Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

VLC Player

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Obecny

Obecny
  • 489 postów
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Napisano 15 października 2007 - 23:37

Dobry Wieczor, pytanko dotyczy aplikacji VLC Player ktora to chyba zagosci u mnie na stale jako zamiennik quicktime, problem jest tylko jeden nie mam pojecia jak zrobic tak by po podlaczeniu drugiego monitora film byl wyswietlany wlasnie na nim a nie na monitorze glownym? w QT poradzilem sobie od razu bo po podpieciu monitora pojawila sie opcja z graficznym wyborem ekranu, a jak to przelaczyc w VLC ? dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam

#2 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 16 października 2007 - 10:25

U mnie zagościł na stałe Mplayer. Też czyta wszystkie formaty, z Quicktime MOV i WMV włącznie. Jest tam taka funkcja "Fullscreen for second monitor" Tutaj drobna uwaga. Nie polecam wersji na Intela. Sam na Intelu używam wersji pod procesor PowerPC i jest o wiele lepsza i bardziej dopracowana. Przez pewien czas miałem obie wersje równocześnie i porównywałem. Intelowska wersja jest do niczego, nie odtwarza WMV a w niektórych plikach AVI jest tylko dźwięk a nie ma obrazu. Często się też zawiesza lub mnoży "martwe procesy" powodując nadmierne zużycie zasobów i przełączenie wentylatora w tryb odrzutowy. Trzeba procesy zabijać ręcznie. W wersji PPC Mplayer tej wady jest prawie pozbawiony, tzn. pojawia się bardzo rzadko, na uszkodzonych plikach. Mplayer o wiele lepiej radzi sobie z "podziurawionym" plikami. W porównaniu do VLC nie wyświetla denerwującego komunikatu o błędzie, tylko po prostu odtwarza uszkodzony index lub przestaje działać przewijanie a film leci sobie normalnie, gdy indeks jest bardzo zniszczony. W VLC w tym momencie pojawia się błąd a kontynuacja jest możliwa tylko przez kawałek filmu. Mplayer doskonale radzi sobie także z plikami niekompletnymi ściąganymi np. z Usenetu, czy P2P. Aby było choć 50% sprawnego kodu i już daje radę w większości przypadków. Poza tym to są dość podobne do siebie odtwarzacze i potrafią w zasadzie to samo. Mplayer zastąpił mi inne odtwarzacze na Linuksie, Windows i Mac OS oraz mam też wersję na Pendrive (najlepsza). Jest mały i szybki. VLC ma za to większe możliwości konfiguracji ale czy to jest na prawdę potrzebne na co dzień ? Wszystkie pliki multimedialne z MP3 włącznie są u mnie domyślnie skojarzone z Mplayer. Też kiedyś szukałem zamiennika odtwarzaczy systemówych, VLC także używam (choćby do odtwarzania MODów z Amigi) ale domyślny jest Mplayer PPC. W niczym nie przeszkadza, że działa w Rosecie. Nie widzę jakiejkolwiek u siebie różnicy w szybkości działania wersji na Intela i PPC. Wg mnie najlepiej dopracowana i stabilna wersja to Mplayer OSX 1.0 RC1 dla PPC. W paczce są dwa instalatory. Uniwersalny (nie polecam) i PPC. One się nawet różnią wyglądem, językiem (PPC nie jest po polsku) i menu, choć pozornie to ten sam program. Koniecznie zaktualizuj też kodeki. Ponieważ w końcu nie wiedziałem, z których korzysta wersja PPC zainstalowałem paczki dla PPC i Intela na wszelki wypadek.
  • Obecny lubi to

#3 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 16 października 2007 - 12:01

tak ale zaletą VLC jest pilocik :) czego w MPlayerze nie uświadczyłem bym mógł przewijać pilotem leżąc wygodnie i oglądając sobie film :) co do całej reszty, zgadzam się MPlayer jest świetny, zarówno pod Win gdzie ze słabego komputera na którym wszystkie inne programy cieły on jako jedyny potrafił odtwarzać filmy bez zająknięcia, fakt problemem były polskie fonty, i brak gui w standardzie, co do odtwarzania szczątkowych danych był i jest numero uno, czy to divx, czy mp3, czy cokolwiek innego daje sobie radę. VLC jest wygodniejszy i bardziej user friendy, ale MPlayer odwala czarną robotę w miejscach kiedy inne programy nie dają sobie rady :)

#4 Obecny

Obecny
  • 489 postów

Napisano 16 października 2007 - 12:08

testuje tego mplayera ppc pod intelem i chodzi wyraznie gorzej niz vlc intelowski, tzn nie by wolniej odtwarzal ale samo wczytywanie filmu, przewijanie pomiedzy fragmentami itd, na wszystko reaguje minimalnie wolniej, sa to sekundy czasem mniej ale jednak widze roznice, zobaczymy, pilot w vlc bardzo mi sie przydawal, moze jednak ktos wie jak zmusic vlc do odtwarzania full screen na drugim ekranie ?

#5 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 16 października 2007 - 12:16

To w VLC działa pilot :wow:. Dzięki za info. Nie wiedziałem, za to na 10-cio letnim iMacu G3/350MHz/RAM192MB/OSX 10.4.6 PL, którym zostałem niedawno uszczęśliwiony HDD6GB Mplayer nie daje rady. Tam lepiej się sprawdza VLC. Jest prawie idealnie. Jest bardzo delikatne strobo ale da się komfortowo oglądać filmy na fullscreen. W ten sposób testowo obejżałem bajkę Roboty w DiVX. Odpicowałem kompa, wypolerowałem, oddałem dalej. Osoba, której sprezentowałem sprezentowanego mi iMaca jest w ciężkim szoku.

#6 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 16 października 2007 - 13:58

raptou nie rób sobie jaj że nie wiedziałeś ;)

#7 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 16 października 2007 - 14:07

Hmm. U mnie wystarczy przeciągnąć całe VLC na drugi monitor (okno odtwarzania i playliste) i tam zrobić fullscreena. W menu Video też jest chyba opcja wyboru na który monitor zrobić fullscreen. Niestety u mnie coś vlc krzaczy się jak jest odpalane na full screenie na 22", muszę dawać żeby okno odtwarzania było na wierzchu, inaczej nie da się oglądać filmu.

#8 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 16 października 2007 - 14:21

raptou nie rób sobie jaj że nie wiedziałeś ;)

Nie wiedziałem. Serio.
Faktycznie sprawdzałem kiedyś tylko z Mplyerem i nie działał.
Działa w Quicktime ale go nie lubię, więc nie używam.
VLC odpalałem rzadko. Nie przypadł mi do gustu ale widać muszę zweryfikować swoje podejście do tego odtwarzacza.

Ja jeszcze bardzo wielu rzeczy nie wiem. Mam pierwszego Maczka dopiero od 9 miesięcy. Jak nie przeczytam na tym forum, bądź nie znajdę via Google to nie wiem.

#9 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 postów

Napisano 16 października 2007 - 15:00

VLC odpalałem rzadko. Nie przypadł mi do gustu ale widać muszę zweryfikować swoje podejście do tego odtwarzacza.

VLC to najlepszy odtwarzacz. Od niedawna obsługuje już napisy i zniknął ostatni ew. problem. A to ciągle, zdaniem twórców, nie jest nawet wersja 1. :)

Przede wszystkim - ma własny zestaw kodeków i filtrów (bardzo dobrych, dlatego filmy chodzą płynnie na słabym sprzęcie), przez co odtwarza zdecydowaną większość plików audio i video bez instalowania dodatkowych kodeków. Po drugie - VLC to (pierwotnie) przede wszystkim serwer streamingowy, player był tylko dodatkiem.

Przy jego pomocy można wpuścić w sieć (obojętnie - LAN, Internet) obraz z tunera tv, z płyty DVD, kamery USB i oglądać poprzez tą sieć, udostępnić jakieś tam nagrania swoim znajomym (poprzez internet) itd.

#10 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 16 października 2007 - 15:01

hehehehe no to fajnie że się dowiedziałeś, pod tym względem VLC rządzi, nie brzydko rozwiązane na full screenie więc nic tylko urządzać seansiki z pilotem w łapie :)

#11 Obecny

Obecny
  • 489 postów

Napisano 16 października 2007 - 15:24

ok, doszukalem sie i wybor ekranu jest w menu VIDEO / DEVICE a nie jak wczesniej szukalem w ustawieniach , jednak program za cholere nie chce zapamietac by ekran drugi byl domyslnym ekranem do trybu fullscreen, po wylaczeniu i zalaczeniu vlc znow wyswietla wszystko tylko na 1 ekranie, zalezy mi by program zapamietal ustawienia na ktorym ekranie ma wyswietlac obraz oraz jakie ma byc aspect ratio

#12 Jarperto

Jarperto
  • 175 postów
  • SkądGliwice/Wrocław

Napisano 27 października 2007 - 10:20

a mnie zastanawia jedna rzecz odnosnie vlc... nie potrafie ustawic nieprzezroczystych napisow. jest w ogole taka funkcja? ciezko jest sobie czasem bez tego poradzic, bo coraz czesciej na filmach sa zintegrowane napisy w innych jezykach, a w vlc choc sa to ladnie umieszczone napisy to maja stala pozycje i sa przezroczyste, a to czasem utrudnienie.

#13 cria

cria
  • 7 postów

Napisano 27 października 2007 - 18:49

Witam, A moze ktos doradzic jak pozbyc sie krzakow w polskich napisach? Konwertowanie na utf-8 pod windowsem jest juz troche dla mnie irytujace... Z gory dziekuje za odpowiedz.

#14 Jarperto

Jarperto
  • 175 postów
  • SkądGliwice/Wrocław

Napisano 30 października 2007 - 10:30

w ustawieniach wybierz kodowanie cp1250 i po sprawie.

#15 Ksiry

Ksiry
  • 177 postów

Napisano 30 października 2007 - 10:57

pilot

[QUOTE=wieslawo;396235]tak ale zaletą*VLC jest pilocik :) czego w MPlayerze nie uświadczyłem bym mógł przewijać*pilotem leżąc wygodnie i oglądając sobie film :)
No nie do końca bo po instalacji Lamparta (Leoparda) pilot nie działa w VLC

#16 Bicz666

Bicz666
  • 81 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 października 2007 - 11:11

[QUOTE=Ksiry;407300][QUOTE=wieslawo;396235]tak ale zaletą*VLC jest pilocik :) czego w MPlayerze nie uświadczyłem bym mógł przewijać*pilotem leżąc wygodnie i oglądając sobie film :)
No nie do końca bo po instalacji Lamparta (Leoparda) pilot nie działa w VLC[/QUOTE]

Wlasnie czy istnieje jakis sposob zeby zmusic pilot do dzialania po leo???

#17 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 30 października 2007 - 11:24

Nie instalować Leo. Tak właśnie czytam sobie o tym nowym systemie i się zastanawiam, czy aby przejście na nowe nie oznacza więcej szkody, niż pożytku.

#18 Ksiry

Ksiry
  • 177 postów

Napisano 07 stycznia 2008 - 20:40

Wersja VLC 0.8.6.d jest poprawiona i działa pilot!!!! Poza tym jest po polsku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych