Popieram w 100%, póki co a poczekamy zobaczymy..co do pulpitu 3d to poki co jest on bardziej 3d w macach (expose, dashboard itp) niz w windach
Longhorn, jak wiele się zmeni zanim nadejdzie?
Napisano 06 maja 2005 - 14:42
Napisano 09 maja 2005 - 15:11
Jasne. Mac ze swoim QuickTime jest multimedialny... szkoda tylko że jakNowa winda ma byc, wiadomo, bardziej mulitmedialna :wink:
użytkownik ma zainstalować plugin to mu się już odechciewa... o ignoranctwie
dla Linxua nie wspominając...
Windows przynajmniej ma bogate wsparcie dla urządzeń IrDA, tel. kom., GPS itd.
Na Mac'u conajwyżej iPod ma taką praktyczność i funkcjonalność użytkową...
W Tiger ma być Safari 2 - ciekawe kiedy pierwsza dziura na jaw wyjdzie...Ma byc w nim nowy IE w wersji 7 pozbawione dziur :wink:
Przy okazji mogli by załatać te w Safari 1.x...
iCal "wszystkim potrzebny" też ma pewnie pełno dziur, tylko że nikt nie wie
po co używać tego programu, więc dziury na światło dzienne nie wychodzą...
Pozatym świecicie taką wiedzą o OS'ach że faktycznie, przekonująca jest
wasza argumentacja dotycząca świetności OSX...
Rozumiem że można bluzgać na OS'y które się stoswało i które zawodziły...
ale aby oceniać z góry to co robi dany producent, to tylko świadczy o typowym
MacSnobie: gbur, sonb, nowobogacki, który zapierda** 25h/d (najczęściej w DTP),
robi przekręty (najczęściej i tak sotosuje soft nielegalnie) i żre tynk ze ścian tylko
po to żeby wreszcie nowego maczka sobie kupić... a jeśli ma większą firmę
to wymaga od pracowników aby obsługiwali Mac'i (szkoda że 0.3% w Polsce
ich jest)...
Żal wam du** ściska że Windows będzie miał więcej landryn i obracających się
dupenszwanców na Desktopie niż ma OSX...
Osobiście sądzę że Longhorn nie będzie na poziomie OSX, ale nieco wyżej...
w każdym razie życzę MS aby tak było. (Bo czemu by nie?)
Dobrze gada! Polać mu!
Napisano 16 maja 2005 - 19:11
Napisano 16 maja 2005 - 20:02
Napisano 25 maja 2005 - 10:37
Na pewno Windows ma sporą przewagę w jednym - jest na niego więcej darmowego softu.
A poza tym witam wszystkich forumowiczów . Właśnie tu przyżeglowałem i od razu dokonałem rejestracji
Napisano 25 maja 2005 - 10:45
A poza tym witam wszystkich forumowiczów . Właśnie tu przyżeglowałem i od razu dokonałem rejestracji Smile
Bardzo nam milo i witamy
Napisano 02 czerwca 2005 - 10:09
Dlaczego wybrałem więc Maka będąc userem PC? RISC. Ergonomia. Styl. Nowość. Mniejsza o to. Mac OS X 10.3 Panther wydaje mi się trochę dziwny i ta okrągła mysz wyglądająca jak mydło... :mrgreen: Ale przyzwyczajam się. To ciekawe, bo OS X jest bazowany na X11 i nawet GNOME bodajże. Jestem również użytkownikiem Linuksa, GNOME to moje ulubione środowisko i wszystko mi tam pasuje. A OS X nadal jest... dziwny. :wink:
Żeby nie było, że najeżdżam - ja tu mówię o pierwszym kontakcie z nowym systemem. Wierzę, że jest to bardzo wydajny, wypasiony OS. Nie podoba mi się natomiast kiedy ludzie powtarzają obiegowe opinie o Szatanie z Redmond, o tym jak to Windows jest dziurawy, niedopracowany i w ogóle jak to MS wpływa na niż demograficzny i porażkę Traktatu Konstytucyjnego we Francji. :shock:
Powiem tyle - używałem Windowsa w wersjach 3.11, 95, 98, 2000, XP, 2003 Server. Windows XP jest bardzo stabilnym systemem operacyjnym. Od czterech lat nigdy mi się nie wywalił, Blue Screen of Death (błąd STOP) widziałem tylko wtedy gdy spieprzył się dysk twardy w moim PieCu, a więc z winy sprzętu, a nie systemu operacyjnego. XP jest całkiem użyteczny i nie narzekam na niego w żadnym stopniu. Trzeba przyznać, że systemy MS ciągle się rozwijają i każda kolejna wersja poza tym, że jest ładniejsza od poprzedniej, jest również od niej stabilniejsza i bardziej funkcjonalna. Myślę, że Longhorn będzie wielkim krokiem na przód.
