Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jasna plama na matrycy...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Medboy

Medboy
  • 14 postów

Napisano 26 sierpnia 2013 - 11:24

Witam. Dzis rano zauwazylem jasna plame na matrycy,jest widoczna tylko na czarnym tle i w ciemnym pomieszczeniu. Jest strasznie rowna tak jakby ktos cos zamknal w laptopie ale tak nie bylo. Mac lezy tylko w domu i kozystam z niego tylko ja. Czy sa jakies sposoby na usuniecie tego z matrycy i jak to moglo powstac. Dodaje fotke.

#2 Matess1999

Matess1999
  • 38 postów

Napisano 26 sierpnia 2013 - 13:01

Co to za mac ? U mnie w powerbook g4 alu 15" jest też na matrycy kilka przebarwień ale już do tego się przyzwyczaiłem.

#3 Medboy

Medboy
  • 14 postów

Napisano 26 sierpnia 2013 - 13:11

MacBook Pro 15,4“ mid/late 2007. Problem w tym ze to sie zrobilo z dnia na dzien i jest to dla mnie dziwne. Polkoliste przebarwienie Jest geometrycznie prawie idealne i to mnie dziwi bo nie jest to mala plamka... Da sie to jakos oslabic?

#4 Medboy

Medboy
  • 14 postów

Napisano 27 sierpnia 2013 - 09:09

Naprawde nikt nie jest w stanie mi nic doradzic???

#5 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 27 sierpnia 2013 - 09:25

Może jestem ślepy, ale nie widzę na zdjęciu "geometrycznego, prawie idealnego" przebarwienia. Widzę za to wyraźny zaciek w tle twojego odbicia.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#6 Medboy

Medboy
  • 14 postów

Napisano 27 sierpnia 2013 - 09:49

Chodzi mi o to polkole z paskiem,to biale w prawym dolnym to odbicie swiatla. "Ubytek" jest centralnie na srodku zdjecia.

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 27 sierpnia 2013 - 10:53

A wpadłeś na pomysł, że MacBook stoi w miejscu, w którym na tylną ścianę pada światło i przebija Ci jabłko na matrycę?

#8 Paweł Lewiński

Paweł Lewiński
  • 10 postów
  • SkądOzarow Mazowiecki, Poland

Napisano 27 sierpnia 2013 - 10:56

Pozbyć się łatwo - wymienić matrycę ;) Jesli to usterka matrycy to nic nie poradzisz.... Może jabłuszko z drugiej strony przebija ?? :)

#9 Medboy

Medboy
  • 14 postów

Napisano 27 sierpnia 2013 - 11:04

To nie to. Widzisz wogole to co pokazalem na zdjeciu? Jesli jest slabej jakosci zrobie drugie. Ale ja widze to dokladnie. Na srodku zdjecia jest widoczne polkole przedzielone jakby po srodku dluga linia. Nie wiem jak to inaczej opisac.

- - - Połączono posty - - -

Problem w tym ze nie do konca jestem przekonany ze to matryca padla. Widac to tylko na czarnym tle i jest to jasne przebarwienie strasznie dziwne w ksztalcie... Nie jest to jakis piksel,plamka tylko to dziwne polkolo... Moze powstalo po czyszczeniu matrycy,ale czyszcze szmatka i plynem do monitorow. Jak myslicie?

#10 Paweł Lewiński

Paweł Lewiński
  • 10 postów

Napisano 27 sierpnia 2013 - 11:08

A co się dzieje po włączeniu sprzętu ? ( bo rozumiem że to przy wyłączonym ?? ) ..... choć już teraz mogę powiedzieć że to matryca uszkodzona. Rozklejona albo coś takiego. Nigdy nie słyszałem by matryce się naprawiało... pewnie do wymiany.

#11 Medboy

Medboy
  • 14 postów

Napisano 27 sierpnia 2013 - 11:56

Na wylaczonym nic nie widac tylko jak go wlacze i jest czarne tlo to widac to wyraznie. Wieczorem zrobie lepsze zdjecie i wstawie moze wtedy ktos trafnie oceni co to jest.

#12 Paweł Lewiński

Paweł Lewiński
  • 10 postów

Napisano 27 sierpnia 2013 - 14:22

może też zrób mały eksperyment ..... poświeć w jabłuszko latarką czy czymś takim...

#13 Medboy

Medboy
  • 14 postów

Napisano 27 sierpnia 2013 - 15:18

Zobacz na zdjecie i ocen... To nie ten trick ze widac jablko jak przesfituje... Jest to dziwne... Po meczu dam druga fote. Bedzie juz ostra.

#14 Paweł Lewiński

Paweł Lewiński
  • 10 postów

Napisano 28 sierpnia 2013 - 11:01

Powiem tak. Zgadywanie niewiele da. Jak masz zdolności manualne to otwieraj obudowę i zobacz o co chodzi... Kilka jabłek już naprawiałem ale nigdy nie była to awaria matrycy ( dziwne ). Podejrzewam że wygląda ona tak samo jak każda inna ... pecetowa ( bleeee.. ) Jesli tak, to napewno jest to problem wewnętrzny matrycy. Nie naprawi się... może się pogorszyć z czasem :/

#15 Medboy

Medboy
  • 14 postów

Napisano 28 sierpnia 2013 - 17:39

[ATTACH=CONFIG]16716[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]16717[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]16718[/ATTACH] to sa foty juz lepszej jakosci. Mam nadzieje,ze ktos cos poradzi albo chociaz precyzyjnie okresli co to moze byc bo pojawilo sie to z dnia na dzien... Dodam ze sa to te cienkie linie - polkole i ta linia ja przecinajaca.

#16 Medboy

Medboy
  • 14 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 08:43

Jest szansa ze ktos zdiagnozuje moja wade na matrycy? Bo widze,ze temat umarl...

#17 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 08:52

Może niosłeś go w torbie i coś odbiło się na tylnej warstwie matrycy (chodzi o tą kreskę). Usunąć się tego nie da.

#18 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 19:19

Jest szansa ze ktos zdiagnozuje moja wade na matrycy? Bo widze,ze temat umarl...

Tutaj nie ma co diagnozować. Jeśli nie jest to rzecz zmywalna na zewnętrznej powłoce, to oznacza to usterkę matrycy. Samo się to raczej nie rozejdzie. Albo bedziesz z tym żył, albo wymienisz matrycę.

#19 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 19:30

Tutaj nie ma co diagnozować. Jeśli nie jest to rzecz zmywalna na zewnętrznej powłoce, to oznacza to usterkę matrycy. Samo się to raczej nie rozejdzie. Albo bedziesz z tym żył, albo wymienisz matrycę.

Amen

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych