Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Power Mac G4 nie uruchamia się

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 gnomm

gnomm
  • 6 posts

Posted 26 August 2013 - 20:22

Witam Jestem posiadaczem ww. komputera. Komputer ten stał nieużywany przez jakieś dwa lata. Ostatnio postanowiłem uruchomić go ale niestety nie udało mi się. Efekt jest taki, że przycisk power zaświeca się gdy go naciskami a po puszczeniu gaśnie. Komputer nie wydaje przy tym żadnych dźwięków (nie słychać wiatraków ani dysku). W czasach gdy pracowałem na nim zdarzyły się ze dwa razy właśnie takie problemy z jego uruchomieniem, ale po kilkakrotnym naciśnięciu przycisku power, komputer startował i pracował normalnie - teraz nie wystartował mimo wielu próbom. Podejrzewam zasilacz, ale nie wiem jak go sprawdzić. Proszę o pomoc w znalezieniu i usunięciu usterki. p.s. komputer to M8570. p.s.2 w komputerze nic nie było zmieniane - konfiguracja dokładnie taka sama jak w czasach gdy pracował codziennie.

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 26 August 2013 - 20:30

Sprawdź napięcie na baterii RTC (na logicboard). Twój problem często wiąże się z uszkodzeniem w/w baterii.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#3 Lion94

Lion94
  • 19 posts

Posted 26 August 2013 - 23:15

Nie no skoro twój komputer PowerMac G4 był ostatnio używany, to sprawdź pierw: 1) kartę graficzną - może ci się przepaliła 2) zasilacz - pożycz od kogoś i sprawdź (możesz zdobyć jak ci się uda w pewnych miejscach - złomowisko) 3) pamięci ram i na jakiej częstliwości FSB posiadasz Obstawiam że padł zasilacz, jeśli trzy z wariantów urządzeń działają to znaczy że baterie masz uszkodzoną.

#4 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 27 August 2013 - 00:42

Nie no skoro twój komputer PowerMac G4 był ostatnio używany, (...)

Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem, zwłaszcza że:

(...). Komputer ten stał nieużywany przez jakieś dwa lata. (...)

to sprawdź pierw: 1) kartę graficzną - może ci się przepaliła 2) zasilacz - pożycz od kogoś i sprawdź (możesz zdobyć jak ci się uda w pewnych miejscach - złomowisko) 3) pamięci ram i na jakiej częstliwości FSB posiadasz Obstawiam że padł zasilacz, jeśli trzy z wariantów urządzeń działają to znaczy że baterie masz uszkodzoną.

Proponuję jeszcze kupić obudowę - może pękł akryl .... Oczywiście wszystkie uszkodzenia są możliwe... lecz najtaniej to wziąć miernik i pomierzyć. Brak napięcia na baterii RTC blokuje start G4-ki.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#5 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 27 August 2013 - 08:32

Wyjmij tę baterię, zresetuj PMU, spróbuj uruchomić. Jak zadziała, kup nową baterię (1/2 AA, 3.6V) i po sprawie. Koszt do kilkanastu zł. Komp może działać bez tej baterii, ale będzie gubić datę i godzinę przy każdym "zimnym" starcie.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#6 gnomm

gnomm
  • 6 posts

Posted 27 August 2013 - 17:02

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i chęć pomocy. Sprawdzianem napięcie na baterii 3,66 V więc wygląda, że jest OK. Wyjęcie baterii i reset PUM nie pomógł. Czy możliwe jest, żeby winny był włącznik? Odnoszę wrażenie, że naciska się dość ciężko. Wie ktoś może jak sprawdzić (pomierzyć) zasilacz?

#7 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 27 August 2013 - 17:26

Tutaj masz pinout i procedurę.

mac-pro.pl

#8 gnomm

gnomm
  • 6 posts

Posted 27 August 2013 - 19:36

Zasilacz pomierzony - wygląda, że to jego wina. Pomierzyłem według wskazanego opisu - brak napięć od punktu 4 do ostatniego. Czytałem, że zasilacze najczęściej padają z powodu wysychania kondensatorów - bawił się ktoś może w ich wymianę? Nie wiem czy warto się za to zabierać ale podejrzewać, że szanse na kupno niedrogiego używanego egzemplarza są raczej znikome a szkoda mi oddać go na złom (to chyba najładniejszych komputer jak powstał).

#9 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 27 August 2013 - 22:16

Pewnie, że warto. Kondensatory tanie, spróbować nie zaszkodzi. Trochę są pozalewane klejem tu i tam, ale nie ma róży bez kolców ;) Zwłaszcza w Twoim przypadku, kiedy komp stał bez prądu tyle czasu, jest duża szansa że to właśnie to.

mac-pro.pl

#10 gnomm

gnomm
  • 6 posts

Posted 28 August 2013 - 07:19

Dziękuję za radę. Rozkręcę zasilacz w wolnej chwili i zobaczę czy takie kondensatory są dostępne na rynku. Dziękuję wszystkim za pomoc. Myślę, że temat można zamknąć.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users