Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jakie glośniki od Bose?

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#1 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 16 October 2007 - 12:31

Witam! Niedawno kupiłem Sounddocka Bose i niestety nie spełnił on moich oczekiwań. Chciałbym spróbować pełno wymiariowych głośników Bose, lecz nie wiem które wybrać. Oferta nie jest skromna :) Czy np. Wave byłby lepszy od Companion 5? (z kolei Companion 5 nie moge ze soba nosic :() Aktualnie mam podlaczone do maczka dwa monitory studyjne Paradigm bez subwoofera (pewnie malo kto zna ta firme). Sa dosc duze bo maja jakies 70cm wysokosci. Pytanie czy Companion 5 zagraja lepiej? Pozdrawiam! P.S. Moj limit to $500

#2 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 October 2007 - 15:45

Akurat miałem suba Paridigm do kina domowego 5.1 w domu w swoim czasie. Firma OK. A dla czego akurat BOSE chcesz kupić?

#3 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 16 October 2007 - 16:13

goodboy, ale do słuchania muzyki te głośniki? Bo studyjne monitory nie bardzo nadają się do słuchania muzyki dla przyjemności (chociaż znam takich, którzy tak lubią). A Paradigm to bardzo znana marka dla każdego, dla którego "hi-fi" nie utożsamia z Sony, Panasonic itd. Nie jest aż tak źle. ;)

#4 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 16 October 2007 - 16:22

Akurat miałem suba Paridigm do kina domowego 5.1 w domu w swoim czasie. Firma OK.
A dla czego akurat BOSE chcesz kupić?

Ufam tej marce :) Można powiedzieć że jestem jej wielkim fanem :D

---- Dodano 16-10-2007 o godzinie 17:23 ----

goodboy, ale do słuchania muzyki te głośniki? Bo studyjne monitory nie bardzo nadają się do słuchania muzyki dla przyjemności (chociaż znam takich, którzy tak lubią).

A Paradigm to bardzo znana marka dla każdego, dla którego "hi-fi" nie utożsamia z Sony, Panasonic itd. Nie jest aż tak źle. ;)

Te paradigmy ladnie graja ale nie wiem czy Companion 5 nie graja ladniej. Nie mialem okazji posluchac ich tak na spokojnie. W salonie to tylko pare razy. A glosno puszczac nie wypada:/
Tak wiec prosze o rade :)

Najlepiej wlasciciele sprzetu Bose ;)

#5 m.a.j.

m.a.j.
  • 54 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 October 2007 - 17:49

posiadam BOSE, zarówno w samochodzie jak i w salonie(kino domowe) i jestem bardzo zadowolony Companion 5 grają bardzo fajnie, ale w wave masz radio i odtwarzacz CD w jednym. zależy jakie masz potrzeby, ja bym się chyba na Wave zdecydował, nie mam zwyczaju wozić ze sobą głośników, a radia w domu lubię posłuchać, niekoniecznie przez komputer

#6 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 16 October 2007 - 18:16

posiadam BOSE, zarówno w samochodzie jak i w salonie(kino domowe) i jestem bardzo zadowolony

Companion 5 grają bardzo fajnie, ale w wave masz radio i odtwarzacz CD w jednym.
zależy jakie masz potrzeby, ja bym się chyba na Wave zdecydował, nie mam zwyczaju wozić ze sobą głośników, a radia w domu lubię posłuchać, niekoniecznie przez komputer

Ja radia w domu wogule nie slucham. (W samochodzie tez mam Bose :D). Ale pytanie ktore glosniki lepiej brzmią. Wave czy Companion 5?

Pozdrawiam!

#7 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 17 October 2007 - 07:18

Witam!
Sa dosc duze bo maja jakies 70cm wysokosci. Pytanie czy Companion 5 zagraja lepiej?

wysokość obudowy nie zawsze świadczy o jakości dźwięku, kwestia jaka tam jest membrana, jej rozmiary, parametry. Czasem mniejszy głośnik zagra lepiej niż duży choć to zwykle nie jest reguła. Nie masz możliwości sprawdzić jak grają te które chcesz kupić? Bo zwykle o końcowym efekcie decydują nie tylko parametry sprzętu ale głównie nasze subiektywne odczucie (które w przypadku audiofila zmienia się niestety bardzo często w zakresie dwóch skrajności :lol: )

#8 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 17 October 2007 - 07:53

wysokość obudowy nie zawsze świadczy o jakości dźwięku, kwestia jaka tam jest membrana, jej rozmiary, parametry. Czasem mniejszy głośnik zagra lepiej niż duży choć to zwykle nie jest reguła. Nie masz możliwości sprawdzić jak grają te które chcesz kupić? Bo zwykle o końcowym efekcie decydują nie tylko parametry sprzętu ale głównie nasze subiektywne odczucie (które w przypadku audiofila zmienia się niestety bardzo często w zakresie dwóch skrajności :lol: )

Pojde do salonu Bose ale niestety bede mial tylko mozliwosc sluchania ich Demo. A ja chcialbym zobaczyc jak na nich moja muzyka brzmi :D
Tylko trudniej bedzie porownac z moimi bo nie bede ich mial przy sobie :(

A moze lepiej zainwestowac w troche wieksze glosniki Bose, np. 301? :)

#9 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 17 October 2007 - 08:24

Akurat Bose znana jest z tego,ze bardzo malych glosnikow wyciaga bardzo dobre brzmienie

#10 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 17 October 2007 - 10:47

tak bardzo chcesz porównywać??? usłyszysz i tak coś co będzie zafałszowane bo gdybyś wziął swoje to ustawiłbyś je w sposób przypadkowy. Weź to co spodoba Ci się w sklepie, jest duża szansa że w domu zagra ładniej

#11 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 18 October 2007 - 18:56

tak bardzo chcesz porównywać??? usłyszysz i tak coś co będzie zafałszowane bo gdybyś wziął swoje to ustawiłbyś je w sposób przypadkowy. Weź to co spodoba Ci się w sklepie, jest duża szansa że w domu zagra ładniej

Jutro kupuje te Companion 5 :D Mily pan z Bose powiedzial mi ze moge zlozyc reklamacje w ciagu 15 dni. I moze byc rozpakowane, zeby tylko nie bylo naruszone. Bede mogl przetestowac przy paradigmach :)

P.S. Nie trace tak duzo bo odliczam sobie VAT :lol:

#12 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 21 October 2007 - 09:56

no i jak efekty odsłuchu?

#13 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 21 October 2007 - 10:09

no i jak efekty odsłuchu?

Mialem je kupic wczoraj ale mam znajomego ktory pracuje w salonie Bose i w poniedzialek bede znal jego cene. Moze bedzie nawet o polowe taniej wiec warto poczekac :)
Niestety przez ten czas zdazylem przeczytac mnostwo zlych opini o tych glosnikach :( Bardzo duzo ludzi jest anty-bose i twierdzi ze ich jakosc jest do niczego. Ale ja sie zastanawiam : o co chodzi? Moze ich nie stac i sie wymadrzaja?

No i dzisiaj jeszcze spojrzalem na moje duze paradigmy i zadalem sobie pytanie: Jakim cudem o 5x mniejsze glosniki mialyby zagrac od niech lepiej? :/

Pozdrawiam!

#14 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 21 October 2007 - 10:23

no i chyba sobie sam odpowiedziałeś. Brakuje Ci czegoś w Twoich obecnych głośnikach? Co do uprzedzeń to niestety tak już jest. Jak kupowałem aparat fotograficzny też zacząłem czytać fora i okazało się że olympus SP-510UZ jest na nich krytykowany a mimo to kupiłem i jestem zadowolony. Widać nie każdy z wypowiadających zrobił nim choć jedno zdjęcie na ustawieniach innych niż AUTO stąd krytyka fatalnego trybu AUTO (to tak w kwestii przykładu). Ja zwykle kieruję się swoimi odczuciami a nie zdaniem innych bo jak widać już kilka razy znacznie się różniłem od tzw. ogółu i jakoś narazie z maka jestem zadowolony choć wszyscy dookoła twierdzili że za te pieniądze to tak wypasionego lapa kupię że macbook przy nim to ...

#15 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 21 October 2007 - 19:53

Prosilbym audiofili na tym forum o wypowiedzenie sie na temat modelu Paradigm Monitor 3 (taki posiadam). Podobno sa to glosniki audiofilskie wiec nadal nasuwa mi sie pytanie "czy Bose nie zagra lepiej"?

#16 audiopain

audiopain
  • 332 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 October 2007 - 19:57

Podobno sa to glosniki audiofilskie...

lol!

#17 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 21 October 2007 - 21:58

lol!

Sprecyzuj to. Uwazasz ze Paradigm nie robi glosnikow audiofilskich?

Toki, brakuje mi w nich basu.

#18 audiopain

audiopain
  • 332 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 October 2007 - 23:12

Sam uwazam sie za osobe, ktorej slon nadepnal na ucho, ale powiedzmy ze troche obracam sie w srodowiskach audiofilskich, takze samo nazywanie sprzetu tej klasy (czy tez sprzetu stricte komputerowego, co juz niejednokrotnie na tym forum widzialem) "audiofilskim" jest narazeniem sie milosnikom dobrego hi-fi na ukrzyzowanie ;)
Byc moze niepotrzebnie czepiam sie jednego slowa, bo w gruncie rzeczy popieram wszelkie dazenia majace na celu uwolnienie muzyki spod niewoli nedznego sprzetu zabijajacego dzwiek i przyjemnosc sluchania, ale jednak obcowanie ze kolumnami i wzmacniaczami ktorych ceny zaczynaja sie od kwot pieciocyfrowych robi swoje i wywoluje lekko ironiczny usmiech przy czytaniu niektorych postow.

A co do paradigmow 3 - sa to kolumny faktycznie dosyc przyzwoite w swoim przedziale cenowym i sam swojego czasu rozwazalem ich kupno (gdyz jest to mniej wiecej moja polka). Niestety na temat bose (i ewentualnego porownania) wiele nie powiem gdyz nigdy specjalnie sie ta firma nie interesowalem, jednak cos mi sie wydaje, ze nie ma wielkiego sensu wydawac na bose pieniedzy jesli posiada sie kolumny klasy paradigm 3.

Jesli chcialbys sie dowiedziec czegos wiecej to prawdopodobnie najlepszym rozwiazaniem (oczywiscie poza odsluchem i "nausznym" porownaniem obu kolumn) bedze poczytanie archiwum www.audiostereo.pl

#19 Rycerz

Rycerz
  • 271 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 21 October 2007 - 23:16

A że tak zapytam, czy te "audiofilskie" glośniki grają marnej jakości mp3ki ;> Jeżeli chcesz głośniki do mp3 to każde są dobre, a wchodzenie na ucho audiofilowi, pisząc o paradigmach trójkach podłączonych do maka robisz z siebie pośmiewisko ;) Po primo zainwestuj w kartę muzyczną, jeżeli zależy Ci na dźwięku Po secundo, jeżeli chcesz Bose do słuchania muzyki to hmm, raczej nie 2.1 gdyż one robią za dużo sceny, a więc się nie nasłuchasz... W sensie tak jakbyś słuchał stereo na kinie domowym, co jest pewną sprzecznością... & last but not least wszystko zależy od formatu pliku... Najlepiej zainwestuj w dobry, ciepłyo brzmiący wygrzany wzmacniacz, dobry odtwarzacz CD-Audio i porzuć ideę puszczania muzyki z maczka, jeżeli chcesz pisać i szczycić się posiadaniem audiofilskich Paradigmow, Bose, czy czego tam jeszcze chcesz... cYa ;)

#20 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 22 October 2007 - 07:14

wiedziałem że nie ma co tematu audiofilstwa ruszać bo będzie dym. Panowie, audiofil nie słucha muzyki z komputera nawet na dobrej karcie. @goodboy - inwestycja w dobry subwoofer i masz problem z głowy

#21 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 22 October 2007 - 08:08

a moze ktoś poprostu lubi mieć sprzet hi-end mimo ze go nie wykorzystuje?

#22 audiopain

audiopain
  • 332 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 October 2007 - 08:47

jak go stac, to niech lubi, tez bym tak chcial ;)

edit:
a powazniej mowiac, to masz racje, wydaje mi sie ze to dosyc powszechne zjawisko.
sam znam przynajmniej dwie osoby ktore maja systemy za ktore moznaby kupic samochod (kiepski bo kiepski, ale zawsze ;)) a muzyki sluchaja z kompaktow wypalanych z mp3

#23 Rycerz

Rycerz
  • 271 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 22 October 2007 - 08:47

Dlatego też właśnie napisałem o odtwarzaczu i wzmacniaczu chociaż sam nie uważam się za audiofila, lecz jednak odsłuch na Paradigmach z Maka będzie znacznie lepszy po zakupie karty muzycznej z wyższej półki, niż wydawanie kasy na system Bose, który bądź co bądź ale do muzyki się średnio nadaje... Chodziło mi o Companion ;)

#24 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 22 October 2007 - 14:59

Dziekuje za odpowiedzi. Czemu uwazacie ze audiofil nie slucha muzyki z komputera? (slucha na odtwarzaczu CD?) Jesli ma przegrane plyty w Apple losless bez straty jakosci to co to robi za roznice? Jezeli kupie sobie jakas dobra zewetrzna karte dzwiekowa to muzyka bedzie brzmiala duzo lepiej? Pozdrawiam!

#25 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 22 October 2007 - 19:43

ale to jak kupić ferrari i trzymać w garażu bo jest za szybkie i za dużo pali...
Raczej jak już się kupi sprzęt audio za min. 10-15 tys. zł to chyba po to żeby go słuchać.

goodboy napisałeś: Czemu uwazacie ze audiofil nie slucha muzyki z komputera? (slucha na odtwarzaczu CD?).
Odpowiedź bardzo prosta: z wysokiej klasy odtwarzacza CD nie będzie takich szumów jak z komputera. No chyba że chcesz wydać 2000zł na profesjonalną kartę dźwiękową...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users