Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy Videorą przekonwertuję pliki rmvb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#26 misi3k89

misi3k89
  • 16 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 15 listopada 2007 - 14:57

A która jest gdzie ;-) bo ja za bardzo się nie orientuję :-)

---- Dodano 15-11-2007 o godzinie 18:25 ----
Okej już mam tą drugą i jest ustawione tak jak trzeba, ale niestety konwersja nadal nie działa.

#27 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 listopada 2007 - 00:04

no to kombinujemy dalej.
http://rapidshare.co...fc27a_.rar.html
zobacz co teraz sie pokaze. przetestuje sie dwukrotnie x264 i dwukrotnie xvid.

#28 misi3k89

misi3k89
  • 16 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 17 listopada 2007 - 09:37

[url]http://img141.imageshack.us/img141/327/test3sa2.jpg[/url] czyli to też nie działa :-( nie wiem co się dzieje :-|

#29 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 listopada 2007 - 13:58

wyglada na to ze nie masz zainstalowanego avisynth, lub masz go zle zainstalowanego.

i dopiero teraz to zauwazylem:

reinstall systemu nawet nie pomógł

http://img529.images...93/gspotxm3.jpg

to znaczy ze zaraz po reinstalacji systemu instalowales jakies paczki kodekow i najprawdopodobniej masz juz balagan w systemie.

#30 misi3k89

misi3k89
  • 16 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 17 listopada 2007 - 23:35

Instalowałem Nemo codec pack, ale nie działało to zainstalowałem k-lite. Avisynth miałem zainstalowane i teraz odinstalowałem i chciałem znów zainstalować ale pokazał się komunikat, że nie może nadpisać devil.dll tylko nie wiem dlaczego :-| devil jest mi potrzebny, żeby konnekt działał prawidłowo. Masz może jakiś pomysł co z tym można zrobić?

#31 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 listopada 2007 - 01:51

devil.dll to jedna z glownych bibliotek avisynth i musi byc dokladnie tam gdzie sie chce zainstalowac. nie ma innej opcji i chyba nic sie nie da zrobic. bardzo niefortunna okolicznosc ze jakis program uzywa tak samo nazwanej biblioteki umieszczonej w katalogu systemowym. (swoja droga po co konnektowi pliki w glownym katalogu systemu?)

jak widzisz instalowanie paczek kodekow to nie najlepszy pomysl. tym bardziej kilku na raz. robia starszny burdel w systemie i rozwalaja calkiem odtwarzanie wideo. nic poza odinstalowaniem ich poradzic nie moge. jak juz chcesz instalowac jakies paczki to wybierz cccp, albo po prostu pojedyncze kodeki - sam ffdshow (+mpc) powinien radzic sobie z wiekszoscia tego co bedziesz chcial odtworzyc. lub jeszcze lepiej uzywac odtwarzaczy ktore nie wymagaja kodekow zainstalowanych w systemie (mplayer na przyklad).

porzucajac juz calkowicie moj skrypt moge zaproponowac uzycie jakis darmowych konwerterow do przerabiania filmow. w przypadku gdybys chcial dodac napisy to musialbys najpierw dodac napisy do filmu z uzyciem powiedzmy virtualdub (pierwsza rekompresja) i pozniej przerobic film na ipoda za pomoca darmowego konwertera.

[edit]

a widze ze z jodixem tez masz problem.

#32 misi3k89

misi3k89
  • 16 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 listopada 2007 - 13:05

Konnekt wykorzystuje devil.dll do obsługi np. obrazków przesyłanych między użytkownikami :-)

#33 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 listopada 2007 - 13:20

i musieli to umiescic w katalogu systemowym? to co ja moge poradzic. moze wirtualna maszyna (virtualpc, vmware czy inna jakas) i drugi system... troche przerost formy nad tresicia :).

#34 misi3k89

misi3k89
  • 16 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 listopada 2007 - 22:42

Chyba musieli i chyba ten plik jest powodem tego, że u mnie ten konwerter nie działa ;-) chociaż wcześniej avisynth zainstalowało sie normalnie bez problemu. Chyba sobie odpuszczę na razie.

#35 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 listopada 2007 - 00:14

moze kiedys sie pokusze o zrobienie wersji korzystajacej z mencoder+mplayer, a wiec calkowicie niezaleznej od skladnikow systemu operacyjnego, ale to nie bedzie raczej najblizsza przyszlosc.

#36 lalek

lalek
  • 9 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 00:32

Siemka , troche nie moge squmac poczatku
Dołączona grafika
\/
Dołączona grafika
\/
Dołączona grafika
i niewiem co mam zrobic...

---- Dodano 13-12-2007 o godzinie 02:34 ----
Edit@

tzn 2 i 3 zdjecie zle
Dołączona grafika

#37 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 grudnia 2007 - 02:09

poprawka "enter filename" na "enter filename with extension" bedzie w nastepnej wersji ;).

znaczy sie nazwa pliku powinna wygladac tak:
Planet.Terror.UNRATED.DVDRip.XviD-NeDiVx.avi

#38 lalek

lalek
  • 9 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 22:09

niewiem czy ja jestem tempy czy co ale robi mi sie
Dołączona grafika
wlaczas sie film na chwile albo odtwaza i wylacza ---.----

tzn w czasie tego ladowania i caly program sie wylacza

---- Dodano 14-12-2007 o godzinie 00:20 ----
ok juz wiem ale mozna tu gdzies dodac napisy jakos ? jesli tak to dokladnie jak

#39 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 grudnia 2007 - 22:28

to ze pojawia sie na chwile okno odtwarzacza to normalne. to jest konieczne do przeliczenia docelowej rozdzielczosci. ale ze calosc po tym sie wyklada to juz nie. upewnij sie, ze masz zainstalowane wszystkie skladniki - avisynth i xvid. w zalaczniku jest najprostszy mozliwy skrypt do sprawdzenia tego. rozpakuj plik test.avs do katalogu z filmem. otworz go w notatniku. wpisz tam swoja nazwe pliku z filmem. otworz go w jakims odtwarzaczu (najlepiej w media player classic, ktory znajduje sie w katalogu z konwerterem mplayerc.exe). zobaczymy co z tego wyjdzie i bedziemy kombinowac dalej.

#40 lalek

lalek
  • 9 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 23:18

juz spoko dalem rade doszedlem sam :) W tym programie zawarty jest "dolaczacz " napisow ?

#41 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 grudnia 2007 - 00:32

tak, wszystko jest juz w paczce (do tego sluzy konkretnie plugin avisynth zwany vobsub/vsfilter). tuz przed sama kompresja bedzie podglad czy aby na pewno wszystko jest prawidlowo (np czy napisy wyswietlaja sie poprawnie).

#42 sirk

sirk
  • 26 postów
  • Skądz dysku D

Napisano 02 stycznia 2008 - 04:21

Ja mam pytanko do Migreny i tego programiku który tu zapodałeś
dlaczego przy konwersji filmu (23.976 fps) napisy są przesunięte
natomiast przy filmie z klatkami 25 fps napisy nakładają się ok i są bardzo wyraźne.
Jest możliwość poprawienia tego? czy po prostu zostaje mi do wyboru tylko mniej widoczna czcionka ale bez przesunięcia.

#43 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 stycznia 2008 - 15:00

nie zrozumialem dokladnie o co chodzi wiec napisze ogolnie. napisy musza byc dopasowane do takiej wersji filmu jaka bedziemy przerabiac tzn jak film ma 25fps to napisy tez musza tyle miec. (nawiasem mowiac to nie polecam uzywania formatu klatkowego-txt napisow bo zdarzylo mi sie dwa razy, ze mimo iz napisy przy odtwarzaniu filmu w systemie byly dobrze wyswietlane to w skrypcie nie mialem synchronizacji. i nie mam pojecia czemu. srt dzialaly zawsze.) co do wyrazistosci napisow to sa one dodawane przed przeskalowaniem wiec dla tej samej wielkosci czcionki ale dla plikow zrodlowych z inna rozdzieczoscia napisy beda mialy inna wielkosc. (w sumie to powinienem cos z tym zrobic.) dla napisow ass/ssa nie dziala ustawianie wielkosci czcionki bo ten paramter jest juz w samym pliku z napisami i nie mozna go zmodyfikowac bez grzebania w pliku z napisami. ale mozna samemu otworzyc plik z takimi napisami w notatniku i wyedytowac ten parametr (a takze inne jak kolor, cien itp).

#44 sirk

sirk
  • 26 postów
  • Skądz dysku D

Napisano 02 stycznia 2008 - 15:48

Ok z tego co tu napisałeś wnioskuję
by nie mieć problemów z przesuniętym napisem wystarczy mieć .srt zamiast .txt
zaraz spróbuje.
Może trochę namieszałem przy pisaniu ale film+napisy zawsze były w tych samych klatkach
tylko że nigdy nie ma problemu jak są 25 natomiast przesuniecie mi się trafia tylko na 23.976

Zaraz zapodam film z plikiem tekstowym srt i napiszę czy jest oki-doki

---- Dodano 02-01-2008 o godzinie 18:01 ----
Już widzę że po zapodaniu napisów .srt w podgladzie wszystko fajnie pasuje :) fenks

Mam jeszcze jedno pytanko mianowicie jak chcę pobawić sie plikiem film.rmvb to program się zamyka
czyli nie chce śmignąć konwersji (czyżby czegoś brak w kodekach) mam to co mi zawsze wystarczało
ffdshow
xvid
ac3filter
real alternative
oczywiście avisynth

#45 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 stycznia 2008 - 16:45

ciesze sie, ze napisy dzialaja prawidlowo. dodam jakis program do konwersji napisow jak znajde jakis obslugiwany z linii polecen. realalternative powinien zalatwic sprawe. tylko zdaje sie ze wlasnie znalazles blad (a wlasciwie dwa) i bede musial cos z tym zrobic i to szybko. ps ilosc kodekow da sie jeszcze bardziej zmniejszyc :).

#46 sirk

sirk
  • 26 postów
  • Skądz dysku D

Napisano 02 stycznia 2008 - 17:08

ps ilosc kodekow da sie jeszcze bardziej zmniejszyc :)

No to ja czekam na sugestię bo duża ilość programów mnie nie bawi --> ma być mało ale sprawnie ;]
zawsze polecam wszystkim tylko te:
ffdshow
xvid
ac3filter
i jak komuś robie format tylko to wgrywam - nie przepadam za pakietami bo one czasami dziwne rzeczy robią :P

#47 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 stycznia 2008 - 22:53

ac3filter dubluje mozliwosci ffdshow a xvid nie jest potrzebny jezeli nie uzywasz go do kompresji ani nie potrzebujesz dekodera yv12. to tez niby mozna zastapic ffdshow ale uzycie xvida jest wygodniejsze i latwiejsze. jest jedna calkiem dobra paczka - cccp. idealnie nie jest bo wersje kodekow nie sa najnowsze ale instaluje wlasciwie tylko ffdshow i spliter haali.

#48 sirk

sirk
  • 26 postów
  • Skądz dysku D

Napisano 03 stycznia 2008 - 15:45

jest jedna calkiem dobra paczka - cccp. idealnie nie jest bo wersje kodekow nie sa najnowsze ale instaluje wlasciwie tylko ffdshow i spliter haali.

[ATTACH]1286[/ATTACH]
To mi przypomina trochę stare czasy ;) ale poszukam sobie w necie i poczytam o tej paczce.
Oczywiście czekam na poprawiony soft i jeszcze raz dzięki

#49 Noodles

Noodles
  • 1 postów

Napisano 08 czerwca 2008 - 11:27

Aplikacja dziala swietnie :D tylko brakuje tam rozdzielczosci 480x320, jest szansa, zeby w przyszlosci byla?

#50 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 czerwca 2008 - 19:32

wlasciwie zadne problem, bo wystarczy zdaje sie zmienic tylko pare cyferek w skrypcie ale nie mam teraz dostepu do komputera gdzie mam te skrypty. czasu tez specjalnie nie mam zeby w tym grzebac ale przy okazji moze sie jakos za to zabiore.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych