Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro nie widzi swojej baterii

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 N35T

N35T
  • 9 posts

Posted 24 August 2013 - 23:44

Witam, mam dosyć nietypowy problem; posiadam MacBooka Pro 13" z połowy 2009r. Bateria w komputerze jest półroczna i przez 3 miesiące działała bez problemu, aż nagle komputer zaczął wariować. Początkowo działo się to sporadycznie: na ikonie stanu baterii pokazywało się 0% i komunikat wymień teraz, komputer działał tylko na zasilaczu, a co ciekawe, po odłączeniu, diody stanu baterii z lewej strony pokazywały całkowite naładowanie. W końcu stan ten się zatrzymał i komputer pozostał taki do momentu, kiedy oddałem go do serwisu. Okazało się, że wadliwy jest (cytuję z opisu serwisanta :) ) układ SMC na płycie logicznej na płycie głównej - zmieniono płytę główną. Komputer zaczął działać sprawnie i podziałał tak 2 dni... znów 0%, "wymień teraz", komputer na zasilaczu; oddałem znów tym razem na 3miesięcznej gwarancji, no i jak na złość w serwisie działał ok. Odebrałem wczoraj, bateria działa, dziś włączony komputer odłączam od zasilacza i po paru minutach czarny ekran. Podłączam z powrotem i znów 0% i to co poprzednio... Czy ktoś ma pomysł co nie gra, co spróbować?

#2 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 25 August 2013 - 00:41

Czy laptop był non stop podłączony do zasilania na baterii mimo to, że ta była naładowana na 100%? Ciągłe trzymanie naładowanej baterii pod prądem a szczególnie baterii LiJon uszkadza je. Tego typu baterie nie lubią być przeładowane, a jeśli bateria była nieorginalna system mógł nie widzieć jej poprawnie i nie stosować odpowiednich zabezpieczeń. Inna sprawa to może wadliwy zasilacz/wtyczka albo uszkodzone/niekontaktujące wtyki. Czemu poprawnie działało w serwisie trudno powiedzieć.

#3 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 25 August 2013 - 00:41

Sprawdź na innej baterii. Przypuszczalnie masz uszkodzone ogniwa (lub zwarcie na jednym z nich). Coś mi mówi, że nie potrzebnie wymieniałeś płytę. Poza tym SMC jest układem wymiennym - nie trzeba wymieniać całej płyty.

(...) jeśli bateria była nie orginalna (...).

Mądra sugestia - jakie jest pochodzenie baterii?

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#4 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 25 August 2013 - 06:49

Wg mnie głównym podejrzanym jest uszkodzona bateria. Czy serwis przeprowadzał testy na innej baterii? Czy sprawdzali tą baterię na testerze baterii?

#5 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 25 August 2013 - 09:09

Jeśli była nieorginalna i w serwisie dopatrzyli się tego to mogli jej nie sprawdzić.

#6 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 25 August 2013 - 11:07

Ja również w pierwszej kolejności stawiałbym na uszkodzoną baterię, tyle, że poważny serwis powinien sprawdzić działanie komputera na innej sprawnej baterii. Poza tym wymiana całej płyty w przypadku takiej usterki to też zagadka, bo takie rzeczy zwyczajnie się naprawia.

#7 0perator

0perator
  • 110 posts
  • Skądobywatel świata

Posted 25 August 2013 - 13:40

Czy laptop był non stop podłączony do zasilania na baterii mimo to, że ta była naładowana na 100%? Ciągłe trzymanie naładowanej baterii pod prądem a szczególnie baterii LiJon uszkadza je. Tego typu baterie nie lubią być przeładowane, a jeśli bateria była nieorginalna system mógł nie widzieć jej poprawnie i nie stosować odpowiednich zabezpieczeń. Inna sprawa to może wadliwy zasilacz/wtyczka albo uszkodzone/niekontaktujące wtyki. Czemu poprawnie działało w serwisie trudno powiedzieć.

Na jakiej podstawie to stwierdzenie że baterie czegoś nie lubią? Muszę się z tobą kolego nie zgodzić ponieważ posiadam Macbooka Pro 15 z początku 2011 i ponad dwa lata już w zasadzie działa jako komputer stacjonarny podłączony non stop do zasilania i bateria jest może nie jak nowa ale w stanie idealnym i jak trzeba to popracuję na niej kilka godzin. Prawdopodobnie jak napisali koledzy może być uszkodzone ogniwo w baterii jeśli to jakiś tani zamiennik.

#8 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 25 August 2013 - 13:54

Na jakiej podstawie to stwierdzenie że baterie czegoś nie lubią?

Rozmawiam z nimi, głaszczę je i pytam się - kochana bateryjko co lubisz najbardziej no i mi odpowiadają. Ty tak nie robisz?
A tak na serio 0peratorze wystarczy znać prawa fizyki i poczytać troszkę o tego typu ogniwach. Z baterii LiPo i LiJon bardzo często korzystam w modelarstwie czy też przy moich replikach ASG (takie repliki karabinów) i aby nie zrobić sobie kuku oraz nie wydawać miesięcznie 100 złotych na akumulatorki zapoznałem się z informacjami na temat tych ogniw gdyż wolę być świadomym użytkownikiem.
Jeśli baterie działają Ci bardzo dobrze to się cieszę jednak OS X ma pewne zabezpieczenia dla takich nieświadomych użytkowników jak Ty jeśli chodzi o ładowanie baterii. Np. gdy bateria ma 100% przestaje ją ładować, czeka aż akumulator rozładuje się o 5% i znów go doładowuje. Dla Ciebie szary użytkowniku system pokazuje non stop 100% bo tak to pisałbyś na forach, że Ci ładowarka nie działa. Jeśli ogniwa są nieoryginalne system może ich nie rozpoznawać i przeładowywać taką baterię powodując jej uszkodzenie. Proste?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users