Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro i dziwne zjawiska na ekranie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów
  • SkądZe Szwecji, ale aktualnie to Polska

Napisano 30 sierpnia 2013 - 02:15

Witam! Mam od jakiegoś czasu problem z moim MacBookiem Pro. Na ekranie pojawiają mi się dziwne linie, a ikony w docku czasem wariują, i nie widać takowej połowy, albo 3/4, czasami całej. Raz znikła mi też tekstura docka (był taki jakby wycięty, ale ikonki były), i czasami dziwacznie padają cienie okien. Podejrzewam, że nie jest to problem hardware'owy, bo widać to wszystko na zrzutach ekranu, które niżej załączam (te, które udało mi się uchwycić). Wczoraj zdobyłem się na zreinstalowanie systemu, ale musiałem przywrócić kopię, która jest mi potrzebna do pracy, i problem nadal występuje. Co może powodować te dziwne zachowania? Ktoś miał już z czymś podobnym jakieś doświadczenia? Dodam jeszcze, że pierwszy raz, gdy to zaobserowałem, pojawiły się te linie podczas przeglądania Facebooka, i żeby się ich pozbyć wystarczyło przewinąć stronę. Teraz przy przewijaniu strony paski poruszają się razem z nią, a gdy pojawiają się na biurku i w innych aplikacjach, nie da się ich pozbyć wcale. [ATTACH=CONFIG]16750[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]16751[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]16752[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]16753[/ATTACH] P.S. Nie wiem, czy to może mieć jakieś powiązanie, ale też za każdym razem, gdy uruchamiam komputer, od nowa muszę zaznaczać "pokaż procent" na ikonce baterii, bo zawsze startuje bez pokazywania ile %, tylko sama bateryjka (na belce). SMC i PRAM były resetowane, pierwsza czynność którą wykonałem ;)

#2 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 27 września 2013 - 16:51

Dorzucam jeszcze dwa screeny, niestety nie ma opcji edycji postu więc musi być nowy: [ATTACH=CONFIG]17280[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]17281[/ATTACH]

#3 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 27 września 2013 - 17:46

Miałem bardzo podobny przypadek do twojego. Prawdopodobnie masz zepsutą kartę graficzną.

#4 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 27 września 2013 - 19:44

@Madrox 24, ale czy to by było widoczne na screenach? Tzn. do tej pory jak miałem problemy z grafiką w kompie, np. artefakty, to nie było ich widać na screenach, tylko na ekranie. Jeszcze w sumie myślę o instalacji OS X na innym dysku i przetestowaniem czystej instalki, co zrobię jakoś na dniach, jeśli to nic nie zmieni to faktycznie może być i grafika.

#5 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 27 września 2013 - 20:41

Przetestuj swój RAM pod kątem błędów. Możesz to zrobić z poziomu AHT.

#6 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 27 września 2013 - 21:45

AHT nie wykrywa żadnych błędów. RAM jest dosyć nowy i raczej dobrego producenta, więc zdziwiłbym się, gdyby to było to.

#7 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 18 października 2013 - 19:49

Zwróciłem uwagę na to, że artefakty występują, gdy w użyciu jest karta zintegrowana intela, gdy przełączę kartę na Radeona, to artefakty znikają. Czy ktoś już się z czymś takim spotkał? W necie mnóstwo przypadków, że ludziom psuje się akurat karta Radeona, więc i tak szczęście w nieszczęściu...

#8 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 18 października 2013 - 20:47

Sprawdź RAM, wyjmij jedną kość i sprawdź, na której są problemy.

#9 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 18 października 2013 - 22:09

czy to by było widoczne na screenach?

Oczywiście. Screen to nie jest zrzut tego co masz na ekranie (brzmi pokrętnie ale to prawda) tylko tego co wyświetla karta. Tak się odróżnia problemy z samą kartą bądź jej VRAMem od problemów z matrycą, kablem czy taśmą.

Jako że integra ciągnie z RAMu, zrób tak jak radzi renqien.

#10 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 18 października 2013 - 22:48

Trochę się zbłaźniłem, bo pisząc tamten post użyłem jakiejś pokrętnej logiki, i doszedłem do tego, że zrzut się robi jeszcze zanim dane przejdą przez grafikę, a to przecież bez sensu, bo grafika musi go wyrenderować :D Na dniach pobawię się kośćmi, bo obecnie komputer jest w uzytku niemalże 24/7, i nie za bardzo mogę go wyłączać, dopiero wtedy napiszę tu, czy tajemnica się wyjaśniła, czy może jednak nic to nie zmienia.

#11 msdiesel

msdiesel
  • 64 postów
Napisano 22 października 2013 - 10:34

Mam podobny problem na zintegrowane karcie graficznej. U mnie nie występują takie błedy i artefakty jak u Ciebie a wyłącznie przy przeglądaniu internetu, gdy występuje pewien odcień szarości obraz jakby faluje, migocze. Problem ten znika po włączeniu karty dedykowanej. Udało Ci się rozwiązać jakoś ten problem, bo jest to dość denerwujące pozdrawiam Michał

#12 Two4Player

Two4Player
  • 315 postów

Napisano 23 października 2013 - 21:13

No niestety, zarówno ich zamiana, jak wyjęcie jednej, a potem drugiej nic nie dało. Błędem samej grafiki raczej to też nie jest, bo zaczęło mi się to przytrafiać nawet na karcie AMD. Wczoraj zaś zainstalowałem czystego Mavericksa, i używałem go cały dzień - nic się nie działo. Na noc włączyłem przywracanie z Time Machine, od czasu przywrócenia problem powrócił. Nie mam najmniejszego pojęcia co to może być, a niezbyt mi się uśmiecha jeszcze jedna reinstalka i zaczynanie wszystkiego od zera...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych