Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z kolorami MAC vs PC - Lightroom

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 glosowy

glosowy
  • 6 postów

Napisano 20 sierpnia 2013 - 10:54

Witajcie, niedawno przesiadłem się z Windowsa na Maca i jako osoba korzystająca z LIghtrooma podczas obrabiania zdjęć doznałem szoku-którego się spodziewałem, sporej różnicy w kontrascie, rozpiętości tonalnej itd. itd. Pracuje na NEF-ach z Nikona D300s. Mam pytanie w jaki sposób w Macu oraz w opcjach Lightrooma mam wprowadzić ustawienia, tak żeby po obrobieniu zdjęcia miały takie same kolory(lub zbliżone) na innych PC i Macach Zdjęcia na Macu po obrobieniu są soczyste, "czerń jest czarna", natomiast na monitorze podpiętym pod PC kolory są wyblakłe, obraz jest znacznie bardziej jasny. Analogicznie wygląda to po obrobieniu na PC podczas oglądania na Macu. Chciałbym kupić przejściówkę, żeby podłączyć Macbook Pro pod monitor Samsung SyncMaster P2470HD z tunerem TV w związku z tym mam kolejne pytania, czy polecacie zakup oryginalnej Applowskiej, czy tańsze zamienniki nie wpłyną na pogoroszenie, szumy itp.? Konkluzja mojego problemu jest taka, Chcę podłączyć Maca pod monitor i zależy mi na tym, żeby obrobione zdjęcia wyglądały tak samo (lub były zbliżone kolorystycznie) na PC i Macach. Przepraszam za chaotyczną wypowiedź. Z góry dzięki za porady

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 20 sierpnia 2013 - 11:01

Skalibrować monitor. Zarówno pod Win jak i pod OSX.

#3 glosowy

glosowy
  • 6 postów

Napisano 20 sierpnia 2013 - 11:57

a jak z przejściówkami, tylko oryginalne, czy zamienniki nie powinny mieć wpływu na pogorszenie obrazu?

co do kalibratora, co sądzicie o tym [url=http://allegro.pl/nowosc-kalibrator-x-rite-colormunki-smile-i3450742278.html]NOWOŚĆ Kalibrator X-Rite ColorMunki Smile (3450742278) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.[/url]

No i czy polecicie kogoś z Warszawy, kto kalibruje odpłatnie monitory?

Dzięki

#4 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 21 sierpnia 2013 - 10:54

Tego monitora nie można skalibrować. Jedynie można wygenerować dla niego profil ICC (oprofiliować) i podłączyć pod oba systemy.

To co widziałeś pod Windows wynika z innych ustawień systemowych odnośnie profilu monitora. Pod OS X możesz symulować wyświetlanie fotografii z uwzględnieniem różnych profili za pomocą ColorSync Utility.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych