Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Serwer pod Mac OS X server

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 rd5

rd5
  • 10 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 07:32

Witam serdecznie, szukam rozwiązania na serwer działający pod kontrolą Mac OS X Server. Byłem dziś w tej sprawie w serwisie Specjalistyczny Serwis Apple Warszawa i rozmowa trochę mi rozjaśniła sprawę ale im więcej się wie tym więcej pojawia się pytań. Nasze potrzeby to serwer kalendarza, kontaktów i plików, przy czym pliki musiałby być dostępne również z klientów na windows (włącznie z zapisem). Serwer musi być stabilny i bezpieczny (np karta szyfrująca) wybór mam między mac mini, używanym pro a serwerem rack (tylko co z OS X, czy na tym pójdzie?). Konfiguracja to serwer i ok 7-8 klientów Mac oraz 2-3 Windows, praca biurowa oraz korzystanie z platform tradingowych. Budżet w granicach rozsądku. Dodatkowo poszukuję również programu księgowego umożliwiającego wystawianie faktur, podliczanie sald i stanów magazynowych oraz w jak najszerszy sposób ułatwiającego pracę firmy handlowej. Program po angielsku bo to firma zagraniczna. Czy ktoś słyszał o czymś takim na OS X? Nie wiem też jaki wybrać router. Chciałbym coś pokroju Cisco ale nie wiem jaki model. Powinien mieć WIFI AC i Gigabit Ethernet do serwera. Mam nadzieję, że tyle pytań w jednym wątku to nie będzie off-topic. Pozdrawiam rd5

#2 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 10:24

OSX Server to taki sam komizm ja Windows Server. Zainteresuj się FreeBSD.

#3 rd5

rd5
  • 10 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 10:57

A czy uda się na tym postawić współdzielenie kalendarza iCal? Zależy mi na tym aby sekretarka mogła prowadzić kalendarz dla managementu a przyzwyczailiśmy się do korzystania z iCal. Pozdrawiam rd5

#4 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 11:09

No ja wyżej trochę o czym innym, ale jeśli chodzi o sekretarkę to już ci nie pomogę. Może ktoś inny :D

#5 rd5

rd5
  • 10 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 11:10

Bo to trzeba połączyć żeby i kalendarz był i bezpieczny serwer plików :) Ale może da się postawić Mac OS X server na komputerze sekretarki a serwer plików osobno na BSD?

#6 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 11:39

Naturalnie. Możesz mieć serwer na BSD i klientów na OS X oraz odwrotnie.

#7 rd5

rd5
  • 10 postów

Napisano 15 sierpnia 2013 - 09:00

Teraz przedyskutowalem to z zaloga i chyba lepiej jednak jeden serwer na OS X niz rozbijanie tego na BSD i drugi Macowy do kalendarza. Czy masz moze pomysl jakiego sprzetu uzyc? Szukam tez osoby z Warszawy, ktora podjelaby sie zaprojektowania nam sieci (odplatnie). Pozdrawiam serdecznie :) Rd5

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych