Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kupujący zamówił kuriera

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 dudek564

dudek564
  • 295 posts

Posted 29 August 2013 - 13:02

Witam. Sprzedaje laptopa na tablica.pl jak i Allegro. Odezwał się kupujący i mówi ze mu Allegro nie potrzebne. Warunkiem jest to że on wysyła swego kuriera opłaconego do mnie-dhl lub ups. Gotówka która zapłaci trafi do mnie na konto(pobranie). Jak wszystkiego dopilnować aby nie zostać bez sprzętu i gotówki? Wieczorem ma podesłać etykietę którą muszę wydrukować.

#2 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 29 August 2013 - 13:15

Po pierwsze - upewnij się, że kurier, to faktycznie kurier, a nie jego kolega. Po drugie - upewnij się, że kwota pobrania się zgadza. Po trzecie - coś mi tu śmierdzi, ale może zbyt podejrzliwy jestem ;)

#3 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 29 August 2013 - 13:22

Powiedz,że jedyna możliwość to pobraniowa z gotówka do ręki albo allegro-najpierw przelew,potem wysyłka.
  • eualex likes this

#4 limes_inferior

limes_inferior
  • 178 posts
  • SkądSkövde, SE

Posted 29 August 2013 - 13:23

Ja również uważam, że to podejrzane. O podobnym oszustwie czytałem nawet całkiem niedawno. Kurierem okazał się znajomy kupującego i sprzedający został bez pieniędzy i bez sprzętu. Co to za warunek, że to on wysyła kuriera po odbiór? No ale jeśli się zdecydujesz, to również radziłbym umówić się w godzinach pracy, aby można było zadzwonić do danej firmy (na numer znaleziony na stronie w internecie, a nie podany przez kuriera :)) i sprawdzić czu kurier to faktycznie kurier. Ja sam bym sobie odpuścił - zbytnio to podejrzane...
  • eualex likes this

#5 dominik3755

dominik3755
  • 36 posts

Posted 29 August 2013 - 13:38

wał jak nic nie pakuj się w to sprzedaj na allegro

#6 dudek564

dudek564
  • 295 posts

Posted 29 August 2013 - 13:48

Hmmm, wyślę etykietę i zobaczymy o co chodzi. Trzymam rękę na pulsie. Jest jakaś możliwość sprawdzenia czy to faktycznie będzie pracownik który do mnie przyjedzie?

#7 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 29 August 2013 - 13:59

Nie polecam żebyś tak robił. Ewentualnie zobacz, czy ten kurier będzie sprawdzał co jest w paczce - zapakuj ją w kartonowe pudełko i dobrze zafoliuj, zabezpiecz. Przed domem/ mieszkaniem zobacz, czy jest samochód od DHL/ UPS i poproś kuriera o podanie danych, identyfikatora po czym zadzwoń do jego firmy. A jeśli chcesz inny sposób, to daj kurierowi zapakowane pudełko z czymś co waży jak laptop, a po otrzymaniu pieniędzy wyślij mu laptop. Drugi sposób jest trochę ryzykowny, ale bezpieczny ( jeśli Ty powiesz kupującemu, że wysłałeś sprzęt, a on się nie będzie odzywał, to dostanie 2,5- kilogramową paczkę bez laptopa ) :).

#8 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 29 August 2013 - 14:03

Hmmm, wyślę etykietę i zobaczymy o co chodzi. Trzymam rękę na pulsie. Jest jakaś możliwość sprawdzenia czy to faktycznie będzie pracownik który do mnie przyjedzie?

Po samochodzie,ubiorze,czytnniku?Zależy też jaki kurier.Poproś o numer telefonu kuriera,który ma się u Ciebie pojawić i wtedy zadzwoń na infolinie i sprawdź.

- - - Połączono posty - - -

Możesz też poprosić,żeby zamówił firme kurierską,którego tu wybierzesz(przywozi do Cb przesyłki i wiesz z doświadczenia,że to kurier)
  • eualex likes this

#9 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 29 August 2013 - 14:08

Nr telefonu raczej nie otrzyma bezpośrednio do kuriera, Też czytałem o takim właśnie wale ;) co to niby kurier się zjawił. Może po prostu ma firme i ma umowe na zniżki usług kurierskich podpisaną i dlatego zależy mu na zamówienia kuriera z jego strony? Mimo wszystko :) Uważaj

#10 shaqui

shaqui
  • 586 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 August 2013 - 14:15

Jeżeli przez UPS jest COD - cash on demand - to raczej on nie może zrobić zlecenia na twoje konto ?! pobraniem ponieważ jeżeli posiada numer klienta w danej firmie to kasa pobrania jest przelewana na jego konto, które jest zapisane w systemie. Sam mam umowę podpisaną z takim kurierem i nie wiem jak to niby działa ? COD, które on płaci ? A prosił Ciebie o twój numer konta ? Bo w firmach kurierskich kasę, którą "bierze" kurier zawsze przlewana jest na konto nikt później nie rozwozi pieniędzy ... Chyba jakiś przekręt - uważaj.

#11 dudek564

dudek564
  • 295 posts

Posted 29 August 2013 - 14:15

Prosił o numer konta i nazwę banku. Kasa ma trafić na konto.

#12 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 29 August 2013 - 14:17

Prosił o numer konta i nazwę banku. Kasa ma trafić na konto.

No to jak otrzymasz pieniądze to wtedy wyślij ;)

#13 shaqui

shaqui
  • 586 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 August 2013 - 14:19

No to jak otrzymasz pieniądze to wtedy wyślij ;)

Dokładnie - bo generalnie nie wiem jak to niby działa ... Możesz przez stronę Ale Kurier . pl tam wiem, że jest możliwość wskazania na jakie konto ma trafić kasa przy COD ...

Dziwne to wszystko.

#14 dudek564

dudek564
  • 295 posts

Posted 29 August 2013 - 14:21

Ja najpierw daje przesyłkę kurierowi -> on płaci dla kuriera -> firma kurierska wysyła pieniądze mi na konto

#15 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 29 August 2013 - 14:26

Ja najpierw daje przesyłkę kurierowi -> on płaci dla kuriera -> firma kurierska wysyła pieniądze mi na konto

= wtopa. Typowy przekręt.

#16 iKrawiec

iKrawiec
  • 1152 posts
  • Skąd/root

Posted 29 August 2013 - 14:46

Ty jesteś sprzedający, więc ustalasz warunki. Potencjalny kupiec nie zgadza się na to, sam próbuje manipulować olej pajaca.

#17 pavi7600

pavi7600

• 1199 posts

Posted 29 August 2013 - 14:47

Witam. Sprzedaje laptopa na tablica.pl jak i Allegro. Odezwał się kupujący i mówi ze mu Allegro nie potrzebne. Warunkiem jest to że on wysyła swego kuriera opłaconego do mnie-dhl lub ups. Gotówka która zapłaci trafi do mnie na konto(pobranie). Jak wszystkiego dopilnować aby nie zostać bez sprzętu i gotówki? Wieczorem ma podesłać etykietę którą muszę wydrukować.

Trochę dziwne, że Kupujący stawia WARUNKI. Dla mnie trochę śliski temat. Zaproponuj mu wysyłkę za pobraniem z możliwośćią sprawdzenia. Jeśli się zgodzi to jest ok, a jak nie to wiadomo, że wałek. Pozdrawiam .

P.S
Kolega wyżej mnie uprzedził.

#18 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 29 August 2013 - 15:33

Tak jak piszą koledzy - zażądaj wpłaty z góry na konto. Wysyłanie własnego kuriera nie jest akurat niczym dziwnym, jak ktoś ma jakąś dobrą umowę to się opłaca. Ja też wolę wysłać sam UPS za 25 zł niż dostać przesyłkę Siódemką za 35 zł.

#19 dudek564

dudek564
  • 295 posts

Posted 29 August 2013 - 18:50

Wysłał swoje dane, facet jest zarejestrowany na serwisach typu YouTube,Facebook,golden line... Wiem co zrobię i to będzie dobre rozwiązanie. Jeśli kurier zadzwoni powiem że nadam ją bezpośrednio z fill firmy. Niby z góry opłacona jest przesyłka, jeśli w oddziale wszystko będzie się zgadzać to wyślę. Wtedy chyba nie zostane oszukany. Co o tym sądzicie?

#20 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 29 August 2013 - 19:29

Co z tego, że jest zarejestrowany na YouTube, Facebook, Goldenline itp.? Może być nawet zarejestrowany na koncie Parafii Św. Izajasza. Najlepiej będzie tak, jak mówią Ci koledzy wyżej. Ty zrobisz jak chcesz.

#21 akimenowa

akimenowa
  • 2 posts

Posted 13 September 2013 - 09:04

dokładnie, zrób jak wyżej

#22 scooti

scooti
  • 18 posts

Posted 15 September 2013 - 00:43

Kolego prosty numer ci wycina jesli wysle kuriera swojego bo moze to on przyjedzie po paczke i na drugi dzien on bedzie ja mial a ty zostaniesz bez kasy

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users