Nie pojawia mi się dywiz (kreska) na końcu sylaby przy automatycznym dzieleniu czteroliterowych wyrazów w InDesign CC. Czy Wy też macie ten problem? We wcześniejszych wersjach nie było tego błędu.

Błąd przy dzieleniu wyrazów czteroliterowych w InDesign CC
Rozpoczęty przez
Hypvent
, 06 wrz 2013 13:02
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 września 2013 - 13:02
Napisano 07 września 2013 - 22:01
W jakim języku jest tekst?
Jaki język jest zdefiniowany w stylu akapitowym?
Jakie są ustawienia dzielenia wyrazów w stylu akapitowym?
Jaki masz słownik dzielenia wyrazów w preferencjach programu?
Inna sprawa, że dzielenie wyrazu czteroliterowego uważam za przegięcie.
Napisano 09 września 2013 - 08:28
Ok dzięki.
Problem rozwiązany. W ustawieniach dzielenia stylu akapitowego było wpisane dzielenie od wyrazów pięcioliterowych. Po zmianie na 4, Indyk zaczął dostawiać dywiz. Natomiast teraz rodzi się kolejne pytanie. Dlaczego w ogóle z automatu bierze się za dzielenie wyrazu czteroliterowego, skoro ma wpisane, że wyraz powinien mieć przynajmniej 5 liter?
Ad 5. Mam przeskładać starą książkę identycznie z oryginałem. Problem wyszedł przypadkiem.
Napisano 10 września 2013 - 07:17
Nie znając odpowiedzi na zadane wcześniej pytania, tym bardziej nie jestem w stanie odpowiedzieć na kolejne.
Mogę tylko powtórzyć, że dzielenie wyrazów 4 literowych nie ma uzasadnienia ekonomicznego, ani estetycznego.
Napisano 10 września 2013 - 08:08
Już odpowiadam, bo ciekawi mnie w którym miejscu popełniam błąd.
Ad 1. Tekst w języku polskim
Ad 2. Polski
Ad 3. Wyrazy z przynajmniej 5 liter, Po pierwszych 2 literach, przed ostatnimi 2 literami, limit dywizów 0, strefa dzielenia wyrazów 7,497 mm, suwak w połowie, dziel wyrazy pisane dużymi literami, podziel ostatni wyraz, dziel ostatni wiersz w łamie
Ad 4. Dzielenie wyrazów - Hunspell
Z góry dzięki za odpowiedź.
Napisano 10 września 2013 - 14:38
Słownik Hunspell należy stosować w skrajnej ostateczności. Np. jeśli doinstalowujesz słowniki dla języków nieobsługiwanych standardowo przez InDesigna jak choćby serbski.
Ustaw słownik na Proximity. W języku polskim nie dzielimy ostatniego wyrazu w łamie lub na stronie. Limit dywizów nawet dla wąskich łamów w gazecie powinien wynosić 2. Dzielenie wyrazów 5 literowych prawidłowo. Strefa dzielenia wyrazów to obszar w jakim ID szuka dogodnego miejsca podziału. Minimalna zalecana wartość to dwukrotność stopnia pisma. Zalecana optymalna to 4-5 krotna wielkość stopnia pisma. Suwak to rodzaj wagi gdzie wskazujesz co jest dla Ciebie ważniejsze - czy mniej dzieleń, czy bardziej zrównoważone światła międzywyrazowe. Przy dobrych fontach (z bogatym kerningiem) wartość środkowa jest optymalna.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych