 odpowiedzi w tym temacie

#1 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2007 - 08:32

http://appleblog.pl/...niecie-simlocka

Dołączona grafika

Łopatologiczny opis krok po kroku jak aktywować i zdjąć SIMlocka z iPhone z firmware w wersji 1.1.1 (sprawdzone na iPhone z fabrycznie zainstalowanym firmware 1.1.1 - podziękowania dla Pauliny za przetestowanie).

AppleBlog.pl nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia telefonu.

UWAŻNIE PRZECZYTAJ CAŁĄ PROCEDURĘ ZANIM ZACZNIESZ COŚ ROBIĆ.
DO MOMENTU ZDEJMOWANIA SIMLOCKA W IPHONE MUSI BYĆ WŁOŻONA KARTA AT&T (jest włożona fabrycznie).

JEŻELI POSIADASZ IPHONE KTÓRE MIAŁO ZDJĘTEGO SIMLOCKA I ZAKTUALIZOWAŁEŚ OPROGRAMOWANIE DO 1.1.1 Z 1.0.2 NAJLEPIEJ NIC NIE RÓB TYLKO POCZEKAJ NA PRZYGOTOWYWANĄ PRZEZ IPHONE.DEV.TEAM APLIKACJĘ PRZYWRACAJĄCĄ IPHONE DO STANU FABRYCZNEGO.

Potrzebne:
  • MacOS + iTunes + iPhone 1.1.1 :)
  • Możliwość podłączenia się iPhone do WiFi oraz połączenie z internetem z Maca. Jeżeli nie mamy routera WiFi możemy utworzyć takie połączenie wykorzystując AirPorta w naszym komputerze. W tym celu z menu AirPorta wybieramy "Create Network", podajemy nazwę dla naszego "hotspota" oraz ustawiamy poziom szyfrowania i hasło. Jeżeli wasz iPhone będzie się długo łączył do tak utworzonej sieci to nic, w przypadku takiego połączenia dłużej trwa pobranie adresu IP.
  • iNdpendence 1.2.4 do pobrania stąd.
  • Plik IPSW z firmware 1.0.2 do pobrania stąd.
    Jeżeli ściągasz plik przy pomocy Safari wyłącz w ustawienaich Safari opcję "Open safe files after downloading".
  • Oprócz firmware w pliku ipsw potrzebna będzie też wersja rozpakowana, zmieniamy rozszerzenie pliku na .zip, rozpakowujemy, ponownie zmieniamy rozszerzenie na .ipsw.
  • anySIM 1.1 do pobrania stąd (rozpakowujemy archiwum)
  • jakiś klient SFTP np. CyberDuck.

iPhone w wersji 1.1.1 nie da się aktywować od razu jak to miało miejsce w przypadku 1.0.2. W pierwszej kolejności należy przeprowadzić downgrade do wersji 1.0.2.

• Zamykamy iTunes jeżeli jest uruchomione.
  • Uruchamiamy Activity Monitor (/Applications/Utilities) i wyszukujemy proces o nazwie iTunes Helper, zaznaczamy go, klikamy "Quit Process" oraz "Force Quit".
  • Podłączamy włączonego iPhone (najlepiej z pominięciem Docka czyli bezpośrednio kabelkiem).
  • Uruchamiamy iNdependence, program powinien na dole podać wersję oprogramowania w iPhone czyli 1.1.1.
  • Wybieramy zakładkę Firmware i klikamy "Enter DFU Mode", program poprosi o wskazanie katalogu z ROZPAKOWANYM firmware 1.0.2 co czynimy. Jeżeli iNdependence wyświetli komunikat "Error entering recovery mode" zamykamy program, uruchamiamy go ponownie i powtarzamy pkt. 5.
  • Jeżeli wszystko pójdzie ok program wyświetli komunikat "Success", klikamy OK i zamykamy iNdependence.
  • Uruchamiamy iTunes, które poinformuje nas o tym, że wykryło iPhone w trybie przywracania oprogramowania, klikamy OK.
  • Trzymając wciśnięty klawisz Alt na klawiaturze klikamy "Restore" w iTunes. Program poprosi nas o plik .ipsw z firmware 1.0.2, wybieramy plik. iTunes rozpocznie wgrywanie oprogramowania 1.0.2 do iPhone co chwilę potrwa. Po zakończeniu iTunes wyświetli komunikat, że oprogramowanie w iPhone nie może zostać przywrócone co jest normalne. Na ekranie iPhone powinień być wyświetlony standardowy żółty trójkąt, a iTunes poprosi o wykonanie kolejnego restore. NIE ROBIMY TEGO!
  • Zamykamy iTunes i uruchamiamy iNdependence które automatycznie dokończy procedurę. Po chwili powinniście zobaczyć na iPhone ekran z prośbą o aktywację co oznacza, że udało się przywrócić oprogramowanie w wersji 1.0.2.

Mając już wgrane oprogramowanie 1.0.2 możemy przygotować iPhone do ponownego wgrania 1.1.1 po czym będziemy mogli już je gładko aktywować/odblokować.
  • W iNdependence wybieramy zakładkę "Activation" i klikamy "Activate Phone", program poprosi o wskazanie katalogu z ROZPAKOWANYM firmware 1.0.2 i czekamy aż program skończy zadanie. Jeżeli iNdependence wyświetli komunikat "Error entering recovery mode" zamykamy program, uruchamiamy go ponownie i powtarzamy pkt. 10.
  • Wybieramy zakładkę "Jailbreak" i klikamy "Perform Jailbreak" (uzyskanie dostępu do systemu plików). Program ponownie poprosi o wskazanie katalogu z ROZPAKOWANYM firmware 1.0.2, czekamy na koniec zadania.
  • Wybieramy zakładkę "SSH" i klikamy "Install SSH/SFTP/SCP", czekamy aż program zainstaluje wszystko w iPhone.
  • W iPhone wchodzimy w Settings -> WiFi i łączymy się. Po połączeniu klikamy w niebieski trójkąt przy nazwie hotspota i zapisujemy adres IP naszego iPhone.
  • Wracamy do iNdependence, wybieramy zakładkę "Firmware" i klikamy "Pre 1.1.1 Upgrade". Podajemy adres IP iPhone oraz hasło (dla roota): dottie - może się zdażyć, że domyślne hasło (dottie) nie zadziała, nie mam pojęcia dlaczego tak jest, należy wtedy wrócić do zakładki "SSH", wybrać "Change Password", podać własne nowe hasło i ponowić pkt. 14.
  • BARDZO WAŻNA RZECZ - iNdependence poprosi o uruchmienie iTunes które wykryje iPhone i poprosi o skonfigurowanie - nadajemy nazwę, wyłączamy wszelkie autosynchronizacje, klikamy Apply. Dopiero jak to zrobimy klikamy OK w iNdependence ale nie zamykamy iTunes!!!
  • Po kliknięciu OK program dalej będzie przeprowadzał "Pre 1.1.1 operations", jeżeli pojawi się komunikat o edycji pliku "~/.ssh/known_hosts" klikamy "Yes"
  • Na koniec program wyświetli komunikat, że teraz można przeprowadzić akltualizację do 1.1.1. Zamykamy iNdependence, przechodzimy do iTunes i klikamy "Update".
  • W zależności od posiadanego łącza czekamy aż iTunes pobierze paczkę z oprogramowaniem 1.1.1 - około 150MB i zaktualiuje iPhone. Po zakończeniu zamykamy iTunes.

Uruchamiamy iNdependence, na dole powinniśmy mieć wersję 1.1.1 - w tym momencie możemy w końcu aktywować iPhone z firmware 1.1.1.
  • Wybieramy zakładkę "Activation" i klikamy "Activate Phone", tym razem program nie prosi już o katalog z rozpakowanym firmware tylko bezpośrednio aktywuje telefon. Czekamy aż program zkończy działanie.
  • Wybieramy zakładkę "Jailbreak", klikamy "Perform Jailbreak" i czekamy na zakończenie.
  • Wybieramy zakładkę "SSH" i klikamy "Install SSH/SFTP/SCP". Domyślne loginy i hasła po zainstalowaniu (hasło dla roota możemy zmienić w SSH/Change Password):

login: root
    hasło: dottie

login: mobile
    hasło: alpine

W tym momencie możemy odłączyć kabelek od iPhone. Pozostało jedynie zdjąć SIMlocka.
  • Uruchamiamy WiFi w iPhone i sprawdzamy czy adres IP pozostał ten sam.
  • Uruchamiamy program CyberDuck, klikamy nowe połączenie, wybieramy protokół SFTP, podajemy adres IP iPhone, login oraz hasło i łączymy się. CyberDuck po wybraniu protokołu SFTP domyślnie ustawia port 22 jeżeli używasz innego programu sprawdź czy połącznie SFTP odbywa się na porcie 22
  • Po połączeniu przechodzimy do głównego katalogu a następnie do Applications do którego wrzucamy anySIM.app.
  • Wyłączamy iPhone, wyjmujemy kartę AT&T i wkładamy naszą kartę, włączamy iPhone.
  • Po uruchomieniu iPhone odpalamy anySIM, Slide to unlock, przewijamy na dół ekranu, klikamy czerwony przycisk i czekamy.
  • Po skończeniu wyłączamy iPhone i uruchamiamy ponownie, wpisujemy PIN, iPhone powinien znaleźć sygnał naszej sieci.

Możemy ponownie połączyć się z iPhone i usunąć anySIM.app z /Applications.

Uff, to by było na tyle. Jeżeli macie jakieś pytania/spostrzeżenia/uwagi piszcie. Dzięki dla reszty redakcji za uwagi.
  • miki, clr i JerzyW lubią to

#2 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 19 października 2007 - 09:24

Jak tylko doleci mój iPhone użyję tej metody. Well done.

#3 bandit01

bandit01
  • 10 postów

Napisano 19 października 2007 - 13:10

aktywacja 1.1.1 tylko jedno pytanko: po każdej wymianie kary SIM trzeba ponownie aktywować telefon (1.1.1), czy jest jakiś sposób żeby to obejść?

#4 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 19 października 2007 - 17:44

O to chodziło, gdyby ktoś jeszcze pokusiłby się o łopatologiczny opis dla użytkowników XP!

#5 whitey

whitey
  • 15 postów

Napisano 19 października 2007 - 20:16

14 punkt przy "Pre 1.1.1 Upgrade" mam lipe, zmieniam haslo tak jak mowisz w przypadku gdy wywala ze nie dalo rady zmieniam haslo i nadal to samo, Failed za kazdym razem. ip mam w iphone 10.0.2.2 jakies nietypowe takie ale sprawdzilem net smiga ssh zainstalowalo sie poprawnie jakies sugestie ?

#6 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 19 października 2007 - 20:20

http://hackint0sh.or...ead.php?t=12038

Podobno działa - chyba się zaraz za to biorę..

#7 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 19 października 2007 - 21:34

no ciekaw jestem. daj znac... :)

#8 whitey

whitey
  • 15 postów

Napisano 19 października 2007 - 23:21

niestety ta metoda z tutoriala nie dziala.
probowalem wszystkiego.
14 punkt: error nastepujacy
Failed
Couldn't connect to SSH Server. Ensure IP adress is correct, phone is connected to a network, and SSH is installed correctly.

wszystko sprawdzilem krok po kroku.
macbook nowy - sprawny :]

zalamka

#9 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 19 października 2007 - 23:28

Mam nowego iPhonea swiezo z pudelka - z wersja 1.0.2. Chcialbym jednak go odblokowac tak by dzialal w 1.1 (znacyz z updatem) - co musze ominac w tym tutorialu?

#10 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 października 2007 - 00:27

Dziala dziala, potwierdzam.
Pozdr

#11 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 20 października 2007 - 00:48

Dziala dziala, potwierdzam.
Pozdr

Ja również mogę już potwierdzić :)

W chwili obecnej mam 'dziewiczego' iPhone w wersji 1.0.2 - ściągam 1.1.1 i robię update - dam znać jak skończę :)

#12 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 20 października 2007 - 01:49

Dziala!
Mialem iPhonea z softem 1.0.2 wystarczylo tylko ominac pierwsza czesc (ta z downgradeowaniem).

Pod koniec mialem jeszcze jeden problem - otoz nie moglem wgrac anysim do Applications przez ftpa. Sadze ze mial na to wplyw fakt ze po updacie do 1.1.1 i aktywowaniu iPhonea nie moglem zrobic Jailbreaka (mowilo ze juz jest breakniety). Ale poprostu wgralem go przez iNdependence i dalej juz dzialalo bez problemu. Jestem wlasnie podlaczony do sieci orange w UK :)

Dzieki jeszcze raz za poradnik.

---- Dodano 20-10-2007 o godzinie 02:16 ----
A tego posta pisze z odblokowanwgo iphonea! :)

#13 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 20 października 2007 - 03:25

Niestety poległem.. Nie znalazłem żadnego działającego sposobu na odblokowanie 1.1.1 z poziomu Windows'a.. Zrobiłem downgrade do 1.0.2 i mam dosyć zabawy w zmianę oprogramowania.. Od 23 do 4:20 - straciłem tylko niepotrzebnie czas.. Odradzam posiadaczom Windowsa się w to bawić.. Idę spać..

#14 danki

danki
  • 133 postów
  • SkądWien/Bialystok

Napisano 20 października 2007 - 07:37

Mam nowego iPhonea swiezo z pudelka - z wersja 1.0.2.
Chcialbym jednak go odblokowac tak by dzialal w 1.1 (znacyz z updatem) - co musze ominac w tym tutorialu?

zdaje mi sie ze trzeba zaczac od punktu 14 ale nie jestem pewiem niech ktos to potwierdzi.
ja sam przymierzam sie do update'u do 1.1.1 ale tez nie jestem pewien

#15 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 20 października 2007 - 11:26

Mialem iPhonea swiezo z pudelka z wersja 1.02 - czyli nigdy nie odblokowywany, nie usuwany simlock ani nic. Zaczalem po prostu od punktu 10. Btw - iNdependence (albo soft 1.02) podany w linku na poczatku tutoriala mi nie dzialal. Korzystalem z paczki podanej na stronie freeyouriphone - http://tinyurl.com/27ohkb

p.s. dla tych co nie wiedza jak wymienic karte sim

Dołączona grafika

#16 mikesc

mikesc
  • 11 postów

Napisano 20 października 2007 - 16:46

Witam, probowalem wczoraj odblokowac swojego iphone'a 1.1.1 i doszedlem do tego momentu: 19. Wybieramy zakładkę "Activation" i klikamy "Activate Phone", tym razem program nie prosi już o katalog z rozpakowanym firmware tylko bezpośrednio aktywuje telefon. Czekamy aż program zakończy działanie. W tym momencie independance informuje mnie, że nie mogę zaktywować telefonu bo musi on mieć firmware 1.0.2. Więc jestem w sytuacji, w której się zapętlam :/ Czy ktoś wie co zrobiłem źle? Dodam, że używałem najnowszego independance 1.2.4 i najnowszych Itunes. Proszę o pomoc, pozdrawiam

#17 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 20 października 2007 - 23:45

Wlasnie odblokowalem w ten sposob drugiego iPhonea - tak wiec sposob zdecydowanie dziala :) P.S. Drugiego iPhonea chce wystawic na sprzedaz - doszedlem do momentu w ktorym wgrany jest juz anysim i trzeb go tylko odpalic z karta sim wlozona w srodku - czy w takim razie odpalac go teraz z moja karta czy zostawic to az kupujacy wsadzi wlasna i wtedy go poinstruowac do odpalenia anysima?

#18 andy76

andy76
  • 406 postów
  • SkądDołuje Mierzyn, Zachodniopomorskie, Poland, Poland

Napisano 20 października 2007 - 23:52

P.S. Drugiego iPhonea chce wystawic na sprzedaz - doszedlem do momentu w ktorym wgrany jest juz anysim i trzeb go tylko odpalic z karta sim wlozona w srodku - czy w takim razie odpalac go teraz z moja karta czy zostawic to az kupujacy wsadzi wlasna i wtedy go poinstruowac do odpalenia anysima?

Moim zdaniem to bez różnicy. Zapis o włożeniu naszej karty jest domniemaniem. W poprzedniej wersji firmware'a unlock działał bez karty. Teraz też powinien.

#19 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 20 października 2007 - 23:53

No wlasnie gdzies czytalem ze w wersji 1.1 po wlozeniu nowej karty trzeba od nowa unlockowac.

#20 andy76

andy76
  • 406 postów
  • SkądDołuje Mierzyn, Zachodniopomorskie, Poland, Poland

Napisano 20 października 2007 - 23:55

W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego jak próba unlocka bez karty w iPhone'nie.

#21 malina

malina
  • 460 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 października 2007 - 00:06

a ja mam pytanie po co jest dokładnie program "REVIRGINIZE"? mam 1.0.2 bez simlocka ale czy potrzebuje robic tego revirginize zeby wrzucic 1.1.1?

#22 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 października 2007 - 01:06

Tak jesli telefon z systemem 1.0.2 odblokowany byl narzedziem typu anySim lub iUnlock. Programy te naruszaly integralnosc pamieci NVRAM przez co po uaktualnieniu do 1.1.1 staja sie bezuzyteczne. Proces zwany "Revirginize" przywraca zawartosc pamieci NVRAM do takiego stanu jaki byl przed zdjeciem blokady sim, dodatkowo rowniez przywraca zawartosc eepromu czesci odpowiedzialnej za komunikacje (Baseband). Cala procedura przywracania NVRAMU zostala juz rozpracowana pozostaje tylko czekac na narzedzie typu "uruchom i poczekaj" ktore sprowadzi cala czynnosc do 1 klikniecia. Podobno ma sie pojawic juz w tym tygodniu.

#23 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 października 2007 - 16:03

Czy ktoś korzystał z tej metody:
http://hackint0sh.or...ead.php?t=11833

#24 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 21 października 2007 - 21:39

Czy ktoś korzystał z tej metody:
http://hackint0sh.or...ead.php?t=11833

Tak, działa :)

#25 wicius

wicius
  • 852 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 października 2007 - 22:36

Szym, jakim cudem masz teraz iPhone 1.1.1 skoro miałeś 1.0.2 ze zdjętym simlockiem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych