Witam,
kupiłem dysk (A-DATA 750 GB HD710), sformatowałem go przy użyciu narzędzia dyskowego (na OS X 10.8.4.) a dokładniej stworzyłem mu jedną partycję (wybrałem schemat partycji GUID, format ExFAT). Wcześniej próbowałem też zwykłego wymazania, bez robienia partycji oraz formatowania poprzez windowsa, również w formacie ExFAT i rezultat był ten sam.
Po kopiowaniu różnych plików z mac na dysk i podłączeniu do Windowsa XP SP2 z dodaną aktualizacją microsoft, która umożliwia czytanie ExFAT, windows pokazuje wszystkie pliki podwójnie.
Te skopiowane mają zaledwie po kilka Kb i nie otwierają się.
Obawiam się, że to może być jakiś problem i wolę go wyeliminować zanim skopiuję dane z mac-a i je z niego usunę.
PS. próbowałem też formatować do NTFS, ale po próbie z kilkoma programami, albo mac pokazywał jakiś błąd, albo nie dało się mimo wszystko skopiować plików z mac-a na dysk.
Bardzo proszę o pomoc z tym formatem ExFAT...
Pozdrawiam,

Problem z dyskiem zewnętrznym w formacie ExFAT
Started by
Mateo117
, 15 Aug 2013 11:42
1 reply to this topic
Posted 15 August 2013 - 11:42
Posted 17 August 2013 - 03:31
Cały problem polega na tym, że Mac sformatował ci dysk na tabeli partycji GUID, zaś XP sobie z tym nie poradzi. Musisz go sformatować na Maku na exFAT jeszcze raz, tym razem ze schematem partycji MBR, a wtedy wszystko powinno działać
Edit: Jeśli nie da się sformatować go na OS X, zrób to w Windowsie. Tak jak mówię: exFAT, tabela MBR

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users