Macbook pro retina mimo 100% naładowania nie doładowuje baterii do końca
Started by
Waski14
, 24 Aug 2013 15:16
3 replies to this topic
Posted 24 August 2013 - 15:16
Witam, od tygodnia jestem posiadaczem komputera macbook pro retina 15 cali, w konfiguracji standardowej z procesorem 2,4 (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w tej sprawie). Komputer użytkuję dość intensywnie tak że przez ostatni tydzień udało mi się zrobić 16 cykli ładowania, zastanawia mnie jednak fakt iż ostatnio zauważyłem że zaraz po pełnym naładowaniu laptopa gdy dioda zmieniła kolor na zielony a wskaźnik pokazał 100% w preferencjach systemowych było pokazane iż pozostały ładunek to około 8100, mimo iż pełna pojemność nominalna to 8477. Dodatkowo zainstalowałem Battery Health status by sprawdzić stan baterii, który wskazuje 100,02% czyli idealnie, również poziom maksymalnego możliwego naładowania baterii wskazuje 8477, jednak zastanawia mnie fakt iż program ten pokazuje aktualny stan baterii o 4% niższy niż ten w mac os. Czy to może powodować iż komputer mimo 100% tak naprawdę doładowuje się tylko do 96% i jeśli tak to co powinienem z tym zrobić ?
Wszelkie konstruktywne opinie z waszej strony będą mile widziane, proszę również o wyrozumiałość gdyż jest to mój 1 komputer mac i chciał by aby wszystko działało w nim idealnie

Posted 24 August 2013 - 15:34
Myślę, że jest to zupełnie naturalna rzecz...
Mój Macbook jest podpięty pod zasilacz od wczoraj i też nie ładuje dalej, mimo że mam baterię naładowaną na 96%. Dopiero jak poziom baterii spadnie do 95% chyba, to bateria zaczyna się ładować.

Posted 24 August 2013 - 16:30
Baterie stosowane obecnie w MBP to ogniwa Litowo-jonowe. Ich plusem jest duża ilośc cykli, długa żywotność jednak aby była ona tak długa jak zapewnia producent należy o te baterie specjalnie dbać. Przede wszystkim nie formuje się ich (rozladowuje, laduje do pelna i znow rozladowuje do zera) jak dawniej baterie w starych telefonach komórkowych, jest to bzdura powtarzana od "specjalisty" do "specjalisty". Baterie LiJon nie lubią być przeładowywane ani rozładowywane do zera gdyż właśnie wtedy niszczą się. Apple zastosowało systemową blokadę tak aby użytkownicy nieświadomi tego co robią nie niszczyli baterii. Komputer pokazuje 100% natomiast te niewidoczne 5% jest ładowanie jednak przy pełnej baterii Maczek przestaje pobierać energię i dopiero gdy znów rozladuje się o te niewidoczne 5% dodaje je. Dla spokoju użytkownika system pokazuje, ze bateria jest pełna. Przeladowane baterie potrafią tracić nawet w ciagu kilku dużych nadmiarów 90% swojej żywotności. Dlatego laptopów nie powinno trzymać się ciagle podłączonych do gniazdka, a gdy ich baterie są pełne należy je rozlaczac i rozladowywac do kilku procent. Wtedy możemy się cieszyć świetnym stanem naszych akumulatorów

Posted 24 August 2013 - 16:47
Dzięki za odpowiedź

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users