Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z ruterem LinkSys WRT54G

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 15 października 2007 - 15:51

Witam ! Więc tak mam windowsa , jednak to nie zmienia nic bo gadamy o sieci :twisted: Mam net radiowy . Dostawca przydiela mi z DHCP adres ip i dostęp do netu. Obecnie mam router Linksys WRT54G i tak .... Jest antena ----> AP ---- > Ruter------>Komp i laptop i chodzi o to że nie chodzi ... Dokłądniej to zamienili adresy mac , serwer przydziela mi ip , brame , dns itd. z tym , że mogę pingować jedynie do AP i dalej nie przepuszcza , jak i nie mam dostępu do netu , gość radzi wyłączyć firewall ale tam tego czegoś nie ma ... Macie pomysł jak go skonfugurowac i zmusić do pracy ? Proszę błaga 4 dzien bez netu ...

#2 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2007 - 15:55

Zaraz...masz modem radiowy, połączony z ruterem który daje Ci sygnał WiFi z dostępem do internetu? Czy restartowałeś modem radiowy? BTW próbowałeś podpinać kompa bezpośrednio do modemu radiowego?

#3 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 15 października 2007 - 16:06

Modem radiowy masz na mysli AP ? No AP jest połączony do routera i ten router ma za zadanie rozdzielić neta na pozostałe kompy , jednak po mimo , że przydiela ip i dns nie działa met ... no próbowałem , ale wtedy mam na jednym kompie net a chce na 2-ch .

#4 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2007 - 16:12

Nie rozumiem... Na jakiej zasadzie masz dostęp do internetu? Korzystasz z modemu radiowego który dostałeś od providera czy inaczej? Bo się pogubiłem...

#5 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 15 października 2007 - 16:24

http://img141.images...beztytuunr5.jpg to obrazuje moje połączenie , nie ma już wątpliwości ?

#6 dzigi

dzigi
  • 241 postów
  • SkądSK [PL]

Napisano 15 października 2007 - 16:44

lukas_gab, mało czytelny rysunek, tzn. za mały on jest. Ja też mam LINKSYSA WRT54G (AP/ROUTER) z alternatywnym softem TOMATO i powiem ci, że hula jak KUNA :D. Podeślij nową FOTKĘ, większą. To postaram Ci się pomóc.

#7 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 15 października 2007 - 17:47

Fakt sorry juz daję . Powiedz , czy wgranie tomato jest niebezpieczne , co daje , jak to zrobić i czy pujdzie na mojej rewizji to jest 1.2 ? Jak tam wyłączyć router ? Ogólnie to serwer dhcp przydiela routerowi DNS i IP jednak nie mam dostępu do internetu tak jakby nie wypuszczał nic do internetu ... prosze to fota i prosze o pomoc błagam !
http://img229.images...beztytuucu5.jpg

#8 dzigi

dzigi
  • 241 postów
  • SkądSK [PL]

Napisano 15 października 2007 - 22:11

Wgrywanie alternatywnego softu do jakiegokolwiek urządzenie niesie za sobą "możliwość jego uszkodzenia". Jeśli masz któryś z tych modeli: Linksys WRT54G v1-v4, WRT54GS v1-v4, WRT54GL v1.x, WRTSL54GS (no USB support) to bez problemu pójdzie.
Czy to jest dokładnie taki model jaki posiadasz: http://www.linksysda....00.6/Basic.htm ?

#9 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 16 października 2007 - 12:16

A ja mam pytanko. Czy na WRT54G masz działający serwer DHCP i czy działa klient DHCP. Obstawiam że masz jedno IP, więc trzebaby odpalić wewnętrzne DHCP, wtedy laptop i kompóter powinny mieć ip typu 192.168.1.1 i 192.168.1.2. W tym momencie jeżeli masz takie IP to powinno ruszyć, ale jeżeli nie chodzi to musisz zobaczyć czy nie masz jakiś reguł wpisanych, które blokują ruch. Może WRT54G nie umie poradzić sobie z pobraniem adresu IP, a może adres IP z dhcp providera jest nadawany dla urządzenia o określonym mac adresie. Muszę powiedzieć że przyczyn może być milion, ciężko jest zdiagnozować co jest nie źle z tak małą ilością informacji.

#10 dzigi

dzigi
  • 241 postów
  • SkądSK [PL]

Napisano 16 października 2007 - 21:35

Jeśli chodzi o to, że PROVIDER nadaje IP do określonego MACa to tu jest rozwiązanie: http://www.linksysda...00.6/WanMAC.htm. Wpisujesz MAC i po bólu:)

#11 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 17 października 2007 - 16:11

Ogólnie to tak ... Prowider fakt przydiela z adresu mac , ale poprostu podałem mu nowy mac . Gdyby nie miał nowego MACa wpisanego to nie mógłbym pingowac jedynie na DNSy , natomiast nie mogłem teraz pingować na wszystkie urządzenia AP , do nich na serwer , na brame nic , więc coś było nie tak z ruterem więc ustawiłem inne ssid każdy adres ip jest inny i ogólnie to pomogło bo juz działa , tak więc stwierdzam , że ta wersja softu ma problemy z serverem DHCP i IP z tej samej rodziny tj 192.168.35.xx . Dzięki za zainteresowanie , problem jest solved , narazie ;p

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych