Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kurz pod szybką aparatu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 01 września 2013 - 18:13

Witam od trzech dni mam iphona 5 i dziś zauważyłem kurz pod szybką aparatu takie trzy małe drobinki kurzu. Normalnie go użytkowałem i nie wiem skąd ten kurz. Nie przeszkadza to chyba w robieniu zdjęć przynajmniej nie widze nic na ekranie ale denerwuje mnie to bo telefon za te pieniadze nie powinien miec wad. Czy oplaca sie to wymienic na gwarancje i czy w ogole mi to wymienia (wyczyszcza) czy sie nie oplaca bo problem moze powrocic? Czy taka wymiana nie jest zbyt ryzykowna ingerencja w strukture telefonu i w przyszlosci moze miec to zle skutki np. bedzie sie szybciej psuł ? Moze samemu to wyczyscic odkurzaczem czy czymś bo jak dmucham w glosnik obok aparatu to szkiełko zaparowywuje. Czy to normalne czy może rozszczelniło się tam coś ? Musiała by to być wada fabryczna bo on mi ani nie upadł ani nic dbałem o niego jak o dziecko :) Proszę o pomoc pozdrawiam

#2 cHaBeOn

cHaBeOn
  • 167 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 września 2013 - 18:56

Myślę że to taka wada iPhone'a 5. Moi znajomi tez mają ten problem w iP5, przyczyną jest zapewne otwór na mikrofon (ten pomiędzy obiektywem a diodą Led). To przez niego dostaje się kurz.

#3 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 01 września 2013 - 20:43

No ale chyba nie wszyscy mają ten problem ? Może u innych ten glosnik jest uszczelniony i aparat a u mnie jakaś wada fabryczna i rozszczelnione jest?

#4 kondzio42

kondzio42
  • 120 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 września 2013 - 23:40

Ja tez mam w swojej 5 ten problem. Z tym ze telefon mam juz troszke i kurzu sie nazbieralo na tyle ze przy robieniu zdjecia widac kurz na zdjeciu w postaci kropek calkiem sporych. Faktycznie wystarczy dmuchnac, ale masz prawo oddac na gwarancje, gdzies kiedys czytalem i z tego co wiem to jest zapis o szczelnosci iPhoneow, podlega to normalnie wymianie na gwarancji jesli gdzies pod spodem znalazl sie kurz. Z tym ze z ta wymiana uwazalbym poniewaz dostaniesz na 100% refuba a roznie bywa z ramkami, slyszalem historie ze ktos dostal telefon w gorszym stanie niz oddal (obdrapana ramka), dlatego tez zastanawiam sie nad wymiana swojego... Przemysl to czy oplaca sie wymieniac swiezy sprzet i ryzykowac :) z iPhone 4s tak zrobilem i bez problemu dostalem "nowego".

#5 Metyliński

Metyliński
  • 22 postów
  • SkądPL

Napisano 02 września 2013 - 13:10

Może spróbować oddać do nieautoryzowanego serwisu żeby za parę PLN przeczyścili ? Ew. spróbować samemu, szkiełko chyba nie jest aż tak głęboko... ?

#6 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 02 września 2013 - 14:35

Dzis byłem w ispot i pan który stał przy kasie (widać było że się raczej zna) powiedział ze bez problemu przyjmą to na gwarancje i dostanę nowego iphona nie refuba.

#7 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 września 2013 - 14:43

Tylko tak powiedział ;)

#8 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 02 września 2013 - 14:46

Dlaczego tak uważasz ? Lepiej nie oddawać ? Nie chce refuba bo one podobno się później szybko psują...

#9 mateuszns1

mateuszns1
  • 138 postów
  • SkądNowy Sącz/Kraków

Napisano 02 września 2013 - 15:21

Dlaczego tak uważasz ? Lepiej nie oddawać ? Nie chce refuba bo one podobno się później szybko psują...

Kto Ci powiedział ,że refub się szybko psuję?

#10 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 września 2013 - 15:24

Bzdura. Refurb to jest naprawiona nówka, czyli nówka która popsuła się bardzo szybko. A to, że facet powiedział, że da Ci nowy to nic nie znaczy. Spytaj czy da Ci zafoliowany i nigdy nie otwierany egzemplarz to się dowiesz co dostaniesz.

#11 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 02 września 2013 - 15:25

Na tym forum czasem można spotkać posty tego typu nie ważne z resztą. Myślę że Pan w ispocie wiedział co mówi. Czy jeśli był by to refub to mialby ten sam numer seryjny i imei a nowy to inny? (chce wiedzieć jak poznać czy refub czy nówka)

#12 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 września 2013 - 18:17

Refurb też ma inny S/N i IMEI.

#13 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 02 września 2013 - 19:06

A no to słabo czyli nie da się poznać czy refub czy oryginał w zasadzie. Byłem dziś w play i pan był skłonny przyjąć iphona ale był jakiś "nowy" i nie potrafił go wysłać do apple więc zaproponował mi abym poczekał tydzień aż wróci z uropu jakaś pani która się na tym zna. A co gdybym w jakimś mało widocznym miejscu zarysował delikatnie iP i bym wiedział czy dostałem nowego czy refuba :D idiotyczny pomysł szkoda telefonu :) Jak bym dostał nowego to lepiej sprzedać i dołożyć do 5s ?

#14 scooter10

scooter10
  • 142 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 września 2013 - 19:34

Swojego i tak z powrotem nie dostaniesz, dostaniesz całkiem inny telefon, pytanie tylko czy nowy czy odnowiony.

#15 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 02 września 2013 - 20:00

O to też dla mnie nowość bo wolałbym swojego o ktorego dbam o jak dziecko niz jakiegos z wymienianą poważną wadą bo może być cały wadliwy. Wolałbym nowy ale tego się chyba nie da poznać z tego co widzę ...;/ a i jak bylem w tym play to mi ściągnął simlocka za darmo czy to ma jakieś przeciwieństwa w gwarancji ? i czy jak dostanę nowego to bedzie mial sim locka czy nie ? jeszcze mam pytanie czy nie uważacie ze dobre prawdziwe idealnie wykonane iphony trafiają tylko do sklepu apple (nie takich jak ispot itp lub operatorów gsm czy innych sprzedawców media markt itp) ?

#16 MacLife

MacLife
  • 198 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 02 września 2013 - 21:34

Nie lepiej po prostu rozebrać i wyczyścić? ._.

#17 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 02 września 2013 - 22:34

a nie stracę gwarancji ? wolałbym nie uszkodzić czegoś.

#18 MacLife

MacLife
  • 198 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 02 września 2013 - 22:36

No to daj do serwisu i poproś o wyczyszczenie, to kurz, nie zalanie.

#19 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 02 września 2013 - 22:51

a może spróbować to odkurzaczem odkurzyć bo mam jaką dyszę do odkurzacza o średnicy ok 3mm. Przyłożył bym do głośnika i może by się odessało ? tylko trochę boje się to robić ;/. Dawaj Go Tu! - Odcinek świąteczny - Wymiana baterii w telefonie iPhone 5 - YouTube dostanie się do aparatu nie jest takie łatwe a w serwisie bym musiał płacić. Wolę na gwarancji ale nie chcę mieć refuba, tylko nówkę albo mojego obecnego

niech się wypowie ktoś kto miał ten problem i go rozwiązał lub jest na tej drodze

#20 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 września 2013 - 23:13

Tak jak HOMER napisał. Jesli wymienia na telefon zafoliowany w pudełku to bedzie to nowy telefon. Jesli bedzie to telefon wyglądający jak nowy ale sam telefon z Foliami to bedzie to refurb. I na 99% w Twoim przypadku bedzie to Refurb.

#21 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 03 września 2013 - 13:23

No to mam gdzieś nie oddaję tylko niech mi ktoś powie czy ten pomysł z tym odkurzaczem jest głupi czy nie ? mój kolega powiedział mi że w polsce nie składają iphonów dlatego będzie to nówka ale nie wydaje mi się

#22 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 03 września 2013 - 13:53

No to mam gdzieś nie oddaję tylko niech mi ktoś powie czy ten pomysł z tym odkurzaczem jest głupi czy nie ?

Tak, jest głupi bo uszkodzisz telefon.

mój kolega powiedział mi że w polsce nie składają iphonów dlatego będzie to nówka ale nie wydaje mi się

Nie śnij o nówce, dostaniesz refurba, narysować Ci trzeba, żebyś w końcu zrozumiał, bo ile można pytać!?

#23 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 03 września 2013 - 14:32

Tak, jest głupi bo uszkodzisz telefon.

Co mogę uszkodzić i w jaki sposób?

Nie śnij o nówce, dostaniesz refurba, narysować Ci trzeba, żebyś w końcu zrozumiał, bo ile można pytać!?

Okej już rozumiem

Swoją drogą zauważyłem w internecie że jest to dość częsty problem i zastanawia mnie skąd tam może się brać kurz. Czy tylko niektóre iphony są nie szczenlne koło aparatu czy wszystkie czy może kurz dostaje się przez głośniczek ?
http://lensesforipho...s/#.UiXWt2009H0

a i jeszcze jedno pytanie od czego jest ten glośniczek z tyłu koło aparatu ? jak sprawdzić czy działa ?

#24 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 03 września 2013 - 15:02

Co mogę uszkodzić i w jaki sposób?

Podłącz odkurzacz, to się dowiesz.

Swoją drogą zauważyłem w internecie że jest to dość częsty problem i zastanawia mnie skąd tam może się brać kurz. Czy tylko niektóre iphony są nie szczenlne koło aparatu czy wszystkie czy może kurz dostaje się przez głośniczek ?

A co to za różnica, dostał się, oddaj do wymiany.

a i jeszcze jedno pytanie od czego jest ten glośniczek z tyłu koło aparatu ? jak sprawdzić czy działa ?

Głośniczek koło aparatu? Ty na pewno masz iPhone? Przeczytałeś w ogóle instrukcję obsługi, że takie pytania zadajesz?

#25 Kamilooo

Kamilooo
  • 146 postów

Napisano 03 września 2013 - 15:46

no to co to jest jeśli nie głośniczek ? mam iphona a w instrukcji w pudełku nic o tym nie jest napisane

okej już wiem że to mikrofon

- - - Połączono posty - - -

A jak sprawdzic czy dziala ten mikrofon bo wlaczam dyktafon i dmucham w ten dolny mikrofon to reaguje a w ten kolo aparatu i nic a jeszcze nie podlaczalem odkurzacza :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych