Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac mini - artefakty na ekranie, szum jak w analogowym TV

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 04 września 2013 - 22:09

Witam!
Od dwóch miesięcy jestem właścicielem Mac'a Mini (late 2012), modelu z procesorem i5 2.5GHz oraz zintegrowaną grafiką Intel HD 4000. Niedługo po zakupie wymieniłem w nim dysk twardy na SSD i od nowa postawiłem system, a także wymieniłem pamięć RAM na 2 kości po 4GB Kingston HyperX (sprawdzone przez innych właścicieli Mac'ów).

Generalnie komputer działa bez zarzutu, lecz niepokoją mnie pewne objawy. Dziś, po raz drugi z kolei, pojawiły mi się nieciekawe artefakty, które wyglądały jak szum z analogowej telewizji, czyli cały monitor wyglądał tak, jak NA TYM OBRAZKU. Wydarzyło mi się to podczas gry w League Of Legends. (Nie)stety obraz "naprawił się" zanim zdążyłem znaleźć iPhone'a, by zrobić zdjęcie. Od razu sprawdziłem temperatury, lecz na procesorze było zaledwie 88 stopni, co jak na tego Mini jest normalną wartością przy średnim obciążeniu.
Nie pisałbym o tym problemie, gdyby to był pierwszy raz. Za to ten pierwszy raz zdarzył się jakiś miesiąc temu podczas wybudzania Mac'a po około godzinie uśpienia, niestety przy moim znajomym (fanboy'u Windowsa), którego widok ten przysporzył o atak szyderczego śmiechu :???:
Wiem, że niektóre Maki miały problemy z grafiką, lecz były to tylko modele z zewnętrznymi grafikami NVidii lub AMD, zaś w przypadku integry nic nie znalazłem.
Komputer podłączam przez dodawaną w zestawie przejściówkę HDMI->DVI do monitora FullHD (Acer A221HQL). Na pewno wina nie leży po stronie monitora, bo pracuje u mnie już trzeci rok bez zastrzeżeń pod najróżniejszymi urządzeniami i nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem.

Proszę więc o pomoc w identyfikacji przyczyny tego problemu oraz sposobie jego eliminacji.

Pozdrawiam!

#2 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 04 września 2013 - 22:15

Sprawdź raczej połączenie z monitorem... ja miałem podobnie na marnym kablu DVI, kopnięcie w monitor powodowało szumiący ekran - dociśnięcie wtyczki lub ponowne szturchnięcie - OK Teraz na nowym monitorze i HDMI nic takiego nie ma....

#3 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 04 września 2013 - 22:16

Ja mam tak czasami na swoim. Wystarczy odpiąć na chwilę kabel hdmi i działa. To raczej wina software'owa...

#4 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 04 września 2013 - 22:22

Mam cichą nadzieję, że to wina oprogramowania, bo przez wymianę SSD nie mam gwarancji :-|
Samej wymiany jednak nie żałuję, bo wbudowany HDD też zaczynał wydawać dziwne (zbyt głośne) dźwięki, a razem z nimi freeze'ował się cały OS X, więc z nim było też coś nie halo.

Sprawdź raczej połączenie z monitorem... ja miałem podobnie na marnym kablu, kopnięcie w monitor powodowało szumiący ekran - dociśnięcie wtyczki lub ponowne szturchnięcie - OK
Teraz na nowym monitorze i HDMI nic takiego nie ma....

Używam kabla DVI z zestawu z monitorem i raczej nie był on nadwyrężany w żaden sposób, gdyż bardzo dbam o swój sprzęt i wszystkie akcesoria.
Być może zamówię na Allegro bezpośredni kabel HDMI<->DVI, aby pozbyć się uciążliwej przejściówki.

#5 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 04 września 2013 - 22:26

ja właśnie miałem hdmi dvi HAMY - szajs, moge ci wysłać po kosztach... :) teraz mam połączenie hdmi-hdmi i od tego czasu nie widziałem szumów w softwarowy błąd bym raczej nie brnął.. :) jak dla mnie to gniazdo w monitorze, kabel DVI takie cuda robi... zwłaszcza, że acer mercedesem sprzętu nie jest...

#6 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 04 września 2013 - 22:44

Ok, dziękuję bardzo za odpowiedzi. Myślę że póki co wstrzymam się z kupnem kabla, ale jeśli kolejny raz pojawi mi się podobny obraz zdecyduję się na jego zakup, bo jest to dosyć irutyjące kiedy podczas akcji nagle wszystko znika :???:

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 04 września 2013 - 23:11

@dominzak Mała sugestia, następnym razem jak coś takiego się stanie zrób prosty test - wyłącz i włącz monitor (komputera nie ruszaj) na 99% wszystko minie :) Miałem już taki problem, rozwiązał się sam nawet nie wiem kiedy :)

#8 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 września 2013 - 00:05

Może i masz rację… Jedyny problem tkwi w tym, że ten monitor włącza się (od przyciśnięcia do pokazania obrazu) w ciągu ponad 5 sekund, a mniej więcej tyle trwały te "szumy". Zauważyłem też teraz, że po wyłączeniu monitora i ponownym uruchomieniu, kiedy już wykryje źródło nadal mam czarny obraz, następnie przez 2 sekundy jest cały niebieski, zaś dopiero po tym z taką jakby "animacją" pojawia się pulpit. Zastanawiam się, czy Mac nie wyłącza automatycznie wyjścia obrazu gdy wykryje, że monitor został wyłączony. Mógłby ktoś to potwierdzić? :wink:

#9 alladyn21

alladyn21
  • 1 207 postów

Napisano 30 października 2014 - 11:42

rozwiązałeś jakoś ten problem? mam to samo na nowym mac mini 2014

#10 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 21 września 2015 - 21:50

Witam! Odkopuję temat po dwóch latach od założenia, ponieważ nadal mam ten problem na innym Mac'u (monitor jest bez zmian). Mini sprzedałem na początku 2014 roku i przez prawie rok używałem komputera z Windowsem gdzie problem nie występował. Rok później kupiłem MacBooka Pro z Retiną 13" (mid 2014) na którym znowu jest to samo, zarówno na Yosemite jak i GM Candidate El Capitana. Monitor jest podłączony przez złącze HDMI w MacBooku za pomocą bezpośredniego kabla HDMI->DVI.

Jedynym wyjściem z takiej sytuacji jest wyłączenie monitora, odłączenie zasilania (tylko w przypadku laptopa) lub (co mnie bardzo zdziwiło) podłączenie lub odłączenie dowolnego urządzenia USB  :huh: Problem nadal pozostaje nierozwiązany i nie jestem w stanie stwierdzić co jest jego przyczyną.

Pozdrawiam!

Użytkownik dominzak edytował ten post 21 września 2015 - 21:53

#11 yuui

yuui
  • 2 postów

Napisano 28 lutego 2017 - 06:53

Witam. Jestem nowy na forum, więc jeśli gdzieś jeszcze jest temat, poświęcony temu zagadnieniu to proszę o wskazanie. Piszę w tym temacie bo pasuje do mojego przypadku. Od miesiąca jestem posiadaczem Maca mini late 2014, jest podłączony kablem HDMI do monitora Asus MX279h i mam ten kłopot jak w temacie. To mój pierwszy komputer z Mac OS, więc nie wiem czy jest się czym martwić i co jest tego przyczyną ? Czy wystarczy ponownie podpiąć kabel HDMI do obu urządzeń ? 

#12 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 marca 2017 - 04:19

@yuui - Po krótkich poszukiwaniach udało mi się znaleźć na zagranicznych forach kilka wątków opisujących ten problem. Jak widać nie jest to odosobniony przypadek i najczęsciej winowajcą okazuje się zbyt niskiej jakości kabel HDMI. Ja niestety nie posiadam już ani tego monitora, ani żadnego z wyżej wymienionych Maków, więc nie jestem w stanie sprawdzić czy zmiana kabla rozwiązałaby ten problem.

Zachęcam do przejrzenia poniższych linków:

http://apple.stackex...hows-just-noise

http://apple.stackex...picture-include

http://apple.stackex...-to-macbook-air

Użytkownik dominzak edytował ten post 17 marca 2017 - 04:20

#13 yuui

yuui
  • 2 postów

Napisano 17 marca 2017 - 06:19

@dominzak, dziękuje za odpowiedź. Otóż sprawa wygląda obecnie w ten sposób, po przeczytaniu kilku informacji na temat problemu w różnych źródłach, wyjąłem i ponownie podpiąłem kabel. Upewniając się, że jest solidnie zamontowany. Po tym, problem znacznie się ograniczył, występuje ale sporadycznie w mniejszej postaci (chwilowego trzasku i kilku kolorowych linii na sekundę pojawiających się na ekranie). Wniosek nasuwa się sam, zbyt niskiej jakości kabel HDMI, względnie nieprawidłowo podlącezony. Poszukam lepszej jakości kabla i napisze czy to rozwiązało problem definitywnie. 

#14 dominzak

dominzak
  • 474 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 marca 2017 - 04:30

Chciałbym zwrócić uwagę nie tylko na jakość kabla, ale także na jego ułożenie. Jeśli jest on na przykład zwinięty w ciasną pętlę lub poskręcany, to może zaistnieć większa szansa na powstawanie tego typu zakłóceń. Jedna z osób komentujących podany wyżej przeze mnie wpis stwierdziła, że ułożenie kabla w linii prostej (zamiast pętli) rozwiązało problem. Nie zdziwiłbym się gdyby nawet taka drobnostka mogła mieć wpływ na częstotliwość występowania artefaktów, zwłaszcza przy tanim kablu ze słabym ekranowaniem (lub, co gorsza, bez ekranowania). Nie od dziś wiadomo, że prąd płynący przez przewodnik w kształcie pętli indukuje pole elektromagnetyczne ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych