Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy kupno LaCie Thunderbolt eSATA hub zwiększy realną wydajność?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 24 sierpnia 2013 - 12:56

Mam RAID obudowę na 4 dyski (IB-RD3264+USE2). W tej chwili jest podłączona przez firewire 800. Test Blackmagic wykazuję transfery rzędu 65 Mb/s. Wykorzystuję przestrzeń dyskową jako miejsce dla plików roboczych – grafika 2D oraz DTP. Głownie Adobe CS6 & CC. Mam iMac 27" mid 2011, i5, 20 Gb RAM. Obudowa RAID ma również złącze eSATA. Pytanie: czy LaCie Thunderbolt hub przyspieszy pracę w sposób wyczuwalny? Jasne że testy pokażą większe transfery, ale czy to wpłynie na komfort pracy? Czy nie lepiej porównywalną kasę przeznaczyć na montaż 256 Gb SSD? Nie wiem czy mogę zainstalować SSD bez utraty gwarancji Apple (mam AppleCare Protection Plan jeszcze prawie przez 2 lata)?

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 24 sierpnia 2013 - 17:31

Zamontowałbym SSD i na nim trzymał to na czym aktualnie pracujesz. Obecny dysk zostawiłbym do TimeMachine i przechowywania plików rzadziej używanych. Gwarancją nie ma się co przejmować. Jakby sprzęt padł to montujesz stary dysk i oddajesz do naprawy.

#3 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 18:11

Z LaCie + Twojej obudowy możesz liczyć na max ~200MB/s - będzie szybciej niż teraz (o ile masz tam porządne HDD), ale dupy nie urywa ;) Wkładaj SSD, o ile 256GB Ci wystarczy na bieżące prace - jeśli nie, pomyśl o 512GB. Wewnętrzne SATA III + SSD przy dużych plikach zrobi wielką różnicę w stosunku do Icyboxa. BTW, "Gb" to gigabity ;)

#4 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 29 sierpnia 2013 - 09:32

Znalazłem taki device .
Na razie preorder. Ale chyba warto poczekać. Cena, wiadomo, wyższa, ale zapewnia dużo większą funkcjonalność.

#5 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 09:39

@DiMoonn: tak, ale to i tak jest nadal transfer do 250 MB/s max - nawet przy SSD. Tak przynajmniej piszą na stronie...

#6 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 29 sierpnia 2013 - 09:52

No tak, ale mogę dodatkowo we własnym zakresie zamontować do tej obudowy SSD. Nie stracę gwarancji na iMac. Mam propozycję autoryzowanego serwisu na montaż SSD u nich za 400 zł przy zachowaniu gwarancji. To już praktycznie różnica w cenie pomiędzy LaCie i tym Sonnetem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych