iMovie - motywy i dodatki
Started by
Sami_1
, 10 Sep 2013 07:34
4 replies to this topic
Posted 10 September 2013 - 07:34
Witam,
Znalazłem na forum kilka wątków w tym temacie, ale nie ma na nie odpowiedzi.
Być może (po latach) ktoś już wie i podzieli się wiedzą
Czy są gdzieś do pobrania (zakupienia) dodatkowe motywy do iMovie 11?
Dzięki w imieniu swoim i tych, którzy na odpowiedź czekają już lata ...

Posted 17 September 2013 - 09:54
Czekanie na rozszerzenie możliwości iMovie
Hej
szkoda Twojego czasu na oczekiwanie rozszerzenia funkcjonalności iMovie. Jest to program zamknięty, który nigdy nie będzie oferował nic ponad to, na co pozwoli Apple. A im nie zależy na specjalnym rozszerzaniu funkcjonalności aby nie dokonać kanibalizacji FCPX.
No właśnie, FCPX. Wiem, że kosztuje 300$ jednak uważam, że warto na niego wydać taką kasę. Porównanie możliwości FCPX do iMovie to jak 1000000:1
Ale mam alternatywną radę - ja przez kilkanaście miesięcy używałem zestawu iMovie + Motion 5. Motion 5 kosztuje 49$. Tam gdzie mogłem stosowałem iMovie (prosty montaż, dostępne przejścia itp.) a w przypadku gdy mi to nie wystarczało brałem się za Motiona. Tu można praktycznie wszystko zrobić, a następnie wyeksportować fragmenty do iMovie i wszystko elegancko skleić.
Oczywiście, jeśli obrabiasz materiał HD to trzeba się liczyć z większymi stratami przy korzystaniu z kodeka AIC w iMovie.
Spójrz na kilka tutoriali na YT i zobacz co umożliwia Motion.
Pozdrawiam
Rafał
Posted 03 October 2013 - 14:59
Super,
Właśnie o to mi chodziło - krótkie ale okazałe efekty. Mam kawałki filmów (z kamery) i chce je ładnie połączyć - i to jest to.
A może ktoś powie mi, w jakim formacie najlepiej importować pliki do iMovie?
Wgrywam pliki np. 4gb (trwa to bardzo dłuuuuuuugo) i zjada mi 30gb przestrzeni na dysku

Posted 04 October 2013 - 17:29
A skąd chcesz importować te filmy? Jaka kamera, jakie masz dostępne formaty / parametry, HD/SD ????
Pamiętaj, że w przypadku kręcenia filmów w HD, po zaimportowaniu pliki znacząco się rozrastają. Potem po fazie montażu będzie robiony encoding np. z kodekiem H264. To zmniejszy pliki, bo niejako zostaną ponownie "zakodowane", mocno skompresowane i wsadzone do kontenera .mov
Rafał
Posted 07 October 2013 - 07:38
Pliki mam z kamerki SONY HD w formacie MOV. Żeby iMovie je łyknęło konwertuje je i zasysam. Na MacBook i7 2.9 trwa to wieki...

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users