Dlaczego wam się wykrzacza Windows? Nie wiem. Złe użytkowanie. Pirackie kopie. Wadliwy sprzęt. Pech? Proszę tylko o jedno - nie powtarzajcie jak papugi złośliwych uwag innych ludzi. Nadając w ten sposób na Okna zdajecie się sugerować, że Mac OS powinien być Jedynym Słusznym Systemem Operacyjnym ™ . I co - tym sposobem jesteście lepsi od "wroga"?
Każdy OS jest inny i każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Zamierzam używać mojego Maka, ale nie zamierzam być ograniczonym neofitą. Życzę wam i sobie przyjemnej, wydajnej i bezproblemowej pracy w każdym OS.
Napisano 02 czerwca 2005 - 10:18
Niektórzy z was zachowują się jak typowi krzykacze i narzekają na Microsoft i Windows powtarzając opinie innych bałwanów. Maka mam od... wczoraj. Tak, tak, wasze forum zostało zarażone - jestem PieCowym. Kupiłem sobie starego iMac'a Bondi Blue, bo w domu nie miałem swojego kompa desktopowego, musiałem targać na plecach 5kg laptopa (PC/HP) z biura jeżdżąc na rowerze i nie bardzo miałem na to ochotę.
Dlaczego wybrałem więc Maka będąc userem PC? RISC. Ergonomia. Styl. Nowość. Mniejsza o to. Mac OS X 10.3 Panther wydaje mi się trochę dziwny i ta okrągła mysz wyglądająca jak mydło... :mrgreen: Ale przyzwyczajam się. To ciekawe, bo OS X jest bazowany na X11 i nawet GNOME bodajże. Jestem również użytkownikiem Linuksa, GNOME to moje ulubione środowisko i wszystko mi tam pasuje. A OS X nadal jest... dziwny. :wink:
Żeby nie było, że najeżdżam - ja tu mówię o pierwszym kontakcie z nowym systemem. Wierzę, że jest to bardzo wydajny, wypasiony OS. Nie podoba mi się natomiast kiedy ludzie powtarzają obiegowe opinie o Szatanie z Redmond, o tym jak to Windows jest dziurawy, niedopracowany i w ogóle jak to MS wpływa na niż demograficzny i porażkę Traktatu Konstytucyjnego we Francji. :shock:
Powiem tyle - używałem Windowsa w wersjach 3.11, 95, 98, 2000, XP, 2003 Server. Windows XP jest bardzo stabilnym systemem operacyjnym. Od czterech lat nigdy mi się nie wywalił, Blue Screen of Death (błąd STOP) widziałem tylko wtedy gdy spieprzył się dysk twardy w moim PieCu, a więc z winy sprzętu, a nie systemu operacyjnego. XP jest całkiem użyteczny i nie narzekam na niego w żadnym stopniu. Trzeba przyznać, że systemy MS ciągle się rozwijają i każda kolejna wersja poza tym, że jest ładniejsza od poprzedniej, jest również od niej stabilniejsza i bardziej funkcjonalna. Myślę, że Longhorn będzie wielkim krokiem na przód.
Dlaczego wam się wykrzacza Windows? Nie wiem. Złe użytkowanie. Pirackie kopie. Wadliwy sprzęt. Pech? Proszę tylko o jedno - nie powtarzajcie jak papugi złośliwych uwag innych ludzi. Nadając w ten sposób na Okna zdajecie się sugerować, że Mac OS powinien być Jedynym Słusznym Systemem Operacyjnym ™ . I co - tym sposobem jesteście lepsi od "wroga"?
Każdy OS jest inny i każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Zamierzam używać mojego Maka, ale nie zamierzam być ograniczonym neofitą. Życzę wam i sobie przyjemnej, wydajnej i bezproblemowej pracy w każdym OS.
calkiem konkretna wypowiedz
a ta myszke mydlana poprostu opchnij na allegro i wez np ultraX logitecha z rolka
osx jest dziwny - absolutnie sie zgodze z Toba dokladnie tak samo odczuwalem przy pierwszym kontakcie.ale po czasie i po nauczenia sie skrotow klawiszowych funkcjonalnosc podoba mi sie bardziej niz w XP.co do stabilnosci - to kwestia ktorej nie poruszam - jak ktos chce to i patelnie zawiesi.system trzeba uzywac a pady sa i beda na kazdym systemie.
Napisano 02 czerwca 2005 - 10:22
Trzeba przyznać, że systemy MS ciągle się rozwijają i każda kolejna wersja poza tym, że jest ładniejsza od poprzedniej, jest również od niej stabilniejsza i bardziej funkcjonalna.
Widzisz troche mnie dziwi ze to piszesz , nie masz swiadomosci ile ma "nowy" system czyli XP ?
Cztery lata to wieki !!! przez ten czas technologicznie OS X wyprzedzil go o lata swietlne.
Każdy OS jest inny i każdy znajdzie w nim coś dla siebie
Inny tak , ale co ja moge dla siebie na podstarzalym XP znalesc naprawde nie wiem.
[ Dodano: 2005-06-02, 11:23 ]
Niektórzy z was zachowują się jak typowi krzykacze i narzekają na Microsoft i Windows powtarzając opinie innych bałwanów.
Wybacz misiaczku ale zaczynajac od obrażania nigdzie nie zajdziemy
Napisano 02 czerwca 2005 - 10:53
Wybacz misiaczku ale zaczynajac od obrażania nigdzie nie zajdziemy
hehehe Lexus za szybko cienienie Ci sie podnosi
walka o wszystkoe bedzie zawsze i wszedzie - OSX vs Longhorn, Morphos vs OS4 , Opel vs VW ,pralka whirpoola bedzie lepsza od amici bo ma niebieski wyswietlacz a amica ma sinokoperkowy roz itd itd zawsze w tych wszystkich "potyczkach" trzeba miec do tego dystans.szkoda nerwow
Napisano 02 czerwca 2005 - 14:13
Napisano 02 czerwca 2005 - 15:09
Napisano 02 czerwca 2005 - 15:17
Napisano 03 sierpnia 2005 - 20:01
hmm skoro to taki boski system to czego nikt o nim nie wie? i prawie nikt z niego nie korzysta?A o AmigaAnywhere slyszal kiedys? To system 100% przenosny i skalowalny o bezpieczenstwie nie wspominajac....
kazdego kto smie twierdzic ze windows jest stabilny zabije smiechem. anytime. albo wysle do niego moja dziewczyne na 5 minut. jak siadala u mnie przy windzie to widzialem tyle BSOD'ow ze po prostu szok. (teraz siedzi na gentoo linux i moj komp jest safe )
zgodze sie tylko z tym ze xp jest stabilniejsze niz poprzednie windowsy.
aha moze nikt nie zauwazyl ale m$ bierze sie do roboty tylko gdy zagraza mu konkurencja. wlasnie dlatego zabrali sie za IE7 - konkurencja powaznie nadgryzla im rynek,
ogryzek? gdzie tam ja jestem za otwartym oprogramowaniem.Dlaczego wam siê wykrzacza Windows? Nie wiem. Z³e u¿ytkowanie. Pirackie kopie. Wadliwy sprzêt. Pech? Proszê tylko o jedno - nie powtarzajcie jak papugi z³oliwych uwag innych ludzi. Nadaj¹c w ten sposób na Okna zdajecie siê sugerowaæ, ¿e Mac OS powinien byæ Jedynym S³usznym Systemem Operacyjnym . I co - tym sposobem jestecie lepsi od "wroga"?
ja mam swoje doswiadczenia i na nich opieram swoje opinie. a to ze sa one zbiezne z opinia wiekszosci....coz widocznie taki juz jest ten windows.Niektórzy z was zachowuj¹ siê jak typowi krzykacze i narzekaj¹ na Microsoft i Windows powtarzaj¹c opinie innych ba³wanów.
a u mnie odwrotnie - winxp spieprzyl mi dwie plyty glowne, karte grafiki, ram, nagrywarke. dzwiekowka jakos ocalala. (nie robilem zadnego overclockingu, zeby bylo jasne)Blue Screen of Death (b³¹d STOP) widzia³em tylko wtedy gdy spieprzy³ siê dysk twardy w moim PieCu,
taka jest prawda...o tym jak to Windows jest dziurawy, niedopracowany
[url]http://secunia.com/product/22/[/url]
zacytuje dla leniwych:
26 otwartych dziur w samym windows xpVendor:
Microsoft Product Link:
N/A Product Affected By:
105 Secunia Advisories
Microsoft Windows XP Professional with all vendor patches installed and all vendor workarounds applied, is currently affected by one or more Secunia advisories rated Highly critical
Currently, 26 out of 105 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database.
dla porownania
1 dziura niskiego poziomu w debianie (caly system + oprogramowanie) !!Debian GNU/Linux 2.x
Vendor:
Debian Product Link:
View here Product Affected By:
91 Secunia Advisories
Debian GNU/Linux 2.x with all vendor patches installed and all vendor workarounds applied, is currently affected by one or more Secunia advisories rated Less critical
Currently, 1 out of 91 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database.
to teraz przegladarki
IE:
Microsoft Internet Explorer 6.x with all vendor patches installed and all vendor workarounds applied, is currently affected by one or more Secunia advisories rated Highly critical
This is based on the most severe Secunia advisory, which is marked as "Unpatched" in the Secunia database. Go to Unpatched/Patched list below for details.
Currently, 20 out of 83 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database.
FF:
OperaMozilla Firefox 1.x with all vendor patches installed and all vendor workarounds applied, is currently affected by one or more Secunia advisories rated Less critical
This is based on the most severe Secunia advisory, which is marked as "Unpatched" in the Secunia database. Go to Unpatched/Patched list below for details.
Currently, 3 out of 21 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database.
nie ma chwilowo znanych dziur :shock: :shock:The Secunia database currently contains 0 Secunia advisories marked as "Unpatched", which affects Opera 8.x.
Currently, 0 out of 7 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database.
Napisano 03 sierpnia 2005 - 20:39
[...]Więc "teoretycznie" wybieram ctrl+alt+del i zamykam sprawę. Ale co najśmieszniejsze mogę wybierać se tę komendę nawet po 10 razy, a to nic nie da. Po prostu trzeba czekać. Czasem nawet proces "Zamykanie Aplikacji" czy coś w tym stylu "Nie odpowiada"...
PowerBook G3/300Mhz 192RAM. OS X 10.2.8 Jaguar. FireFox. Podobna sytuacja. japko+alt+esc -> ForceQuit. Sekunde potem mogę ponownie uruchomić FF i dalej siedzieć w necie.
Nie jest to może kwestia stabilności systemu, ale sposobu w jaki sobie radzi na codzień - z każdą aplikacją.
Pozdr.
W winXP tez jest "force quit" ctrl+Shft+Escape :!:, sekunde po tym tez mozesz uruchomic FireFoxa
Napisano 03 sierpnia 2005 - 22:18
Nie słyszałem o tym. Ale kiedyś wypróbuję ;-)W winXP tez jest "force quit" ctrl+Shft+Escape , sekunde po tym tez mozesz uruchomic FireFoxa
Napisano 03 sierpnia 2005 - 22:22
Nie słyszałem o tym. Ale kiedyś wypróbuję Wink
Nie słyszałeś!? To przecież najczęściej używany skrót w windowsie :mrgreen: . No może zaraz po ctrl+alt+del .
Napisano 03 sierpnia 2005 - 23:23
Może i tak, ale nie każda klawiatura obsługuje ten skrótNie słyszałeś!? To przecież najczęściej używany skrót w windowsie :mrgreen: . No może zaraz po ctrl+alt+del .Nie słyszałem o tym. Ale kiedyś wypróbuję Wink
[ Dodano: 04-08-05, 01:59 ]
Mały przedsmak tego, co przyniesie Windows Vista możemy przeczytać w tym doniesieniu prasowym. I już wiadomo skąd nazwa nowej wersji: trzeba będzie często sięgać do konta a'vista
Napisano 04 sierpnia 2005 - 08:57
Mały przedsmak tego, co przyniesie Windows Vista możemy przeczytać w tym doniesieniu prasowym.
Hehe, już takich przedsmaków były dziesiątki, ale ten z HDTV jest ciekawy :mrgreen: . Swoją drogą tą technologię chyba będzie musiał posiadać telewizor, dla pełnej kompatybilności z PS3.
Napisano 04 sierpnia 2005 - 13:36
Swoją drogą tą technologię chyba będzie musiał posiadać telewizor, dla pełnej kompatybilności z PS3.
Zapewne tak, jeśli będziemy chcieli nacieszyć się obrazem wykorzystującym sporo z możliwości konsoli i telewizora. Ale kupienie nowego telewizora do konsoli, której głównym zadaniem jest wyświetlanie wysokiej jakości obrazu, jest usprawiedliwione, w przeciwieństwie do inwestowania w nowy monitor do komputera, na którym będzie się czasem chciało obejrzeć film wysokiej jakości. Jakoś raczej ludzie przesadzają z jakością in minus (typki na giełdzie w Krakowie sprzedają DivX'y CAM, z marnym, niedokolorowanym obrazem i szeleszczeniem czipsów, za 25zł) niż in plus.
PS. Jeśli chodzi o owe wysokiej jakości filmy, to przykładowe filmiki HD-WMV mój Slakuś, a konkretnie MPlayer, odtwarzał na, teoretycznie niezdatnej do tego formatu, karcie Radeon 9000, a Windows XP z tą kartą przy próbie odtwarzania zapchał całą kartę, zaraz potem procesor, a na koniec zrobił reset
Napisano 05 sierpnia 2005 - 20:57
Napisano 05 sierpnia 2005 - 21:04
Napisano 05 sierpnia 2005 - 21:05
Napisano 06 sierpnia 2005 - 06:52
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych