Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Padł dysk. Jak zainstalować system?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mateuszch

Mateuszch
  • 13 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 00:28

Witam panowie padl mi dysk w moim macu i nie wiem jak zaistalowac system, posiadam dysk z laptopa na ntfs mam rowniez zrobiony obraz snow leoparda tylko nie wiem jak go zainstalowac. Mam dostep do maca z systemem 10.8.4 jak moge zrobic format dysku pod maca i jak wgrac ten obraz? sorki za ogonki, ale kozystam z niemieckiego komupera wiec nie moge pisac czysto po polsku.

#2 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 08 września 2013 - 08:23

Narzędziami dyskowymi pod OSX próbowałeś ?

#3 Mateuszch

Mateuszch
  • 13 postów

Napisano 08 września 2013 - 09:48

ostatnio byłem w de i miałem dostęp do maca teraz jestem w domu i posiadam jedynie win 7 nie wiem czy istnieje możliwość zrobienia tego pod win...

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 września 2013 - 11:28

Musisz mieć płytę instalacyjną lub pendrive z systemem Mac OS X. Z niej uruchomisz instalator systemu, będzie też tam możliwość sformatowania dysku na odpowiedni system plików, bo na ntfs na pewno OS X nie zainstalujesz. Jeśli już masz tą płytkę to uruchom komputer trzymając wciśnięty przycisk ALT i pojawi się menu wyboru z jakiego źródła z jakiego ma wystartować.

#5 Mateuszch

Mateuszch
  • 13 postów

Napisano 08 września 2013 - 11:59

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

#6 Mateuszch

Mateuszch
  • 13 postów

Napisano 08 września 2013 - 22:56

sformatowałem dysk programem MacDrive, tym samym pro wypaliłem go na płytce po włożeniu płyty zaczyna ją czytać, ale po ok 15s przestaje i ukazuje się czarny ekran z napisem "no bootable device" ten sam obraz nagrałem w programie "ultra iso" i również po 15s przestaje, ale ukazuje się czarny obraz z myślnikiem w prawym górnym rogu i tak sobie miga nieustannie. Próbowałem też uruchomić maca z wciśniętym altem wtedy mam jedynie szary ekran z czarnym wskaźnikiem myszy. nie mam pojęcia dlaczego nie bootuje. wrzuciłem do napędu płytkę z linuxem i instalator uruchamia się bezproblemowo, posiadam jeszcze jeden obraz sl-a, ale w formacie vmdk i nie wiem jak go nagrać na pendrive bo na płytkę się nie mieści mam 14gb, ale nie wiem czy istnieje jakiś pro by zrobić to pod windowsem i ten format vmdk? dzięki za pomoc i proszę administratora o trochę luzu nie każdy jest polonistą i informatykiem. na forach z innej dziedziny chętnie pomagam i staram się nie karcić osób za niewiedzę po to jest forum by pomagać, a postów nie trzeba lubić dzięki tym którzy chcą pomóc!:)

#7 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 09 września 2013 - 01:22

Na forum zabronione jest sztuczne podbijanie tematu, nic nie wnoszącymi postami.
Jest to traktowane jak SPAM i karane ostrzeżeniem. Posty podbijające usunąłem, następnym razem ukarzę ostrzeżeniem.

#8 DanielF

DanielF
  • 5 771 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 09 września 2013 - 08:26

Jak zrobić własny dysk instalacyjny USB z OS X 10.6 — Maćkofff.waw.pl

google nie gryzie

#9 Mateuszch

Mateuszch
  • 13 postów

Napisano 09 września 2013 - 10:05

nie wiem czy zauważyłeś, ale tutek był robiony pod osx, a pod windom nie znalazłem nic.

#10 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 09 września 2013 - 10:15

I nie znajdziesz bo niebzrobisz instalki osx na windzie

#11 Mateuszch

Mateuszch
  • 13 postów

Napisano 09 września 2013 - 10:28

nawet nie wypale obrazu płyty? bądź nie utworze bootowalnego pena? Nadmieniam, że system ma być zaistalowany na macu a1181.

#12 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 09 września 2013 - 10:32

Nawet

#13 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 09 września 2013 - 11:16

Nawet

Mam kilka płyt z kopiami SLa, czy Liona wypalonymi pod Windowsem, żeby mieć deskę ratunkową w razie W, i wszystkie działają bez żadnych problemów na każdym Macu na jakim próbowałem. Chociaż faktycznie są płyty których nie da się utworzyć kopii na innym DVD np Bosch ESI.

Co do tematu to jeśli mnie pamięć nie myli to był podobny watek w którym wszystko omawiałem krok po kroku. Nie chce tego robić znowu z takimi konkretami bo dostałem wtedy za to warna, ale zaryzykuje dla dobra jednostki.

W skrócie:
1. Znajdź obraz ISO płyty RETAIL danego systemu.
2. Wypal w Nero.
3. Bootuj z wciśniętym Alt/Option

Edit:
Jeśli potrzebujesz nowszego systemu jak Lion czy ML, to będziesz musiał pobrać obraz DMG a dopiero potem wyciągnąć z niego ISO.

#14 Mateuszch

Mateuszch
  • 13 postów

Napisano 09 września 2013 - 11:22

oki zrobię, poźniej to w nero, ale jak nie pójdzie to rezygnuje:) mam ostatnie pytanko bo chce kupić oryginał tylko nie wiem czy snow leopard był dedykowany pod tego maca? czy muszę kupić wcześniejszą wersję i później zrobić upgreat do wersji 10.6.8? znalazłem nówkę w tej wersji za 100pln więc cena zadowalająca, ale nie chce wywalać kasy za coś czego nie będę mógł używać od razu dzięki panowie:)

#15 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 09 września 2013 - 11:47

Upewnij się, że obraz który posiadasz to na pewno obraz płyty RETAIL a nie np iATKOS, inaczej zmiana programu którym wypalasz płyty dużo nie zdziała. Tak SL będzie chodził na Twoim Macu. Po instalacji systemu będziesz miał wersję 10.6.0 jednak dostaniesz komunikat o dostępnych aktualizacjach które podniosą wersję do 10.6.8. Są one oczywiście darmowe.

#16 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 10 września 2013 - 01:26

Ostatnie ostrzeżenie...

Ogłoszenia - Systemy Operacyjne

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 402 postów

Napisano 10 września 2013 - 10:46

A ja już nie mam cierpliwości i zamknę. Naucz się pisać, potem wróć prosić o pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych